Dodaj do ulubionych

kontuzja kolana

18.04.14, 20:21
od jakiegoś czasu bolą mnie piszczele przy samym kolanie zwłaszcza podczas biegania, co to może byc?

nie jest to jakiś straszny ból, ale jednak troche mnie ogranicza. Co robic?
Obserwuj wątek
    • saqigar Re: kontuzja kolana 18.04.14, 23:06
      Ja tak mialem na poczatku, to chodzi raczej o miesnie kolo piszczeli - przeszlo wraz z nabraniem kondycji/przyzwyczajeniem miesni. Moze to jest kwestia butow, u mnie w jednych bol byl wiekszy.
      • rabarbar008 Re: kontuzja kolana 19.04.14, 12:57
        Czyli czekac aż ból minie? może to byc troche uciążliwe tym bardziej że boli nawet po treningu..
        • fizjojanek Re: kontuzja kolana 19.04.14, 15:30
          nie czekaj tylko idź do specjalisty. On dokładnie powie co Ci dolega.
        • saqigar Re: kontuzja kolana 20.04.14, 00:34
          Jesli bol jest ciagly, poszedlbym do ortopedy. Ale jesli wyglada to jak tzw. zakwasy, tzn. boli dzien, dwa po intensywnym treningu i przechodzi po 4-5ciu, to bym odpuscil. Jesli rzeczywiscie sa to mikrouszkodzenia po treningu, to raczej zmniejszylbym czestotliwosc biegania, do czasu az sie wzmocnia - trenowanie takich miesni jest malo efektywne.
          • rabarbar008 Re: kontuzja kolana 21.04.14, 16:23
            zaczyna sie podczas biegu i boli jeszcze długo po treningu. Zrobiłam 3 dniową przerwe wiec okaże sie po powrocie czy zdrowie wróci....:)
            • saqigar Re: kontuzja kolana 21.04.14, 22:33
              Wlasnie dzisiaj przeczytalem, ze w przypadku osob zaczynajacych bieganie, moze to byc zapalenie okostnej kosci piszczelowej. Zalecana jest bezwzglednie przerwa 1-2 tygodniowa i smarowanie zelami przeciwzapalnymi. A prewencyjnie wzmacnianie miesni, np. poprzez podnoszenie ciezarka na stopie (ruchy gora-dol sama stopa).
    • prozakluzak Re: kontuzja kolana 21.04.14, 18:16
      Jeśli ból nie będzie chciał ustąpić to również radzę udać się do ortopedy...wiadomo to są koszty( ok 100-200zł), bo szkoda pogłębiać np. uraz. Być może potrzeba Ci rehabilitacji/wzmocnienia odpowiednich mięśni-poszukaj w google jak cwiczenia na wzmocnienie mięśni w okolicy piszczeli/kolan..
    • spector1 Re: kontuzja kolana 22.04.14, 10:46
      rabarbar008 napisała:

> od jakiegoś czasu bolą mnie piszczele przy samym kolanie zwłaszcza podczas bieg
      > ania, co to może byc?
      > nie jest to jakiś straszny ból, ale jednak troche mnie ogranicza. Co robic?

Co robic?
      Przestac biegac. Przerwa w bieganiu min. 3 miesiace.
      Byc moze , tak jak dla 70% obecnie biegajacych, bieganie nie jest dla ciebie.

Co mozesz zrobic w okresie rekonwalescencji?
      Niewiele. Kto przeanalizuje twoj bieg (gait analysis), kto zbada twoje stopy, ustawienia miednicy i kliniczne zbada kolana i zaleci odpowiednie cwiczenia, ktore powinnas wykonywac pod scislym nadzorem?
      Kto ustali przyczyne bolu wybiegajaca poza slogan "przeciazenie" i co z tym zrobi.
      50% ortopedow nie mialo egzaminu z matematyki na maturze. Czy mozna wymagac od nich
      logicznego myslenia ? Na podobnym poziomie sa fizjoterapeuci.
      Wrzuc to pytanie na strone o sluzbie zdrowia gdzie produkuja sie lekarze.
      Zobaczysz jaki bedzie odzew.

Niektorzy odsylaja cie do Google jako zrodla informacji.
      Trzeba jednak znac temat aby postawic odpowiednie pytanie i uzyskac wiarygodna informacje.
      np taka jak ta:
      www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3213012/?tool=pmcentrez
      Zla technika biegania,do ktorej przyczyniaja sie m. in. slabe miesnie stabilizujace miednice
      powoduje nieprawidlowe ladowanie stopy i dzialanie destrukcyjnych sil scinajacyh w kolanie .
      Jak wyjsc z blednego kola? Fizoterapeutka naszej najlepszej tenisistki wykurowalaby cie?
      A moze wykuruje cie nadworny ortopeda, produkujacy sie w TV, ktory "opiekowal" sie najlepsza polska narciarka biegowa i zaleci odpowiednia profilaktyke?

Po co ci to bieganie, ktore ci szkodzi? Poszlas za moda? Chcesz sie zmeczyc, to zacznij szybciej chodzic.
      Po odpowiednim treningu z latwoscia mozna wyprzedzac 90% "biegaczy" idac sportowym chodem. Mozesz tez przesiasc sie na rower, ktory dla 90% biegajacych obciachem.

Spector

• qundzia21 Re: kontuzja kolana 22.04.14, 17:20
      to może troche inny przypadek, ale ja pare lat temu przeszłam zabieg artroskopii kolna, pamietam że robiłam różne ćwiczenia podczas długiej rehabilitacji, ale najszybsze efekty były po ćwiczeniach stabilizujących.

www.youtube.com/watch?v=9bfjcuL0iUU
      może powinnaś spróbować, mi to bardzo pomogło ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka