Dodaj do ulubionych

pytanie do grazka8

09.04.05, 18:32
hej. jak juz zdazylam sie zorientowac to twoja coreczka ma takiego samego
stopnia refluxy jak moj synek, tyle ze moj maly ma 7 miesiecy i od 4 miesiecy
przetoke. chcialabym cie zapytac w jakim stanie sa nerki twojej malej bo u
mnie reflux niestety uszkodzil prawa. no i jak po dwoch latach wyglada u niej
ten reflux czy sie zmniejszy. i kiedy wam zamknal ta przetoke. rozumoiem tez
ze wraz z zamknieciem przetok bedziecie mieli operacje antyrefluxowa? moze
troche bys mi doradzila, w koncu masz juz wieksze doswiadczenie. a no i czy
twoja mala czesto ma zakazenia?? a poza tym mam duzo pytan. jesli nie byloby
problemu to troche bym cie pomeczyla. pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • grazka8 Re: pytanie do grazka8 09.04.05, 20:27
      Od kiedy mamy przetokę mała nie łapie zumów (od 15 miesięcy) a przetokę mamy
      już 22 miesiące narazie lekarz zaproponował żeby mała przybrała do 15 kg i
      wtedy po przesczepieniu moczowodów zamkną przetokę przeszczep będzie wykonany
      metodą Cohena.A co dalej czas pokaże ja jakoś mam dobre myśli a co do nerki
      Amelki prawa nerka była w fatalnym stanie,ale nasz nefrolog powiedział,że
      organizm małego dziecka potrafii dużo samo naprawić i tak się stało co do jej
      nerki a co co refluxu to cofnął się z jednej strony minimalnie ale to i tak
      wielki sukces >Jaką maluch ma przetokę z dwóch stron czy pod pępkiem.?
    • grazka8 Re: pytanie do grazka8 09.04.05, 22:50
      A tak po zatym to możesz pytac o co chcesz odpowiem na każde pytanie w miarę
      moich możliwości.
      • agace1 Re: pytanie do grazka8 11.04.05, 12:58
        kochana grazko8 bardzo się ciesze że moge cie podpytywac, tym bardziej ze chyba
        mamy podobny problem. Otoż mój maly ma przetokę po prawej stronie. tylko.
        sprawa wyglądala tak ze przed operacja uzgodnilismy z chrurgiem iz zrobi nam 2
        przetoki. on wzial zdjecia i podczas operacji postanowili mu zrobic jedna zeby
        igorka nie okaleczac (tak mówił) no i dlatego bo po tej lewej stronie maly ma
        reflux bierny 2 stopnia, czynny 3/4 stopnia. Nie wiem sama czy to dobrze ale po
        miesiacu wykonalismy usg i objawy wodonercza ustąpiły w obu nerkach, po prawej
        stronie widac było miernie poszerzony UKM, a po lewej nic. nie wiem może to i
        on dobrze zrobił ??!! moze czas pokaze. rozkład ciśnien napewno sie zmienił. no
        zreszta juz sama nie wiem. tak jak pisałam mały ma 4 miesiace no i w kółko ma
        zakazenia, tzn nie w obrebie nerek tylko dolnych drog moczowych no ale to
        zawsze zakazenia. moze mu sie to jakos ustabilizuje. a no i igorek 3 razy mial
        juz cystoskopie, i wlasnie tak po tej ingerencji chirurgów choruje. czysty
        koszmar. Grazko8 chciałabym cie zapytac o nereczki twojej małej. Igora nerka
        (tam gdzie reflux 5 stopnia po prawej stronie) pracuje w 1/3 tzn. tak było
        02.12.2004. A ty mówisz ze nefrolodzy mówili ci ze nereczka twojej malej sie
        posdciagnie, moi mowia ze to niemozliwe nie wiesz jak to jest??? pozdrawiam cie
        serdecznie i życze duzo zdrówka malutkiej.
        • agace1 Re: pytanie do grazka8 11.04.05, 13:00
          sprostowanie malutki ma 7 miesiecy a przetoke ma dokładnie 4 miesiace.
          przepraszam za pomyłke.
    • grazka8 Re: pytanie do grazka8 11.04.05, 13:19
      Z tego co wiem to nie ratuje się nerki,która pracuje w mniej niż 5% więc szanse
      Igor ma bardzo duże po roku czasu wykonają Wam ponowną cystografie ,bo takie
      maleństwo może samoistnie coś naprawić tzn dziecko w tym okresie najbardziej
      rośnie i cuda się zdarzają>Sama pomyśl ,gdyby nie było żadnej nadzieji wycieli
      by tą chorą nerkę i naprawili drugą stronę.Przetokę może nosić nawet kilka lat
      odkąd trafiliśmy do Zabrza Amelka przez pół roku cały czas miała zum i to przez
      szpitalną bakterię(złapała ją w szpitalu)Klepsiella- żaden antyboityk nie dawał
      rady jej zwalczyć nawet antybiotyki 3 genaracji pani doktor kazała wtedy
      zmutować w laboratorium mocz wysłać do Wrocławia do Akademi Nauk(wszystko
      płatne)i z tej płytki zrobiono Fagii specjalne ampułki.Wracając do Twojego
      malucha musisz raz pobrać mocz nie z samego rana,ale trochę później i wtedy go
      oddać do zbadania ja też tak robiłam do momentu kiedy lekarz nam tak poradził
      musisz maluszka dużo poić strasznie dużo wtedy płyny wypłukują w przetoce
      bakterie.Rozumię że mały ma tą przetokę na wierzchu my mamy ją prawie
      niewidoczną.Pamiętaj że każda infekcja trzaska mu nerki obie! moim zdaniem
      spóbuj jeszcze u innego lekarza musisz zrobić posiew i dowiedziec się co to za
      bakteria>A kiedy zamkną nam przetokę dopiero dowiemy się we wrześniu Amelka
      skończy wtedy dwa i pół roku.
      • agace1 Re: pytanie do grazka8 11.04.05, 13:38
        moj maly ma w kołko ecoli. sad(( Dziwne bo ani leukocytów (0-1 wpw.), krwi, ani
        białka nie ma. jest tylko bakteriomocz bezobjawowy. maly w swietnej formie
        klinicznej. wiec dlatego nefrolog mowi ze nie ma zakazenia w obrebie nerek.
        mozliwe to, kurcze ale mnie zaniepokoiłas. ??!!
        • agace1 Re: pytanie do grazka8 11.04.05, 13:44
          Zmutować mocz???? moze ja to zrobie, chociaz moj maly idzie na wszystkie
          antybiotyki wg antybiogramu?? jak i gdzie sie mutuje ten mocz??
          • grazka8 Re: pytanie do grazka8 11.04.05, 19:39
            Agata mocz mutują w ostateczności jak już nie ma czym leczyć dziecka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka