Dodaj do ulubionych

mam problem z lekarzem

18.01.08, 14:22
Mam syna ktorego urodzilam jako panna.Teraz wyszam za maz i staramy
sie aby mojemu mezowi przyznano wladze rodzicielska.W tym celu
potrzebuje dla sadu zaswiadczenie o ogolnym stanie zdrowia
meza.Niestety jego lekarz rodzinny nie chce go wydac gdyz jak
twierdzi poradnia nie ma podpisanej umowy z sadem i on za to nie
zaplaci ,chce wiec 100 zl za wypisanie takiego zaswiadczenia. Czy to
zgodne z prawem?Prosze o pomoc,na poniedzialek potrzebuje
zaswiadczenie,czy on ma prawo zodac pieniedzy?
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: mam problem z lekarzem 18.01.08, 14:41
      prawdopodobnie ma rację
      • skoczek_25 Re: mam problem z lekarzem 18.01.08, 14:56
        nie moze brac pieniedzy.on jest lekarzem pierwszego kontaktu bierze za to
        15.45zl od pacieta z NFZ i musi wydac takowe zaswiadczenie.jesli sie uprze
        prosze zarzadac fakture i opisac sytacje i wyslac to nfz
        • wadera3 Re: mam problem z lekarzem 18.01.08, 15:19
          DZIAŁ II

Świadczenia opieki zdrowotnej

Rozdział 1

Przepisy ogólne

Art. 16. 1. Świadczeniobiorcy na podstawie ustawy nie przysługują:

1) orzeczenia o zdolności do prowadzenia pojazdów mechanicznych oraz inne
          orzeczenia i zaświadczenia lekarskie wydawane na życzenie świadczeniobiorcy,
          jeżeli nie są one związane z dalszym leczeniem, rehabilitacją, niezdolnością do
          pracy, kontynuowaniem nauki, uczestnictwem dzieci, uczniów, słuchaczy zakładów
          kształcenia nauczycieli i studentów w zajęciach sportowych i w zorganizowanym
          wypoczynku, a także jeżeli nie są wydawane dla celów pomocy społecznej lub
          uzyskania zasiłku pielęgnacyjnego;

2) świadczenia opieki zdrowotnej niezakwalifikowane jako gwarantowane.

2. Koszty badania, wydania orzeczenia lub zaświadczenia, na zlecenie prokuratury
          albo sądu, w związku z postępowaniem prowadzonym na podstawie odrębnych ustaw,
          są pokrywane z części budżetu państwa, której dysponentem jest, odpowiednio,
          Minister Sprawiedliwości, Pierwszy Prezes sądu Najwyższego albo Prezes
          Naczelnego sądu Administracyjnego.

3. Przepis ust. 2 nie wyłącza możliwości obciążenia strony postępowania kosztami
          badania lub wydawania orzeczenia lub zaświadczenia, o których mowa w tym
          przepisie, na podstawie odrębnych przepisów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka