Gość: ALICJA IP: 80.51.242.* 02.12.04, 09:13 POMÓZCIE!DZIECKO MA JASKRE MUSZĘ MIERZYC MU CISNIENIE W OKU.GDZIE KUPIĆ TAKI APARAT DO MIERZENIA!BĘDĘ WDIZĘCZNA Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: w ????? IP: *.dll.se 02.12.04, 09:20 Sama nie zmierzysz, to nie to samo, co aparat do mierzenia cisnienia krwi. Takie pomiary mozna wykonac jedynie w gabinecie okulistycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julia Re: ????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 09:23 Wiem,że na przykład w USA są jużaparaty do mierzenia ciśnienia śródgałkowego w domu, ale chyba w Polsce nie są jeszcze dostępne. Zapytaj okulisty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: ????? IP: *.dll.se 02.12.04, 10:20 Orientacyjne badanie mozna wykonc palcami (przy zamknietych powiekach i galkach skierowanych w dol dotykiem sprawdza sie "twardosc" galki ocznej. Kazdy okulista moze tego nauczyc. Natomiast do precyzyjnego pomiaru sa konieczne kosztowne urzadzenia - albo automatyczne, albo "reczne"- tonometr, ktorego uzycie wymaga znieczulania galki ocznej przed pomiarem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALICJA Re: ????? IP: 80.51.242.* 02.12.04, 10:17 MOŻE MASZ JAKIEŚ NAMIARY NA STANY?A MOŻE WIESZ CZY PRZYPADKIEM W ANGLI MOZNA JE DOSTAĆ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyzurny Re: APARAT DO MIERZENIA CIŚNIENIA W OKU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 23:11 Tonometr ( pomiar tonusu w gałce ocznej - czyli ciśnienia ). Aparat taki jest bardzo prosty. Działa na zasadzie wagi. ( ((Nie stajesz na niej)) tylko trzymając aparacik w reku przyciskasz go do oka uprzednio znieczulonego kroplami. Cos na kształt długopisu. ) mysle ze mozna to kupić w Cezalu. Centrum zaopatrzenia medycznego. Nie wiem ile kosztuje. Na e-Bay widziałem taki za 3 dolary STARY TYP. Nowsze " Tonopen". Innym systemem pomiaru -aparatura droga! jest "dmuchnięcie w gałkę oczna" i pomiar ugięcia rogówki. Odpowiedz Link Zgłoś