Dodaj do ulubionych

Czy to może być tężyczka utajona?

03.04.16, 11:37
Witajcie, proszę o wypowiedzi osob, ktore cos wiedza na temat takich mozliwych objawow tezyczki.
W wieku lat 18 mialam atak jawnej tezyczki, panika, powykrecane dlone, skurcz stop, az nie moglam ustac na nogach. Wtedy skierowano mnie do endokrynologa i od tamtego czasu lecze sie na nieodczynnosc tarczycy, jestem po czesciowej strumektomii.
Kolejny atak mialam 3 lata temu, duzo stresu w pracy, nie moglam zajsc w ciaze, objawy to dziwne mrowienie i pieczenie twarzy, w roznych miejscach i gula w gardle, neurolog stwierdzil wlasnie tezyczke i zapisal suplementy. Przeszlo szybko i nie drazylam tematu.
Natomiast od dwoch miesiecy mam oprocz pieczenie i mrowienia twarzy mam prawie caly czas zdretwiale stopy i dlonie!!!! Przeraza mnie to, biore magnez, wapn i d3. Czekam na probe tezyczkowa, ale boje sie, że to sm :( wkrecam się, ze mam nieuleczlna straszna chorobe, że mnie sparalizuje i wyladuje na wozku.
Nie wiem skad to dretwienie, stopy i dlonie sa jakby nie moje.
Dodam, ze pol roku temu urodzilam dziecko, jestem bardzo przemeczona i zestresowana nowa sytuacja zyciowa.
Czu ktos mial podobne objawy i stwierdzoną tezyczkę?
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: Czy to może być tężyczka utajona? 04.04.16, 09:12
      Napisz proszę wyniki z pierwszej strony tego forum wraz z normami.
      Napisz proszę jak Twoja tarczyca zwłaszcza po pół roku od porodu i po częściowej strumektomii?
      TSH, Ft3, Ft4, USG tarczycy, bo często tężyczka idzie w parze z niedoczynnością tarczycy. Jaką dawkę tyroksyny bierzesz?
      >biore magnez, wapn i d3.

      jakie? w jakiej ilości aktywnego preparatu? W jakich godzinach?
    • bonia1985 Re: Czy to może być tężyczka utajona? 04.04.16, 16:13
      Po operacji i w ciazy bylam caly czas pod opieka endokrynologa, usg tarczycy w normie, TSH z konca stycznia 1,51 (norma 0,27-4,20), ft4 19,87 (norma 12,80-20,40) moj endokrynolog nie kaze mi robic ft3, bo uwaza, ze to zbedne jak równiez kaze mi pilnowac Tsh do max 2,0. Zawsze najlepiej sie czulam jak ft4 bylo w gornej granicy normy, a Tsh tak między 1-1,8. Jestem od 10 lat na Euthyroxie, teraz w dawce 50.
      Parathormon 39,65 (norma 15-65)
      Magnez chelat firmy Solgar w dawce 3x300 na dzien, Calperos 2x 100 ok 2godzin po magnezie, Molekin d3 1000jed raz dziennie z wit K2
      Po tej suplementacji nie czuje poprawy, a biore te tabletki juz od miesiaca, mam wrazenie, ze jest gorzej.
      Boje sie, ze to jakas powazna choroba neurologiczna, te dretwienia mnie wykanczaja.
      • muktprega1 Re: Czy to może być tężyczka utajona? 04.04.16, 16:33
        > Po operacji i w ciazy bylam caly czas pod opieka endokrynologa, usg tarczycy w
        > normie,

        1) co to znaczy w normie? Napisz proszę trzy wymiary obu płatów

        TSH z konca stycznia 1,51 (norma 0,27-4,20)
        FT4 93.03% [wynik 19.87, norma (12.8 - 20.4)]

        2) Czy ten wynik wyżej robiłaś biorąc rano tyroksynę, czy zrobiłaś bez tyroksyny a tę łyknęłaś PO wyjsciu z laboratorium?

        >moj endokrynolog nie kaze mi robic ft3, bo uwaza, ze to zbedne

        błąd, oba hormony tarczycy są BARDZO WAŻNE, bez znajomosci proporcji nie da sie dobrze wyprowadzić dawki na maksymalnie dobry poziom dla Ciebie i dobre samopoczucie.

        3) jaki miałaś poziom D3 przed leczeniem?
        Dawka 1000jm jest dla małego dziecka, ja przy poziomie D3=9 brałam przez pewien czas 7000 jednostek, potem zeszłam na 5000. Tak niską dawką nie ma mowy, żebyś uzupełniła niedobory :)

        4) napisz dokładnie czas o której bierzesz te preparaty czyli plan w całości
        • bonia1985 Re: Czy to może być tężyczka utajona? 04.04.16, 16:53
          Płat prawy 10x15x26 mm- 1,9 cm3
          Płat lewy 13x20x45 mm- 6,2 cm3
          Wyniki robie zawsze przed tabletka, zupelnie na czczo
          Nie badalam D3 przed leczeniem, biore z wapniem dla lepszego wchlaniania .
          godz.8- Calperos 100 plus d3
          godz. 10 Magnez 300mg
          godz. 14 magnez 300
          godz 17 magnez 300
          godz 19 Calperos 1000
          Powinnam zrobic d3 w krwi, poziom wapnia, magnezu? Jesli tak to jaki jest optymalny poziom d3 dla doroslego we krwi?
          Robilam wapn calkowity pod koniec stycznia i wyszedl 9,51 (norma 8,60- 10)
          Czy niedobor d3 moze powodowac takie dretwienia?
    • bonia1985 Re: Czy to może być tężyczka utajona? 05.04.16, 12:59
      Dzisiaj poszlam zrobic swieze badania, oto wyniki
      TSH 1,22 (0,27-4,20)
      fT4 19,58 (12,80- 20,40)
      fT3 4,99 (4-6,80)
      wapń zjonizowany 1,10 (1,12- 1,32)
      magnez 2,11 (1,6- 2,6)
      witamina 25(OH)D total 38 poziom 30-100 wystarczajacy
      Jak to rozumiec? wychodzi, że mam słabą konwersję T4 w T3 i nie wiem jak ja polepszyc oraz na granicy normy poziom witaminy D3 i niedobór wapnia? Pewnie magnezu tez, bo w surowicy podobno wychodzi czesto w normie.
      • muktprega1 Re: Czy to może być tężyczka utajona? 05.04.16, 17:05
        Objętość całej tarczycy: 7.8 ml
        obliczona ze stronki:
        www.nuk.bieganski.org/index.php?la=pl&go=kal&kalk=tar_obj#proc
        normy z książki "Jak żyć z hashimoto" niemieckich endokrynologów:

        i.imgur.com/kNMtJY5.png
        Twoja tarczyca jest połową normy, więc w normie nie jest, stąd niedoczynność, dlatego pytałam z uporem o USG.
        Nowe wyniki:
        FT4 89.21% [wynik 19.58, norma (12.8 - 20.4)]
        FT3 35.36% [wynik 4.99, norma (4 - 6.8)]

        Masz trochę za wysoko Ft4 bezpośrednio zależne od pobieranej tyroksyny, w styczniu już miałaś zbyt wysokie, bo aż 93% Ft4, czy odczuwasz jakiś częstoskurcz serca, niepokój, gorąco? Jeśli następnym razem wynik będzie tak mocno w górze rozważyłabym ciutę zejść z tej dawki, może o 5-6 wystarczyłoby?

        > Jak to rozumiec? wychodzi, że mam słabą konwersję T4 w T3 i nie wiem jak ja pol
        > epszyc

        tak masz słaba konwersję, najczęstsza przyczyna to niski poziom ferrytyny (może iść w parze z niską B12 oraz niskim kwasem foliowym, osobiście sprawdziłabym ich poziomy przy następnym wkłuciu), leki zaburzające przemianę hormonów, nie przestrzeganie zasady odległości jakichkolwiek tabletek supli co najmniej 4 h po tyroksynie, brak selenu (selen 200 w przeciwieństwie do wyżej - do 4 h po tyroksynie) zawarty również w orzechach brazylijskich (tabletka 200=ok3 orzechów).

        > witamina 25(OH)D total 38 poziom 30-100 wystarczajacy
        przypuszczam, ze faktycznie masz ją bardzo niską, bo ten wynik przecież z suplementem we krwi (żeby zbadać następnym razem jak organizm wbudowuje D3 trzeba zrobić przerwę z dwutygodniową)
        wapń zjonizowany 1,10 (1,12- 1,32)

        Twoja tężyczka = niedobór wapnia i magnezu oraz D3

        zweryfikuj swoją kurację, czas brania supli, dokończ co masz i na Twoim miejscu zrobiłabym sprawdzoną w praktyce kuracje suplementową, zachowując dokładnie czas i gramaturę tabletek. W komórce mam zapisane godziny-alarmy żeby pamiętać o regularności.
        I co Ty na to?

        >boje sie, że to sm sad wkrecam się, ze mam nieuleczlna straszna chorobe, że mnie sparalizuje i wyladuje na wozku.

        Nie wkręcaj się kochana, masz bardzo realne problemy do rozwiązania - niedoczynność, brak konwersji oraz sporo niedoborów do uzupełniania, wiec do roboty :)
        W tym wątku jest schemat suplementacji, który zaczerpnęłam od Natder, przeczytaj również ponizej o zależnosci d3-wapń-magnez-fosfor:
        forum.gazeta.pl/forum/w,24712,144724172,144724172,Tezyczka_dzieki_Natder_Objawy_.html




        • bonia1985 Re: Czy to może być tężyczka utajona? 05.04.16, 18:28
          Dziekuje za odpowiedz, na razie odczuwam glownie dretwienia, mrowienia, czasem takie dziwne zimne dreszcze, jesli chodzi o serce to lapie mnie czasem arytmia.
          Włączę schemat suplementacji, nie wiedzialam, ze trzeba czekac z zuplementacja 4h po tyroksynie.
          W czwartek ide na emg, ale nie wiem czy teraz wyjdzie wiarygodnie, z drugiej strony, mam caly czas objawy, ktore mam wrazenie, ze sie nasilily mimo suplementacji.
    • laurakrol Re: Czy to może być tężyczka utajona? 06.04.16, 11:29
      Tak tezyczka to nic milego. Moj maz po roku meczarni dowiedzial sie ze ma tezyczke:(okropna to jest chorba. Bardzo czesto towarzysza jej kolatanie serce,ktorki oddech,bole w mostu,zmiana nastroju,leki przed chorobami roznego rodzaju,rozdrarznienie. Jedynym wyjsciem aby potwierdzic chorobe jest wizyta u neurologa. Tezyczke bada sie poprzez wkucie w zewnetrzna czesc dloni igly ktora sprawdza czestotliwosc drgania miesni. Badanie mozna wykonac w ramach NFZ,polecam kazdemu kto ma takie podejrzenia a jesli chodzi o neurologa moge polecic Pana Macieja Różyckiego znajdzlekarza.pl/maciej-rozycki/neurolog/kowale
      • muktprega1 laurakrol 06.04.16, 16:32
        to nie miejsce na reklamy
        na jednym forum już Cię zbanowano za to właśnie.

        laurakrol 06.04.16, 11:30
        >aaa i co najwazniejsze moj maz musial brac magnez,zelazo i wapno aby wyrownowac braki w organizmie

        niesłychanie odkrywcze zwłaszcza na tym forum
      • bonia1985 Re: Czy to może być tężyczka utajona? 07.04.16, 21:13
        mam wynik emg, wyszedl na ++, lekarka wykonujaca badanie powioedziala, ze przed nim trzeba odstawic przynajmniej na tydzien mg i ca, a ja o tym nie wiedzialam. Ale i tak wyszedl dodatni, nie wiem tylko czy te dwa plusy to duzo czy malo i czy one odzwierciedlaja ciezkosc tezyczki.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka