Dodaj do ulubionych

Wysoki puls!

IP: *.wieruszow.sdi.tpnet.pl 07.08.03, 08:10
Zuważyłam,że ostatnio mam bardzo często za wysoki puls.Mierzyłam go dość
często i tylko raz miałam około 70(nie pamiętam ile dokładnie).Zazwyczaj było
to około 90 ,czasem 96,a raz nawet 103.Jaka może być tego przyczyna?
Obserwuj wątek
    • i.p.freely Re: Wysoki puls! 07.08.03, 16:58
      Raz jest szybszy, raz wolniejszy w zaleznosci od tego co robisz lub nie
      robisz, jaki jest twoj stan emocjonalny w danym momencie, co pilas i co
      jadlas, czy jestes atleta.. itd, itd.
      • Gość: ewelina Re: Wysoki puls! IP: *.wieruszow.sdi.tpnet.pl 07.08.03, 18:45
        Ostatnio z różnych powodów nie ćwiczę ,nie wysilam się !Puls zazwyczaj badałam
        odpoczywając,nie piłam przed badaniami alkoholu,kawy.Pozdrawiam.
        • Gość: Mariusz Re: Wysoki puls! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.03, 18:50
          Pamiętaj, że wysoka temperatura otoczenia też powoduje przyspieszenie
          tętna. "Ostatnio z różnych powodów nie ćwiczę ,nie wysilam się !". Osoby,
          które ćwiczą regularnie mają istotnie wolniejszą czynność serca (tętno) niż
          osoby, które nie wykonują takich wysiłków.
          Pozdrawiam.
          • Gość: starlette Re: Wysoki puls! IP: *.acn.waw.pl 07.08.03, 20:53
            A co kiedy puls jest bardzo niski ok 50? czy to mieści się w normie?
            • Gość: Mariusz Re: Wysoki puls! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.03, 19:15
              A kogo to dotyczy (wiek, stan zdrowia, wysportowany, czy są inne dolegliwości
              zwłaszcza zasłabnięcia, czy w czasie wysiłku czynność serca przyspiesza się,
              czy bierze leki)? Pozdrawiam.
              • Gość: starlette Re: Wysoki puls! IP: *.acn.waw.pl 08.08.03, 19:26
                Dotyczy zdrowego chłopaka w wieku 24 lat, z niezłą kondycją. Objawy nietypowe:
                często nadmierna senność, problemy z koncentracją. Czy wzrasta podczas wyciłku
                nie wiem.
                • Gość: Mariusz Re: Wysoki puls! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.03, 19:33
                  Wysportowane osoby często mają wolniejszą czynność serca jako wyraz
                  korzystnych zmian w układzie sercowo-naczyniowym spowodowanych systematycznymi
                  wysiłkami fizycznymi. Warto sprawdzić czy tętno przyspiesza się w trakcie
                  wysiłku. Czy te 50/' w spoczynku to jednorazowy pomiar czy tak jest zawasze?
                  Pozdrawiam.
                  • Gość: starlette Re: Wysoki puls! IP: *.acn.waw.pl 08.08.03, 19:43
                    Mierzone wielokrotnie w spoczynku, zawsze ok 50,czasami nawet mniej.
                    • Gość: Mariusz Re: Wysoki puls! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.03, 15:18
                      A jak jest po wysiłku np. wejście po schodach na 4 piętro (ciekawe czy da się
                      namówić i mów, że to mój pomysł) ? Pozdrawiam.
                      • Gość: starlette Re: Wysoki puls! IP: *.acn.waw.pl 10.08.03, 17:27
                        Namówię go, nie powinno byc problemów, czym należy się niepokoić?
                        • Gość: Mariusz Re: Wysoki puls! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.03, 18:01
                          Jeśli tętno nie przyspiszy się to będie powód do zastanowienia ale podejrzewam,
                          że będzie ok. Pozdrawiam.
    • Gość: Zosia Re: Wysoki puls!-do Mariusza IP: *.kutno.mediaclub.pl 08.08.03, 19:56
      Czy rolnik ciężko pracujący w gospodarstwie rolnym-częste dżwiganie,całodzienna
      praca na powietrzu może mieć obniżone tętno do 50 lub nawet mniej
      uderzeń.Przy tak niskim tętnie widzę,że 55 letni mężczyzna ma najczęściej białe
      palce po wyprostowaniu,za parę sekund dopiero nabierają koloru ręki.Czy to jest
      prawidłowe?
      • Gość: Mariusz Re: Wysoki puls!-do Mariusza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.03, 15:15
        Może mieć takie tętno. Jeśli nie ma objawów o jakich pisałem wcześniej, w
        trakcie wysiłku tętno przyspiesza się, to pewnie jest wszystko w porządku- choć
        może ze względu na to, że mężczyzna i 55 lat to warto zrobić "przy okazji" ekg.
        Co do palców (jeśli dobrze rozumiałem pytanie) to zrób test: zaciśnij mocno
        pięści i następnie rozluźnij- palce przez kilka sekund bedą białe (zaciśnięcie
        pięści upośledza dopływ krwi) i jest to normalne, podobnie przy dźwiganiu.
        Pozdrawiam.
    • marialudwika Re: Wysoki puls! 10.08.03, 20:15
      Ajaki puls/w jakich granicach/ jest normalny a jakim nalezy sie zaniepokoic?
      A tak przy okazji jakie sa normy cisnienia krwi?Czy 90/60 jest normalne czy
      raczej niskie?Jaka powinna byc roznica pomiedzy dolnym a gornym??
      ml
      • Gość: Mariusz Re: Wysoki puls! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.03, 20:40
        Książkowo prawidłowe tętno wynosi 60-100/'. Jednak wpływ ma wiele czynników i
        trzeba je brać pod uwagę. Tętno w trakcie badania 90/' w spoczynku u młodzieńca
        uznamy jako normę, u osoby po zawale serca budzi niepokój.
        Proszę wziąć pod uwagę także, że cęść osób nie potrafi prawidłowo zmierzyć
        tętna, z pomiarem ciśnienia jeszcz gorzej.
        Co do ciśnienia 90/60 to obowiązują zastrzeżenia jak wyżej. U młodych zdrowych
        kobiet takie wartości są często stwierdzane, u osoby w podeszłym wieku często
        są wyrazem patologii.
        Generalnie problem w udzielaniu odpowiedzi na tego typu pytania polega na tym,
        że w medycynie interpretowanie poszczególnych parametrów w oderwaniu od całości
        prowadzi do kardynalnych błędów. Pozdrawiam.
        • marialudwika Re: Wysoki puls! 10.08.03, 23:19
          A jesli ktos,tak jak ja mial cale zycie cisnienie ok.90/60 a najwyzsze w zyciu
          100/70 i ma je w wieku podeszlym: czyli ok.50-tki to moze spac spokojnie???
          Pozdrawiam
          ml
          • Gość: Mariusz Re: Wysoki puls! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.03, 23:31
            No, z tym podeszłym wiekiem ok. 50-tki to przesadziłaś.
            Jeśli całe życie miałaś takie ciśnienie i jesteś zdrowa to pogratulować.
            badania populacyjne wykazały, że takie osoby żyją dłużej. Pozdrawiam.
    • Gość: Zosia Re: Wysoki puls! - do Mariusza IP: *.kutno.mediaclub.pl 11.08.03, 07:49
      Witaj Mariuszu!
      Serdecznie dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi i za życzliwość do
      proszących o porady formuowiczów.Pozdrawiam i miłego dnia życzę Zosia.

PS.Przepraszam Ewelinę,że dopisałam się do jej wątku.
      • Gość: starlette Re: Wysoki puls! - do Mariusza IP: *.acn.waw.pl 11.08.03, 09:40
        Ja też dziękuję :)
        • Gość: marialudwika Re: Wysoki puls! - do Mariusza IP: *.solcon.nl 11.08.03, 10:41
          Ja rowniez dziekuje za odpowiedz wyczerpujaca i mila
          ml
    • Gość: rabarbara Re: Wysoki puls! IP: 195.109.248.* 11.08.03, 10:47
      Przyczyną podwyższonego pulsu może być nadczynność tarczycy. Ja sama spotkałam
      się z tym problemem. Rano po obudzeniu się, miałam bardzo wysoki puls, czasami
      nawet serce mnie bolało. Chodziłam do lekarzy i kardiologów. Trafiłam do wielu
      konowałów, którzy bagatelizowali problem tak wysokiego pulsu, bo przecież ich
      normy i zafajdane tabele mówiły, że z pulsem do 100 jeszcze się żyje. Tak
      bujałam się po lekarzach kilka lat, aż trafiłam na jakiegoś mądrego, który
      wreszcie skierował mnie na badania w kierunku tarczycy. Leczę się już póltora
      roku, a od kiedy mam ustabilizowany poziom hormonów mój puls jest jak książkowy
      około 69 rano a w ciągu dnia wiadomo większy. Radzę zbadać sobie poziom
      hormonów TSH, to wykluczy, albo potwierdzi jedną z możliwych przyczyn wysokiego
      pulsu.
      Pozdrawiam. r.
      • Gość: Mariusz Re: Wysoki puls! IP: 80.50.106.* 11.08.03, 18:38
        Muszę skomentować bo wypowiedż rabarbary może wywołać w narodzie chęć
        oznaczenia poziomu TSH (hormon przysadki mózgowej, który mówiąc w skrócie
        pobudza tarczycę do wydzielania hormonów). Dla nadczynności tarczycy typowe
        jest utrzymywanie się przyspieszonej czynności serca (tachykardii) przez cały
        czas. Ponadto zwykle stwierdza się inne objawy: wzmożoną potliwość,
        chudnięcie, biegunki, drżenie rąk, niepokój. Proszę pamiętać, że objawy te
        zwykle występują po kilka jednocześnie. Poza tym konieczne jest krytyczne
        podejście do nich bo np. w tak upalne lato jak w tym roku zaczniemy
        podejrzewać nadczynność tarczycy u wszystkich: potliwość, tachykardia,
        niepokój. Pozdrawiam.
        • Gość: rabarbara Re: Wysoki puls! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.03, 22:34
          Coś jeszcze dopiszę.
          Ja ze swoją nadczynnością tarczycy prawdopodobnie trafiałam do lekarzy
          myslących w podobny sposób jak Ty. Słyszałam, że jestem za młoda na chorowanie
          na serce i że prowadzę stresujący tryb życia, że pogoda nie taka itp itd. Nikt
          mi nie robiła badań w żadnym kierunku. Wszyscy mnie zbywali, chociaż jeden
          lekarz leczył mnie nawet na alergię - Zyrtkiem. I tak chodziłam od Annasza do
          Kajfasza, tylko podświadomie czując, że jednak coś jest nie tak. Nikt nie
          przeprowadził ze mną uczciwego wywiadu lekarskiego, a ja tak sobie myslałam, że
          jestem nerwowa, i trzęsą mi się ręce, bo mam wysoki puls. A to, ze bardziej się
          pocę to taka moja cecha, ot jak u innych niebieskie oczy. Nie jestem lekarzem,
          nikt u mnie w rodzinie nie chorował na tarczycą. Więc nie wiązałam tych faktów
          ze sobą, a tym bardziej z chorobą. Moja nadczynność tarczycy jednak nie
          objawiła się w chudnięciu ani w biegunkach i może właśnie dlatego
          żaden "światły" lekarz tego nie wychwycił. Może gdybym ważyła 30 kg dałoby to
          do myślenia, ale niestety ja wyglądałam dość dobrze. Jednak w końcu jakiegoś
          lekarza olśniło, że może nie zawsze wszystkie objawy muszą występować naraz,
          żeby choroba była jednoznacznie zdiagnozowana. Ale zanim znalazłam tego co
          myślał, bujałam się z tą nadczynnością ponad 3 lata. Niestety myslących
          lekarzy, takich co to nie mają klapek na oczach jest ciągle mało.
          Pozdrawiam.
      • Gość: ewelina Re: Wysoki puls! IP: *.wieruszow.sdi.tpnet.pl 11.08.03, 19:50
        A tak a propo tarczycy.Miałam kilka lat temu stwierdzone wole tarczycy.Co to
        oznacza.Lekarz nic nie mówił,że to się leczy,ale czy ma rację?
        P.S.Do Zosi:Nie mam nic przeciwko Twojemu dopisaniu się do mojego wątku.
        Pozdrawiam.

• Gość: Mariusz Re: Wysoki puls! IP: 80.50.106.* 11.08.03, 19:55
          Rozpoznanie wole tarczycy=powiększenie tarczycy i tak naprawdę w sensie
          medycznym mało znaczy. Istotne jest wykonanie usg tarczycy oraz ocena
          hormonalna (TSH, fT4). Oczywiście wywiad i badanie pacjenta są niezbędne.
          Dopiero wtedy można rozważać wskazania do leczenia. Pozdrawiam.
        • Gość: Mariusz Na marginesie IP: 80.50.106.* 11.08.03, 20:01
          Twoja wypowiedź, jest doskonałym przykładem jak ograniczone są możliwości
          udzielania porad przez internet bez obejrzenia pacjenta. Współistnienie
          tachykardii i wola może (podkreślam może) wskazywać na nadczynność tarczycy.
          Oczywiście nie mogę zweryfikować czy to wole jest faktycznie obecne.
          Pozdrawiam.
        • Gość: rabarbara Re: Wysoki puls! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.03, 22:41
          Jeżeli masz 30 zł do wydania, to zrób sobie badanie TSH. To wole i puls daje do
          myślenia. A skoro nawet "zachowawczy" Mariusz pisze, że to "może" wskazywać na
          nadczynność to im zrobisz to szybciej tym dla Ciebie lepiej.
          Pozdrawiam. r.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka