Dodaj do ulubionych

Preparaty z borówką, działają czy nie?

IP: *.dynamic.chello.pl 09.01.12, 11:44
Mam wadę w obu oczach, 2 i 2.5 dioptrii.
Po ściągnięciu okularów widzę kiepsko. Często widuję reklamy preparatów z borówką czarną i luteiną. Czy te preparaty faktycznie pomagają? Czy regularnie je stosując będę widzieć (bez okularów, czasem je jednak muszę ściągnąć i widzę gorzej) nieco lepiej?
A może są jakieś inne, lepsze suplementy?
Obserwuj wątek
    • Gość: javio Re: Preparaty z borówką, działają czy nie? IP: *.tel.tkb.net.pl 17.01.12, 23:54
      Mój okulista mówi, że nie działają. Specjalnie dziś zapytałam.
      • pia.ed Re: Preparaty z borówką, działają czy nie? 14.02.12, 23:45
        Bralam preparat z czarna jagoda i luteina przez 2 lata, dokladnie studiowalam ulotke,
        i moge zadecydowanie powiedziec, ze przez jego stosowanie nie pozbedziesz sie
        wady wzroku ...
        Preparat ten ma dzialac ogolnie na oczy, lagodzic ich zmeczenie, spowalniac ich starzenie,
        dzialac tak jak witaminy na organizm czlowieka ... Zadnego bezposredniego efektu nie zauwazylam, a poniewaz od dawna mam suche i zaczerwienione spojowki, wiec zaczelam kuracje preparatem Buckthorn, ktorego glownym skladnkiem jest rokitnik pospolity . Preparat ten jest szalenie drogi, a przez pierwsze dwa miesiace trzeba brac po dwie tabletki, wiec nie wiem czy te kuracje bede kontynuowac ... szczegolnie ze w rozne tego typu preparaty tak do konca nie wierze ....

pl.wikipedia.org/wiki/Rokitnik_zwyczajny
        • maria.50 Re: Preparaty z borówką, działają czy nie? 25.03.12, 18:46
          U mnie w wieku 25,stwierdzono zwyrodnienie plamki żółtej-co powoduje stopniowe wylewy i powstawanie truzów.Od dwunastu lat jestem na luteinie w coraz to nowocześniejszej formie.Od trzech lat jestem stalą pacjentką ambulatoryjną w specjalistycznej przychodni(co pół roku) i zmiany są na poziomie z przed trzech lat.Wcześnie mi nie monitorowano,jedynie zalecenia unikania słońca i luteina.Widocznie działa!!! Zażywam Czeski AVILUT
    • kosmeti Re: Preparaty z borówką, działają czy nie? 10.04.12, 21:05
      Mój brat brał preparaty z borówką ponad rok, w nadziei, że mu pomogą. Niestety nic. Może są tacy, którym pomagają, w sumie z jakiegoś powodu te suplementy zostały stworzone. Wydaje mi się jednak, że nie działają na korektę wady...a mogą polepszać ostrość widzenia, może gdy oczy są przemęczone? Słyszałam, że na korektę wady pomagają ćwiczenia oczu. Mój kolega stosował i faktycznie, gdy ćwiczył, mógł chodzić nawet bez okularów. Potrzeba jednak dużo siły zaparcia i systematyczność.
    • Gość: troche pomagają Re: Preparaty z borówką, działają czy nie? IP: *.toya.net.pl 01.06.12, 08:30
      Ale nie na ostrość, tylko na widzenie w nocy. Ja przynajmniej widze troszeczkę jaśniej, jednak dopiero po jakiejś godzinie od zazycia preparatu.
      • Gość: mauda Re: Preparaty z borówką, działają czy nie? IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.12, 17:26
        hehe widzisz jaśniej po godzinie od zażycia preparatu ?- efekt placebo. Niestety ponieważ są to suplementy diety to stężenie substancji leczącej jest takie aby nie zaszkodzilo a nie żeby pomogło. Nie ma sily nie mają prawa zadzialac jak tabletka przeciwbólowa albo kawa czy alkohol.Jednak przy systematycznym stosowaniu przez okres minimum kilku miesięcy mogą (ale nie musza)poprawić nieco jakość patrzenia.
    • brat_janusza Re: Preparaty z borówką, działają czy nie? 26.06.12, 15:04
      Kilkanaście lat temu, gdy byłem w wieku dorastania, bardzo szybko powiększała mi sie wada wzroku (kilka dioptrii rocznie). Żaden okulista nie był w stanie nic z tym zrobić. W końcu jeden zalecił mi branie tabletek na borówce i wada się zatrzymała. Nie wiem, czy to przypadek, czy tabletki zadziałały...
      • marionaud_1 Re: Preparaty z borówką, działają czy nie? 13.07.12, 08:24
        Jestem na luteinie od 6 lat, czyli od czasu, gdy stwierdzono u mnie AMD. Luteina na pewo nie pomoże na wadę wzroku, natomiast spowalnia procesy starzenia się. nie wiem czy to dzięki niej, czy z powodu innego leczenai, ale moja choroba postępuje bardzo powoli. Oczywiście, żadne spektakularne poprawy typu "widzę lepiej w godzinę po zazyciu leku" nei wchodza w grę - to jakieś złudzenie.
        • jola.1111 drodzy moi 26.09.13, 21:01
          Często wchodzę na to forum, czytam, poradźcie.
          Mam, jak pisałam zwyrodnienie plamki żółtej, byłam dziś u okulistki, na razie bez zmian, postać sucha i teraz pytanie- biorę AVILUT od 8 miesięcy, jak uważacie, może jeszcze selen i omega 3 dołożyć?
    • ccarolinowsky Re: Preparaty z borówką, działają czy nie? 14.10.13, 20:30
      Wady wzroku te suplementy zdeycdowanie nie wyleczą.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka