tomasz_x 12.08.04, 21:46 Usuwać, czy nie usuwać? Jeśli tak to jaką metodą? Które ośrodki w kraju możecie polecić do wykonania zabiegu? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie komentarze i sugestie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
very_martini Re: ??? KAMIENIE W WORECZKU ŻÓŁCIOWYM - CO ROBIĆ 12.08.04, 21:54 Może się przyda forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12345&w=12415006&a=12415006 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12345&w=13119743&a=13391084 No i dieta, może uda Ci się uniknąć operacji. Jest w internecie masa materiałów na ten temat, tylko weź poprawkę na skrajności typu dieta optymalna 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link Zgłoś
emilia.kosecka Re: ??? KAMIENIE W WORECZKU ŻÓŁCIOWYM - CO ROBIĆ 12.08.04, 22:12 Jestem po cholestoktomii, czyli wycieciu woreczka. Moja rada usuń. Robi to kazdy szpital z oddziałem chirurgiznym, to naet nie jest operacja to jest zabieg chirurgiczny. Polecam laparoskopie, 3 dni i do domu a po nacieciach nie ma sladu, jesli bedziesz zwlekał mozesz obudzic sie jak ja - na ostrym dyżuze, tyle ze u mnie zostały zdiagnozowane po 10 miesiacach od pierwszego ataku, czyli bardzo późno. Ja do pełni sił wracłam prawie rok, moj dzidek po laparoskopii moze 2-3 miesiace. Jesli lekarz nie powierział ze jest moliwosc usuniecia nie chirurgicznego to znaczy ze tylko chirurg to moze usunac. Tak było w moim przybadku. są 3 rodzaje ja mialam te najbardziej złosilwe - szczawianowe - maja kształt granulków roznej wielkosci i jest ich barzo duże. Sa jeszcze czyste wapniowe, te podobno mozna rozpuscic. Ale nie łudź sie, laparoskopia i problem z głowy, wracasz do domu jakby nic sie nie stało, ja przez prawie 2 miesiace ciagle spałam bo moj organizm był bardzo osłabiony i jeszcze jedno: NIE GŁODZ SIE POD ZADYM POZOREM. JEDZ PELNE, NIEZBYT TŁUSTE POSIŁKI I JEDZ REGULARNIE POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś