Dodaj do ulubionych

Czy to grzybica stóp

IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 15.05.02, 19:05
Pomiędzy środkowymi palcami u nogi pojawiła się jakby wysypka, tj. kilka
maleńkich pęcherzyków. Bardzo swędzi mnie to miejsce. Mam obawy, ze może to być
grzybica. Z drugiej strony nie wiem jak to możliwe, kąpie się dwa razy
dziennie, jestem raczej pedantką higieny. Co mogę z tym zrobić?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Bo Re: Czy to grzybica stóp IP: *.acn.pl / 10.133.134.* 15.05.02, 20:24
      Niestety, to może być grzybica. Powinnaś jak najszybciej zgłosić się do
      dermatologa. Nie wiem, jak to jest ze stopami, ale np. kobiety, które do
      przesady dbają o czystość pochwy, myjąc to miejsce kilka razy dziennie, często
      borykają się później z grzybicą pochwy. Przesada w żadnym wypadku nie jest
      dobra. Bo
    • Gość: justy Re: Czy to grzybica stóp IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.02, 22:52
      Pęcherzyki, swędzenie a do tego później np. sącząca się z pęcherzyków ciecz
      (ale może być też "suche" łuszczenie) i do tego ta typowa dla grzybic
      lokalizacja, mogą wskazywać właśnie na grzybicę. Grzybica wcale nie dotyczy
      wyłącznie brudasów i może się zdarzyć każdemu.
      Wprawdzie istnieje całkiem sporo preparatów przeciwgrzybiczych dostępnych bez
      recepty (np. krem Daktarin, maść undecylenowa, acifungin, polfungicid, micetal,
      undofen, citrosept), ale nie zawsze pomagają. Lepiej pójść do dermatologa,
      zanim zmiany rozprzestrzenią się a grzyb wniknie głębiej w skórę.
      • Gość: an Re: Czy to grzybica stóp IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 16.05.02, 21:55
        Witam, Dzisiaj byłam u dermatologa, bo przyznam szczerze przeraziło mnie widmo
        grzybicy:( Pani doktor zerkneła z odległości dwóch metrów na mój palec (nie
        wiem czy w ogóle była w stanie zobaczyć mój paluch nie mówiąc już o
        pęcherzykach) i stwierdziła zmiana grzybiczna. Przepisała dwie maści, a ja mam
        nadzieję, że to mi pomoże. Swiadomość, że mam grzybicę stóp jest przyznam
        obrzydliwa, kojarzy mi się to z brudem...A ja je tak
        pielęgnowałam...Prawdopodobnie złapałam to świństwo na Węgrzech w ciepłych
        żródłach lub na basenie:(
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka