Dodaj do ulubionych

alergia - odczulać się?

IP: 212.160.172.* 04.01.05, 08:49
Witam! Mam alergię na pylki traw. Biorę allertec (w sezonie), przez co moj
stan sie poprawia. Czy powinienem się odczulać? Jakie są za i przeciw?
Obserwuj wątek
    • Gość: mm Re: alergia - odczulać się? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.05, 16:21
      nie ma przeciw,sa same za...ja tez jestem pyłkowa...dawno temu się odczulałam i
      było przez 10 lat suuper,potem w sezonie ciut w upały odczuwałam swedzenie
      nosa,lekkie kichnięcie ale to nie to samo co było przed odczulaniem.Moja córka
      tez się odczula i latem jest ok.Polecam iśc do alergologa,zapisac się na testy
      i jesien-zima szczepionka.Ale nie prywatnie tylko normalnie do panstwowej
      słuzby zdrowia.W Warszawie jest dobra przychodnia na Bródnie w szpitalu.
      • mysiam1 Re: alergia - odczulać się? 04.01.05, 17:24
        Jest całkiem sporo przeciw. Na przykład to, że jeśli alergia jest b.silna i na
        wiele składników, to odczulanie jest b.trudne, jeśli w ogóle możliwe i może się
        skończyć niezbyt dobrze. Allertec to słaby lek, zdaje się bez recepty, są
        inne, "poważniejsze", które mogą lepiej łagodzić objawy alergii (nie mówię tu o
        sterydach).
        • Gość: andres Re: alergia - odczulać się? IP: 212.160.172.* 06.01.05, 13:32
          Ja mam alergie tylko na trawy
    • Gość: <> Re: alergia - odczulać się? IP: 80.51.90.* 06.01.05, 13:43
      je sie odczulam od dwoch lat. teraz w testach wyszlo, ze alergia jest duzo
      nizsza. przeciw to koszty tego przedsiewziecia (z kasy chorych nikt ci tego
      znie zrobi).
    • rosti Re: alergia - odczulać się? 06.01.05, 14:46
      Ja taz mam silna alergie na trawy, roztocza itp. odczulalm sie przez cztery
      lata i jest bardzo duza poprawa. Czasem tylko przy silnym pyleniu zazywam
      tabletki Telfast aby uchronic sie przed siennym katarem . Nieleczona aleria
      moze skonczczyc sie astma, dlatego lepiej sie odczulac nie zwazajac na duze
      koszty leczenia. Bo przeciez najwazniejsze jest zdrowie !
      pozdrawiam
    • Gość: Gosia Re: alergia - odczulać się? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 23:49
      Tak odczulac ,moje dzieci odczulane na roztocza kurzu juz od 3 lat,ale jest
      efekt mniej chorują.Pozdrawiam
      • aines Re: alergia - odczulać się? 08.01.05, 00:36
        Jak najbardziej. To dzisiaj najlepsza metoda, oparta na naturalnych
        składnikach. Przez parę lat próbowano mnie zaleczać wszelkimi możliwymi
        środkam, w tym sterydami po których przytyłam ok 15 kg. W końcu trafiłam na
        wspaniałego lekarza alergologa, który podjął się odczulania. Po 4 latach są
        wyniki,a koszt roczny szczepionki ok 300-400 zł jest nie porównywalny z
        wcześniejszymi wydatkami na własciwie nie skuteczne medykamenty. Żałuję, że
        wszcześniej nie rozpoczęłam leczenia, nim doprowadziłam się do astmy
        oskrzelowej. Pozdrawiam
    • Gość: Triss_Merigold Re: alergia - odczulać się? IP: 213.17.133.* 09.01.05, 20:08
      od 15 lat lecze sie z powodu alergii i powiem szczerze- kazdy organizm reaguje
      inaczej, znam osoby, ktorym odczulanie pomoglo, w moim przypadku bylo odwrotnie
      - ewidentnie wyzwolilo pierwsze ataki astmy, z ktora walcze do dzis. Nie mozna
      podejmowac decyzji o odczulaniu tylko na podstawie wynikow testow naskorkowych,
      bowiem nie uzwgledniaja one opoznionej reakcji alergicznej (czasem po 72 h) ani
      reakcji krzyzowych, ktore moga sie takze roznie objawiac. Polecam test Alcat, w
      Polsce wciaz malo popularny i drogi, stad wielu lekarzy podchodzi do niego
      sceptycznie. U mnie wykonano go kilka lat temu i wlasciwie wtedy zaczelo sie
      moje leczenie alergii. Z reguly alergia pylkowa polaczona jest z pokarmowa,
      ktorej test skorny nie wykryje. ALcat mierzy zmiany w obrazie erytrocytow po
      ekspozycji alergenu. W moim przypadku uzwglednienie wynikow alcatu i opracowanie
      indywidualnych (sic!) szczepionek odczulajacych to byl poczatek nowego zycia.
      Nie ryzykuj odczulania bez pelnych badan. Zycze powodzenia!
    • jacek1956 [...] 10.01.05, 11:49
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: <> Re: alergia - odczulać się? IP: 80.51.90.* 10.01.05, 16:03
        > Alergie to reakcja organizmu a właściwie tylko objaw chemicznego zatrucia
        > organizmu.

nie zawsze. alergia to choroba autoimmunologiczna, czesto spowodowana złą
        transformacją lęku lub agresją skierowaną (podswiadomie) przeciwko sobie samemu.

Jeżeli uważasz, że chemiczne leczenie czegoś, co chemią zostało
        > zniszczone jest działaniem właściwym to Twoja sprawa

po pierwsze w szczepionce sa te same pylki, ktore uczulaja, a nie chemia. wszak
        na tym polega szczepionka:/
        jesli jest tam jakas chemia, to sa to co najwyzej substancje pomocnicze.
        chociaz w to tez watpie.

>Jedyną słuszną metodą jest odtruwanie

jaaaasne. tylko co, jesli ktos nie jest zatruty, a ma alergie.

> oczyszczanie organizmu naturalnymi preparatami ziołowymi.

mam nadzieje, ze nie jestes dilerem soczku noni... zreszta zawsze mozna zlapac
        uczulenie na ziolka, ktore sie pije, szczegolnie jesli preparacik jest
        wieloskladnikowy.

• Gość: bera Re: alergia - odczulać się? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 19:58
          Na pewno jeśli lekarz alergolog proponuje odczulanie, odczulać się. Im mniejszy
          początkowo odczyn alergiczny i choroba niezbyt zaawansowana tym lepsze efekty
          odczulania. Nie czekaj na stan większego zaawansowania alergii bo nie warto.
          Jeśli chodzi o koszty terapii to np. refundowana szczepionka odczulająca na
          pyłki brzozy,leszczyny i olchy to około 100zł.(Dwa razy tyle jeżeli bez
          ubezpieczenia). Cykl odczulania trwa dosyć długo i tych szczepionek w przeciągu
          kilku lat trochę zużyjesz, ale warto.
        • jacek1956 Re: alergia - odczulać się? 11.01.05, 09:39
          A jaka jest geneza źle funkcjonującego układu immunologicznego?
          Gdyby szczepionki składały się tylko z pyłków to czy miałyby swoją postać, były
          dostępne tylko na receptę i były opatentowane? Preparaty naturalne nie
          podlegają prawu patentowemu.
          Odsyłam do publikacji poruszających tematy alergii i może wtedy od nitki do
          kłębka...Najlepiej jak autorami będą wieloletni praktycy - naturopaci. Wszak
          źródłem powstania dzisiejszej akademickiej medycyny jest ta z przed wieków -
          medycyna naturalna. Hipokrates tylko z niej korzystał. Nie jestem dilerem
          soczku. Jestem natomiast konsumentem preparatu ziołowego, który zdobył uznanie
          wielu autorytetów, także pochodzacych ze sfer medycyny akademickiej w Polsce i
          na świecie. Kpiarze jak np. "snajper55", którzy niczego konstuktywnego nie
          wnoszą pewnie są lepiej od tych doktorów i profesorów wykształceni i z
          większym doświadczeniem w tej dziedzinie. Profesor Religa, którego nazwisko
          wszyscy znają pochlebnie się wypowiada na temat tego preparatu nie wspominając
          o innych a także instytutach naukowych. Cóż, każdy sobie rzepkę skrobie. Zioła
          niektóre i owszem uczulają jednak istnieją preparaty pozbawione tego przykrego
          ubocznego działania, czego nie można powiedzieć o tzw. lekarstwach pochodzących
          z aptek. Wystarczy poczytać ulotki. I jeszcze jedno. Jeżeli założymy, że w
          lekarstwie, także szczepionce, część składników będzie naturalnych a część
          syntetycznych to w jaki sposób mogą współdziałać? To tyle. Resztę wykładu przy
          innej okazji.
    • Gość: <> Re: alergia - odczulać się? IP: 80.51.90.* 11.01.05, 15:12
      > Nie, to akwizytor inych ziółek. ;)) Namolny jak pani spod latarni.

dobre, niezle sie usmialam :P

p.s. jak juz ktos sie chce oczyszczac, to informuje, ze oczyszczajaco dziala
      pokrzywa. zebrana w maju po deszczu kosztuje ... uwaga... 0,00 zł
      a jak ktos ma np. alergie na pokrzywe, to oczyszczajaco dziala... uwaga uwaga
      uwaga... woda mineralna lub zrodlana. buteleczka dziennie, odstawic uzywki -
      kawke, herbatke, papieroski, cukier. wprowadzic wiecej warzywek do diety i
      gwarantuje, ze organizm sie oczysci.

poza tym super oczyszczajaco dziala sok z jablek (prosto z sokowirowki). super
      oczyszcza watrobe.
    • Gość: Ninon Re: alergia - odczulać się? IP: *.chello.pl 26.01.05, 11:38
      Odczulanie to jedynie terapia objawowa. Dobre efekty w leczeniu -
      przyczynowym!!! - alergii mają lekarze praktykujący tradycyjną medycynę
      chińską. Na pewno warto rozejrzeć się za kimś takim. Warunek - to musi być
      dobry specjalista. Ktos bez doświadczenia może raczej zaszkodzić niż pomóc.
      • Gość: eve Re: alergia - odczulać się? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 15:12
        je jestem uczulona na nikiel i tez leczę sie doraznie ponieważ tak naprawdę
        alergii nie możne wyleczyć ale skłaniam się ku medycynie chińskiej jak
        najbardziej bo tem leczy się przyczyny powtawania alergii a nie skutki
    • Gość: pepek Re: alergia - odczulać się? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 16:44
      ODCZULAĆ!!!!! Odczulałam się Cataletem T /o tym decyduje lekarz/przez 3 sezony
      zimowe.Przed odczulaniem lato było koszmarem.Teraz w trakcie sezonu pylenia
      roślinek czasmi mam gorszy dzień i parę razy sobie...kichnę. Owszem,nadal biorę
      Virlix, ale jestem jeszcze wrażliwa na inne alergeny.Zauważyłam też,że po
      odczulaniu na pyłki traw mój organizm przestał"histerycznie"reagować na
      kosmetyki.Dawniej każdy krem powodował uczulenie dziś jestem w stanie używać
      niektóre kremy,balsamy itp.Odczulać się i jeszcze raz odczulać!!!!!!!!!
    • Gość: Gosia Re: alergia - odczulać się? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 13:31
      Oczywiscie jestem za.Korzystajc z okazji podepne sie i zadam pytanie ,czy ktos
      z korzystajcych ze szczepionki zaryzykowal odstawienie Virlixu i jakie byly
      efekty? To dla sprawdzenia czy moge odstawic ten lek u dziecka ktore od tego
      tyje .Pozdrawiam.
      • Gość: pepek Re: alergia - odczulać się? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 17:43
        Do Gosi
        Virlix nie powoduje tycia!!!! Może Twoje dziecko ma podawane leki sterydowe-w
        trakcie ich zażywania zwiększa się apetyt i tyje się,bo więcej się je!!!
        Możesz spróbować go odstawić ale ja mam po jego odstawieniu nie objawy alergii
        ale ogólnie złe,trudne do określenia samopoczucie.Muszę dodać że Virlix zażywam
        kilka lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka