Dodaj do ulubionych

Oddać krew potrzebującym..........

11.08.08, 11:17
Jak myślicie czy my nadciśnieniowcy mozemy oddawać krew?
Obserwuj wątek
    • pluskotka Re: Oddać krew potrzebującym.......... 11.08.08, 17:11
      Niby choroby krążenia są przeciwwskazaniem. A może leki na nie? Bo gdyby tak nie
      wziąć danego dnia leku i oddać krew?
    • evee1 Re: Oddać krew potrzebującym.......... 15.08.08, 06:41
      Hi, hi, to tak na zasadzie upuszczania sobie krwi?
      Ja nie slyszalam, zeby nadcisnienie bylo przeciwskazaniem, ale ja i
      tak nie moge krwii oddawac, bo za dlugo i w nieodpowiednim czasie w
      Anglii mieszkalam.
      • pluskotka Re: Oddać krew potrzebującym.......... 15.08.08, 15:16
        A leki nie są przeciwwskazaniem? Wydaje mi się, że raczej tak...
        • ela2225 Re: Oddać krew potrzebującym.......... 18.08.08, 16:07
          Wlasnie leki są przeciwskazaniem chyba?
          Dla mnie to niejest śmieszne ja myslę o tym bardzo poważnie.
          • pluskotka Re: Oddać krew potrzebującym.......... 19.08.08, 14:11
            Najlepiej iść do punktu i tam porozmawiać bo nigdzie nie ma jasnej odpowiedzi na
            to pytanie...
            • jaja999 Re: Oddać krew potrzebującym.......... 03.11.08, 13:41
              Wejdźcie na stronę "krewniaków ", tam znajdziecie odpowiedzi na
              wszystkie nurtujące Was pytania.
              • pluskotka Re: Oddać krew potrzebującym.......... 01.04.09, 19:54
                Ze strony krewniaków:
                * Oddaję krew od ponad 20 lat. Krew i osocze. Mam już ponad 60 litrów oddane.
                Mam niewielkie nadciśnienie i przyjmuję systematycznie Mapryl 10 mg. Czy mogę
                nagle zaprzestać oddawania krwi czy też lepiej robić to stopniowo i czy moje
                nadciśnienie może mieć związek z oddawaniem krwi?
                • Przerwać oddawanie krwi można nagle. Nadciśnienie nie ma związku z oddawaniem
                krwi.

Czy może oddawać krew osoba z nadciśnieniem tętniczym? Jak należy brać leki
                przeciw nadciśnieniu przed oddaniem krwi?
                • W trakcie leczenia nadciśnienia krwi nie należy oddawać, ponieważ szereg leków
                ma niekorzystne działania na biorcę krwi. W okresie ustabilizowanego ciśnienia
                decyzje należy do kwalifikującego lekarza.

Jestem krwiodawcą. Oddałem krew już kilka razy. Jednak trapi mnie pytanie czy
                jako osoba ze zdiagnozowanym i leczonym nadciśnieniem mogę sobie pozwolić na
                komfort pomagania innym, nie szkodząc sobie?
                • Choroby przewlekłe, także i choroba nadciśnieniowa wyklucza dawcę na stałe.

Pierwsza i trzecia wiadomość jakby się wykluczały, ale wychodzi na to, że nie
                możemy. Sprawdzałaś to może Elu?
                • pluskotka Re: Oddać krew potrzebującym.......... 04.05.09, 19:21
                  Pytałam na łódzkiej stronie krwiodawstwa czy mogę oddawać krew, napisali mi tak:
                  Nie może Pani oddawać krwi. Schorzenia z powodu których jest Pani leczona są
                  przeciwskazaniem do oddania krwi.
                  Czyli żegnajcie Wampiriady.
                  • ela2225 Re: Oddać krew potrzebującym.......... 06.05.09, 13:27
                    Oj szkoda
                    • pluskotka Re: Oddać krew potrzebującym.......... 07.05.09, 15:28
                      Podobno beta-blokery wykluczają, a Bisopromerck taki jest.
                      • pluskotka Re: Oddać krew potrzebującym.......... 16.11.10, 22:26
                        Ze szpikiem podobnie, ale tu mogłoby się nam udać być dawcą:
                        # nadciśnienie – (jeżeli jest utrzymywane na prawidłowym poziomie przez leki to kandydat może być zaakceptowany)
                        # stosowanie leków hormonalnych wymaga konsultacji z lekarzem Poradni Przeszczepowej (leki antykoncepcyjne nie są przeszkodą) - to dla mnie jako Hashimotki
                        • pluskotka Re: Oddać krew potrzebującym.......... 16.11.10, 22:42
                          Ale za chwilę doczytałam pytanie pewnej pani o Euthyrox. :(
                          "W Pani przypadku to zaburzenia czynności tarczycy (leczone Eutyroxem) dyskwalifikują Panią jako dawcę…Niestety, tarczyca ma związek z układem immunologicznym. A szpik podawany choremu musi być wolny od jakichkolwiek podejrzeń."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka