Dodaj do ulubionych

wzdryganie się przy siusianiu

09.05.05, 12:06
Witam wszystkich.
Napisałam cały list i go wcięłosad Zaczynam więc od nowasmile
Przede wszystkim bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem co dalej robić z moim
Bąblem. A oto historia: od kilku dni Mały dziwnie wzdryga się przy siusianiu,
nawet nie przy samym siusianiu, a chwilę przed. Wczoraj posadziłam go w
umywalce i obserwowałam jak to wygląda i było tak: wzdrygnął się raz, potem
drugi, za chwilę trzeci i po chwili zaczął siusiać, ale nie jednym
strumieniem, a kilkoma. Nie płacze, nie krzywi się, tylko go tak telepie.
Wczoraj mąż oddał mocz go ogólnej analizy i wszystko wyszło ok. Pediatra
mówi, że może to taka maniera, ale dziwi mnie to, bo dotąd załatwiał się bez
takich drgawek. Dodam, że gdy miał 2 m-ce trafiliśmy do szpitala z
podejrzeniem zakażenia dróg moczowych. Dostał antybiotyk, a w międzyczasie
cewnikowano go i po kilku dniach okazało się, że mocz z cewnikowania był
czysty i cała kuracja była niepotrzebna. Zrobiono mu jednak hurtem
cystografię i wynik był w porządku. Potem długo nic się nie działo, a od
kilku tygodni walczymy z salmonelląsad Czy te telepawki mogą mieć coś
wspólnego z salmonellą? Czy powinnam powtórzyć badanie moczu za kilka dni? A
może oddać mocz na posiew?
Proszę o jakieś rady, bo wnioski pediatry wydają mi się zbyt pochopne. Bartuś
miał iść do żłobka od czerwca, ale w tym układzie chyba nam to nie wyjdzie.
Pozdrawiamy.
Obserwuj wątek
    • edie28 Re: wzdryganie się przy siusianiu 09.05.05, 12:13
      Witam,
      Moja córka (3 lata) też czasem się wzdryga przy siusianiu nie zawsze ale czasem
      tak ma i chyba raczej pod koniec -smile) Nie wydaje mi sie, żeby to był jakiś
      problem chyba tylko tak po prostu jest. Nawet mnie się tez tak czasem przydarza
      a obydwie jesteśmy zdrowe -smile
      Myślę, że nie masz się czym martwić to raczej taki odruch dziecka. Jeśli
      badania moczu wam wychodzą ok, to spokojnie !!
      • mmalgosia1 Re: wzdryganie się przy siusianiu 09.05.05, 12:18
        Mam nadzieję, ale dziwne jest to o tyle, że przez 8 miesięcy ani razu nie
        zauważyłam u niego takich reakcji, a teraz - raptem od kilku dni - przy każdym
        siusianiu (nawet nie czasem, a za każdym razem) go telepie...
        a może rzeczywiście przesadzam?
        • maniakow Re: wzdryganie się przy siusianiu 09.05.05, 12:22
          Mi nefrolog kazała zwracać uwagę na zachowanie córci przy siusianiu - właśnie
          takie wzdryganie (u nas jest podejrzenie zwężenia cewki moczowej). Ja
          zauważyłam, że po cum takie wzdryganie już nie występuje smile, może cewnik tą
          cewkę przepchał i wszystko teraz będzie ok. smile))? Dodam, że od miesiąca
          jesteśmy bez leków i (puk,puk - odpukać) nic złego się nie dzieje.
          • edie28 Re: wzdryganie się przy siusianiu 09.05.05, 12:31
            U nas cewka jest w normie w cum zostało to sprawdzone -smile
            Myślę, że to taki odruch dziecka ja nie widzę w tym nic dziwnego -smile także
            spokojnie.
            • mami7 Re: wzdryganie się przy siusianiu 09.05.05, 12:38
              oczywiście nie odpowiem czy dziecku nic jest wink)))
              Ale takie otrzepywanie przy siusianiu to całkiem noramlna sprawa.
              Od x lat, multum nawet czasmi dorosłych tak ma, szczególnie przty siusianiu po przebudzeniu.

Ale nie jestem do końca pewna, czy Maluch powinien siusiać przerywanym strumieniem. Mam już duże dziecko i patryk owszem potrafi sam wstrzymywac, ale żeby 8 miesięczniak?

Zrobic badanie moczu możesz, ale zumu to to wszystko nie zwiastuje.
              Chociaż jak dziecko przechodzi infekcję, salmonnela, to skoro moczu nie sparwdzalaś, to może warto by było.
              A czy cos innego, to nie umiem powiedzieć. Może poobserwuj jeszcze dziecko i potem skonsultuj najwyżej z innym lekarzem, o ile będzie cię to nadal męczyć.
              • mmalgosia1 Re: wzdryganie się przy siusianiu 09.05.05, 12:54
                dzięki, trochę się uspokoiłamsmile
                ale ogólnie, to męczy mnie to bardzo, bo ta ohydna salmonella i tak już
                wystarczająco spędza mi sen z powiek... i jeszcze te licho-wie-po-co telepawki
                będziemy się dalej obserwować, a jak po kilku dniach nic się nie zmieni, to dam
                mocz ponownie do analizy
                • co-jest-grane Re: wzdryganie się przy siusianiu 09.05.05, 13:03
                  Przede wszystkim obserwujcie ten przerywany strumień (czy kilka strumieni - nie
                  za bardzo wiem, o co Ci chodziło) - tak nie powinno być.
                  • mami7 Re: wzdryganie się przy siusianiu 09.05.05, 13:16
                    Powtarzam jescze raz, za Agnieszką również wink
                    Zwróć uwagę na ten przerywany strumień. Maluch nie powinien też "podsikiwać".
                    • edie28 Re: wzdryganie się przy siusianiu 09.05.05, 13:20
                      Mami o czym świadczy 'nie jeden' strumień przy sikaniu ?? Zastanowiło mnie
                      to ...
                      Kaja co prawda sika normalnie, ale tak się zastanawiam na ile to nie jest
                      prawidłowe.
                      • mami7 Re: wzdryganie się przy siusianiu 09.05.05, 14:25
                        Edi nie wiem co miała na myśli autorka watku pisząc o kilku strumieniach wink
                        Domyśłam się, że to był strumień przerywany. Tzn. Młody siusial z przerwami.
                        • edie28 Re: wzdryganie się przy siusianiu 09.05.05, 14:34
                          Też się domyślam, że chodzi o przerywany strumień -smile, ale chyba to nie jest
                          jakieś groźne ? Jakoś nie mogę tego podciągnąć do jakiegoś schorzenia ????
                          • co-jest-grane Re: wzdryganie się przy siusianiu 09.05.05, 14:42
                            > Też się domyślam, że chodzi o przerywany strumień -smile, ale chyba to nie jest
                            > jakieś groźne ?

Właśnie,że wbrew pozorom "jest groźne", bo może świadczyć o przeszkodzie
                            (czynnościowej lub anatomicznej) w odpływie moczu i wszystkich tego
                            konsekwencjach.
                            • edie28 Re: wzdryganie się przy siusianiu 09.05.05, 14:49
                              No tak może też tak być.
                              Choć mnie się wydaje, że niektóre dzieci tak robią bez przyczyny medycznej, no
                              może rzeczywiście niekoniecznie niemowlak bo, wstrzymywać specjalnie moczu nie
                              umie jeszcze.
                              Ja myślę, że trzeba Małego jeszcze przyobserwować i zgłosić to nefrologowi.
                              Może jakieś badania jeszcze przeprowadzi..
                              • mami7 Re: wzdryganie się przy siusianiu 09.05.05, 14:58
                                Edi, tak jak Aga pisała, siusianie z przerwami posinno zasugerowac wizyte u urologa wink
                                Pierszw pytania naszego urologa i nefrologa: jak dziecko siusia, czy podsikuje i nie siusia przerywanym strumieniem.

Swego czasu miałam nawet obsesję w związku z tym.

• edie28 Re: wzdryganie się przy siusianiu 09.05.05, 15:11
                                  Jejciu, ale to skomplikowane -smile
                                  Mnie się o to nefrolog nie pytała -smile, ale za to czy Kaja ma coś takiego, że
                                  już musi iść się wysikać, w sensie, że nie wytrzyma i już musi -smile
                        • mmalgosia1 Re: wzdryganie się przy siusianiu 09.05.05, 14:40
                          dokładnie tak: sika z przerwami
                • grazka8 Re: wzdryganie się przy siusianiu 09.05.05, 13:47
                  Na temat sikania nie mogę nic wam podpowiedzieć,bo sikamy cały czas
                  przetoką,ale ja bym zrobiła posiew nic nie kosztuje,a uspokoi wyrzuty sumienia
                  może coś się dzieje od środka organizm dziecka ma wiele tajemnic my przez
                  dłuższy czas mieliśmy badanie ogólne moczu ok a posiew klepsiella 10do6.Lepiej
                  dmuchać na zimne.
                  • chocolate_dog123 Re: wzdryganie się przy siusianiu 30.06.24, 22:42
                    Jak klebsiella była leczona?
    • madziulaw Re: wzdryganie się przy siusianiu 09.05.05, 14:27
      U Mikołajka takie zachowanie przy siusianiu występuje przy zatwardzeniu....
      Kiedy się załatwi ---mija....
      Pozdrawiam
      • mmalgosia1 Re: wzdryganie się przy siusianiu 09.05.05, 14:43
        Bartuś ma rzadkie kupki, bo salmonella... ech - zrobię, jak mówicie, czyli
        oddam na posiew i zobaczymy
        dzięki jeszcze raz
        • mami7 Re: wzdryganie się przy siusianiu 09.05.05, 14:57
          Zrób badnia moczu, szczególnie przy tej salmonneli.

Ale zwróc uwagę na to przeywane siusianie. To może byc powazna sprawa, tak jak juz Aga napisała. Może się wiązać z jakąś przeszkodą w odpływie.

A w ogóle to jesteście pod kontrola jakiegoś neforloga?
          • mmalgosia1 Re: wzdryganie się przy siusianiu 09.05.05, 15:26
            nie, nie jesteśmy, bo jak dotąd (po szpitalnym epizodzie w wieku 2 mcy) nie
            było jakichkolwiek problemów
            a czy masz kogoś godnego polecenia? bardzo chętnie się skonsultujemy
    • ddkk95 Re: wzdryganie się przy siusianiu 30.06.24, 22:24
      Hej, jak to się u Was skończyło?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka