ela2225 11.08.08, 11:17 Jak myślicie czy my nadciśnieniowcy mozemy oddawać krew? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pluskotka Re: Oddać krew potrzebującym.......... 11.08.08, 17:11 Niby choroby krążenia są przeciwwskazaniem. A może leki na nie? Bo gdyby tak nie wziąć danego dnia leku i oddać krew? Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Oddać krew potrzebującym.......... 15.08.08, 06:41 Hi, hi, to tak na zasadzie upuszczania sobie krwi? Ja nie slyszalam, zeby nadcisnienie bylo przeciwskazaniem, ale ja i tak nie moge krwii oddawac, bo za dlugo i w nieodpowiednim czasie w Anglii mieszkalam. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Oddać krew potrzebującym.......... 15.08.08, 15:16 A leki nie są przeciwwskazaniem? Wydaje mi się, że raczej tak... Odpowiedz Link Zgłoś
ela2225 Re: Oddać krew potrzebującym.......... 18.08.08, 16:07 Wlasnie leki są przeciwskazaniem chyba? Dla mnie to niejest śmieszne ja myslę o tym bardzo poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Oddać krew potrzebującym.......... 19.08.08, 14:11 Najlepiej iść do punktu i tam porozmawiać bo nigdzie nie ma jasnej odpowiedzi na to pytanie... Odpowiedz Link Zgłoś
jaja999 Re: Oddać krew potrzebującym.......... 03.11.08, 13:41 Wejdźcie na stronę "krewniaków ", tam znajdziecie odpowiedzi na wszystkie nurtujące Was pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Oddać krew potrzebującym.......... 01.04.09, 19:54 Ze strony krewniaków: * Oddaję krew od ponad 20 lat. Krew i osocze. Mam już ponad 60 litrów oddane. Mam niewielkie nadciśnienie i przyjmuję systematycznie Mapryl 10 mg. Czy mogę nagle zaprzestać oddawania krwi czy też lepiej robić to stopniowo i czy moje nadciśnienie może mieć związek z oddawaniem krwi? • Przerwać oddawanie krwi można nagle. Nadciśnienie nie ma związku z oddawaniem krwi. Czy może oddawać krew osoba z nadciśnieniem tętniczym? Jak należy brać leki przeciw nadciśnieniu przed oddaniem krwi? • W trakcie leczenia nadciśnienia krwi nie należy oddawać, ponieważ szereg leków ma niekorzystne działania na biorcę krwi. W okresie ustabilizowanego ciśnienia decyzje należy do kwalifikującego lekarza. Jestem krwiodawcą. Oddałem krew już kilka razy. Jednak trapi mnie pytanie czy jako osoba ze zdiagnozowanym i leczonym nadciśnieniem mogę sobie pozwolić na komfort pomagania innym, nie szkodząc sobie? • Choroby przewlekłe, także i choroba nadciśnieniowa wyklucza dawcę na stałe. Pierwsza i trzecia wiadomość jakby się wykluczały, ale wychodzi na to, że nie możemy. Sprawdzałaś to może Elu? Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Oddać krew potrzebującym.......... 04.05.09, 19:21 Pytałam na łódzkiej stronie krwiodawstwa czy mogę oddawać krew, napisali mi tak: Nie może Pani oddawać krwi. Schorzenia z powodu których jest Pani leczona są przeciwskazaniem do oddania krwi. Czyli żegnajcie Wampiriady. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Oddać krew potrzebującym.......... 07.05.09, 15:28 Podobno beta-blokery wykluczają, a Bisopromerck taki jest. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Oddać krew potrzebującym.......... 16.11.10, 22:26 Ze szpikiem podobnie, ale tu mogłoby się nam udać być dawcą: # nadciśnienie – (jeżeli jest utrzymywane na prawidłowym poziomie przez leki to kandydat może być zaakceptowany) # stosowanie leków hormonalnych wymaga konsultacji z lekarzem Poradni Przeszczepowej (leki antykoncepcyjne nie są przeszkodą) - to dla mnie jako Hashimotki Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Oddać krew potrzebującym.......... 16.11.10, 22:42 Ale za chwilę doczytałam pytanie pewnej pani o Euthyrox. :( "W Pani przypadku to zaburzenia czynności tarczycy (leczone Eutyroxem) dyskwalifikują Panią jako dawcę…Niestety, tarczyca ma związek z układem immunologicznym. A szpik podawany choremu musi być wolny od jakichkolwiek podejrzeń." Odpowiedz Link Zgłoś