Dodaj do ulubionych

Kosciol w Dziekanowie

07.10.08, 09:50
echomiasta.pl/index.php?option=com_content&task=view&city=katowice&id=14367&Itemid=46

A jak to jest z budawa kosciola w Dziekanowie? Przewazaja zwolennicy
czy przeciwnicy?
Obserwuj wątek
    • esscort Re: Kosciol w Dziekanowie 07.10.08, 09:55
      Jeśeli kościół miałby być budowany nie z pieniędzy publicznych tylko
      z funduszy kościelnych i darowizn, to chyba nikomu to nie powinno
      przeszkadzać
      • rinno75 Re: Kosciol w Dziekanowie 07.10.08, 10:35
        Problemy z lokalizacja inwestycji nie sprowadzaja sie tylko do
        zrodel finansowania i nie o tym jest artykul. Jesli operator
        telefonii komorkowej chce postawic za swoje pieniadze maszt nadawczy
        to czy tez nikomu nie powinno to przeszkadzac?
        Jesli instytucja powolana do budowy drog chce budowac droge to tez
        nikt nie powinien protestowac.
        • esscort Re: Kosciol w Dziekanowie 07.10.08, 10:47
          Zgoda. Ale chyba kościół to nie to samo co maszt ;)
          No fakt, że bliscy sąsiedzi mogą byc nieezadowoleni (lub przeciwnie).
          • lomek2 Re: Kosciol w Dziekanowie 07.10.08, 11:45
            Nie przypuszczam, żeby kościół miał szpecić okolicę bardziej niż przeciętny owoc
            gustu architektonicznego okolicznych mieszkańców :)))
            Dzwony już dawno nie są nadużywane. A i modlitw przez zewnętrzne głośniki też
            już całymi dniami nie słychać jak kiedyś.
            Skoro więc proboszczowie są coraz bardziej ucywilizowani i nie zmuszają okolicy
            do uczestnictwa we wszystkich mszach, to co miałby komuś przeszkadzać kościół?
            Zwykle jest wokół niego więcej przestrzeni i zieleni niż zwykle.
            No, chyba że jest to ostatnia rzecz, której tam brakuje a teren był wcześniej
            przeznaczony pod inne potrzeby. Ale to nie są częste przypadki.

Swoją drogą trochę dziwne, że w naszej gminie, tradycyjnie zamieszkiwanej przez
            Żydów i Niemców (czyli pewnie i ich potomków) nie ma ani jednej bożnicy i ani
            jednej kaplicy protestanckiej?
            • esscort Re: Kosciol w Dziekanowie 07.10.08, 14:01
              lomek2 napisał:

Swoją drogą trochę dziwne, że w naszej gminie, tradycyjnie
              zamieszkiwanej przez Żydów i Niemców (czyli pewnie i ich potomków)
              nie ma ani jednej bożnicy i ani jednej kaplicy protestanckiej?
              >
              Jedyna większa pozostalość po wielokulturowści to resztki cmentarza
              ewangelickiego przy Zachodniej. Jakis czas temu w Naszych Łomiankach
              był artykuł o historii Łomianek, a w nim informacja, że przed wojną
              była też nieduża światynia ewangelicka położona w okolicy
              dzisiejszego parkingu przy ul. Szpitalnej, a działka należąca do
              ewangelistów ciągnęła sie od Warszawskiej do właśnie Zachodniej. W
              artykule też opisano łominakowską Bożnicę znajdująca się w okolicy
              obecnej ul Racławickiej. W tym samym tekście napisano, że proporcje
              Polaków, Niemców i Zydów były mniej więcej 50 30 20%. Z niepolskimi
              potomkami to może być teraz trudno - Niemcy pewnie przed/w
              trakcie/po wojnie wyjechali, a Żydzów pewnie wywieziono i
              zamordowano.
            • krzysiom1 Re: Kosciol w Dziekanowie 07.10.08, 19:35
              lomek2 napisał:

> Dzwony już dawno nie są nadużywane.
              Nie wiem skąd to wziąłeś ale zapewniam, że można się rozczarowć
              próbując spokojnie spędzić noc niedaleko kościła
            • toyara Re: Kosciol w Dziekanowie 07.10.08, 19:57
              lomek2 napisał:

> Dzwony już dawno nie są nadużywane.

A czasem nie o 6 rano dzwonią?

> Swoją drogą trochę dziwne, że w naszej gminie, tradycyjnie zamieszkiwanej przez
              > Żydów i Niemców (czyli pewnie i ich potomków) nie ma ani jednej bożnicy i ani
              > jednej kaplicy protestanckiej?
              >

Ciekawe jakie byłyby reakcje mieszkańców na budowę którejś z w/w.
              Nie zakładam złej woli ale jestem po prostu ciekawa :) Ot, budowa meczetu,
              przykładowo :) Nie podejrzewam, żeby ktokolwiek przyznał się, że mu to
              przeszkadza. Net jak papier, wszystko przyjmie. Podobnie jest z kościołami
              katolickimi. Mało kto ma odwagę zaprotestować przeciwko dzwonieniu o poranku.

Pamiętam dyskusję na innym forum. Dyskusja miała mniej więcej taki temat:
              "porządki w niedzielę/pranie/trzepanie dywanów"...

Oj, taka refleksja.

Kiedyś mieszkałam bardzo blisko kościoła. Dzwonów niemal nie słyszałam. Jakieś
              małe i ciche były :)))

• i_bella Re: Kosciol w Dziekanowie 07.10.08, 20:11
                Dzwony nie są nadużywane? Które niby? A kto pozwolił (pewnie nikt nie pytał) na
                budowę w Łomiankach tak ogromniej dzwonnicy? Dzwony słychać codziennie -
                najwcześniej o 6.30. A był ktoś blisko dzwonnicy (np. naprzeciw w cukierni) gdy
                dzwonią po południu? Na spacerze z dziećmi? Cudnie dzwonią, "nie nadużywając" ;)
                Na pocieszenie mieszkańcom Dziekanowa -ponoć można się przyzwyczaić. Ponoć można
                do wszystkiego :)
                • lomek2 Re: Kosciol w Dziekanowie 08.10.08, 00:26
                  Wnioskowałem z autopsji. Relacji lokalnych nie znam, bo nie mieszkam
                  wystarczająco blisko kościoła. Wiem że mój dom traci przez to na wartości, ale
                  trudno ;P
                  Niemniej trochę księdza Kieliszka rozumiem. Wywalił taką kosztowną dzwonnicę z
                  oryginalnymi brązowymi dzwonami, to musi sobie trochę podzwonić. Może jak się
                  już nacieszy, to mu przejdzie ;) Podobno nie dymi też tak kadzidłem jak
                  wcześniej, że można się było zupełnie na serio poddusić latem?

P.S.
                  Zresztą w czym problem, skoro ponad 90% z nas to wierzący i praktykujący katolicy?
                  :)))
                  Taki dzwon w niedzielę o szóstej rano to czysty balsam na duszę :)
                  • bezcenzury11 Re: Kosciol w Dziekanowie 08.10.08, 00:29
                    LOMEK TY LEPIEJ DO SPOWIEDZI IĆ !
                  • i_bella Re: Kosciol w Dziekanowie 08.10.08, 10:22
                    co ty ciagle z tą 6 rano? 6.30 - zupełnie ludzko jest, w tygodniu
                    pończochy wtedy naciągam i kawę parzę. Balsam dla duszy ;)
                    Co do wartości domu położonego w oddali - na pewno traci na wartości
                    w kraju zamieszkiwanym w 90% przez wierzących i (co ważne)
                    praktykujących katolików. Oczywiste przecież, mieszkając bliżej
                    można praktykować nawet codziennie, nie tylko co niedziela, a w
                    niedzielę to i auta z garażu wyciągac nie trzeba tylko rodzinnie
                    spacerkiem za rękę i pod rękę... ;)
                    Tak naprawdę głębia dżwięku i natężenie hałasu z nóg mnie zwaliły
                    właśnie w trakcie spaceru z dziećmi - latem. Polecam łomiankowską
                    dzwonnicę zwolennikom mocnych wrażeń.
                    A co do kadzideł - jednak mieszkam w odpowiednim oddaleniu od - nie
                    poddusza.
                    • esscort Re: Kosciol w Dziekanowie 08.10.08, 11:15
                      skoro proboszcz ze sw. Małgorzaty tak głośno dzwoni na wiernych, to
                      może trzeba przybić mu ktoregoś dnia na drzwiach petycję, żeby tak
                      głośno dzwonił tylko od wielkiego dzwonu, czyli np. gdy ruscy zajmą
                      prom i zaczną Wisłę przekraczać, prezydent Kaczyński nas pozdrowi
                      (pzejazdem/-lotem na Hel), wodociąg obejmie całe Łomianki, w korku
                      stanie o jeden samochód za dużo i wszystko się zatka na amen itp.
                      • pencroff Re: Kosciol w Dziekanowie 08.10.08, 12:06
                        esscort napisał:
                        w korku
                        > stanie o jeden samochód za dużo i wszystko się zatka na amen itp.

Do tego jest już całkiem blisko. A dzwony z okazji przejazdu/-lotu
                        i pozdrowień prezydenta to jednak darowałbym sobie.
                        • lomek2 Re: Kosciol w Dziekanowie 08.10.08, 12:16
                          > A dzwony z okazji przejazdu/-lotu
                          > i pozdrowień prezydenta to jednak darowałbym sobie.

Też nie słyszałem żeby samym dzwonieniem dało się strącić samolot.
                          No i skąd pewność, że obaj na pokładzie? Wszak nowotwór wycina się w całości i z
                          zapasem, a nie po kawałku.
    • ciuciubabka3 Ciekawy fragment.. 08.10.08, 15:52
      dla ateistów zatroskanych o KK :))))

Prominentny członek najwyższych organów ZSRS Michaił Kalinin w 1929
      r., podczas II Kongresu Związku Bezbożników, wyraził przekonanie,
      że „Walka przeciwko religii jest środkiem koniecznym i najbardziej
      skutecznym dla utorowania drogi komunistom”
      • ganno71 kościół? 10.10.08, 13:32
        Ciekawe jak to jest z naszym społeczeństwem...niby wszyscy tacy
        pobożni..katolicy,prawosławni etc...90% społeczeństwa oddana Bogu...(niezależnie
        od wyznania) a jak kościół planuje budowę obiektu sakralnego to nagle znajduje
        się grono przeciwników,którym to przeszkadza...ok ma prawo przeszkadzać,ale
        zakładam się,że prawie wszyscy przeciwnicy budowy kościołów, w niedzielę lub
        święta grzecznie dają na tacę... i się uśmiechają do ołtarza...no cóż hipokryzja
        w Polsce jest niestety cechą narodową...ciekawe dlaczego nikt wprost księdzu po
        mszy tego nie powie?
        • ganno71 Re: kościół? 10.10.08, 13:36
          ..że jest niezadowolony z tego czy tamtego?
          Jeżeli kogoś boli to,że tam czy gdzie indziej i za czyje pieniądze powstaje
          kościół to przecież nie ma przeszkód żeby się wypisać z kościoła... . Rozumiem
          osoby - ateistów,któzy krytykują kościół a niech się przeciwnicy budowy kościoła
          przyznają: Jesteście ateistami?Korzystacie lub korzystaliście z usług kościoła
          np: ślub,komunia chrzciny etc...jeżeli tak to czemu wam się budowa kościoła nie
          podoba ? Czy zgłosiliście to biskupowi?
          Heh zapewne uczęszczacie do kościoła i nie zgłosiliście waszych zastrzeżeń
          biskupowi lub księdzu w waszej parafii?
          • kalijes Re: kościół? 10.10.08, 15:51
            A co ma za przeproszeniem budowa kościoła do ateisty? Jak będziesz mieszkał
            blisko i tobie lub twoim dzieciom dzwonić będzie kościelnie w uszach to inaczej
            zaśpiewasz. To że są zgłaszane uwagi WŁASNIE PRZED BUDOWĄ jest najistotniejsze.
            Przed wybudowaniem można jeszcze coś zmienić lub przesunąć. Później to
            rzeczywiscie można sobie iść do biskupa i się wyżalić na ramieniu lub wrzucić na
            tacę w intencji cudu.
        • klara812 Re: kościół? 28.10.08, 12:03
          Ja jestem przeciwna.
          > Ciekawe jak to jest z naszym społeczeństwem...niby wszyscy tacy
          > pobożni..katolicy,prawosławni etc...90% społeczeństwa oddana Bogu...(niezależni
          > e
          > od wyznania)
          A sondaże sondażami, podobno nawet 93% (choć nie wiem skąd to wzieli) Polaków to
          katolicy, niestety mnie o zdanie nie pytał a i nie znam nikogo kto by się w tej
          kwestii wypowiadał.
          • 12maks Re: kościół? 28.10.08, 12:37
            A czy ten sprzeciw wyrazasz tylko na forum, czy tez w bardziej
            formalny sposob?
            • klara812 Re: kościół? 28.10.08, 13:19
              jak zwykle na forum, bo co innego mi zostało, na stanie z transparentem czy
              włóczenie się po urzędach czasu nie mam.
              Nie lubię instytucji kościoła. Uważam, że te kościoły co są wystarczą, (na
              Dąbrowie kościół się rozbudowuje, zatem miejsc dla chętnych wystarczy).
              Natomiast może ktoś opinie poczyta i wyciągnie wnioski.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka