mama_tysia 12.02.06, 21:13 Odebraliśmy wynik posiewu naszego 9-o miesięcznego synka i mamy bakterię. Jak już u Was wyczytaliśmy okropną. PSEUDOMONAS AERUGINOSA 2x10^4 Powiedzcie proszę co oznacza takie miano. Czy to dużo? Bardzo się martwimy. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mami7 Re: Wynik posiewu - pomóżcie 13.02.06, 10:32 To nie dużo, ale biorac pod uwage bakterię i wiek dziecka bardzo duzo. Mocz pewnie pobierany był do woreczka? Jak wygląda mocz ogólny?, to bardzo ważne w takim przypadku. Co sie dzieje z dzieckiem? Odpowiedz Link
igorgo Re: Wynik posiewu - pomóżcie 13.02.06, 11:03 Jaki macie wynik ogólny moczu. trzeba powtórzyć posiew najlepiej odciągając napletek . Ta bakteria lubi miejsce pod napletkiem. My mieliśmy taką sytuację posiew z cewnika jałowy a pod napletkiem - wymaz pseudomonas. Przy tej bakteri nie ma duzo czy mało nawet poj bakterie sie leczy Odpowiedz Link
mama_tysia Re: Wynik posiewu - pomóżcie 13.02.06, 12:19 Badanie ogólne moczu-wszystko w normie. Posiew pobierany do jałowego pojemnika ze środkowegp strumienia. Maluch był dobrze umyty. Czuje się dobrze, nie gorączkuje jest wesoły. Dodam że to jego drugie zakażenie - wcześniej mieliśmy bakterię e coli i leczyliśmy augmentinem. Mateusz też miał wtedy dobry wymik badania ogólnego moczu i też przebiegało to bezobjawowo. w obu przypadkach nie przybierał na wadze, po wyleczeniu pięknie to nadrobił. Odpowiedz Link
igorgo Re: Wynik posiewu - pomóżcie 13.02.06, 12:34 My dokładnie mieliśmy taka sama sytuację. MOcz ogólny ok. Posiew z kubeczka - pseudomonas, z cewniika jałowy. A jaki macie antybiogram? I co na to lekarz? Na pseudomonasa sa wrażliwe tylko bardzo niefajne antybiotyki. zazwyczaj podawane dożylnie. Ja broniłam się jak mogłam przed szpitalem, byłam na oddziale nefrologi i tam robiłam wszystkie badania takze z krwi czy nie ma ogólnoustrojowego zakażenia. ( pobyt dzienny)Ciekawe co powie lekarz my w końcu leczymy pseudomonasa zewnętrznie stosujac maśc gentamecynę. ale czy pomoże nie wiem. Odpowiedz Link
mama_tysia Re: Wynik posiewu - pomóżcie 13.02.06, 12:58 W czwartek jedziemy na USG i pobranie moczu cewnikiem. Zobaczymy co powie lekarz. Antybiogram: amikacyna - wrażliwy, karbenicyna - średniowrażliwy, meropenem - w, piperacylina - w, tobramycyna - w. jak lekarz w przychodni zobaczył wynik od razu dostaliśmy skierowanie do szpitala na dalszą diagnostykę. Pojechaliśmy, ale nie ma miejsc w żadnym szpitalu i umówili nas na badania (jw) Odpowiedz Link
odp Re: Wynik posiewu - pomóżcie 13.02.06, 16:30 powtorz badanie. moze bylo to zabrudzenie probki. jesli dzis zawieziesz jutro bedzie wiadomo czy jest pseudomonas, czy nie. popros o dodanie antybiotyku: ceftazidim (cefalosporyna III generacji) Odpowiedz Link
agak1975 Re: Wynik posiewu - pomóżcie 13.02.06, 16:30 Witaj, 2 tygodnie temu miałam taką samą sytuacje jak Ty. Nawet gorszą, bo pierwszy wynik pokazał 10 do 5 a powtórzenie posiewu 10do4. Pani pediatra dała skierowanie do szpitala, ale na szczęście mamy mądrego Urologa (z Warszawy - nie wiem skąd Ty jesteś bo bym Ci go poleciła). ponieważ wynik ogólny jest dobry - szczególnie jeśli chodzi o poziom leukocytów stwierdził, że są to bakterie które są pod napletkiem. Leczymy się obecnie maścią i gynialem (zioła). Za 2 tyg. powtorka posiewu. Powtarzam slowa mojego lekarza - jeśli wynik ogolny jest w porządku a bakteria tama 10do 4 to pewnie znajduje się pod napletkiem. Choć sama w sobie jest najgorszą z bakterii. Glowa do gory i nie śpiesz się z antybiotykami. Odpowiedz Link
jeva6 Re: Wynik posiewu - pomóżcie 19.02.06, 15:41 jaki antybiotyk w maśći stosujesz, ja mam podobną sytuację z moją córeczką, bad.ogólne moczu ok. posiew jałowy a ze skóry krocza psudomonas i co ztymi ziołami, można je stosować do nasiadówek.moja mała ma 4,5m pozdrawiam i czekam na odpowiedź. Odpowiedz Link
3primer Re: Wynik posiewu - pomóżcie 19.02.06, 19:31 Nie wiem jakie macie możliwości. Ja z żoną przeżyliśmy już 5 lat pobierając mocz synkowi na ogólne i posiew - od 1 dni życia. Ma niedorozwój nerek, miał refluks (zoperowany w 7 miesiącu i bardzo dobrze). Dziś każda gorączka to mocz na posiew i ogólne "z automatu". Posiewy wychodziły różnie. Nigdy ani my, ani lekarz nie opieraliśmy się na jednym. Zasada była - gdy drugi z kolei posiew nadal pokazuje bakterię tę samą i w nie mniejszej ilości - robimy pobranie przełonowe (robiłby to już nefrolog). Nigdy nie było potrzeby. Jak dotąd zawsze było to nasze zanieczyszczenie. Rada - posiew niejałowy-od razu drugie badanie.Mamy chłopca, więc jest łatwiej, ale woreczki są do niczego. Mocz oddajemy do laboratorium bezpośrednio i telefonicznie laborant podaje wynik jeśli jest coś niepokojacego (np. zanieczyszczenie). Wtedy od razu z odbiorem wyniku dajemy drugą próbkę. Odpowiedz Link
app7 Re: Wynik posiewu - pomóżcie 01.03.06, 00:40 Mogę prosić o namiary na tego urologa? Pozdrawiam. Odpowiedz Link