Dodaj do ulubionych

Zgaga, dyskomfort, refluks, mdłości, ipp

11.09.24, 10:10
Może uda mi się spotkać na forum kogoś z podobnym problemem.
Od kiedy pamiętam mam problemy z żołądkiem. Objawy są szczególnie nasilone od ok 5 lat – w tym roku już wyjątkowo. W ciągu tych 5 lat miałam 4 razy gastroskopię - ostatnia w grudniu zeszłego roku. Pojawiło się w niej zapalenie przełyku typu A i nadżerka (mam ją od 2017, cały czas takich samych wymiarów). Moje objawy: często – zwykle ok 2 razy w tygodniu – od rana zaraz po przebudzeniu uczucie kwasu w ustach, gdy tylko mnie to dopadnie – nie mogę praktycznie cały dzień jeść. Jeśli zjem to po każdym posiłku czuję zgagę, dyskomfort, szybkie uczucie sytości. Jeszcze rok czy dwa lata temu pomagało mi na to picie melisy lub kieliszek kolorowej wódki. W tej chwili muszę się porządnie przegłodzić, żeby to uczucie minęło – zwykle trzyma mnie dwa dni w tygodniu pod rząd. Zdarza się też że zgaga i nudności łapią mnie po jakimś posiłku, ale zdecydowanie rzadziej – najczęściej już się z tym budzę i wiem, że dzień będzie nieudany. Brałam już chyba wszystkie leki z grupy IPP – w tej chwili biorę dexilant 30, schodzę z 60 – nie pomaga jakoś specjalnie, bo objawy wciąż mam te same. Bardzo utrudnia mi to normalne funkcjonowanie, szczególnie gdy wyjdę ze znajomymi na miasto na jedzenie i muszę tłumaczyć wszystkim, że nie jestem głodna – nie mogę wtedy wręcz patrzeć na jedzenie, po zaledwie gryzie jestem pełna i zaczyna boleć mnie brzuch. Nie chudnę od tego, ale i tak jestem dość drobnej budowy – przy 170 cm ważę 52 kg. Nie jestem słabsza – pracuje, biegam mimo tych dolegliwości, ale ten brak apetytu, zgaga i nudności bardzo męczą mnie w towarzystwie. W zeszłym roku miałam zdiagnozowane sibo, po wzięciu xifaxanu było ciut lepiej, jakiś czas byłam też na diecie fodmap, ale na niej też wyskakiwały mi słabsze dni i nie mogłam jeść. Nie wiem czy mogę z tym walczyć jakoś dietą skoro i tak te dolegliwości się pojawiają? Leki nie pomagają. Może ktoś spotkał się z podobnym problemem? Może istnieją jakieś cudowne leki?
Będę wdzięczna za każdą wskazówkę :(
Obserwuj wątek
    • koziorozka sibo 11.09.24, 11:24
      malgi_96 napisała:
      > Może istnieją jakieś cudowne leki?
      -------------------
      Nie istnieją.
      Co gorsza nie wszyscy ludzie reagują tak samo, jednym pomaga to, innym co innego.
      Nie ma innej metody jak próbowanie, poznawanie własnego organizmu.
      Wielu osobom objawy się nasilają przy stresie, więc nie tylko rodzaj pożywienia ma wpływ na jelita.

Może poeksperymentuj z probiotykami? Na pewno nie zaszkodzą
      en.wikipedia.org/wiki/Small_intestinal_bacterial_overgrowth#Treatment
      • sp9tcu Re: sibo 12.09.24, 17:21
        dokładnie pani admin
    • sp9tcu Re: Zgaga, dyskomfort, refluks, mdłości, ipp 12.09.24, 00:30
      Informuję że piszę za pomocą translatora głosowego Dlatego mogą być jakieś tam coś zmieniać się Witaj w klubie ale żeby cztery razy gastroskopię zrobić nie powiem brzydko nadaje się do psychiatryka A teraz już na poważnie Po pierwsze czy stwierdzono u ciebie przepukliny roztworu przełykowego po drugie u mnie stwierdzono i tak jest to dzisiaj Nie robię żadnej gastroskopii wiem jak z tym żyć itd itd przepuklina roztworu przełykowego pisałem o tym już wiele razy ale teraz mogę mówić głosowo więc napiszę będzie długie admin chyba mi wybaczy jest to praktycznie choroba nieuleczalna To znaczy ona nie doprowadza do śmierci nie doprowadza do wyniszczenia organizmu ale szelka operacja lub jest niewskazana bo sobie można jeszcze bardziej pogorszyć Jakie są objawy Zacznijmy od góry kaszel podstawowym objawem właśnie jest kaszel dowiedziałem się o tym od znajomego lekarza wgniecenie w gardle uczucie ścisków w gardle Jest to związane z żołądkiem zgaga podstawowym objawem jest zgaga Oj zgaga jest straszna Ja czasami mam bardzo silną zgagę i wtedy jest naprawdę naprawdę bardzo niedobrze robi mi się niedobrze itd itd I co najgorsze jak już się pojawi zgaga to wypicie lekarstwa w moim przypadku pomaga mi ctrl 20 nic nie daje Controloc 20 kolejnym do zgagi jeszcze są inne objawy kwasota bóle w środku klatki piersiowej oj na początku były że to od serca kilka razy robiłem EKG Raz trafiłem na SOR okazało się że to jest wszystko od żołądka bóle mostkowe takie bóle mogą naśladować nawet zawał serca wymioty zdarzają się raz za czas nim przystąpię do lekarstw to coś o diecie ale nim przystąpię o diecie wiesz co przestań pić tą melisę cholera jasna melisa ludzie ludzie co byście średniowiecze pora na dietę co ty od diety żadnej żadnej dosłownie żadnej diety nie stosuje Jem wszystko co co chce itd itd itd A teraz leczenie żadnych zabiegów chirurgicznych żadnej gastroskopii bo wszystko w moim przypadku wiadomo lekarstwem jest właśnie Controloc 20 co to za takie małe tabletki które stosuje w następujący sposób jeśli poczuje że mam atak zgagi Pije dwie tabletki poprawa następuje po sześciu ośmiu godzinach trzeba przez 4-5 godzin się męczyć i potem jest dobrze 2 3 4 dni stosuje to lekarstwo raz za czas iż w moim przypadku jakbym pił za codziennie to bym nie po prostu zamuliło innych lekarstw nie stosuje na zgagę co do picia woda mineralna może powodować większą zgagę Pepsi jest przeciwwskazane najlepiej pić Jeśli oczywiście to tolerujemy wodę niegazowaną Powtarzam jeszcze raz wodę niegazowaną wypicie herbaty też nic specjalnie nie pomaga natomiast jak zjem dużo słodkiego typu drożdżówki placek itd itd wtedy w związku z tym że mam też inne problemy również po zjedzeniu mięsa sałatek i innych rzeczy stosuję tak zwany zestaw przeciwwstrząsowy To jest moja własna nazwa natomiast ten zestaw opracowali profesorowie ze szpitala uniwersyteckiego UJ w Krakowie zestaw składa się z leku na zgagę z leku rozkurczowego i z leku odtruwającego na wątrobę Jeśli chodzi do co do leku na zgagę w moim przypadku Jest Controloc 20 ponieważ nie cierpię dużych tabletek trochę nerwicy więc piję dwie tabletki Controloc 20 a dla innych co będą czytać pije na rozkurczenie jelit woreczka żółciowego bardzo dobre jest przy kamicy nerkowej no-spa Forte wtedy piję dwie tabletki No i na finał Sylimarol 75 mg mocniejszy też dwie tabletki te lekarstwo oczywiście większych ilościach jest otrutką na zatrucie muchomorem sromotnikowym a teraz podsumowanie w twoim przypadku to bym przede wszystkim ustawiła Controloc 20 tak jak mówiłem No i niestety jeśli masz takie wrzody zaczerwienienia No to jest po prostu tło nerwowe bo mój najlepszy lekarz powiedział że wrzody żołądka powstają Pozdrawiam serdecznie
      • malgi_96 Re: Zgaga, dyskomfort, refluks, mdłości, ipp 12.09.24, 08:19
        częste gastroskopie wynikają w moim przypadku nie tylko z dolegliwości, ale z obciążającego wywiadu rodzinnego - zachorowania na raka żołądka przed 50 rokiem życia. Leki z grupy IPP albo nie pomagają albo na bardzo krótki czas przynoszą ulgę. Brałam już nolpazę, omeprazol, controloc, emanerę, dexillant i inne których w tym momencie nie pamiętam - po wszystkich to samo.

Z dietą próbować mi ciężko, bo czasami od rana już mam zatkanie i mdłości, ale będę się starać, dzisiaj np. czuję. że jest okej. Zobaczymy jak będzie po posiłkach. Zdaję sobie sprawę, że niektóre napoje muszę ograniczyć, właśnie jak kawa czy inne gazowane.

Tak, oprócz zapalenia przełyku przy ostatniej gastroskopii miałam stwierdzoną przepuklinę rozworu przełykowego.

Pocieszające jest to, że sobie z tym radzisz. Wizyta na SORze musiała być stresująca...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka