Dodaj do ulubionych

Trepanobiopsja

29.01.25, 18:36
Dzień dobry proszę o pomoc w interpretacji wywiadu lekarza gdyż nie wiem co robić syn ma od kilku lat obniżone leukocyty ,które stale się wahają. Miał robione dwa razy trepanobiopsje ,po drugiej odczuwał ból przez 3 miesiące. Ma wyznaczona trzecia trepanobiopsje a ja nie wiem co robić.
Wywiad lekarza:
Blaty stanowią 1 % szpiku
Linia czerwonokrwinkowa jest ubogo reprezentowana,z odmłodzeniem obecne cechy uszkodzenia podścieliska szpiku- głownie wylewy krwi
Włoknienie retikulinowe wzmożone ogniskowo,syn 10 lat po dwóch trepanobiopsjach ,badaniach genetycznych,kariotypu komórek somatycznych, immunochemia, biochemii,przeciwciał,układ krzepnięcia,diagnostyka infekcji,cytomegalovirus IgG, IgM, ANA C3,C4, cytologiczneGTG ma ciągle
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Trepanobiopsja 29.01.25, 19:15
      gosia - nie wiem o jaką interpretację ci chodzi.
      Nikt patrząc na wyniki nie powie nic konkretnego, nie zna historii choroby, diagnozy - pytaj lekarza prowadzącego.

Twój syn ma chory, słaby, niewydolny szpik.
      W szpiku tworzy się krew, więc krew syna ma nieprawidłowy skład.
      Blasty to niedojrzałe komórki szpiku. 1% to mało, czyli dobrze. Zdrowi ludzie w ogóle ich nie mają, 20% to ostra białaczka szpikowa.
      Włóknienie retikulinowe - nic dobrego, ale dużo zależy od stopnia nasilenia. Jak ogniska małe, to dobrze.
      Podścielisko szpiku - ważna część szpiku tworząca krew.

Ufaj lekarzom i pytaj, ale szczegółów się nie spodziewaj, bo to trudne i skomplikowane a nie zwykłe przeziębienie.
      Ja ci mogę napisać, że podścielisko to część, element mikrośrodowiska hematopoetycznego. Zrozumiesz coś?
      Trzymam kciuki, żeby syn prędko został wyleczony!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka