Dodaj do ulubionych

Wynik posiewu - pomóżcie

12.02.06, 21:13
Odebraliśmy wynik posiewu naszego 9-o miesięcznego synka i mamy bakterię. Jak
już u Was wyczytaliśmy okropną.
PSEUDOMONAS AERUGINOSA 2x10^4
Powiedzcie proszę co oznacza takie miano. Czy to dużo? Bardzo się martwimy.
Obserwuj wątek
    • mami7 Re: Wynik posiewu - pomóżcie 13.02.06, 10:32
      To nie dużo, ale biorac pod uwage bakterię i wiek dziecka bardzo duzo.

Mocz pewnie pobierany był do woreczka?
      Jak wygląda mocz ogólny?, to bardzo ważne w takim przypadku.
      Co sie dzieje z dzieckiem?
    • igorgo Re: Wynik posiewu - pomóżcie 13.02.06, 11:03
      Jaki macie wynik ogólny moczu. trzeba powtórzyć posiew najlepiej odciągając
      napletek . Ta bakteria lubi miejsce pod napletkiem. My mieliśmy taką sytuację
      posiew z cewnika jałowy a pod napletkiem - wymaz pseudomonas.
      Przy tej bakteri nie ma duzo czy mało nawet poj bakterie sie leczy
      • mama_tysia Re: Wynik posiewu - pomóżcie 13.02.06, 12:19
        Badanie ogólne moczu-wszystko w normie. Posiew pobierany do jałowego pojemnika
        ze środkowegp strumienia. Maluch był dobrze umyty. Czuje się dobrze, nie
        gorączkuje jest wesoły.
        Dodam że to jego drugie zakażenie - wcześniej mieliśmy bakterię e coli i
        leczyliśmy augmentinem. Mateusz też miał wtedy dobry wymik badania ogólnego
        moczu i też przebiegało to bezobjawowo.
        w obu przypadkach nie przybierał na wadze, po wyleczeniu pięknie to nadrobił.
        • igorgo Re: Wynik posiewu - pomóżcie 13.02.06, 12:34
          My dokładnie mieliśmy taka sama sytuację. MOcz ogólny ok. Posiew z kubeczka -
          pseudomonas, z cewniika jałowy. A jaki macie antybiogram? I co na to lekarz? Na
          pseudomonasa sa wrażliwe tylko bardzo niefajne antybiotyki. zazwyczaj podawane
          dożylnie. Ja broniłam się jak mogłam przed szpitalem, byłam na oddziale
          nefrologi i tam robiłam wszystkie badania takze z krwi czy nie ma
          ogólnoustrojowego zakażenia. ( pobyt dzienny)Ciekawe co powie lekarz my w końcu
          leczymy pseudomonasa zewnętrznie stosujac maśc gentamecynę. ale czy pomoże nie
          wiem.
          • mama_tysia Re: Wynik posiewu - pomóżcie 13.02.06, 12:58
            W czwartek jedziemy na USG i pobranie moczu cewnikiem. Zobaczymy co powie lekarz.

Antybiogram: amikacyna - wrażliwy, karbenicyna - średniowrażliwy, meropenem - w,
            piperacylina - w, tobramycyna - w.

jak lekarz w przychodni zobaczył wynik od razu dostaliśmy skierowanie do
            szpitala na dalszą diagnostykę. Pojechaliśmy, ale nie ma miejsc w żadnym
            szpitalu i umówili nas na badania (jw)
            • odp Re: Wynik posiewu - pomóżcie 13.02.06, 16:30
              powtorz badanie. moze bylo to zabrudzenie probki. jesli dzis zawieziesz jutro
              bedzie wiadomo czy jest pseudomonas, czy nie. popros o dodanie antybiotyku:
              ceftazidim (cefalosporyna III generacji)
            • agak1975 Re: Wynik posiewu - pomóżcie 13.02.06, 16:30
              Witaj,
              2 tygodnie temu miałam taką samą sytuacje jak Ty. Nawet gorszą, bo pierwszy
              wynik pokazał 10 do 5 a powtórzenie posiewu 10do4.
              Pani pediatra dała skierowanie do szpitala, ale na szczęście mamy mądrego
              Urologa (z Warszawy - nie wiem skąd Ty jesteś bo bym Ci go poleciła).
              ponieważ wynik ogólny jest dobry - szczególnie jeśli chodzi o poziom leukocytów
              stwierdził, że są to bakterie które są pod napletkiem.
              Leczymy się obecnie maścią i gynialem (zioła). Za 2 tyg. powtorka posiewu.
              Powtarzam slowa mojego lekarza - jeśli wynik ogolny jest w porządku a bakteria
              tama 10do 4 to pewnie znajduje się pod napletkiem.
              Choć sama w sobie jest najgorszą z bakterii.
              Glowa do gory i nie śpiesz się z antybiotykami.
              • jeva6 Re: Wynik posiewu - pomóżcie 19.02.06, 15:41
                jaki antybiotyk w maśći stosujesz, ja mam podobną sytuację z moją córeczką,
                bad.ogólne moczu ok. posiew jałowy a ze skóry krocza psudomonas i co ztymi
                ziołami, można je stosować do nasiadówek.moja mała ma 4,5m pozdrawiam i czekam
                na odpowiedź.
                • 3primer Re: Wynik posiewu - pomóżcie 19.02.06, 19:31
                  Nie wiem jakie macie możliwości. Ja z żoną przeżyliśmy już 5 lat pobierając mocz
                  synkowi na ogólne i posiew - od 1 dni życia. Ma niedorozwój nerek, miał refluks
                  (zoperowany w 7 miesiącu i bardzo dobrze). Dziś każda gorączka to mocz na posiew
                  i ogólne "z automatu". Posiewy wychodziły różnie. Nigdy ani my, ani lekarz nie
                  opieraliśmy się na jednym. Zasada była - gdy drugi z kolei posiew nadal pokazuje
                  bakterię tę samą i w nie mniejszej ilości - robimy pobranie przełonowe (robiłby
                  to już nefrolog). Nigdy nie było potrzeby. Jak dotąd zawsze było to nasze
                  zanieczyszczenie. Rada - posiew niejałowy-od razu drugie badanie.Mamy chłopca,
                  więc jest łatwiej, ale woreczki są do niczego. Mocz oddajemy do laboratorium
                  bezpośrednio i telefonicznie laborant podaje wynik jeśli jest coś niepokojacego
                  (np. zanieczyszczenie). Wtedy od razu z odbiorem wyniku dajemy drugą próbkę.
              • app7 Re: Wynik posiewu - pomóżcie 01.03.06, 00:40
                Mogę prosić o namiary na tego urologa?
                Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka