Gość: Marcin IP: 213.77.25.* 30.07.03, 15:09 Moge jakoś rozpoznać że jestem nosicielem tego,zanim zrobie sobie testy??? Ktoś coś wie w tym temacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: magda Re: HIV IP: 217.153.22.* 30.07.03, 16:15 Myślę, że nie ma takiej możliwości. Jakiekolwiek objawy widoczne pojawią się wtedy, gdy choroba zacznie się rozwijać. Lepiej zrób sobie test - bez względu na wynik przynajmniej przestaniesz stresować się niewiedzą. Pozdrawiam i życzę odwagi..! magda Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: HIV 30.07.03, 16:26 Gość portalu: Marcin napisał(a): > Moge jakoś rozpoznać że jestem nosicielem tego,zanim zrobie sobie testy??? > Ktoś coś wie w tym temacie? www.aids.gov.pl/ nawet testy w poczatkowym stadium zakazenia moga nic nie wykazac, poniewaz przez ok 6 tygodni organizm sie broni i we krwi nie ma przeciwcial anty-HIV, ktore sa jedynym wskaznikiem na obecnosc wirusa w organizmie. Dlatego przed badaniem warto zachowac wstrzemiezliwosc od seksu i od narkotykow. A potem tak trzymac. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek_gyt Re: HIV 30.07.03, 18:22 Gość portalu: Marcin napisał(a): > Moge jakoś rozpoznać że jestem nosicielem tego,zanim zrobie sobie testy??? > Ktoś coś wie w tym temacie? A ja mam pytanie - gdzie sie robi takie testy - czy mozna samemu kupic cos takiego np. a aptece - czy tylko w przychodni - sam jestem ciekaw i chetnie zrobie sobie taki test. Gdzie sie udac, co powiedziec ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: HIV IP: 81.210.53.* 30.07.03, 19:04 W aptece nic nie kupuj i sam testów nie wykonuj. W Warszawie jest taka fundacja Res Humanae na ul. Pięknej (niedaleko radia Zet), która udziela wszelkich tego typu informacji. Są tam przyjaźni ludzie, również psycholodzy, którzy odpowiedzą na wszystkie pytania, podadzą adresy, wyjaśnią i pomogą, nawet jeśli ktoś nie jest z Warszawy, mają informacje o miejscach w Polsce, gdzie można te testy wykonać i się leczyć. Głowa do góry! Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek_gyt Re: HIV 31.07.03, 00:36 Gość portalu: kim napisał(a): > W aptece nic nie kupuj i sam testów nie wykonuj. > W Warszawie jest taka fundacja Res Humanae na ul. Pięknej (niedaleko radia > Zet), która udziela wszelkich tego typu informacji. Są tam przyjaźni ludzie, > również psycholodzy, którzy odpowiedzą na wszystkie pytania, podadzą adresy, > wyjaśnią i pomogą, nawet jeśli ktoś nie jest z Warszawy, mają informacje o > miejscach w Polsce, gdzie można te testy wykonać i się leczyć. > Głowa do góry! No tak - ale co znajduje sie w aptece - i moze cos blizej Slaska ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: HIV IP: *.bielsko.dialog.net.pl 31.07.03, 00:46 Możesz poprosić o skierowanie na badanie swojego lekarza rodzinnego: to nie jest wstyd, a lekarz nie ma prawa komentować tego w jakikolwiek sposób. Może wysłać krew pod fikcyjnym nazwiskiem, możesz sam (prywatnie) zlecić to badanie w dowolnym laboratorium. To badanie powinno być traktowane jak rutynowe badanie (podobnie jak np. badanie antygenu HBs, na nosicielstwo WZW typu B). W obecnych czasach takie badanie wcale nie musi sugerować, że jesteś homo czy narkomanem, itp. Poza tym w Chorzowie jest ośrodek terapii nosicieli HIV i chorych na AIDS. Adresu nie znam, możesz poszukać w książce telefonicznej. Tam na pewno można też wykonać takie badanie. Ja z moją drugą połową (z racji wykonywanego zawodu i ciągłego kontaktu z tak zwanym "materiałem zakaźnym") też przymierzamy się do wykonania badania na nosicielstwo HIV, mimo, że jesteśmy bardzo "grzeczni" i poza pracą nie mieliśmy jakichkolwiek szans na zakażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: HIV 31.07.03, 12:29 zbyszek_gyt napisał: > > No tak - ale co znajduje sie w aptece - i moze cos blizej Slaska ?? zobaczcie tu, www.aids.gov.pl/temat/diagnostyka jest wykaz placowek, ktore robia testy i inne tez sobie poczytajcie test musi robic osoba, ktora sie na tym zna, a nie przestraszony amator Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Re: HIV IP: *.rginternet.pl 31.07.03, 13:18 Jak długo trwa w praktyce bezobjawowy okres choroby? Czy ciąża ją przyśpiesza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: HIV IP: 81.210.53.* 31.07.03, 13:36 Na wszystkie pytania może odpowiedzieć dobrze tylko specjalista. Jeśli jesteś w ciąży i masz wirusa, to koniecznie udaj się do lekarza, ponieważ branie odpowiednich leków znacznie zwiększa prawdopodobieństwo urodzenia zdrowego dziecka. Poza tym nie można karmić piersią (wirus jest w kobiecym mleku). Ale przede wszystkim trzeba zrobić sobie badanie na obecność HiV, bo najgorsza jest niepewność i przypuszczenia oraz narażanie innych na niebezpieczeństwo zarażenia. Fundacja o której pisałam z pewnością nie tylko ma wykaz placówek w całej Polsce, gdzie za darmo można zrobić badanie, ale orientuje się także do jakich konkretnych lekarzy można pójść po pomoc medyczną. Oni mają nie tylko wiedzę na ten temat, ale pomagają również osobom chorym w różnych sprawach, np. załatwieniu miejsca w szpitalu. Można na nich liczyć, tam nikt nie ma uprzedzeń. Wszelkich informacji udzielają za darmo oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: HIV IP: *.rginternet.pl 31.07.03, 17:43 Ja juz urodziłam. I nie mam szczególnych powodów aby sadzic ze jestem chora - chociaż jeśli prawie kazdy moze być to ja także. Pytałam bardziej z ciekawości. Piszą ze kilkanaście lat trwa okres bezobjawowy - mnie się wydaje ze krócej. Myślę że nie odważyłabym sie zrobić testu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: HIV IP: 81.210.53.* 31.07.03, 23:54 Tym, że każdy może być nosicielem HiV aż tak bym się nie przejmowała. Okres bezobjawowy może być bardzo różny, bo to zależy od ogólnego stanu zdrowia, wieku, trybu życia, pracy itd. Nawet 20 lat. Jeśli ktoś podejrzewa, że mógł zostać zarażony, to nie sam, ale w odpowiedniej placówce może zrobić sobie test. Najczęściej, tak być powinno, że o wyniku informuje go lekarz i odpowiada na wszelkie pytania. Ale.... jedna moja znajoma, która chciała przetestować, jak wygląda to z praktycznej strony, poszła już nie pamiętam, gdzie to było, chyba przy zakaźnym oddziale jakiegoś szpitala w Warszawie, wykonać taki test. Zazwyczaj jest również rozmowa przed. Pobierają krew i lekarz przeprowadza wywiad, stara się ocenić ryzyko itd. Więc pani doktor nie odrywając wzroku od kartki na biurku, zapytała ... a jak długo pani to robi? Na co moja koleżanka osłupiała nie zabardzo wiedząc o co chodzi, pomyślała, że może chodzi o to, od kiedy uprawia seks. Wyjąkała, że jest studentką i ...nie zdążyła dokończyć, bo pani jej przerwała stwierdzając, aha, to w takim razie nie ma żadnego problemu, to na pewno wszystko dobrze, dowidzenia. I tak... niestety. Ale to była jakieś 5 lat temu. Ciekawe czy coś się zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszka Re: HIV IP: *.37-131-66.nowhere.mc.videotron.ca 02.08.03, 00:06 ciaza nie przyspiesza ale musisz zrobic test bo inaczej mozesz zarazic dziecko rodzac sa teraz leki dla kobiet w ciazy co redukuje zarazenie dziecka ale nie eliminuje,zglos sie natychmiast do lekarza on ci wszystko wytlumaczy co masz robic Odpowiedz Link Zgłoś
nadine26 Re: HIV 01.08.03, 08:42 Gość portalu: Marcin napisał(a): > Moge jakoś rozpoznać że jestem nosicielem tego,zanim zrobie sobie testy??? > Ktoś coś wie w tym temacie? www.gimkorsze.republika.pl/Aids/objawy.htm Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: HIV 04.08.03, 12:32 Gość portalu: Marcin napisał(a): > Moge jakoś rozpoznać że jestem nosicielem tego,zanim zrobie sobie testy??? > Ktoś coś wie w tym temacie? zobacz tez tu www2.gazeta.pl/zdrowie/0,46741,0.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: HIV IP: 213.77.25.* 18.08.03, 16:52 Wielkie dzięki za wszelkie informacje! Byłem robic testy w Sanepidzie.Jeszcze nie byłem po wynik.Za bardzo się stresuje.Jakaś gruba baba mi to robiła, żaden lekarz.Nic mnie nie pytała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melmire Re: HIV IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.08.03, 17:29 Idz po wynik, nie boj zaby! Ja tez robilam sobie test, brrrrrrrrrrr, czekanie na wynik to horror, lepiej wiedziec niz nie wiedziec :) Odpowiedz Link Zgłoś