Dodaj do ulubionych

Grudziądz umiera

IP: *.pro.gdansk.tdci.pl 20.11.02, 10:56
Niestety taka wiadomość krąży już po całej Polsce. Pochodzę z Gdańska, gdzie
sytuacja również nie wygląda różowo, ale o niebo lepiej niż u Was. Uderztyła
we mnie szczególnie wiadomość o upadku słynnych zakładów gumowych, które były
znane w całym kraju. Czy jest u was jeszcze jakiś przemysł? POdobno wielu z
mieszkańców Grudziądza pracuje w Świeciu. Nic dziwnego, to miasto prosperuje
świetnie.Może Dzięcioł też się tam przeprowadzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: silny Re: Grudziądz umiera (do cyklu; po godzinach). IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.11.02, 22:18
      Tez nie mieszkam w Grudziadzu (teraz) ale czytam w Gazecie Pomorskiej online
      (www.gazetapomorska.pl) /region/grudziadz/, wszystkie wiadomosci na temat
      Grudziadza i wlasnie dzisiaj przeczytalem pierwsza od dluzszego czasu pozytywna
      wiadomosc nan temat Grudziadzkiego zakladu pozwole sobie z tej okazji zacytowac
      ja w calosci ;
      "GOSPODARKA. "Lemigo" już w Europie
      Siedmiomilowym krokiem

Zakład Produkcji Obuwia "Lemigo" w Grudziądzu uznany został za "Lidera
      Przedsiębiorczości 2002 roku".

Mirosław Garbacz (z lewej) odbiera list gratulacyjny prezydenta RP z rąk
      ministra Jerzego Mackiewicza.

W całym kraju wybrano zaledwie kilkanaście przedsiębiorstw (w kategorii
      powyżej 100 pracowników), godnych miana "Lidera Przedsiębiorczości 2002".
      Jedyną firmą z województwa kujawsko-pomorskiego uhonorowaną w Warszawie tym
      wyróżnieniem jest grudziądzkie "Lemigo".
      Ekspansja na rynki UE
      "Siedmiomilowym" krokiem goni ZPO "Lemigo" krajową czołówkę firm
      spełniających europejskie standardy. W konkursie "Lider Przedsiębiorczości
      2002" wyróżniło się m.in. zwiększeniem eksportu do krajów Unii Europejskiej i
      kontraktami z dystrybutorami w RFN, Francji, Szwecji, Holandii oraz w Izraelu,
      Rosji, Czechach i Słowacji. Liczyła się też innowacyjność, nowoczesna
      organizacja produkcji, obecność na targach. M. Garbacz wprowadził obowiązujący
      w Europie, CAD-owski system projektowania i wdrażania nowych wzorów do
      produkcji. Usprawnił magazynowanie i dystrybucję. Pozwala to na szybką
      produkcję i sprzedaż obuwia przy rosnącej ilości wzorów. "Lemigo" zatrudnia 170
      pracowników (70 proc. to niepełnosprawni), a w firmach produkujących
      dla "Lemigo" pracuje 200 osób.
      W liście gratulacyjnym dla właściciela Zakładu Produkcji Obuwia "Lemigo"
      Mirosława Garbacza, prezydent RP Aleksander Kwaśniewski pisze m. in.: -
      Nowoczesne, dobrze zarządzane przedsiębiorstwa oraz markowe, chętnie kupowane
      produkty są niezastąpionym atutem gospodarki każdego kraju. Małe i średnie
      przedsiębiorstwa, które stale zwiększają swój udział w wypracowywaniu dochodu
      narodowego, przyczyniają się do tworzenia nowych miejsc pracy. Dziś to właśnie
      one przesądzają o pozycji naszego państwa w międzynarodowej społeczności, mają
      wpływ na jego prestiż i ocenę. Pańska firma ma również w tym udział.
      Informacja musi być
      Mirosław Garbacz jest szefem Izby Gospodarczej w Grudziądzu. Ma na uwadze
      także rozwój innych firm w mieście: - Według Urzędu Komitetu Integracji
      Europejskiej, tylko dwadzieścia procent polskich przedsiębiorstw jest w stanie
      działać na rynku europejskim. Szefom firm brakuje wiedzy o możliwości uzyskania
      pomocy z funduszów europejskich. Przedsiębiorstwa nie nadążają z nowoczesnymi
      technologiami i zarządzaniem. W tym roku małe i średnie polskie
      przedsiębiorstwa wykorzystały zaledwie dwa procenty z przewidzianej dla nich
      puli przedakcesyjnej pomocy! Także w Grudziądzu powinno działać biuro
      informacji o funduszach europejskich i o prawidłowym sporządzaniu dokumentacji
      do wniosku.
      Statuetkę "Lidera Przedsiębiorczości" i list gratulacyjny wręczyli
      Mirosławowi Garbaczowi w stolicy: marszałek Sejmu Marek Borowski, a w imieniu
      prezydenta RP - minister Jerzy Mackiewicz.

Maryla Rzeszut 22 Listopada 2002 " koniec cytatu.

Natomiast co do J.Dzieciola to nie przypuszczam aby wyprowadzil sie z
      Grudziadza bo zostal wybrany w ostatnich wyborach samorzadowych do Rady
      Miejskiej i wraz z nowym prezydentem miasta bedzie walczyl o poprawe sytuacji
      miasta.
      Moze "parkowy" przyblizy nam sytuacje innych firm, zapraszam.
      pozdrawiam

• Gość: parkowy Re: Grudziądz umiera (do cyklu; po godzinach). IP: 80.48.150.* 01.12.02, 01:28
        Niestety,podobnie jak Silny już nie mieszkam w Grudziądzu.Głównie internet jest
        dla mnie źródłem informacji o mieście.Raz w roku odwiedzam rodziców ,znajomych
        i jestem przerażony!Kiedyś pracowałem w STOMILU.W latach osiedziesiątych pracowało nas około 7,5 tyś.Teraz czytam w poście o 170 inwalidach i 200 innych!
        Horror!Stomil padł,Unia padła Warma i Odlewnia też.Wiem ... gospodarka rynkowa itp.Już dawno temu Grudziądz był zaściankiem w cieniu najperw Bydgoszczy później Torunia.Pewnie pamiętacie rozdział autobusów-zamiast berlietów dostaliśmy autosany.Tłumaczono to wąskimi ulicami...Teraz jażdżą tymi samymi ulicami.
        To tylko jeden z przykładów.Tak było kiedyś i tak jest obecnie.Inwestorzy omijają
        nasze miasto.Kolej zamyka linie,słyszałem że zlikwidowano niktóre stacje w pobliżu Grudziądza.
        Z nadzieją będę obserwować poczynania nowego Prezydenta Miasta.Może coś się ruszy w końcu.
        Mimo że nie mieszkam w Grudziądzu już dwadzieścia lat to kocham to miasto.
        p.s.
        Moja córka -nastolatka nie wyobraża sobie wakacji bez Grudziądza
        • Gość: silny Re: Grudziądz umiera (do cyklu; po godzinach). IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.12.02, 22:59
          Witam Parkowego, pragnę cię pocieszyc ze jednak nie wszystkie firmy padły w
          miescie bo wczoraj zajrzałem do oficj.str.miasta WWW.Grudziadz.pl i nacisnęłem
          Gospodarka i okazało się ze kilkanascie zakładow dziala i ma swoje strony.
          Działa tez rozsadnie nowy prezydent o czym mozna przeczytac w dzisiejszych
          (2002. 02. 12) Nowinach online /społeczenstwo
          (" Wesprze miasto" i " Zmiany w ratuszu" ) . Pozdrawiam serdecznie.
          • Gość: silny Re: Grudziądz umiera (do cyklu; po godzinach). IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.12.02, 00:42
            Wczoraj popełniłem pomyłkę przekręcajac nazwę pisma oczywiscie nie chodziło o
            jakies "nowiny" ale o "Nowosci" online za co przepraszam dziennikarzy tego
            pisma i czytelnikow Forum. W "NOWOSCIACH" wspaniale dziala wyszukiwarka
            archiwum, praca z takim archiwum to prawdziwa przyjemnosc. Gratulacje dla
            pisma.
            • Gość: Tomek Re: Grudziądz umiera (do cyklu; po godzinach). IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 27.12.02, 20:46
              Dziękuję państwu za tak ważne informacje na temat miasta. Mam nadzieję, że jego
              zła bessa wkrótce obróci się w hossę.

Pozdrawiam wszystkich mieszkańców
    • informer1 Re: Grudziądz umiera 08.01.03, 18:27
      Hej Tomku

To niestety prawda. Grudziądz umiera o ile juz nie umarł, I najsmutniejsze
      jest to iz nie jest to wynik recesji tylko władz miasta ( podejrzewam że
      podobnie jest w pięknym Gdańsku).Porównaj swe miasto z Gdynią. Tam czuć
      gospodarza i dobrą wolę mieszkańców którzy w 70% poparli sprawdzonego
      Prezydenta Szczurka. Czuję do Gdyni niemały sentyment, ponieważ studiowałem
      tam i mieszkałem 5 lat. Chciałem tam pozostać, niestety los sprawił inaczej.
      Pracuje teraz w Kwidzynie dokąd dojeżdżam codziennie z Grudziądza 40 km.

Pozdrowienia dla całego Trójmiasta

Gość portalu: Tomek napisał(a):

> Niestety taka wiadomość krąży już po całej Polsce. Pochodzę z Gdańska, gdzie
      > sytuacja również nie wygląda różowo, ale o niebo lepiej niż u Was. Uderztyła
      > we mnie szczególnie wiadomość o upadku słynnych zakładów gumowych, które
      były
      > znane w całym kraju. Czy jest u was jeszcze jakiś przemysł? POdobno wielu z
      > mieszkańców Grudziądza pracuje w Świeciu. Nic dziwnego, to miasto prosperuje
      > świetnie.Może Dzięcioł też się tam przeprowadzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka