Dodaj do ulubionych

Leukopenia i granulocytopenia

IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 12.12.03, 23:27
Właśnie odebrałem wyniki morfologii krwi. Poniżej normy jest ogólna liczba
białych krwinek oraz granulocytów obojętochłonnych.

WBC 3.4 K/uL
LYM 1.4 R2 41.3 %L
MID 0.3 8.4 %M
GRAN 1.7 50.3 %G

RBC 4.84 M/uL
HGB 14.5 g/dL
HCT 41.7 %
MCV 86.1 fL
MCH 30.0 pg
MCHC 34.8 g/dL
RDW 13.9 %

PLT 185. K/uL

Czy uzasadnieniem takich wyników mogą być następujące fakty:

1. Do ambulatorium mam 50 metrów i poza pójściem rano na badania, nie
wykonałem żadnego innego wysiłku fizycznego.
2. Moja dieta jest prawie wegetariańska.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Pozdr., Marcin
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: Leukopenia i granulocytopenia IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 13.12.03, 08:37
      Odchylenia od dolnej granicy normy sa tak minimalne, ze najpewniej bez
      znaczenia. Jesli poza tym nic Ci nie dolega (jaki byl powod wykonania badan?),
      to nie ma czym sie przejmowac, co najwyzej powtorzyc badanie za jakis czas
      (powiedzmy, miesiac).

> 1. Do ambulatorium mam 50 metrów i poza pójściem rano na badania, nie
      > wykonałem żadnego innego wysiłku fizycznego.

To dobrze, ze tak bylo- w ten sposob wynik nie jest falszywie zawyzony.

> 2. Moja dieta jest prawie wegetariańska.

Dieta wegetarianska moze prowadzic do niedokrwistosci i w koncu pancytopenii,
      nawet bardzo powaznej, ale niedokrwistosc jest objawem wczesniejszym. Poniewaz
      Twoje wartosci hemoglobiny i czerwonych krwinek sa prawidlowe, mysle, ze nie
      mozesz za te wyniki (ktore, powtarzam, najpewniej sa prawidlowe) winic diety.
      • Gość: Marcin Re: Leukopenia i granulocytopenia IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 13.12.03, 13:30
        > Gość portalu: Doki napisał(a):
        >
        > Odchylenia od dolnej granicy normy sa tak minimalne, ze najpewniej bez
        > znaczenia. Jesli poza tym nic Ci nie dolega (jaki byl powod wykonania badan?),
        > to nie ma czym sie przejmowac, co najwyzej powtorzyc badanie za jakis czas
        > (powiedzmy, miesiac). [...]

To było tylko badanie okresowe, bez jakiegokolwiek wskazania.

> Dieta wegetarianska moze prowadzic do niedokrwistosci i w koncu pancytopenii,
        > nawet bardzo powaznej, ale niedokrwistosc jest objawem wczesniejszym. Poniewaz
        > Twoje wartosci hemoglobiny i czerwonych krwinek sa prawidlowe, mysle, ze nie
        > mozesz za te wyniki (ktore, powtarzam, najpewniej sa prawidlowe) winic diety.

Przeczytałem w książce, że leukopenie obserwuje się w niedociśnieniu tętniczym
        (ja mam raczej niskie), głodówkach (nigdy się nie przejadam) i dietach ubogich
        w tłuszcz. Stąd moje sugestie na temat wpływu diety.

Dziękuję za bardzo rzeczową odpowiedź ;-).

Pozdrawiam serdecznie, Marcin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka