Dodaj do ulubionych

POMOC dla zalanych terenów

25.05.10, 15:25

Prośbę kierujemy pod adresem wszystkich Państwa, którzy są w stanie przekazać na powyższy cel artykuły (ubranie może być używane, ale nie zniszczone) takie jak:

- Bielizna męska, damska

- Podkoszulki, skarpety

- Odzież dziecięca

- Ręczniki

- Świece, zapałki

- Żywność pakowana, konserwy, woda pitna, herbata, cukier

- Kalosze, gumowce

- Mopy, wiaderka

- Środki czystości, środki dezynfekcyjne, piorące, szampony

Zbiórka artykułów odbędzie się do czwartku 27.05.2010r. do godz. 16:00 w budynku gminy przy ul. Warszawskiej 115.

Rzeczy przewiezione zostaną do mieszkańców gminy Wilków, przebywających w szkole podstawowej w Dobrem koło Kazimierza Dolnego.

Informacje w gminnym sztabie kryzysowym w Łomiankach

tel.: 768-63-11.

www.lomianki.pl/info/info2.php?dc=34
Obserwuj wątek
    • kmsanczia Re: POMOC dla zalanych terenów 26.05.10, 11:29
      up
    • lomark1 Re: POMOC dla zalanych terenów 26.05.10, 11:35
      Gdzie w Łomiankach kupić kalosze/gumowce?
      Po resztę pojadę do Marko.
      W jakich godzinach jest zbórka?
      • kmsanczia Re: POMOC dla zalanych terenów 26.05.10, 11:36
        Kalosze były np w sklepiku wędkarskim za kwiaciarnią przy Polmo.
        Pewnie gdzieś w GS-ie, może na bazarku.

Mało casu kruca bomba. :/
        • lomark1 Re: POMOC dla zalanych terenów 26.05.10, 11:45
          Ok, to już wiem gdzie.
          Damy radę. Poza tym pomoc będzie potrzeba przez jakiś czas a nie
          tylko teraz.
    • dorota.alex Re: POMOC dla zalanych terenów 26.05.10, 12:00
      a przyda sie rower? Uzywany, ale w dobrym stanie?
      • kmsanczia Re: POMOC dla zalanych terenów 26.05.10, 12:05
        Niewątpliwie się przyda, ale lepiej spytaj czy u nas wezmą: 768-63-11
    • lomark1 Re: POMOC dla zalanych terenów 26.05.10, 17:55
      Komunikat UM Łomianki

Ze względu na ogromny odzew mieszkańców na akcję zbierania darów dla
      powodzian z Gminy Wilków, przedłużony zostaje czas i miejsce
      zbbiórki. WSPÓLNA akcja sklepu "Jędrek" ze Szpitalnej z Urzędem
      Miejskim w Łomiankach

Prośbę skierowana jest pod adresem wszystkich Państwa, którzy są w
      stanie przekazać na powyższy cel artykuły (ubranie może być używane,
      ale nie zniszczone) takie jak:
      - Bielizna męska, damska
      - Podkoszulki, skarpety
      - Odzież dziecięca
      - Ręczniki
      - Świece, zapałki
      - Żywność pakowana, konserwy,woda pitna, herbata, cukier
      - Kalosze, gumowce
      - Mopy, wiaderka
      - Środki czystości, środkidezynfekcyjne, piorące, szampony
      - Pampersy

Zbiórka artykułów odbywa się do do godz. 20:00 w piątek 28.05.2010
      r. w budynku Szkoły Podstawowej nr 1 przy ul. Warszawskiej 73 (mała
      sala gimnastyczna)

Rzeczy przewiezione zostaną do szkoły w miejscowości Dobre koło
      Kazimierza Dolnego, gdzie przebywają mieszkańcy gminy Wilków.
      • ksfilipek Osoby z gm Wilków przebywają w szkole w Rogowie 27.05.10, 22:00
        oraz w Karczmiskach

07.04.2008 r - 21.15 - Kubuś Puchatek Kubuś
    • bracka1 Re: POMOC dla zalanych terenów 26.05.10, 18:35
      A od której jest ta zbiórka,bo mam trochę bielizny damskiej i męskiej nowej?
      • kmsanczia Re: POMOC dla zalanych terenów 27.05.10, 09:49
        up
        • nii-dea Re: POMOC dla zalanych terenów 27.05.10, 09:58
          W Urzędzie Gminy do czwartku do 16 z tego co napisali, ale w sklepie Jędrek przy
          Szpitalnej tuż obok wodociągów do soboty wieczór. To tamte kobitki podjęły taką
          inicjatywę. Codziennie można przynosić, obok sklepu mają magazyn. Powiedziały,
          że bardzo potrzeba mopów, środków czystości i gumiaków, itp. ale jak wiadomo -
          wszystkiego, byle było w dobrym stanie, nie podrzucajmy "śmieci" i rzeczy
          bezużytecznych.
    • stefanprawo Re: POMOC dla zalanych terenów 27.05.10, 13:52
      Popieram post napisany przez km sanczię. Wszystko może się przydać a szczególnie
      środki czystości oraz medyczne.
      Km sanczia dajesz dobry przykład i pokazujesz obywatelską postawę.Szacun dla Ciebie.
      • nii-dea Re: POMOC dla zalanych terenów 27.05.10, 15:00
        Proponuję popieranie inicjatorek i organizatorek akcji, a nie postów, a raczej kieruję apel o realne wsparcie dla akcji.
        Samo siedzenie przed kompem sprawy nie załatwi. Jeśli ktoś z Was ma chęć i możliwość wydrukowania kilku takich ogłoszeń - zawartych na górze posta i rozwieszenie ich w często uczęszczanych punktach Ł. i okolic z dopiskiem, że do soboty wieczór można przynosić dary do sklepu Jędrek na Szpitalną (to stamtąd przyszła inicjatywa) to będę wdzięczna, bo wydaje mi się, że akcja jest słabo nagłośniona.
        Miałam to zrobić sama.... ale drukarka mi padła. W sobotę ma być już zorganizowany transport... więc warto, abyśmy się pośpieszyli. Dzięki z góry. :-)
        • lomek2 Re: POMOC dla zalanych terenów 27.05.10, 15:14
          Popieram Ciebie, to co piszesz oraz akcję popierania popierania inicjatorki też
          popieram :)
          • nii-dea Re: POMOC dla zalanych terenów 27.05.10, 15:43
            To jeszcze druknij na piśmie, że popierasz i to powyższe też:-)

Gorzej będzie, jak się okaże, że zostaniemy posądzeni o przynależność do jakiejś wrogiej partii i wszystko spłynie jak większość postów....
            • kmsanczia Re: POMOC dla zalanych terenów 27.05.10, 15:47
              No dobra niidea konkrety, co lepiej: ręczniki, kalosze czy mopy i chemia?
              • nii-dea Re: POMOC dla zalanych terenów 27.05.10, 15:52
                Nigdy nie byłam w sytuacji powodzian, ale wyobraźnia pracuje. Myślę, że tam w
                gminie Wilków stracili wszystko, więc... wszystko jest potrzebne: buty, ubrania,
                podstawowe środki higieny i środki czystości też. Ale jak się komuś chałupa
                doszczętnie rozleciała, to na co mu mop i detergenty... Ręczniki i kalosze na
                pewno, inne rzeczy też.
                • roberto19633 Re: POMOC dla zalanych terenów 27.05.10, 15:55
                  nii-dea napisała:

> Nigdy nie byłam w sytuacji powodzian, ale wyobraźnia pracuje.
                  Myślę, że tam w
                  > gminie Wilków stracili wszystko, więc... wszystko jest potrzebne:
                  buty, ubrania
                  > ,
                  > podstawowe środki higieny i środki czystości też. Ale jak się
                  komuś chałupa
                  > doszczętnie rozleciała, to na co mu mop i detergenty... Ręczniki i
                  kalosze na
                  > pewno, inne rzeczy też.

Zadzwoń do jednego z nich i spytaj się bezpośrednio 501617026
                • esscort Re: POMOC dla zalanych terenów 27.05.10, 17:46
                  ja uważam, że kalosze to bez sensu. Na pewno wszyscy kalosze dadzą, a
                  woda wyschnie niebawem. Po co ludziom tyle kaloszy? Zresztą kalosze są
                  duże i tanie. Myślę, że trzeba ciuchy, środki czystości, farby i np.
                  takie rzeczy, jak pościel czy radio. No a najlepsza teoretycznie kasa
                  - tylko że nie wiadomo, czy jej po drodze nie ubywa no i czy niektorzy
                  ojcowie rodzin nie przeznaczą na topienie smutkow :(
                  • kmsanczia Re: POMOC dla zalanych terenów 27.05.10, 19:23
                    Kupiłam trochę ręczników, koce, szampony i mydła pod prysznic.
                    Jeszcze przebiorę ciuchy, może coś się nada.

To tak poglądowo, gdyby ktoś nie miał pomysłu co kupić, a nie kolejny powód do chwały. :>
                    • lomek2 Re: POMOC dla zalanych terenów 27.05.10, 19:45
                      Wyobraź sobie KM, ze wchodzisz do swojego zdemolowanego przez wodę domu. Widzisz
                      całe piętro do remontu, meble i sprzęty których nie wyniosłaś wyżej zupełnie
                      zniszczone. Nie wiesz za co się brać najpierw, ale bierzesz łopatę i zaczynasz
                      zbierać szlam z podłogi. Nagle wchodzi strażak. "Mamy dla pani przydziałową
                      pomoc. Proszę oto 2 pary kaloszy (jak nie pasują, to trudno), cilit 'kamień i
                      rdza do toalety', mydełko w płynie pod prysznic (jak już pani będzie miała
                      kiedyś kabinę z prysznicem, jak sołtys) oraz ręcznik w kwiatki. Miłego dnia."
                      • kmsanczia Re: POMOC dla zalanych terenów 27.05.10, 20:06
                        Nie, wyobrażam sobie że przyjdą i zapytają czego potrzebuję. A ja powiem, że prysznica nie mam, ale chętnie się umyję w wodzie mineralnej i mydło się przyda, a nawet (a co!) chętnie bym się potem wytarła suchym ręcznikiem.
                        Albo że nie ma sprawy panowie, dajcie bardziej potrzebującym, na plastiku mam kupę kasy, podpłynę pontonem do najbliższego bankomatu, potem do marketu na najbliższej wyspie i zaopatrzę się w szampon L'oreala, gdyż ten tańszy mnie nie satysfakcjonuje.
                        • esscort Re: POMOC dla zalanych terenów 27.05.10, 20:14
                          Ja myślę, że jak jest popyt to i podaż się znajdzie. Jeśli będzie taka
                          potrzeba, to sklepy na łódkach powstaną i będą handlować, tym, co
                          ludzie potrzebują. Kasa zawsze się przyda
                          • kmsanczia Re: POMOC dla zalanych terenów 27.05.10, 20:43
                            Proszsz:

Numer konta dla osób chcących pomóc ludziom dotkniętych Powodzią z terenu Gminy Wilków:
                            Bank Spółdzielczy w Kazimierzu Dolnym Oddział w Wilkowie
                            45 8731 0001 0200 0055 2000 0040
                            "POMOC DLA POWODZIAN GMINA WILKÓW"
                            URZĄD GMINY WILKÓW 24-313 WILKÓW

www.wilkow.lubelskie.pl/
                            • lomek2 Re: POMOC dla zalanych terenów 27.05.10, 21:59
                              I o to chodziło :)
                              • nii-dea Re: POMOC dla zalanych terenów 28.05.10, 08:07
                                Podobno ludzie przynieśli dużo ciuchów. Potrzebne są środki higieny osobistej, mydła, szampony, maszynki i kosmetyki do golenia, i wszystkie inne niezbędne rzeczy - ręczniki, ścierki. Podobno sporo już uzbierano, ale myślę, że to i tak kropla w morzu potrzeb (przepraszam za to wyrażenie....)
                                • nii-dea Re: POMOC dla zalanych terenów 28.05.10, 08:13
                                  A myć się po sprzątaniu, pewnie kilku tygodniowym trzeba... może nawet w szkole,
                                  albo tam gdzie Ci ludzie chwilowo będą koczować, więc mydełka Fa, bambino,
                                  markowe czy nie to bez znaczenia... a swoja drogą to te wielkie koncerny,
                                  farmaceutyczne, kosmetycznie i inne maści wszelakiej tez mogłyby przyłączyć się
                                  do pomocy, przynajmniej symbolicznie...
    • lomark1 Re: POMOC dla zalanych terenów 28.05.10, 08:48
      Byłem dziś rano w sklepie "Jędrek" na Szpitalnej. Przesympatyczne
      panie przyjmują już dary dla powodzian.
      • nii-dea Re: POMOC dla zalanych terenów 28.05.10, 09:02
        To się rozminęliśmy:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka