Dodaj do ulubionych

Płyn do soczewek

IP: *.magma-net.pl 25.10.08, 00:26
Witam,
jaki jest aktualnie najlepszy płyn do soczewek kontaktowych? Chodzi mi o jakiś płyn zwiększający komfort noszenia soczewek, nawilżający soczewkę itd. Lekarz mi mówił, że są takie, ale nie znał żadnej. Szukałam też w internecie, ale nic mi się nie udało znaleźć.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Arek Re: Płyn do soczewek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 20:42
      To kwestia bardzo indywidualna, ja lubię mp Zeiss lepiej odbiałcza sozewki niż Opti free, Inni Brdzo lubią Solo Care Aqua. Ja nie mogę używac płynu renu bo mi oczy podrażnia. Proponuję wypróbowac rózne płyny. pozdr.
      • Gość: Ania Re: Płyn do soczewek IP: *.magma-net.pl 26.10.08, 07:39
        Ja używałam już kilku, ale żaden nie jest "nawilżający soczewkę". Ja szukam płynu o którym mówił mi lekarz. Wiem, że nie można subiektywnie wyznaczyć "najlepszego płynu" bo każdy inaczej to odczuwa. Ja szukam najlepszego dla mnie, bo mam suche oczy i lekarz wspomniał, że jest jakiś płyn, który może pomóc, ale szukam już tydzień na własną rękę i nic.
        W każdym bądź razie dziękuję za próbę pomocy.
    • wypowiedz.eksperta Re: Płyn do soczewek 26.10.08, 19:33

Witam,
      aktualnie każda firma proponuje płyn ze składnikiem nawilżającym np.Ciba Vision
      - Solo Care aqua
      Pozdrawiam Sławomir Bis
    • Gość: Jerzy Re: Płyn do soczewek IP: *.wlb.vectranet.pl 08.11.08, 16:15
      Obecnie jest bardzo dużo płynów i wszystkie mają podobne
      właściwości. Tutaj można poczytać w dziale o płynach pielęgancyjnych
      soczewki.bloog.pl
      Nie rozumiem, przecież lekarz aplikujący soczewki powinien mieć dużą
      wiedzę o płynach pielęgnacyjnych?
      Nowość na rynku to Opti-Free RepleniSH, ale zapytaj lekarza.
      • Gość: Arek Re: Płyn do soczewek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 23:03
        Ja wogóle jestem jakiś dziwny :P używan soczewek O2optix i jeżeli po wyciągnięciu soczewek z płynu nie przemyję ich solą fizjoligiczną z ampułki to przez cały dzień czuję dyskomfort - niestety ale to przewlekłe zapalenie spojówek i czyli bardzo wrażliwe oczy. Jest też dobra strona bo nie muszę marnowac płynu do przepłukania soczewek, a sól mam za darmo :D (oczywiście soczewki w nocy moczą się w płynie w tym przypadku zeiss)
    • Gość: Justyna Re: Płyn do soczewek IP: *.chello.pl 12.11.08, 16:58
      A może chodzi ci o nowy płyn z hialuronianem sodu: www.twojesoczewki.com/soczewki-see-leau-eyecare-synergie-350-ml.htm
      To jest od niedawna na rynku a hialuronian sodu ma właściwości nawilżające. Ja go używam od kilkunastu dni i sobie chwalę. Też miałam problem z suchymi oczami i bez kropli nie ruszałam się z domu. Może to nazwy tego związku nie pamiętał lekarz.
      • Gość: Ania Re: Płyn do soczewek IP: *.magma-net.pl 13.11.08, 23:00
        Dziękuję za wiele komentarzy. Lekarz do którego chodzę jest fachowcem, ale wypróbowałam tak dużo różnych płynów, że chyba wyczerpałam wszystkie mu znane. Tylko stary Renu moistureloc, ten wycofany, byl dla mnie dobry. Inne - zawsze coś nie tak.
        Nie znam tego płynu więc chyba spróbuję. Jak będzie dobry to napiszę. Pozdrawiam
      • Gość: Olaf Re: P³yn do soczewek IP: *.sureproxy.com 06.12.08, 20:52
        Właśnie go używam go i rzeczywiście to jeden z najlepszych płynów jakiego do tej pory używalem. Jak ktoś potrzebuje mocnonawilżającego to jest to najlepszy wybór, bo wypróbowałem chyba wszystkie możliwe płyny.
        Pozdrawiam
    • Gość: gość Re: Płyn do soczewek IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.11.08, 23:46
      ja kupuję "Bostona" cenowo fajnie wychodzi na
      www.soczewkowo.pl/soczewki.php/products_id/37
      • Gość: Ania Re: Płyn do soczewek IP: *.magma-net.pl 20.11.08, 23:27
        Już kupiłam ten płyn i puki co to jest fajnie. Ale mineły dopiero 2 dni, więc poczekam z relacją trochę więcej czasu. A co do Bostona to ten płyn jest chyba do twardych soczewek. Przynajmniej tak wszędzie jest opisany. Nie wiem czy można go używać do miękkich soczewek.
        Pozdrawiam
        • Gość: Ania Re: Płyn do soczewek IP: *.magma-net.pl 17.02.09, 00:16
          Po dłuższej przerwie wracam. I potwierdzam: płyn pierwsza klasa. Ostatnio usłyszałam, że 2-funkcyjny, bo niby płyn ale działa jak nawilżające krople do oczu. No i tak właśnie działa. Polecam
      • Gość: blackaltar Re: Płyn do soczewek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.09, 22:04
        Witam
        Chciałem się podłączyć do tematu bo dokładnie o to mi chodzi , a nie
        chce zakładać nowego tematu i robić śmietnika.
        Jest mi potrzebny płyn który mógłbym zaaplikować przy zdejmowaniu
        soczewek aby lekko i delikatnie zeszła. No i taki którego też
        mógłbym użyć w środku dnia gdy soczewka przestanie się poruszać w
        oku. Czy jest taki płyn spełniający te dwa warunki?? Dodam że mam
        wrażliwe oko i nosze miękkie soczewki. Czy taki płyn można nabyć w
        zwykłej aptece?? Jeśli nie to prosiłbym o link gdzie mógłbym go
        nabyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka