kojeczka 21.08.06, 22:34 po co sie robi? bo nie mogę znaleźć Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
j2334 Re: gospodarka żelazem pilne/ 21.08.06, 23:04 nie bardzo rozumiem ,o co pytasz? Jaki masz problem? Odpowiedz Link Zgłoś
kojeczka Re: gospodarka żelazem pilne/ 21.08.06, 23:08 miałam anemie ,z powodu niedoboru żelaza,i teraz mam zrobić gospodarke zelazem. Odpowiedz Link Zgłoś
duszkan Re: gospodarka żelazem pilne/ 21.08.06, 23:28 Pod tym enigmatycznym terminem "gospodarka żalaza" zwykle kryja się : oprócz poziomu żelaza w surowicy- utajona zdolność wiązania żelaza, % wysycenia żelazem, czasami dodatkowo wykonywana jest jeszcze transferyna. Odpowiedz Link Zgłoś
j2334 Re: gospodarka żelazem pilne/ 22.08.06, 10:46 Robi sie jeszcze tzw.krzywa zelazowa.Pobiera sie krew na czczo,pozniej zazywa sie zelazo w tabletkach i znowu pobiera sie krew .pobran krwi jest kilka w ciagu jednego dnia.Ostatnie badanie jest po 12 godz.od pierwszego badania.Ile tych pobran krwi .to zalezy od danego laboratorim.w tym badaniu chodzi o to ,aby zaobserwowac wchlanianie sie zelaza przez uklad pokarmowy. Odpowiedz Link Zgłoś