rabarbar008 18.04.14, 20:21 od jakiegoś czasu bolą mnie piszczele przy samym kolanie zwłaszcza podczas biegania, co to może byc? nie jest to jakiś straszny ból, ale jednak troche mnie ogranicza. Co robic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
saqigar Re: kontuzja kolana 18.04.14, 23:06 Ja tak mialem na poczatku, to chodzi raczej o miesnie kolo piszczeli - przeszlo wraz z nabraniem kondycji/przyzwyczajeniem miesni. Moze to jest kwestia butow, u mnie w jednych bol byl wiekszy. Odpowiedz Link Zgłoś
rabarbar008 Re: kontuzja kolana 19.04.14, 12:57 Czyli czekac aż ból minie? może to byc troche uciążliwe tym bardziej że boli nawet po treningu.. Odpowiedz Link Zgłoś
fizjojanek Re: kontuzja kolana 19.04.14, 15:30 nie czekaj tylko idź do specjalisty. On dokładnie powie co Ci dolega. Odpowiedz Link Zgłoś
saqigar Re: kontuzja kolana 20.04.14, 00:34 Jesli bol jest ciagly, poszedlbym do ortopedy. Ale jesli wyglada to jak tzw. zakwasy, tzn. boli dzien, dwa po intensywnym treningu i przechodzi po 4-5ciu, to bym odpuscil. Jesli rzeczywiscie sa to mikrouszkodzenia po treningu, to raczej zmniejszylbym czestotliwosc biegania, do czasu az sie wzmocnia - trenowanie takich miesni jest malo efektywne. Odpowiedz Link Zgłoś
rabarbar008 Re: kontuzja kolana 21.04.14, 16:23 zaczyna sie podczas biegu i boli jeszcze długo po treningu. Zrobiłam 3 dniową przerwe wiec okaże sie po powrocie czy zdrowie wróci....:) Odpowiedz Link Zgłoś
saqigar Re: kontuzja kolana 21.04.14, 22:33 Wlasnie dzisiaj przeczytalem, ze w przypadku osob zaczynajacych bieganie, moze to byc zapalenie okostnej kosci piszczelowej. Zalecana jest bezwzglednie przerwa 1-2 tygodniowa i smarowanie zelami przeciwzapalnymi. A prewencyjnie wzmacnianie miesni, np. poprzez podnoszenie ciezarka na stopie (ruchy gora-dol sama stopa). Odpowiedz Link Zgłoś
prozakluzak Re: kontuzja kolana 21.04.14, 18:16 Jeśli ból nie będzie chciał ustąpić to również radzę udać się do ortopedy...wiadomo to są koszty( ok 100-200zł), bo szkoda pogłębiać np. uraz. Być może potrzeba Ci rehabilitacji/wzmocnienia odpowiednich mięśni-poszukaj w google jak cwiczenia na wzmocnienie mięśni w okolicy piszczeli/kolan.. Odpowiedz Link Zgłoś
spector1 Re: kontuzja kolana 22.04.14, 10:46 rabarbar008 napisała: > od jakiegoś czasu bolą mnie piszczele przy samym kolanie zwłaszcza podczas bieg > ania, co to może byc? > nie jest to jakiś straszny ból, ale jednak troche mnie ogranicza. Co robic? Co robic? Przestac biegac. Przerwa w bieganiu min. 3 miesiace. Byc moze , tak jak dla 70% obecnie biegajacych, bieganie nie jest dla ciebie. Co mozesz zrobic w okresie rekonwalescencji? Niewiele. Kto przeanalizuje twoj bieg (gait analysis), kto zbada twoje stopy, ustawienia miednicy i kliniczne zbada kolana i zaleci odpowiednie cwiczenia, ktore powinnas wykonywac pod scislym nadzorem? Kto ustali przyczyne bolu wybiegajaca poza slogan "przeciazenie" i co z tym zrobi. 50% ortopedow nie mialo egzaminu z matematyki na maturze. Czy mozna wymagac od nich logicznego myslenia ? Na podobnym poziomie sa fizjoterapeuci. Wrzuc to pytanie na strone o sluzbie zdrowia gdzie produkuja sie lekarze. Zobaczysz jaki bedzie odzew. Niektorzy odsylaja cie do Google jako zrodla informacji. Trzeba jednak znac temat aby postawic odpowiednie pytanie i uzyskac wiarygodna informacje. np taka jak ta: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3213012/?tool=pmcentrez Zla technika biegania,do ktorej przyczyniaja sie m. in. slabe miesnie stabilizujace miednice powoduje nieprawidlowe ladowanie stopy i dzialanie destrukcyjnych sil scinajacyh w kolanie . Jak wyjsc z blednego kola? Fizoterapeutka naszej najlepszej tenisistki wykurowalaby cie? A moze wykuruje cie nadworny ortopeda, produkujacy sie w TV, ktory "opiekowal" sie najlepsza polska narciarka biegowa i zaleci odpowiednia profilaktyke? Po co ci to bieganie, ktore ci szkodzi? Poszlas za moda? Chcesz sie zmeczyc, to zacznij szybciej chodzic. Po odpowiednim treningu z latwoscia mozna wyprzedzac 90% "biegaczy" idac sportowym chodem. Mozesz tez przesiasc sie na rower, ktory dla 90% biegajacych obciachem. Spector Odpowiedz Link Zgłoś
qundzia21 Re: kontuzja kolana 22.04.14, 17:20 to może troche inny przypadek, ale ja pare lat temu przeszłam zabieg artroskopii kolna, pamietam że robiłam różne ćwiczenia podczas długiej rehabilitacji, ale najszybsze efekty były po ćwiczeniach stabilizujących. www.youtube.com/watch?v=9bfjcuL0iUU może powinnaś spróbować, mi to bardzo pomogło ;) Odpowiedz Link Zgłoś