Dodaj do ulubionych

zespół niespokojnych nóg

IP: *.xtra.pl 18.05.03, 18:30
Dla osób, które tego nie doświadczyły może brzmieć to humorystycznie. W
rzeczywistości jest koszmarem praktycznie uniemożliwiającym zaśnięcie czy
dłuższą jazdę np. pociągiem. Nogi mrowią, drętwieją i trzeba nimi cały czas
ruszać, żeby tego nie czuć.
Może ktoś zna sposoby łagodzące te objawy. A może coś wiecie o przyczynach?
Obserwuj wątek
    • Gość: Maria Re: zespół niespokojnych nóg IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.05.03, 20:12
      Znam bardzo dobrze ten problem z autopsji. Dla mnie najgorsza jest podróż
      autobusem, muszę cały czas ruszać nogami i wiercić się. Pół biedy jeśli siedzi
      obok mnie ktoś z rodziny. W pociągu zawsze można wstać i pochodzić po
      korytarzu.
      Ciekawa jestem czy odezwie się w tej kwesti jakiś lekarz?
      Pozdrawiam - Maria
    • Gość: Artur Re: zespół niespokojnych nóg IP: *.ss.shawcable.net 19.05.03, 03:10
      Nie mam dobrych wiadomosci. Niektore leki uspakajajace moga pomoc, ale
      wiekszosc pacjentow takich jak ty nie decyduje sie ich brac z uwagi na to, ze
      moga uzalezniach i niestety troche "tlamsic".
    • Gość: Zosia Re: zespół niespokojnych nóg IP: *.kutno.mediaclub.pl 19.05.03, 10:38

Podobną dolegliwość odczuwam,gdy zjem surowe owoce, a w szczególności jabłka,
      ktore zawierają dużo kwasów owocowych.Kiedyś spokojnie siedziałam w fotelu i
      czytałam kiążkę, a ponieważ zaschło mi w gardle zjadłam jabłko. Za 15 minut
      odczułam szarpanie nogami, ktore po 30-40 min. ustepowało. Wiem jakie to
      przykre.Zaczęłam rozważać ,co nowego wprowadziłam do organizmu, że spowodowało
      takie przykre uczucie. Przecież przed zjedzeniem jabłka czułam sie dobrze.
      Nauczyłam sie obserwować swój organizm,jakie potrawy ,czy owoce działaja na
      mnie niekorzystnie i staram sie ich unikać.Myślę,że u mnie za taki stan jest
      odpowiedzialna trzustka, która podobno nie lubi surowizn.Może jestem w błędzie
      odnośnie trzustki,może moją wypowiedż ocenią lekarze , którzy tu udzielają
      cennych rad. Serdecznie pozdrawiam Zosia.
    • Gość: tamka Re: zespół niespokojnych nóg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.03, 10:42
      znam to:
      po pierwsze - towarzyszy nerwicy
      po drugie bardzo pomaga dużo magnezu+vitb6 (magnezin*3 + 3*2 tab B6)

mnie po kilku tygodniach prawie zniknęło; można spodziewać się nasilenia na
      wiosnę i na jesień
      :) ale cięzko z tym, wiem
    • medka Re: zespół niespokojnych nóg 19.05.03, 15:46
      Gość portalu: Aanna48 napisał(a):

> Dla osób, które tego nie doświadczyły może brzmieć to humorystycznie. W
      > rzeczywistości jest koszmarem praktycznie uniemożliwiającym zaśnięcie czy
      > dłuższą jazdę np. pociągiem. Nogi mrowią, drętwieją i trzeba nimi cały czas
      > ruszać, żeby tego nie czuć.
      > Może ktoś zna sposoby łagodzące te objawy. A może coś wiecie o przyczynach?

przede wszystkim- diagnostyka i usuniecie ew. usuwalnych przyczyn.- niedoboru witamin, magnez, potas, wapn
      i - uwaga zwlaszcza kobiety- zelaza! (nawet przy normalnych wartosciach we krwi).
      poza tym- kontrola nerek, kontrola neurologiczne (ew. polineuropatia).
      jezeli jest to "prawdziwy" zespol n.n. - to leki- np male dawki dopaminy (ta sama co w parkisnonie :))).

pozdrowka

m.

• medka ERRATA!!!! 19.05.03, 15:53

> jezeli jest to "prawdziwy" zespol n.n. - to leki- np male dawki dopaminy (ta sa

oczywiscie L-DOPY NIE DOPAMINY!!!!!!!!!!!

i dla lekarzy :o))))
        > m.
        >
      • medka Re: zespół niespokojnych nóg- dla anglojezycznych 19.05.03, 16:19
        znalazlam dosc ciekawe w sieci:

www.rls.org/frames/home_frame.htm
        uwaga do proponawanej na stronie terapii

1.Dopamine-receptor agonists and dopamine precursors (czyli np l- dopa:))
        2.Opioids
        3. Benzodiazepines
        4.Anticonvulsants

U1. osobiscie- proponuje kolejnosc 1-4 -3
        U2. pomimo ze l-dopa jest lekeim najskuteczniejszym - to do rozwazenia jest proba leczenia neurontinem -jest z reguly
        b. dobrze tolerowany, ma malo uboczych; problemem w polsce jest cena (lek jest zarejstrowany tylko jak
        p.padaczkowy).

pozdrawiam

m

• Gość: ew Re: zespół niespokojnych nóg- dla anglojezycznych IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.03, 22:43
          no tak, najlepsze na pewno są benzodiazepiny
          super można się uzależnić, przecież to działa jak narkotyk
          nie wolno przyjmować dłużej niż 4-6 tygodni
          mi pomaga coś zupełnie innego, chociaż nie wiem dlaczego
          odkryłam przez przypadek - gdy już nie wiedziałam gdzie te nogi włożyć, a w
          apteczce była tylko maść nagietkowa
          posmarowałam, dość grubo i zabandażowałam
          po ok. 20 minutach przechodzi
          próbowałam z innymi maściami - nie pomagają
          • Gość: Ewa Re: zespół niespokojnych nóg- dla anglojezycznych IP: *.xtra.pl 20.05.03, 10:49
            Polecam dużo magnezu. Przynajmniej podwójne dzienne zapotrzebowanie. I jeszcze
            chrom. Już po tygodniu powinno być lepiej.
            Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka