Dodaj do ulubionych

Zwyrodnienie plamki żółtej

24.01.13, 18:41
Dzisiaj dowiedziałam się, że zaczyna się u mnie zwyrodnienie plamki żółtej. Mam 47 lat. Poradźcie, jakie suplementy najlepiej stosować. Jestem załamana, okulista kazał przyjść na kontrolę za rok, w międzyczasie brać suplementy.
Obserwuj wątek
    • marysiak47 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 17.02.13, 12:57
      Ja stosuję Bioluteinę. Ogólnie poprawia widzenie i potwierdzam to przy dość regularnym zażywaniu. Nie załamuj się, spokojnie da się z tym żyć.
      • jola.1111 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 19.02.13, 18:07
        Dzięki za odpowiedź, a jak zażywasz? Bo mi okulistka kazała robić jakieś przerwy w braniu luteiny...
        • marysiak47 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 24.02.13, 21:35
          Zażywam raz dziennie, jak mi się skończy opakowanie (60 sztuk), robię około tygodnia przerwy. Żadnych niepokojących objawów, a zażywam już ze dwa lata.
          • Gość: Tomek Re: Zwyrodnienie plamki żółtej IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.03.13, 21:34
            ...napisz mi ale co zażywasz na to schorzenie jakim jest zwyrodnienie plamki żółtej .Czy to jest to samo co CRS ? jak myślisz ? bo nie napisałaś.Czekam badawczo na odp. na tomekjula@wp.pl
      • Gość: Tomek Re: Zwyrodnienie plamki żółtej IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.03.13, 21:37
        ..... a czy ty również masz schorzenie CRS ? bo myśle nad zakupem owych tabletek jakie ty używasz czyli Bioluteina. Czy w aptece bez problemu można ja dostać ? ile kosztuje ? Dziękuje za odp, Czekam :{
        • iwo744 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 30.03.13, 22:07
          Nie czekaj tak długo z wizytą kontrolną!Mam 47lat,rok temu rozpoczął się mój dramat z AMD.Choroba rozwijała się podstępem,a ja spokojnie żyłam,bo o niczym nie wiedziałam.Pomimo natychmiastowego i bardzo kosztownego leczenia ,choroba bardzo szybko postępuje.Na jedno oko już w zasadzie nic nie widzę,a w drugim,mimo ,że na razie niczego nie odczuwam też rozpoczynają się zmiany.Jestem przerażona ,bo wiem ,że nie ma dla mnie ratunku.Co do suplementów,ostatnio polecany jest nowy preparat pod nazwą RESVEGA.Powodzenia !
          • jola.1111 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 01.04.13, 19:51
            Dzięki za odpowiedź. Tak myślę, że zaplanuję chyba wizytę w Łodzi, w klinice Jasne Błonia. Jak myślisz? Biorę obecnie Avilut, zainteresuję się Resvega. Moja okulistka nie powiedziała, czy mam postać suchą czy wysiękową. Z tego, co czytałam, zdarza się, że sucha przechodzi w wysiękową. A jak u Ciebie, jeśli można zapytać? Pozdrawiam serdecznie.
            • iwo744 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 01.06.13, 17:01
              Witam! Ja niestety nie zauważyłam w porę niczego niepokojącego dlatego,kiedy zgłosiłam się do lekarza zmiany były już bardzo duże i zdiagnozowano wysiękową postać.Jeśli nie zlecono Ci injekcji masz napewno posta suchą,która również niszczy siatkówkę.Ja mam w drugim oku postać suchą i już zaczyna narastać błona,którą trzeba będzie usunąć operacyjnie,ale dopiero wtedy gdy pogorszy się widzenie.Serdecznie pozdrawiam Iwona
            • Gość: 29au Re: Zwyrodnienie plamki żółtej IP: *.tpgi.com.au 17.10.14, 13:44
              Do Pani Joli,
              kazdy okulista co robi okulary do czytania widzi na 100% zwyrodnienie plamki zoltej. Specjalista widzi jaki jest rodzaj tej choroby.Jest sucha i mokra albo krwista bo nie wiem jak to nazwac po Polsku. Najlepsza moja rada od moich lekarzy to jesc duzo wazyw ale wszystkie koloru zielonego.Co zielone to do obiadu.To nie prawda ze z ta choroba nie mozna zyc.Koncowy najgorszy etap to po prostu plama na srodku oka .Tak ze nie widac z przodu obrazu ale widac wszystko po bokach .Mozna isc patrzac bokiem oka.Mam ta chorobe 2 lata .Dostalem ta chorobe w jedna noc.Moj przyjaciel zgina w wypadku i strasznie bylem w smutku.Co miesiac mam zastrzyk Avastin.Plamka zniknela ale obraz jest bardzo malo zniksztalcony.Da sie zyc.Jeszcze jedno ,okulary sloneczne nosic zawsze nawet jak nie ma slonca. Pozdrawiam .Czeslaw z Australii.
              • Gość: Tomek Re: Zwyrodnienie plamki żółtej IP: 78.88.77.* 17.10.14, 21:41
                ...Witam Cię..powiedz mi z kad wiesz na 100 % że końcowy najgorszy efekt to plamka na środku.Ja mam to schorzenie ok 6 lat i nic nie pomaga jak np. Zioła ojców Bonifratów,Proargi,krople do oczu na RECEPTE,I OCZYWIŚĆIE ŚMIECH NA SALI RUTINOSKORBIN co każa łykać wielci okuliści z Wrocławia.
                • Gość: Lidia Re: Zwyrodnienie plamki żółtej IP: 203.219.211.* 17.10.14, 22:29
                  Panie Tomku, domyslam sie ze ma pan forme sucha bo przy mokrej otrzymywalby pan zastrzyki. Zadna z form nie jest uleczalna, mozna tylko przychamowac albo zatrzymac dalszy rozwoj choroby.
                • Gość: 29 au Re: Zwyrodnienie plamki żółtej IP: *.tpgi.com.au 09.07.15, 09:10
                  Przepraszam za spozniona odpowiedz ale dopiero teraz otzymalem gazete z Forum,ok.
                  Po pirwsze,kazdy czlowiek ma maculer w oczach.Jej uszkodzenie moze nastapic z czasem starosci.To ze masz maculer to nie znaczy ze juz nastapila degeneracja, moze nigdy nie nastapic.Jezeli masz plame w oku to znaczy ze powinienes isc do okulisty i to szybko.Zadna tabletka nie pomoze rozpuscic krew w oku.Tabletki i ziola zwalniaja proces AMD, ale nie ulecza plamki jezeli juz ja masz.Ja mam AMD juz 3 lata.Na poczatku byla plama a teraz jej nie widze .Od 2 lat bralem zastrzyk co miesiac Avastin a teraz biore Aylea zastrzyk ktory jest podobny do Avastin.Jak poprzednio wspomnialem, trzymaj zdrowa diete. Zielone wazywa to najzdrowsze dla oczu.Moj problem jest to ze mam bardzo minimalnie znieksztalcony obraz w widzeniu. Mozna sie przyzwyczaic.Ah!,nie pal i nie pij alkoholu.Lampka czerwonego wina nie zaszkodzi.Papierosy bezpowrotnie niszcza wzrok, to juz nie AMD a slepota (chyba zacma) Ja rowniez biore tabletki witaminy;MACU-Vision,Vitamin A,Vitamin D3. Lekarze tutaj pytaja mnie czy biore cokolwiek z vitamin i zapisuja w raporcie ale nie wierza w te tabletki ze zlikwiduja plame w oku.Maja racje.Jak boli zastrzyk do oka? Tak jak mucha ugryzie albo 2 razy mniej. Krople do oka znieczula oko przed zastrzykiem.Naprawde nie boli.Jeszcze jedno,nigdy nie slyszalem zeby completnie nie widziec z AMD.Pozdrawiam Wszystkich na forum.
                  Czeslaw z Australii.
              • jola.1111 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 18.11.14, 21:59
                Serdeczne pozdrowienia, Panie Czesławie i podziękowania za odpowiedź.
          • baret000 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 31.05.13, 20:00
            Witam. U mnie kilka dni temu też zdiagnozowano wysiękową postać AMD. Podobno dobre rezultaty daje Lucentiz podawany w postaci iniekcji do oka. Czy stosowałaś tę terapię i może znasz dobrego specjaliste od tego schorzenia w Warszawie i w Trójmieście. Pozdrawiam i błagam o odpowiedż,
            • iwo744 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 01.06.13, 16:52
              Witam! Poddałam się 5 injekcjom lekiem Lucentis.Po pierwszej serii tzn.3 injekcjach była bardzo duża poprawa w obrazie OCT(dużo większa niż u innych osób z którymi leżałam w szpitalu)ale ja w widzeniu zmian nie odczułam.Niestety po 2 miesiącach wynik badania zaskoczył wszystkich.Wysięk powrócił z jeszcze większym nasileniem.Po dwóch kolejnych injekcjach i serii kroplówek ze sterydów,które miały wzmocnić działanie Lucentisu wystąpił wylew podsiatkówkowy.Lekarz rozważał zabieg witrektomii ,ale uznał,że to nie ma sensu,bo mogą wystąpić ponowne krwawienia i tak też się stało.W tej chwili praktycznie nie widzę już nic nawet obrzeżami oka.Jestem przerażona na myśl ,że to samo może stać się z drugim okiem.Znam jednak Panią,u której po 3 injekcjach choroba się zatrzymała i już ponad rok nie cofa się.Zdecyduj się jak najprędzej na leczenie!!!Lekarze twierdzą ,że Avastin nie ustępuje Lucentisowi(Avastin podają tylko w prywatnych placówkach,koszt 800-1000zł.Proponuję żebyś zadzwonil do lokalnego oddziału NFZ,gdzie odpowiedzą Ci który szpital robi te injekcje za darmo.Pomocna jest też prywatna wizyta u ordynatora oddziału okulistycznego.Ja mieszkam w Bełchatowie,dlatego nie mogę Ci polecić nikogo z Twoich stron.Życzę Ci efektywnego leczenia i wytrwałości.Pozdrawiam Iwona Dytrych
              • baret000 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 03.06.13, 08:21
                Witaj Iwono. Bardzo dziękuję Ci za odpowiedż i jednocześnie b. współczuję. Jestem w podobnej do Ciebie sytuacji /8 lat forma sucha, w jednym oku zmiany większe/. U siebie przez te lata zauważyłam pogorszenie po silnym stresie, potem wszystko wracało do normy.Brałam Ocuvite luteine, jeszcze jakiś niemiecki, ktorego nazwa wyleciała mi z głowy a ostatnio Bioluteinę /chyba nie tak skuteczna jak te ww. wymienione/. W ostatnim roku byłam 2-krotnie u okulisty, która nic niepokojącego nie zauważyła i zapisała mi tylko silniejsze o 0.75 d. okulary, które niczego w moim widzeniu nie poprawiły. Na drugiej wizycie zasugerowała zrobienie OCT, co uczyniłam i 25 maja prócz OCT zrobiono mi AFL i diagnoza forma wysiękowa w tym słabszym oku. Zapisałam się do prywatnej kliniki Mavit w Warszawie /tam mieszka mój syn, ja na pomorzu/ i zdecydowałam się na Lucentis, ponieważ Awastin jest lekiem przeciwnowotworowym i jego dalejsiężne skutki uboczne nie zostały jeszcze poznane /syn dostał od znajomej okulistki książkę o AMD itam to wyczytał/. Gdybyś mogła mi napisać jak się funkcjonuje po tych zastrzykach, czy są bolesne , co z wysiłkiem fizycznym. Nie wiem czy następne zastrzyki będę mogła brać u siebie, tzn. pojechać do domu autobusem i samodzielnie funkcjonować. Dobrze radzisz z tą prywatną wizytą u ordynatora kliniki, w ktorej refunuje NFZ po /noć tylko 3 w roku/ ale najpierw muszę takiego znależć no i nie wiem czy u siebie czy w Warszawie - chodzi o zalecenia pozabiegowe.
                Serdecznie Cię pozdrawiam.
                • iwo744 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 03.06.13, 15:42
                  Witam! Injekcje są w zasadzie bezbolesne i trwają moment.Igła jest bardzo cienka i wkłuwa się ją na ok.0,5cm.W klinice prywatnej wypuszczają pacjentów natychmiast po zabiegu,który jest wykonywany na sali operacyjnej.W szpitalu natomiast ,po zabiegu trzeba leżeć nieruchomo przez 2 godz. i pozostać tam do następnego dnia.Co do ilości refundowania Lucentisu, to nie jest ona limitowana,jednak na podanie czwartego, Nfz musi wyrazić zgodę,ale to załatwia szpital.Jeśli masz jeszcze jakieś pytania ,chętnie odpowiem.Pozdrawiam
                  • baret000 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 03.06.13, 16:17
                    Dzięki, ale wygląda na to, że jak będę robić iniekcje w trojmieście - a do domu mam ok 50 -60 km tramwajem i autobusem, to może mi to zaszkodzić. Na szybkie podanie w państwowej placówce pierwszych 3 zastrzyków nie mam co liczyć i muszę skorzystać z sugestii syna, który mnie w W-wie przynajmniej przywiezie samochodem na zabieg i odwiezie. Mój kierowca /mąż/ niestety od ponad roku nie żyje i myślę , że ten fakt przyczynił się w moim przypadku do pogorsznia. Ale może się mylę. Pozdrawiam.
                    • alex_k Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 11.06.13, 20:14

To ja jeszcze dodam moje optymistyczne 3 grosze :)
                      Mam neowaskularyzację siatkówki, schorzenie bardzo podobne do wysiękowej postaci AMD i tak samo się je leczy. 2,5 roku temu dostałam 2 zastrzyki z Avastinu w łódzkich Jasnych Błoniach i objawy zatrzymały się na 2 lata. W grudniu wróciły i tym razem pomógł 1 zastrzyk. Widzę dobrze, objawy znów ustąpiły.
                  • Gość: Irena Re: Zwyrodnienie plamki żółtej IP: 217.97.228.* 21.07.13, 07:17
                    Lucentis nie jest limitowany w państwowej placówce ? W zwiazku z tym, że musiałam natychmiast miec podany LUCENTIS to tylko prywatnie za 3 tys. zł :(
                    Teraz tzn. 30.07.2013 r. będę miała drugi ale już na NFZ.
                    Ja po pierwszym mam dużą poprawę, bo już mogę czytać, pisać itp. Jest to zastrzyk bezbolesny i zaraz po nim wróciłam do domu (60 km). A co będzie dalej to nie wiem, bo od 4 lat prawie nie widze na jedno oko i nigdy mi nie wczesniej nie zaproponowano iniekcji a teraz prawdopodobnie już jest za późno i dlatego musze walczyć o uratowanie drugiego oka.
                  • Gość: Tomasz Re: Zwyrodnienie plamki żółtej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.15, 15:00
                    Witam, mam 48 lat . masz wiedzę czy NFZ refunduje juz dla mojego wieku zastrzyki z lucentisu?
            • Gość: 29au Re: Zwyrodnienie plamki żółtej IP: *.tpgi.com.au 09.07.15, 09:40
              Witam. Pisesz ze zdiagnozowano u ciebie wysiekowa postac AMD.Nie panikuj, nie ma potrzeby wpadac w panike.Jezeli rzeczywiscie widzisz plame w oku no to rzeczywiscie potrzebujesz zastrzyk do oka jak Lucentis albo Avastin albo Aylea.Podejzewam ze u ciebie dopiero zdiagnozowano AMD ale ty jeszcze nie widzisz plamy.Jezeli nie widzisz plamy w oku to niema potrzeby brac zastrzyk teraz. Teraz zeby zwolnic pogorszenie sie plamki to trzymay zdrowa diete .Jedz zielone wazywa tzn gotuj je.Nie pal papierosow i nie pij alkoholu zaduzo,a najlepiej to wcale oprocz lampki czerwonego wina.Jezeli juz dostaniesz plamke w oku to zastrzyk pomoze na 100%.Teraz najwazniejsze!!!- dobre okulary sloneczne nosic prawie zawsze. Pozdrawiam.
              Czeslaw z Australii.
          • umew Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 12.01.15, 01:24
            Witam was, jestem rowniez chora u mnie to zanik warstwy barwnikowej na siatkowce forma sucha, w lewym oku rano na scianie widze mnie motyl a w prawym oku bawole oko, za dnia te formy sa jak szare chmurki zabierajace obraz w centrum pola widzenia juz nie pamietam co to ostre widzenie, zmiany stwierdzono u mnie w 2002r., musialam nauczyc sie zyc z choroba, to co dla innych jest normalne mnie cieszy, rozpoznanie znajomego na ulicy, dostrzezenie wiezy zamku na horyzoncie, odczytanie grogowskazu na dworcu, boli ze nie rysuje juz nie kresle, ale szyje i pisze z pamieci a igle nawlekam przez lupe i odczytuje moje pismo tez przez lupe boli to ze cztam wolniej niz kiedys, i nigdy nie bede kierowca...jem stale luteine, okuvite, wyciag z borowki itp, kupilam na allegro szafran pilam ba zjadalam ziolo i oczy mniej bolaly...pracuje przy komputerze i to moja nadzieja niedowidzacy moga pracowac przy komputerze, wiem, ze amd i iine choroby siatkowki to uszkodzony gen i brak jakigos enzymu odpowiedzialnego za przyswajanie bialka.... coz eskimosi zyja bez zielonych warzyw bo rekompensuja sobie kwasami omega3 w rybach...ny w europie jedzmy duzo surowego szpinaku, bo ma najwiecej luteiny...ok 11mg w 100g...ja od 2tygodni w kazda kanapke do pracy jem szpinak.planuje kupno okularow z filtrem do komputera, ograniczam tv i nauczylam sie rozpoznawac odglosy, ptakow...szukam dobrychstron tej choroby...i sledze nowosci medyczne...juz myszom z amd przywrocili wzrok wlasnie dzieki temu enzymowi...jja ak na razie nosze sloneczne okularY i zamowie u bonifratow te ziolka do picia a w ogrodzie posadze jagody syberyjskie.
            Zycze wszystkim zdrowia i obiecuje zagladac tu
            Monika1962

• dzorekk Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 04.01.23, 11:25
              Dzień dobry , jak sytuacja z oczami po takim czasie?
    • matia9 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 01.06.13, 19:16
      Zwyrodnienie plamki żółtej to efekt zmian oksydacyjnych, których podstawą jest przede wszystkim wieloletni niedobór substancji odżywczych w diecie. To, co jemy zawsze wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Jako świetne uzupełnianie polecam też artykuł na witaminy-na-oczy.blogspot.com Wydaje mi się, że można za pomocą diety naprawdę dużo zdziałać.
      • iwo744 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 03.06.13, 15:49
        Należę do osób ,które przykładają do tego co jedzą bardzo dużą uwagę:dużo ryb,warzyw i owoców,nigdy nie paliłam papierosów .Niestety dbałość o zdrowie nie uchroniła mnie przed AMD.
        • baret000 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 03.06.13, 20:04
          Przeczytałam twój wpis na temat zdrowego odżywiania, ja też stosuję zdrową dietę, niestety 17 lat paliłam papierosy /28 lat nie palę/. Przy okazji przeglądania różnych forów znalazłam informację, że niewiarygodne efekty w leczeniu AMD mają nasi południowi sąsiedzi w miejscowości Zlin oraz w klinice w Bremen /Niemcy/ - jest nawet nr telefonu i nazwisko Polki, która tam pracuje /i służy za tłumacza/. Może za taką kasę jaką płacimy w Polsce można coś więcej osiągnąć poza naszą granicą. Co o tym myślisz?
          • iveta2 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 31.01.16, 20:00
            Czy mogłabym prosić o podanie namiarów na obydwie kliniki a w szczególności na tą kobietę która jest tłumaczką w Bremen?
            Bardzo proszę, jeśli to możliwe..
          • selwa30 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 26.04.21, 15:03
            Dzień dobry,lam na forum AMD bo w,laśnie dowiedziałam się ,że coruję na AMD zainteresowaa mnie informacja,że plamkę można leczyć za granicą
        • Gość: 29au Re: Zwyrodnienie plamki żółtej IP: *.tpgi.com.au 09.07.15, 10:36
          Witam iwo744,
          Chcialem pogratulowac za to ze dbalas o swoje zdrowie.Nie pilas i nie palilas papierosow.
          AMD zazwyczaj dostaje sie w wieku okolo 70-80. Jednak mozna rowniez dostac w wieku 45 lat!.Ja dostalem w wieku 64 i tez nie pilem i nie palilem.Gdybym palil i pil to prawdopodobnie dostal bym 10 lat wczesniej.AMD znaczy ,choroda oczu starszego wieku. AMD to nie straszna choroba. Zastrzyk Lucentis,Avastin albo Aylea rozpusci krew w oku.Ja widze prawie normalnie.Nie widze zadnej plamki w oku,mam troch bardzo minimalnie znieksztalcony obraz ale czytam,pisze normalnie.Zastrzyk biore co 4-6 tygodni przez ostatnie 3 lata. My uwazamy sie za chorych z AMD a co maja powiedziec ci chorzy na MS.Nadzieja ze i dla nich znajdzie sie lekarstwo.
          Pozdrawiam,
          Czeslaw z Australii.
          • grunge-boy Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 07.01.17, 16:46
            Panie Czesławie, czy te zastrzyki bierze się już do końca życia co 4-6tyg? Właśnie się dowiedziałem, że mam to chorobę, obudziłem się przedwczoraj z nią, wcześnie żadnych objawów, najprawdopodobniej to postać wysiękowa bo widzę plamę. Jestem totalnie spanikowany, mam dopiero 42 lata, a czynnikiem który spowodował chorobę wiąże z silną traumą prze ostatnie dwa lata i permanentnym olbrzymim stresem. Jestem kierowca, muszę widzieć żeby pracować. Plama jest na prawym oku, lewe jest ok. Czy można z tym jeździć na motocyklu, czy moje życie się całkowicie rozypie
            • dzorekk Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 04.01.23, 11:40
              Cześć Łukasz, jeśli jesteś jeszcze na forum, daj znac jak sytuacja u Ciebie.
      • alex_k Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 11.06.13, 20:17

Trzeba dodać, że prócz diety bardzo ważna jest ochrona oczu przed światłem. W słoneczne dni koniecznie ciemne okulary, unikanie patrzenia w ekran komputera lub TV przy zgaszonym świetle.
      • kasiakasia2345 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 30.10.20, 14:20
        Jest jeszcze jeden rodzaj terapii - post leczniczy, np dieta dr Dąbrowskiej. W poście dochodzi m.in.do zużycia chorych komórek oraz złogów, zahamowania stresu oksydacyjnego (co ma miejsce w AMD). Wiadomo również, że post działa na poziomie genowym, tzn w trakcie postu następuje powrót do prawidłowej transkrypcji genów - inaczej mówiąc następuje powrót do prawidłowego powstawania białek. Link do artykułu opisującego badanie nt wpływu głodzenia na geny związane z zapaleniem i neowaskularyzacją (głodzenie spowodowało zmniejszenie ekspresji tych genów):
        pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16424110/
        W rozwoju AMD pełnią rolę takie procesy patologiczne, jak stres oksydacyjny, odkładanie złogów (lipofuscyny) i zapalenie, dochodzi do zaburzenia autofagii, czyli ‘’samozjadania’’. Autofagia to proces polegający na degradacji uszkodzonych i zbędnych organelli oraz tkanek w komórce. Niewydolność organizmu w zakresie autofagii nasila się z wiekiem i prowadzi do różnorodnych chorób. W mokrym zapaleniu dochodzi do neowaskularyzacji.
        Zaburzenia autofagii w AMD: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6556250/pdf/OMCL2019-3632169.pdf
        Zaburzenie procesów antyoksydacyjnych: www.phmd.pl/api/files/view/3493.pdf

Może warto skonsultować się i ew. spróbować. Znam osobę, której dieta pomogła w suchym zapaleniu. Linki dot. diety Dąbrowskiej:
        ewadabrowska.pl/
        www.youtube.com/watch?v=tFlQXgbi2ns
        www.youtube.com/watch?v=yJn4bf0chxc
        www.youtube.com/watch?v=VFN3dU81lGg

Dietę należy prowadzić pod kontrolą lekarza
        Ważne: 1) istnieją przeciwskazania do diety
        2) podczas diety należy redukować dawki leków do odstawienia włącznie
        Konieczne jest, aby przed zastosowaniem postu wyrównać niedobory witamin i mikroelementów, takich jak: luteina, zeaksantyna, wit E, wit C, wit D3, selen, cynk i kwasy omega-3 (długołańcuchowe, takie jak DHA i EPA - znajdujące się w olejach rybich oraz średniołańcuchowe – w oleju lnianym). Przeciwskazania do przyjmowania wit D3: indeks.mp.pl/desc.php?id=5377
        Bez odpowiedniej suplementacji post może nie zadziałać.
      • kasiakasia2345 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 30.10.20, 14:21
        Ponadto istnieje pogląd, że AMD może mieć związek z dysbiozą jelita (def: dysbioza to zaburzenia równowagi w jelitach, czyli ilości, składu i funkcjonowania mikroflory jelitowej) oraz tzw. zespołem cieknącego jelita.
        www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6267253/pdf/nutrients-10-01677.pdf
        Leczenie zespołu nieszczelnego jelita to: wykonanie testu ma nietolerancje pokarmowe (czyli obecność we krwi przeciwciał w klasie IgG i IgA) a następnie usunięcie z diety nietolerowanych pokarmów, przyjmowanie odpowiednich probiotyków, błonnika pokarmowego oraz witaminy D3. Leczeniem tego zespołu zajmują się specjalistyczne gabinety.
      • kasiakasia2345 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 30.10.20, 14:22
        Wiadomo również, że sewofluran, znajdujący się w warzywach krzyżowych (przede wszystkim w brokule) ma zdolność hamowania nowaskularyzacji:
        pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17396224/
        Autorzy artykułu piszą, że sewofluran znajduje się w surowym brokule oraz że podczas ‘’mild cooking’’ (nie precyzują dokładnie) również dochodzi do jego powstawania. Natomiast dłuższe gotowanie prowadzi do inaktywacji enzymu odpowiedzialnego za produkcję sewofluranu.
    • bettyboom1000 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 07.08.13, 08:39
      Aby spowolnić rozwój warto spożywać witaminy, minerały, luteinę oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Zatem dieta bogata w w/w składniki oraz stosowanie suplementów diety w postaci tabletek zawierających te składniki to postawa.
    • Gość: chora Re: Zwyrodnienie plamki żółtej IP: *.dynamic.chello.pl 27.08.13, 21:58
      Polecam skorzystać z pomocy bioenergoterapeuty - poszukajcie w google pana Romana Kozaka z Zebrzydowic.
      • jola.1111 Zwyrodnienie plamki żółtej 26.09.13, 21:04
        Często wchodzę na to forum, czytam, poradźcie.
        Mam, jak pisałam zwyrodnienie plamki żółtej, byłam dziś u okulistki, na razie bez zmian, postać sucha i teraz pytanie- biorę AVILUT od 8 miesięcy, jak uważacie, może jeszcze selen i omega 3 dołożyć?
        • Gość: jo Re: Zwyrodnienie plamki żółtej IP: *.free.aero2.net.pl 06.08.14, 17:23
          A okulista od czego??? To ON ma Ci doradzić i coś sensownego przepisać po prostu...........
      • Gość: dzidek Re: Zwyrodnienie plamki żółtej IP: *.stargard.mm.pl 20.10.14, 15:15
        Nie wierz w cuda,nikt nie zastąpi tej nieuleczalnej choroby.Zostaje tylko iniekcja z zastrzyków pod kontrolą dobrego lekarza.Zostaje tylko NFOZ lub w prywatnej kilinice okulistycznej.
    • Gość: Tomek Re: Zwyrodnienie plamki żółtej IP: 78.88.77.* 19.11.14, 22:17
      Witam,powiem Ci tak : są dwie opcje jeśli do pół roku Ci przejdzie to git ( oczywiscie zero papierosów i zero alkocholu}

Jeśli nie przejdzie , to bedziesz mieć tak jak ja : Do Konca Śmierci.

Mam to kure...two już z 6 lat i żadne suplementy mi nie pomogły ,rutinoscorbin - żadne picie ziół kropli do oczu.Poprostu nić - może miałem jakieś przebłyski że bedzie oki.Teraz już śie nie łudzę i wiem że mam to i tyle - fakt że z roku na rok troszke gorsze widzenie.Lecz ponoć do ślepoty to naszczęscie nie prowadzi. Poprostu olewam to bo szkoda nerwów.Sa ludki w Polsce że mają zwyrodnienie lub jak kto woli CRS w dwoje oczu.Ja jak rano śię budze to spoglądam w sufit i widzę taką czarną plamke przez chwile w kształcie misia z uszami. Pozdrawiam !
      • Gość: 29au Re: Zwyrodnienie plamki żółtej IP: *.tpgi.com.au 09.07.15, 11:21
        Witam,
        Zgadzam sie ze suplamenty nie pomagaja jezeli juz masz ta plamke.Suplamenty tylko zwalniaja te chorobe.Nie zgadzam sie z toba ze jak masz juz te plamke to musisz tak do konca zycia tak zyc. Byles u lekarza???.AMD to plamka krwi w oku ktura mozna rozpuscic za pomoca zastrzyku jak Lucentis,Avastin albo Aylea.Oczywiscie ja biore co 4-6 tygodnie zastrzyk w oko ostatnie 3 lata.Ja za to nie place tylko oplacam bilet na dojazd to szpitala. Zastrzyk kosztuje mnie $6.10, to jest w stosunku do zarobku na godzine 2-3 zl polskie.
        Jezeli widzisz ta plamke przez chwile rano jak wstajesz to znaczy ze z toba nie jest tak zle.Potem bedziesz widzial ta plamke caly czas az sie zrobi ciemna i stracisz widocznosc w centrum oka.Nie lepiej miec zastrzyk jak bedziesz juz widzial poczatki tej plamy ale widocznej w dzien caly czas?To ze masz AMD od 6 lat to nie znaczy ze juz masz w najgorszym stadium.Moze byc gorzej potem.Widze ze dbasz o zdrowie bo nie pijesz i nie palisz.Uzywaj vtamin bo opozniaja chorobe.Tobie sie wydaje ze nie pomagaja te vitaminy ale jestes w bledzie.Nie denerwuj sie choroba bo nic to nie da. Zdrowa dieta pomaga zawsze w kazdej chorobie.Nie zapomnij nosic dobre sloneczne okulary,zawsze!!!.Lampka czerwonego wina tobie nie zaszkodzi przy obiedzie.Pozdrawiam ,
        Czeslaw z Australii.
    • jola.1111 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 25.12.14, 20:42
      Byłam u okulisty, na razie się nie pogarsza. Już dwa lata biorę avilut...
    • Gość: Tomek z Polkowic } Re: CRS ! Zwyrodnienie plamki żółtej IP: *.polkowice.vectranet.pl 25.12.14, 23:22
      Witam,ja mam CRS 6 rok.Są dwa etapy -

- pierwszy to taki że przejdzie to schorzenie po około 0,5 roku biorąc systematycznie Proargi 9+ to suplement diety koszt 2 opakowań to 360 zł - wystarcza na ok 3 miesiące tel. aby zamówić : 796799766

- a drugi etap który mam ja to trwałe CRS chyba już Do_Konca_Smierci . Z roku na rok u mnie coraz gorsze widzenie- które ponoć nie prowadzi do ślepoty - tylko większego zamglenia pola widzenia + rano budząc śię na suficie widzę głowę jakby podobną do misia z uszkami :} Czy mąż ma takie objawy podobne już ?

Zioła również mieszałem i piłem z efektem raz lepiej raz gorzej -a puzniej nic.Obecnie pije tylko Proargi 9+ w proszku + czasem zioła ojców Bonifratów .Sukces chyba zależy od danego organizmu.Wszędzie piszą że przy tym schorzeniu CRS nie mam mowy o :

Paleniu i Piciu Alkoholu !

Bo inaczej będzie śię pogarszać i można będzie zapomnieć o przejśćiu pracowniczych - badań okresowych u okulisty.

Krople również brałem + rutinoscorbin i dziś jest tak że wychodzi na to że nic mi nie pomogło.Lecz mówię raz jeszcze - może być tak że jeśli dopiero co śię zaczął owy Wyśięk czyli wylew na oku Plamki Żółtej lb jak kto woli CRS to jest szansa na szybką reakcje i poprawę w dużym stopniu.

.... proszę zadzwonić do tej apteki Ojców Bonifratrów i poprosić o wysłanie zestawu 9 ziół oni wiedzą jakie - na CRS oka - koszt to ok 55 zł. oto numer : 509 242 331 . Ja to robiłem w ten sposób że zmieszałem sobie całość w takim plastikowym szczelnym naczyniu i co dzień do szklanki wsypywałem 6 łyżeczek tych ziół i zalewałem je wrzątkiem.Po zaparzeniu Dzieląc na 3 częśći dziennie wypijałem.Warunek jest taki że należy być systematycznym co przy ziołach nie będzie łatwe :

Oto skład ziół :
      - 2x ( dwie paczuszki ) - owoc z czarnej jagody
      - 1 kwiatostan rumianku
      - 1 x owoc róży
      - 1x kwiat Nagietka
      - 1x Kora Dębu
      - 1x liśc orzecha Włoskiego
      - 2x Liść Babki lancetowatej
      - 1x ziele Skrzypu
      - 1x ziele Nawłośći

Proszę napisać mi o efektach z czasem upływającym - jestem ciekaw co śię wydarzy z tym ustrojstwem w Pani oku - dziekuje za info :}

Pozdrawiam życząc szczęśćia w tym Dokuczliwym schorzeniu oka ,które na 99% wystąpiło u Pani z powodu przeżycia nagłego stresu które miało miejsce między 0,5 rokiem a 1,5 rokiem wcześniej.
      • Gość: zyga Re: CRS ! Zwyrodnienie plamki żółtej IP: *.centertel.pl 06.02.15, 23:12
        Jestem po kontroli okulisty. Mam zlecone dalsze badania. jak na razie diagnoza to zwyrodnienie plamki żółtej.Można zakupić w poczcie zdrowia.www.poczta zdrowia.pl,,Raport specjalny,,pod tytułem Zwyrodnienie plamki żółtej, zaćma. Bardzo ciekawy raport mówiący o przyczynach i naturalnych sposobach leczenia.bardzo polecam. Ja stosuję dopiero parę dni MultiOFTI-apteka.kolagen naturalny Colvita..witaminę C naturalną.firmy Colwaj. oraz colagen naturalny platinum-do smarowania powieki od wewnątrz .trochę piecze . Widzę już pierwsze objawy poprawy.
      • japoneczka01 Re: CRS ! Zwyrodnienie plamki żółtej 08.02.16, 16:59
        Tomku wysluchaj tego wywiadu bez emocji na zimno tylko do końca www.youtube.com/watch?v=K3uuIkUGYZM a moze i Tobie pomoze mimo wszystko
    • Gość: Dorota Re: Zwyrodnienie plamki żółtej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.15, 00:01
      Jolu, nie ma co sie zalamywac. To choroba jak wiele innych i musisz jej dzielnie stawic czola. Zazywaj regularnie Resvega. To bardzo dobre tabletki. Kupisz je w aptece bez recepty. Jedz duzo czarnych jagod, dobrze sie wysypiaj, wlasciwie odzywiaj i odwiedzaj systematycznie okuliste.
    • selavita Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 13.01.16, 17:26
      Już od jakiegoś czasu miałam problemy z widzeniem tzn, mrużyłam oczy, miałam problemy z czytaniem i widziałam słabiej kolory. Okulista podejrzewa u mnie AMD. dostałam skierowanie na oct oka. badanie wykonuję w będzińskim intermedzie. mam 52 lata. Czy AMD prowadzi do ślepoty?
    • Gość: Kasikm Re: Zwyrodnienie plamki żółtej IP: *.lublin.mm.pl 03.02.16, 10:32
      Witajcie!
      U mnie chorobę zdiagnozowano gdy miałam ok. 7 lat. Byłam diagnozowana w trójmieście w CZDZ oraz u Gierkowej na Śląsku. Jako dziecko przeszłam bardzo wiele, choroba postępowała.W końcu byłam pod stałą opieką na Śląsku oraz w Gdyni u ordynator ówczesnego oddziału okulistycznego. W wieku ok.15 lat choroba całkowicie ustąpiła. Lekarze dosłownie określali to mianem cudu.Jak wyglądało moje leczenie;'kilka razy w roku serie zastrzyków z cocarboxylazy( pewnie źle to napisałam) i wit. B12.przez cały okres suplementacja wit A+E, co jakiś czas w szpitalu Trental, immonoglobulina( bodajże) .Mama na własną rękę zakraplała mi oczy moczem- bez żartu. Musiałam pić pasjami samorobny sok z czarnego bzu i wywar z pokrzywy( koszmar mojego dzieciństwa obok obolałej od zastrzyków pupy).Zastrzyki również brałam przez wiele lat.Dziś mam 38 lat, widzę doskonale.Trzy razy rodziłam naturalnie! Jedyny ślad widoczny przy badaniu to odblask na żółtej plamce. Byłam dzieckiem, żyłam normalnie nie bardzo świadoma nieuniknionej ślepoty. Życzę wszystkim takiego cudu. Pozdrawiam
      • marzena-7864465 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 21.02.18, 10:52
        Najlepszy jest w postaci suchej AMD laser 2RT. Mogę polecić ośrodek łódzki - więcej imformacji o laserze na stronie www.laser2rt-lodz.pl . Po laserze zmniejszenie druz, poprawa widzenia. U mojej koleżanki również świetny efekt po zabiegu. Jest to chyba jedyna metoda na świecie hamująca postęp zwyrodnienia plamki. Polecam.
        • wiechu151 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 20.03.18, 16:47
          Też mnie to czeka.Jestem z łódzkiego,to bym miała blisko.Czy zabieg wykonywała p. dr Waliszek -Iwanicka ?.Prosiłabym o więcejinformacji na adres wiesioo@interia.pl Pozdrawiam
        • lilianamagda1 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 02.05.18, 18:19
          Bardzo pozytywna informacja. Ja mam umówiony zabieg w Instytucie Oka w Warszawie. Od innej osoby usłyszałam, że nic nie pomógł, choroba postępuje, a powtórzony został 3 razy. Zmartwiłam się, ale chcę spróbować.
    • iwo744 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 08.02.16, 20:29
      Dzisiejszy wpis kieruję do osób cierpiących na suchą postać AMD.Kilka dni temu dowiedziałam się ,że jest dla nas nadzieja.Instytut Oka w Warszawie ,jako jedyny w Polsce i jeden z pięciu w Europie dysponuje aparatem,który odmładza siatkówkę !!! Już umówiłam się na wizytę kwalifikacyjną.Jestem pełna optymizmu,że uda mi się uratować drugie oko !!! Zainteresowanym służę pomocą .

• jore1234 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 03.03.16, 18:46
        Bardzo proszę o namiary. Tato ma 67lat i już zaawansowaną chorobę, nie wiem czy takich osób ten program również dotyczy?
      • Gość: good100 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej IP: *.play-internet.pl 06.03.16, 20:53
        Dobry wieczór, czy mógłbym otrzymać od Ciebie informacje jak dostać się do tej kliniki? Jakieś namiary, pomocny kontakt? Będę wdzięczny. MÓJ ADRES mail: good100@wp.pl pozdrawiam
      • maryska2011 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 07.03.16, 15:49
        Chiałabym wiedzieć czy jest Pani już po zabiegu? jak się Pani czuje? Jaki jest termin oczekiwania? Proszę o odpowiedz.
      • alinies Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 22.03.16, 16:53
        Jeżeli mogłabym cię prosić, podziel się ze mną efektami swojej wizyty. Ja także słyszałam niedawno o tej klinice. Życzę ci powodzenia w leczeniu
        alinies@gazeta.pl
        pozdrawiam
      • Gość: Anka Re: Zwyrodnienie plamki żółtej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.16, 12:11
        Ja także mam umówiona wizytę. Jestem ciekawa jak się udał zabieg, czy mogłybyśmy się skontaktować mailowo?
        • iwo744 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 17.07.16, 21:31
          Przepraszam ,że nie odpowiedziałam na Twoje pytanie,ale od bardzo dawna nie wchodziłam na forum.Zabieg miałam dopiero 10 dni temu,dlatego nie mogę jeszcze nic powiedzieć,bo jak wiesz na rezultat trzeba czekać 3 miesiące.Napisz proszę jak Twoje oko po zabiegu.Mój aadres mail iwo744@wp.pl
      • adeamuz1 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 17.05.16, 21:32
        Czy możecie polecić kogoś konkretnego w Instytucie Oka w Warszawie do konsultacji/leczenia AMD?
        Z góry dziękuję za odpowiedź
      • iwo744 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 17.07.16, 21:41
        Bardzo przepraszam wszystkich ,że nie odpowiedziałam na Wasze pytania.Jeśli w dalszym ciągu potrzebujecie informacji proszę pisać na adres iwo744@wp.pl
      • aliceny Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 14.11.16, 17:58
        I jakie efekty? Pozytywne? Chcę tam wysłać mamę lat 78.moze pomoga
    • pilniczek_04 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 28.05.16, 11:24
      Zdecydowanie radzę wizytę u okulisty Rafała Paczały w Zielonej Górze, który dysponuje zaawansowanym laserem 2RT. Prawda jest taka, że ten laser 2rt to rzeczywiście jakaś rewolucja i w Polsce są tylko 2 takie lasery. Jeden w Warszawie a drugi w Zielonej Górze. To jest chyba strona ze szczegółami nt. tego laseru - www.laser-2rt.pl
    • be-13-65 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 16.07.16, 10:35
      Polecam-leczenie laserem u lek. Rafał Paczała
      Okulista-Zielona Góra-skutecznie ,profersjonalnie!!!!
    • asiao12 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 10.11.16, 13:36
      Tutaj możecie poczytać o samym laserze 2RT www.consultronix.pl/oferta/prod/2rt . Mnie chyba też czeka taki zabieg. Czy przygotowywaliście się jakoś specjalnie?
      • annamaj1981 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 13.12.16, 17:53
        Posiadam informacje na temat naturalnych sposobów leczenia m.in.schorzeń wzroku. Sama choruję na zwyrodnienie siatkówki oka. Info pod e-mail: annamaj1981@gazeta.pl
        • Gość: Ewka0610@tlen.pl Re: Zwyrodnienie plamki żółtej IP: *.146.77.29.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.01.17, 01:15
          Witam Panią serdecznie,mam taki sam delemat bo po inekcjach w 2014 stracilam wzrok w jednym oku kompletnie teraz od maja odwiedzam kolejno gabinety a Warszawie,Katowicach,Łodzi,Bydgoszczy i Poznaniu i nie nam konkretniej diagnozy bo niby mi dali po jednej vinekcj w każde oko z powodu płynu ale mi to przerwano twierdząc ze nie mam AMD a dystrofie proszę o ratunek bo zostało mi tylko 30%,w ostatni tnim oku i bardzo szybko postepuje
    • wladkaka0987 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 30.12.16, 18:18
      Wykryto u mnie AMD. Mam 46 lat. To dla mnie wielka tragedia. Teraz ratujemy mój wzrok razem z klinika Centre de la Vision. Fajnie bo klinka prowadzi program lekowy AMD, już mogę się zakwalifikować. Program sfinansuje moje leczenie. Bardzo żałuję, że odwiedziłam okulistę tak późno.
    • annamaj1981 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 09.01.17, 18:29
      annamaj@gazeta.pl info na meila
    • annamaj1981 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 05.02.17, 22:24
      Dziewczyny z jakiego miasta jesteście, organizuję spotkania osób, którym pomogły metody niekonwencjonalne, info na annamaj1981@gazeta.pl
      • kasiakasia2345 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 30.10.20, 14:27
        Niekonwencjonalne terapie: post leczniczy, leczenie dysbiozy jelit i zespołu cieknącego jelita - napisałam więcej na ten temat w odpowiedzi dla Matia 9. Nie mogę wkleić tego po raz drugi
    • milenka.m Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 10.05.17, 08:40
      Jeśli ktoś jest z Gliwic lub okolic, to niech koniecznie zajrzy do poradni Pryzmat. Moja mama leczyła się u pani Joanny Markowskiej i jest bardzo zadowolona. A jak kogoś interesują wiadomości na temat leczenia żółtej plamki, to polecam poczytać ich artykuł na ten temat: pryzmat-okulistyka.pl/zolta-plamka-leczenie/#more-9752
    • jolka299 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 09.06.17, 10:08
      Jeśli chcecie się dowiedzieć czegoś o leczeniu żółtej plamki to polecam artykuł pryzmat-okulistyka.pl/zolta-plamka-leczenie/ moja mama ma ten problem, więc jestem dość zainteresowana tym tematem..
    • Gość: retinitis Re: Zwyrodnienie plamki żółtej IP: *.range86-184.btcentralplus.com 24.06.17, 20:33
      Na AMD czy RP nie ma żadnej rady. Ostatnio odradzają bombardowanie witaminą A bo więcej może zaszkodzić na procesy redoks w plamce żółtej.
      Żadne krople ani cuda na kiju nie wpłyną na polepszenie sytuacji.
      Chińczycy ostatnio robią eksperymenty ze zwiększaniem przepływu krwi, ale jest to związane z inwazyjną interwencją w okolicach oka przy pomocy skalpela. Efekt jest że tak powiem różny, bo niektórzy polecają, nie którzy mówią, że nic to nie dało.
      Ja sam mam RP. Znalazłem gostka w USA i raz u niego byłem - Andi Rozenfarb. Stosuje nakłuwanie okolic oczu, rąk i nóg. Trzeba tam jechać na conajmniej trzy tygodnie, że by zobaczyć poprawę. U mnie polepszyło się widzenie na lewe oko, na prawe prawie nic. Nie miałem kasy żeby znowu jechać więc szukałem znowu lekarza, ale w UE i znalazłem gościa w Holandii. Byłem dwa razy i znowu w lewym oku było lepiej i w prawym zaczeło się poprawiać. Metoda podobna ale z elektrostymulacją.
      Chciałem znowu jechać a facet umarł i nie miał kto po nim przejąć praktyki. Takie moje szczęście.
      ZNowu było szukanie kogoś kto zna metodę, ale udało się znaleść.
      Tym razem była kupa śmiechu bo gościu jest z Polski, ale wyemigrował na stałe do Anglii.
      BYłem raz i jestem w totalnym szoku, bo facet stosuje miks trzech różnych rzeczy. Myślałem, że trochę pogubiony w tu po jednej serii polepszyło mi się prawe oko jak nigdy. Badanie pokazałem w Polsce to się lekarz zaczerwienił jak zobaczył.
      Znowu jade teraz w sieprniu do niego. Nie polecam osobom, które są starsze, bo mi te człowiek wielokrotnie powtarzał, zresztą nie on jeden, że osoby starsze wolniej reagują.
      Nie polecam tez osobom niecierpliwym. Metoda jest żmudna, tzeba dwa razy dziennie przychodzić przez dwa tygodnie conajmiej. Jest mokro - kładzie sie nasączone elektrody na oczy. Trochę może boleć jak nakłuwa nogi i ręce.
      Tak czy owak - trenkner(at)vp.pl.USUN - piszcie to podam namiary. Tylko uwaga - facet jest bardzo ostrozny - mnie prawie nieprzyjął jak powiedziałem, że jadę z PL do niego. Trzeba sobie zarezerwować jakiś pokój na te dwa tygodnie. Człowiek ten też będzie was próbował odwieść od tego, bo metoda nie jest pewna a efekty są czasem bardzo niewielkie i trzeba powtarzać.
    • Gość: Tropicamid Re: Zwyrodnienie plamki żółtej IP: 78.11.105.* 14.07.17, 11:31
      Należy przyjmować preparaty z luteiny i być pod stałą kontrolą okulisty.W zależności czy jest to postać sucha czy nie lekarz podejmie dalsze leczenie. Jest pani za młoda by dostać się do programu lekowego, ale jak na forum czytałam niektórzy zachwalają leczenie laserem 2rt, którego koszt jest wysoki, ale do długości efektów nie jestem przekonana. Kryteria dostąpienia do laseroterapii też są zawężone, nie każdy może ją mieć wykonaną.
      W pani sytuacji trzeba uzbroić się w cierpliwość, kontrolować się raz na pół roku, jeść dużo zielonych warzyw, jagody, i preparaty z luteiną. Powodzenia.
    • trele_molele Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 22.03.18, 10:35
      Przełom wleczeniu plamki żółtej - przywrócono wzrok dwóm starszym osobom wykorzystujac komórki macierzyste :-)
      human2.com.pl/pionierski-zabieg-wyleczyl-slepote-u-ludzi-ze-zwyrodnieniem-plamki-zoltej/
      Terapia ma być dostępna za 5lat
      • Gość: retinitis Re: Zwyrodnienie plamki żółtej IP: *.range81-136.btcentralplus.com 28.03.18, 21:55
        Niekoniecznie. Po pierwsze zwyrodnienie plamki żółtej ze wzglęędu na wiek to nie to samo co retinitis pigmentosa z powodu genetyki. Tego nie wyleczy się na razie. Poza tym z komórkami macierzystymi jest jak z margaryną w latach 60. Jest to moda i nie do końca przebadana. Wiele osób albo nie miało efektów albo nawet stracili nieco widzenia po zabiegach.
        • trele_molele Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 30.03.18, 16:34
          Ja bym tak pesymistyczeni nastawiony nie był. Racja - komórki macierzyste już najnowsze nie są, pamiętają chyba jeszcze lata 80, ale od kilku lat na prawdę coś sie zaczyna dziać w tym temacie...
          • lilianamagda1 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 30.04.18, 18:24
            Mam zdiagnozowane suche AMD i jestem po konsultacji w klinice oka w Warszawie. Mam już termin zabiegu laserem 2RT. Szukam osób, które miały taki zabieg. Jakie są rezultaty? Bardzo proszę o odpowiedzi.
            • lilianamagda1 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 15.05.18, 22:20
              Czy nikt tutaj już nie zagląda?
              • Gość: sylaa00 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej IP: *.dynamic.chello.pl 11.07.18, 14:32
                Jest już pani po zabiegu? Jakie są efekty??
                • lilianamagda1 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 05.08.18, 11:19
                  Tak, jestem około 3 miesiące po zabiegu, ja żadnych zmian ani pozytywnych ani negatywnych nie zauważam. Na badania jadę we wrześniu, tak mi powiedziano, wcześniej nie ma sensu. Dodatkowo jestem cały czas na diecie, biorę suplementy, robię akupresurę oczu, ćwiczenia oczu itd. To wspomaga przyswajanie składników odżywczych. Ja również jestem krótkowidzem i zauważyłam pewną poprawę do dali, ale nie wiem czy to ma coś wspólnego z plamką.
                  • Gość: burkwa Re: Zwyrodnienie plamki żółtej IP: *.range86-180.btcentralplus.com 15.08.18, 14:44
                    Poprwa dali bo masz zmienione cisnienie w oku, to nie od kom. macierzysch.
                    Nie dpodziewaj sie eektów. Komorki mac. to pic na wode i dojenie kasy.
                    sory ale tak jest.
                  • stasik Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 09.12.18, 19:34
                    Miałem zabieg laserem 2RT 2.08.2016r. Minęły 2 lata z górą i żadnego efektu nie ma. Nie wiem, czy nie jest to jakaś ściema służąca tylko do zarabiania kasy, ale może to mój organizm jest taki oporny. Podobno, według klinik, które to robią zrobiono już tysiące tych zabiegów, ale nigdzie nie mogę znaleźć komentarzy na ten temat.
    • Gość: burkwa Re: Zwyrodnienie plamki żółtej IP: *.range81-136.btcentralplus.com 19.05.18, 10:55
      sites.google.com/mcrtherapies.co.uk/home-mobile/special-treatments/polish-version-zaburzenia-widzenia?authuser=0 to obczaj.
      • lilianamagda1 Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 21.05.18, 23:20
        Dzięki za info. Ciekawie brzmi, nie wiadomo ile kosztuje. No i trzeba mieć 2 miesiące czasu przynajmniej. A ja jeszcze pracuję. Podobną metodę z nakłuwaniem stosuje facet w Niemczech, pisałam do nich, przysłali broszurę, ale zabiegi bardzo drogie.
        • Gość: burkwa Re: Zwyrodnienie plamki żółtej IP: *.range86-180.btcentralplus.com 15.08.18, 20:53
          Z zszlego roku 1200fun do ego utzymanie na mijescu.
          Ja bym do niemiec nie jechal. Tyko niektóre osrodki dobre to wykonują
    • ankakwiatek Re: Zwyrodnienie plamki żółtej 23.01.19, 09:48
      warto zasięgnąć opini innego okulisty, zwyrodnieniem plamki zółtej zajmuje się centrumoculus.pl/ w Krakowie. Bardzo dokładnie przeprowadzone badania, długi wywiad z pacjentem. Bardzo polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka