Dodaj do ulubionych

Obfite pocenie

21.07.06, 23:34
Mam problem z nadmiernym poceniem się. Od przebudzenia do zaśnięcia jestem ciągle spocony pod pachami, na dłoniach i stopach. Kiedy wyjdę z domu i przejdę kawałek, pot pojawia się na głowie, karku i plecach. Tak samo jest w zimie i w lecie. Myślę że jest to związane z nerwami, ale jednocześnie nie czuję silnego napięcia emocjonalnego (chyba że nie jestem tego świadomy). Mam nadciśnienie tętnicze, biorę Atenolol i magnez, ale to nie eliminuje pocenia. Jeszcze nie radziłem się lekarza, ale będę musiał, bo ten problem jest bardzo uciążliwy w codziennym funkcjonowaniu. Chciałem się dowiedzieć czy może są inne przyczyny tego stanu.
Obserwuj wątek
    • mikazi Re: Obfite pocenie 22.07.06, 23:33
      Pod pachy skuteczny jest antidral (do nabycia w aptece za ok. 12 zl.)
      Natomiast na dlonie i stopy podobno dobry jest etaxil (sa chyba rozne rodzaje).
      Nie znam tego środka poniewaz go nie stosowalam, ale antidral moge szczerze
      polecac;)
      Antidral stosuje sie na noc, na czysta i osuszona skore pod pachami, rano sie go
      zmywa.
      Pozdrawiam i zycze pozbycia sie tego uproczywego problemu!!

PS a co do lekarzy to mi zaden nie pomogl (tzn. ani domowy ani dermatolog-ponoc
      ma tak po prostu byc, pocoenie jest normalne i inne duperele..choc domowy
      zalecil lykac magnez, ale widze, ze to juz czynisz:)
      • naughtykid Re: Obfite pocenie 23.07.06, 06:03
        Pozostaje jeszcze pot na głowie i plecach. To musi mieć jednak podłoże nerwowe, więc pójdę do psychiatry. Dzięki za odpowiedź.
        • mikazi Re: Obfite pocenie 23.07.06, 21:56
          Podobno obfite pocenie moze byc polaczone z tarczyca..nie znam szczegolow, ale
          chodzi o hormon TSH. Poszukaj moze na forum, bo bylo kilka watkow.
          Pozdrawiam!
          • skoczek008 Re: Obfite pocenie 23.07.06, 22:32
            a moze to przejsciowe? tak reagujesz na temperature.
    • ewax100 Re: Obfite pocenie 25.07.06, 21:14
      Tez mam taki problem.Wiem że teraz jest bardzo gorąco ale nigdy wcześniej tak
      nie było żebym czuła mokrą np.głowę,krople lecą po czole,po szyji,po brzuchu i
      plecach-jest to okropne uczucie i nie wiem jak temu zaponiec czy to jest
      normalne?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka