elakr 14.06.05, 13:59 Czy ktoś z Was nosił lub nosi kołnierz ortopedyczny? Mi został prezepisany ze względu na zwyrodnienie kręgu szyjnego i jestem ciekawa jak długo się go nosi i jakie się niedogodności z tym związane. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
teresska Re: kołnierz ortopedyczny 14.06.05, 14:10 Nosilam kolnierz ortopedyczny prawie 3. Rowniez mam zmiany w kregoslupie na odcinku szyjnym. Przez pierwszy tydzien nosilam go 24 na dobe. Spanie w tym bylo tragiczne ale tak zalecil lekarz wiec sie stosowalam. Nastepny tydzien nosilam tylko w dzien, zdejmujac go normalnie do mycia. W trzecim tygodniu chodzilam juz godzine w kolnierzu godzine bez kolnierza. Chodzilo o to zeby miesnie zaczely pracowac. Przy dlugim noszeniu moga sie bardzo oslabic i wowczas szyja moze miec problemy z utrzymaniem glowy. Polecam kolnierz z regulowana wysokoscia, wtedy w miare ustepowania bolu mozesz sobie obnizac kolnierz i miesnie zaczynaja pracowac. Nie jest tak strasznie jak sie wydaje. Powodzenia w leczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
podasz Re: kołnierz ortopedyczny 27.08.05, 17:06 Witam. Bardzo proszę o informacje. Noszę kołnierz ort. już 6 tydzień. Pozostały mi jeszcze 2 tyg a potem 5 tyg odzwyczajania. Nie jest powiedziane, że będzie rewelacyjna poprawa. Ciężka droga mi pozostaje. Strasznie mnie to dołuje i męczy-kołnierz. Proszę o poradę. Czy Pani pomogło? Odpowiedz Link Zgłoś
battonelli Re: kołnierz ortopedyczny 06.08.05, 00:04 ja nosze kołnierz, ty go jeszcze uzywasz Odpowiedz Link Zgłoś
caty1 Re: kołnierz ortopedyczny 06.08.05, 12:27 Po urazie kręgów szyjnych "siedziałam" w kołnierzu kilka tygodni.. Kołnierz "sztywny" był nie do wytrzymania, może był źle dopasowany, w każdym razie bolało mnie w nim jeszcze bardziej. Natomiast kołnierz "miękki", okazał się super. Nie wiem, na czym polega Twój proble, i czy "miękki" byłby dla Ciebie odpowiedni, ale mogę go szczerze polecić :) Odpowiedz Link Zgłoś
battonelli Re: kołnierz ortopedyczny 06.08.05, 19:14 masz moze zdjecia tego kołnierza Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka Re: kołnierz ortopedyczny 13.12.16, 16:24 alicja.march napisał(a): > Nosiłam przez jakiś czas kołnierz z [ tu była nazwa firmy ] i był bardzo pomocny. Na początku było cieżko się przyzwyczaić, raczej nie było to najprzyjemniejsze doświadczenie, ale na pewno skuteczne :) Na pewno są ograniczone ruchy i brak swobody, pełnego komfortu. Co do czasu to dużo zależy od dolegliwości, lekarz sam musi ocenić :/ Nie zauważyłaś, że na post sprzed wielu lat odpowiadasz? ;) Odpowiedz Link Zgłoś