randdal
22.09.16, 08:06
Nazywam się Piotr Gąszcz, na forum czasami pisałem jako icsir_jozefow, ale tym razem prywatnie zgłaszam się do Was.
Na Facebooku założyłem dwa dni temu grupę: Nie dla podziału Józefowa przez PKP - każdy może do niej dołączyć, ale można też pomóc w inny sposób i tu mam wrażenie, że bez forum nie obędzie się.
Istnieje niebezpieczeństwo, że inwestycja PKP w trzeci tor szybkiej kolei 2018-2020 może trwale podzielić Józefów na część zachodnią i wschodnią, gdyż w najgorszej wersji przejazd: Michalin i Józefów mogą zniknąć na zawsze, a nam zostanie wiadukt na Wiązowskiej, który już obecnie jest w godzinach szczytu zakorkowany.
Nie mam żadnych aspiracji politycznych, działałem w trakcie ostatnich dwóch lat w Gwiazdobraniu i dzięki moim pomysłom i pracy w latach 2014-2015 udało się zebrać tyle samo pieniędzy, co w 7 pozostałych latach. Chcę aby mieszkańcy mieli udział w rozmowach z PKP, nie chcę być konkurencją dla UM, ale chciałbym żebyśmy jako mieszkańcy im pomogli, bo może się okazać, że UM nie będzie miał wystarczającej siły przebicia, aby osiągnąć to co chcemy. Mamy stworzyć obywatelski proces i grupę nacisku, jeśli UM będzie miał nasze wsparcie łatwiej będzie się im prowadziło rozmowy.
Nie jesteśmy przeciw inwestycji, jesteśmy za tym, żeby Józefów na tej inwestycji zyskał: remont wiaduktu na Wiązowskiej i poszerzenie go o ciąg pieszorowerowy, utrzymanie istniejących przejazdów, wiadukt na linii Werbeny, bezpieczne przejścia przy peronach dla pieszych, niepełnosprawnych i rowerzystów, bezpieczne przejścia w miejscu kilku dzikich przejść i kwestia poruszanej przez Was ochrony przed hałasem.
Przygotowałem wzór pisma do zarządu PKP, jeszcze ustalam czy ma być przesłane do Prezesa bezpośrednio mailem/listem, czy złożone w Radzie Miasta i kilku innych miejscach. Zgłosiło się kilka osób do pomocy - grupa liczy około 600 osób, a istnieje drugą dobę. Będą plakaty informacyjne, może banery przy przejazdach, wydrukuję listy w formie papierowej i wraz z plakatami umieścimy je w sklepach i punktach usługowych. Powstało logo, pomysł na naklejki na zderzaki czy szyby aut, koszulki, pomoc zaoferował w kwestiach technicznych student kolejnictwa, pomaga mi Kuba Bajtler i ma zrobić kilka filmików z przejazdów, józefowska pracownia reklamowa wydrukuje za symboliczną kwotę plakaty, kilka osób zadeklarowało się roznieść plakaty i pismo po mieście.
Można dołączyć do grup, wiem że będziecie mieli swoje pomysły i uwagi, wierzę w Was i wierzę, że uda się utrzymać istniejące przejazdy i jeszcze coś zyskać przy tej inwestycji. Jeśli będzie coś się działo, dam Wam znać.
pozdrawiam
Piotr