Gość: ewa IP: *.ceron.pl 13.09.03, 17:41 co to za choroba Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mariusz Re: choroba raynauda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.03, 17:57 Jest to zaburzenie polegające, mówiąc w skrócie na występowaniu nieprawidłowego skurczu naczyń krwionośnych, objawiających się występowaniem, zwykle na rękach najpierw fazy zblednięcia (białe palce), następnie zasinienia. Czynnikiem prowokującym jest zwykle zimno lub stres. Jeśli jest to odosobnione zaburzenie (choroba Raynauda) to sprawa jest dość banalna i zwykle unikanie ekspozycji na czynnik wyzwalający wystarcza. Jeśli jest to objaw występujący w innych chorobach to sprawa jest poważniejsza i dość często konieczne jest dodatkowe leczenie farmakologiczne. Prostym i tanim badaniem, które warto wykonać u osób z objawem/zespołem Raynauda jest kapilaroskopia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_ann Re: gdzie i jak to się robi? 13.09.03, 21:42 ... chodzi mi o w/w kapilaroskopię ( bo mam ch. Raynaud) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: gdzie i jak to się robi? IP: *.ceron.pl 13.09.03, 22:15 gdzie te badanie zrobic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: choroba raynauda IP: *.ceron.pl 13.09.03, 22:18 wystepuja inne choroby czy przy tej chorobie sa bole bo u mnie sa Odpowiedz Link Zgłoś