Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" ?

• frugal Re: Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" 07.10.09, 12:44
        1. Wszystko zależy od tego, co Cię w życiu cieszy. Jeśli nowy
        luksusowy samochód co miesiąc, 2000 pln raczej nie wystarczą.
        2. Ważniejsze od tego, ile zarabiasz jest to, ile Ci zostaje.
        • s0ulc4st Re: Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" 07.10.09, 13:01
          Zarabiam 1500 netto, za prąd, jedzenie i dom nie płacę - mieszkam z rodzicami,
          dom ponad 270m2, nie warto się wyprowadzać, mieszkamy w 4 osoby.

80 - 100zł telefon
          50zł telewizja
          200 - 300zł paliwo
          2 - 4 razy w mcu kino (14zł/seans)
          1, max 3 imprezy w mcu (100zł/impreza)
          fajki średnio 20 paczek x 9zł - 180zł
          + wypadki (naprawa auta, dentysta itd)

950 - 1200zł na miesiąc na wsi
          podliczyć wypadki i czasem się debet w koncie przydaje
          • drzejms-buond Re: Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" 07.10.09, 13:21
            tyle, by zaspokoić wszelkie podstawowe potrzeby wg Maslowa
            pl.wikipedia.org/wiki/Potrzeba
            dla każdego będzie to inna stawka

w naszym kraju, za MINIMUM SOCJALNE przyjąłbym ok.5000 netto z hakiem
            • Gość: Michał Re: Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" IP: *.chello.pl 07.10.09, 22:26
              > w naszym kraju, za MINIMUM SOCJALNE przyjąłbym ok.5000 netto z
              > hakiem
              To żeś pojechał.
        • Gość: Ania Re: Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" IP: *.acn.waw.pl 08.10.09, 23:08
          Bardzo lubię blog frugal...

A w temacie: jak najwięcej w jak najmniejszej jednostce czasu. Reszta czasu przeznaczana jest na inne aktywności...

Odwagi, nadszedł czas działania!
      • epinefryn Re: Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" 07.10.09, 13:18
        4,5k to jest na styk jak dla mnie - trzydziestoletniego singla ... A żeby
        zostało coś sensownie do zagospodarowania to tak 6k.
        • senseiek No to gratuluje podejscia.. ;) 08.10.09, 04:41

> 4,5k to jest na styk jak dla mnie - trzydziestoletniego singla ... A żeby
          > zostało coś sensownie do zagospodarowania to tak 6k.

No to gratuluje podejscia.. ;) to jak zalozysz rodzine to bedziesz ssany przez zonke i dzieciaki niczym cukierek landrynkowy..

Albo chodzisz 4 razy tygodniowo na dziwki.. ;)
      • ksjp Re: Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" 07.10.09, 13:25
        a cóż to jest "cieszyć sie życiem"? Myśle, że możesz dostac
        nieograniczoną liczbę odpowiedzi. A cóż to jest "żyć skromnie" zyć
        moralnie czy np. tylko raz dziennie jeść? A wogóle to co wspólnego z
        tematem forum?
        • Gość: madzia Re: Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" IP: 82.160.248.* 07.10.09, 13:38
          mieszkam w małym miasteczku w wielkopolsce-w tej chwili odkladamy na
          wesele
          żebyśmy mogli wziąć kredyn małe mieszkanko,utrzymać dziecko i
          siebie,wyjechać na wakacje musielibyśmy zarabiać po min.3000brutto
          a mamy po 2300 brutto-więc narazie nie możemy w pełni "cieszyć się
          życiem"
          • Gość: Anty Re: Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" IP: *.187.244.2.ip.abpl.pl 07.10.09, 15:55
            Zamiast na debilne wesele, odkładajcie te pieniądze lepiej na wkład
            własny do kredytu mieszkaniowego!
          • Gość: woj Re: Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" IP: 85.222.87.* 07.10.09, 21:03
            Ja mam ok 10-12tys na reke. Zona ok 4. Dwoje dzieci. Wystarcza na niezle życie
      • Gość: a. 5 tys/1 osobe IP: *.aster.pl 07.10.09, 13:31
        Nie bede tu rozpisywac mojego budzetu domowego.
        Powiem tylko tyle, ze dla mnie zaczelo sie dobre zycie, bez myslenia w stylu
        "czy moge sobie kupic w tym miesiacu jeszcze kilka ksiazek" zaczelo sie, gdy
        zaczelam zarabiac pow. 5 tys. (odpowiednik netto, bo mam dzialalnosc, wiec to 5
        tys. jest po zusach i podatkach).
        Na dwie osoby mielismy wiec min. 10 t.

I nie marnuję pieniędzy. Dla mnie zycie szczesliwe to wtedy, gdy mam
        nieograniczone fundusze "kulturalne": teatr, opera, filharmonia (kto bywa to
        wie, ze bilety potrafią kosztowac), nie tylko w moim miescie, zdarza mi sie
        jezdzic do innych miast, nawet za granica.
        Do tego ksiazki, muzyka, filmy - sporo tego mam , bo czytanie to moje hobby.
        Duzo inwestuje w nauke: kursy, szkolenia, jezyki, bo dzieki temu moge lepiej
        zarabiac :) Warto!
      • robert888 10tys na twarz, czyli 40tys na rodzinkę. 07.10.09, 13:32
      • kaspy Re: Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" 07.10.09, 13:58
        Odpowiedź jest prosta, trzeba zarabiać co najmniej 2 razy tyle ile się ma
        aktualnie. Zarabiasz 2k, potrzebujesz 4k, zarabiasz 4k potrzebujesz 8k, itd.
        Kiedy osiągasz 2 razy wyższe zarobki zauważasz inne rzeczy, na które cię nie
        stać, o których nawet nie myślałeś gdy zarabiałeś połowę tego. To co było dla
        ciebie sufitem, staje się podłogą.
      • Gość: mia Re: Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" IP: *.torun.mm.pl 07.10.09, 14:02
        Jak widać są szczęsliwi bez grosza, więc...
      • 0x0001 Re: Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" 07.10.09, 14:02
        Dziwne pytanie, ale chyba każdy takie sobie w głębi duszy zadaje. Ja w ciągu ostatnich 7 lat zaliczyłem zmianę statusu majątkowego, kraju zamieszkania, stanu cywilnego i dorobiłem się potomstwa. Mogę więc stwierdzić z całą pewnością, że różnica między 700 PLN netto a 5000 EUR netto pozwala na nieco bardziej wystawne życie, ale zdecydowanie nie czyni go szczęśliwszym.
        Wydatki rosną szybciej, niż zarobki i w pewnym momencie zdajesz sobie sprawę, że masz do dyspozycji 30 razy większą sumę miesięcznie, a wydajesz 40 razy więcej.

A do szczęścia potrzebne są jedynie kochające dziecko, wyrozumiała żona, dach nad głową, pełny brzuch i czas na rozwijanie swojej pasji. Czy ten brzuch jest pełny od ziemniaków, czy od kawioru, to już mało istotne.
      • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" 07.10.09, 14:09
        > Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" ,żyć skromnie,ale nie mieć
        > problemów finansowych ?

Aby osiągnąć te cele trzeba zarabiać więcej niż się wydaje. Albo mówiąc inaczej
        - wydawać mniej niż się zarabia

2 tysiące na członka rodziny to trochę mało.
      • anita.s za 2 tys. w miescie to sobie można.. 07.10.09, 14:33
        5 tys. na ręke, para 10 tys. Żeby nie kupować nic na raty, bywać w teatrze i
        kinie, jeść niedzielny obiad w restauracji, móc się ubrać, korzystać z fryzjera,
        kosmetyczki itd, kupić sobie 3 książki w miesiącu i 3 płyty, i z tysiaka
        miesięcznie odłożyć, na kupkę ;)
        • Gość: Ketman Re: za 2 tys. w miescie to sobie można.. IP: *.hsd1.il.comcast.net 07.10.09, 20:18
          Myślę, że pytanie z gruntu rzeczy jest postawione w zły sposób. Aby
          cieszyć się życiem pieniądze są zupełnie niepotrzebne.
          Najpiękniejsze rzeczy dzieją się między ludźmi i są za darmo.

Odnośnie pieniędzy, to na prawdę ciężko powiedzieć jaka to byłoby
          kwota. Zależy przede wszystkim, czy masz czas, by pieniądze wydawać
          i pomysł na to , w jaki sposób je wydawać, co wcale nie jest takie
          proste.

Sam mieszkam w USA. Kiedy tutaj przyjechałem wydawało mi się, że
          byłbym najszczęśliwszym człowiekiem na ziemii, gdybym zarabiał
          $1,000 tygodniowo. Później zacząłem zarabiać $1,500 tygodniowo, lecz
          nie miałem nawet czasu, żeby te pieniądze wydawać, z żoną się
          praktycznie nie widywałem, wieczne niedomówienia i kłótnie,
          generalnie nieciekawie. Teraz prowadzę własną działalność, zarabiam
          5 - 8 tys dolcow miesięcznie, w zależności od miesiąca, żona 4 tys
          dolcow, czyli powinno być nieźle. Śpię do południa, generalnie
          niewiele muszę robić, by te pieniądze zarobić, a mimo tego mam
          totalną depresję, permanentny brak kontaktu z ludźmi dobija mnie
          psychicznie i przygnębia na maks.

A zatem z dużą dozą prawdopodobieństwa można stwierdzić, stan
          psychiczny osoby słabo zarabiającej nie zmieni się diametralnie
          nawet wówczas, gdy zarobki będą dwa, cztery, a nawet dziesięć razy
          wyższe. Pewne rzeczy są zakodowane genetycznie, jeszcze innych
          trzeba się nauczyć. I pieniądze nie mają tutaj nic do rzeczy.

Pozdrawiam normalnych
      • Gość: naczelny2 10.000 brutto. IP: 213.77.28.* 07.10.09, 14:41
      • Gość: ktt Re: Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.09, 15:18
        Moje stale koszty zycia (Warszawa, singiel- czynsz, rachunki, jedzenie, higiena)
        wynosza 2 000 PLN. Wiec zeby 'cieszyc sie zyciem' (wakacje, kino, teatr,
        ksiazki, oszczednosci, III filar) potrzebuje 4-5 000 na reke.
        • Gość: MI_L Re: Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" IP: 88.128.91.* 07.10.09, 20:08
          W moim wypadku miesieczne koszty życia na dwie osoby to:
          wynajem mieszkania 1700
          czynsz 320
          prad 50
          internet 70
          telefony 100
          samochod (serwis + ubezpieczenie) 350
          paliwo 1300
          jedzenie 800
          rozrywka (2 x w miesiacu) 200
          niespodziewane (zawsze sie zdarza) 300
          angielski zony 200
          bilet autobusowy 60
          ubrania 250
          Czyli wszystko około 5700 /mc. Udaje sie odlozyc troche ale jest
          stres, ze gdybym stracil prace to jestesmy w kropce. Z zony pensji
          niestety nie wyzyjemy. W naszym wypadku decydujacym kosztem jest
          mieszkanie i paliwo. Niestety nie bardzo widze mozliwosc obnizenia
          tych kosztow.Mieszkac gdzies trzeba a paliwo idzie na dojazdy do
          pracy.
      • Gość: Ja Re: Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" IP: *.gch.net.pl 07.10.09, 15:33
        Dla każdego będzie to inna kwota. Ja np. zarabiam 5500zł, moja dziewczyna
        3500zł, nie mamy kredytów, na szczęście nie musimy wynajmować mieszkania. Kwota
        ta pozwala nam na spokojne życie, utrzymanie 2 prawie nowych samochodów, wyjazdy
        za granicę, wyjścia do kina, knajpy, różne zachcianki itp. Ale...póki co nie
        odważylibyśmy się wziąć kredyt na dom czy większe mieszkanie, nie mówiąc już o
        dziecku. Wg mnie na takie "luksusy" można sobie pozwolić, gdy para ma ponad
        10000zł / m-c. Wówczas nie ma patologii wśród dzieci, że rodzica nie stać na
        nową komórkę czy fajny ciuch i dziecko nie musi dawać d... jak, nie
        przymierzając, w "Galeriankach". A ile bym musiał zarabiać, żeby być szczęśliwy?
        Powiedzmy 30000zł/m-c, choć równie dobrze mógłbym powiedzieć 100000zł/m-c.
        • Gość: lila Re: Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.09, 16:00
          Wg mnie na takie "luksusy" można sobie pozwolić, gdy para ma ponad
          > 10000zł / m-c. Wówczas nie ma patologii wśród dzieci, że rodzica nie stać na
          > nową komórkę czy fajny ciuch i dziecko nie musi dawać d... jak, nie
          > przymierzając, w "Galeriankach".

Niewiele wiesz o życiu, jeśli sądzisz, że dzieci z zamożnych domów omijają takie
          przygody. Jeżeli uważasz, że wypasiona komórka i fajny ciuch załatwią sprawę to
          pozostań bezdzietny.
          • niemarozybezognia Re: Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" 07.10.09, 17:22
            Gość portalu: lila napisał(a):

> Wg mnie na takie "luksusy" można sobie pozwolić, gdy para ma ponad
            > > 10000zł / m-c. Wówczas nie ma patologii wśród dzieci, że rodzica nie stać
            > na
            > > nową komórkę czy fajny ciuch i dziecko nie musi dawać d... jak, nie
            > > przymierzając, w "Galeriankach".
            >
            > Niewiele wiesz o życiu, jeśli sądzisz, że dzieci z zamożnych domów omijają taki
            > e
            > przygody. Jeżeli uważasz, że wypasiona komórka i fajny ciuch załatwią sprawę to
            > pozostań bezdzietny.

A niby moi czy Twoi rodzice tyle zarabiali te X lat temu, że się zdecydowali na
            mieszkanie i na dziecko??????
            • Gość: aga Re: Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.09, 19:15
              > A niby moi czy Twoi rodzice tyle zarabiali te X lat temu, że się
              zdecydowali na
              > mieszkanie i na dziecko??????

Nie wiem, jak Wasi rodzice, ale moi na początku lat 70-tych, jako
              młodzi ludzie zaczynający pracę zawodową po studiach, mieli pewność,
              że za dwa, najdalej cztery lata dostaną mieszkanie, wprawdzie nie
              własnościowe, ale takie, z którego nikt ich do końca życia nie
              wyrzuci, a z pracy też ich nikt nie zwolni, chyba że sami tak
              zdecydują. Nie mieli luksusów, ale nie odczuwali tego, bo nikt
              dookoła ich nie miał. Nie znali strachu przed jutrem, który dziś
              towarzyszy nawet ludziom dobrze zarabiającym.

Żeby dziś mieć takie poczucie stabilizacji, jakie oni wtedy mieli,
              młode małżeństwo musiałoby wygrać co najmniej pół miliona na
              loterii. Tak, żeby za 250 tysięcy kupić sobie takie mieszkanie,
              jakie oni wtedy dostali (50 m w bloku), a za drugie 250 tysięcy -
              drugie mieszkanie na wynajem, które zapewni im niewielki, ale pewny
              dochód do końca życia.
              • Gość: aaa Re: Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.09, 21:01
                I dlatego teraz wiele osób nie potrafi sobie poradzić z
                rzeczywistością i mówi się o nich pogardliwie "patologia" - chociaż
                to słowo nie ma nic wspólnego z ich sytuacją.

To co napisałaś to tragiczna prawda.
        • lunochod Re: Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" 08.10.09, 08:03
          Niezłe, autor tego posta jest musi byc strasznym materialistą, dzieckiem nowych
          czasów. Gdyby wszyscy ludzi tak myśleli to w ciągu dwóch pokoleń zniknęlibyśmy z
          powierzchni ziemi, skora mając 9 tys miesięcznie do dyspozycji nie stać ich na
          dziecko. Ponadto, jak można traktować dziecko jak dobro konsumpcyjne, luksusy!!!
          My mamy we dwoje do dyspozycji od 5 tys miesięcznie, 3 letnie dziecko i drugie w
          drodze, i jakoś nie narzekamy na jakieś patologie. Brak "fajnych ciuchów" i
          "nowej komóry" to problem głównie prymitywnych osobników, naprawde dla dziecka
          nie jest to najważniejsze. A jeżeli rodzice ponad miłość do dziecka stawiają
          pokazywanie się i tzw, lans to bardzo współczuję takiemu brzdącowi, od początku
          ma on skrzywioną wizję świata. Lepiej niech tacy ludzie rzeczywiście nie mają
          dzieci i cieszą się tymi swoimi luksusami. Ciekawe kiedy spostrzegą sie jakie
          puste jest ich życie.
      • Gość: amarena222 Re: Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" IP: *.dag.pl 07.10.09, 15:35
        moja mama zarabia 1200zł netto i żyje. czasem jej na coś brakuje, ale umie
        oszczędzać i przez to porafi wiązać koniec z koncem. okna wyremontowała na raty.
        na wakacje tez jej sie udalo pojechac. oprocz tego spłaca dług na rzecz mojego
        ojca (niestety, po rozwodzie przy podziale majatku tak wyszlo). i jest szczesliwa!!!

ja zarabiam 2000zl netto. wynajmuje mieszkanie w warszawie razem z chlopakiem,
        ale nie prowadzimy wspolnego rachunku. za mieszkanie place ok. 800zl miesiecznie
        - razem z rachunkami (mala kawalerka na Mokotowie). uczelnia kosztuje mnie 450zl
        miesiecznie. dojazdy do innego miasta na studia - ok 130zl miesiecznie.

tez jeszcze zyje, jestem zadowolona :) starcza mi na wszystko. nie wiem, jak
        mozna 2tys. zlotych wydac na "zywnosc i higiene". ja kupuje normalnie kosmetyki
        i jedzenie (duze zakupy raz w tygodniu w markecie) i nigdy tyle nie wydalam.
        • Gość: lucky! można tez pracować i być ciągle załamanym IP: *.chello.pl 07.10.09, 15:59
          a ja zarabiam całe 0 zł brutto . mam skończone studia i jestem bez
          prawa do zasiłku . zarówno uczelnia jak i państwo ma głęboko gdzieś
          czy ja znajde prace czy praca mnie znajdzie lub czy bede zmuszony
          dawać dupy na autostradzie . i co najlepsze - cieszę się że żyje-)
        • Gość: Anka Re: Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.09, 16:03
          punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia, wszystko kwestai
          przyzwyczajenia , gdybys zarabiala 10-20 k netto , raczej
          potrafilabys wydac te 2 tysiace na kosmetyki , czy dwie pary butow
      • allerune Re: Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" 07.10.09, 16:09
        > Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" ,żyć skromnie,ale nie mieć
        > problemów finansowych ?

pytanie zawiera błąd logiczny

"cieszyć się życiem" jest przeciwieństwem "żyć skromnie"

poza tym na cieszenie się życiem trzeba mieć czas i siłę, co z tego, że ktoś
        zarabia 15k miesięcznie, jak poświęca pracy 12h dziennie i odżywa 2 razy w roku
        podczas jakiegoś urlopu. Czy to jest "cieszenie się życiem" ? Dla mnie NIE

Uważam, że żyć skromnie, bez problemów finansowych i odmawiania sobie
        przyjemności można w dużym mieście już za 4-5 tysięcy miesięcznie.

Na życie "z przytupem" gdzie często gdzieś jeździmy, mamy hobby, które trochę
        kosztuje wydaje mi się, że potrzebne byłoby drugie tyle.

Oczywiśćie, w przypadku posiadania dzieci, wszystko należałoby pomnożyć x2
      • x_rex Re: Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" 07.10.09, 16:16
        Problem w tym, że jak dużo zarabiasz to też dużo wydajesz. Co więcej coraz
        trudniej jest Tobie wyobrazić sobie życie za mniej.
        Ja na same wakacje mógłbym wydać praktycznie dowolną kwotę pieniędzy (kiedyś
        wystarczało mi 4 razy mniej i też było fajnie).
      • kam_radek Re: Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" 07.10.09, 16:43
        800 czynsz
        500 rata
        130 2xtel kom
        120 kablówka i internet
        100 prąd
        360 benzyna
        1200 na jedzenie dla 2 osób plus dziecka (mniej niż rok)
        160 karma dla psa (musi mieć specjalną)
        ------
        3370 razem

wiem że coś jeszcze zapomniałem bp ja mam 2700 + żona 1600 i ledwo starcza
        Gdzieś mi jeszcze tysiąc wcina co miesiąc

Razem mamy 4300, gdyby tak było 5000 lub 6000 to bym się już nie martwił czy
        starczy.
        • Gość: warszawa Drogie życie IP: *.chello.pl 07.10.09, 20:40
          kredyty 3000
          paliwo 1500-2000
          hotele 500
          jedzenie 1000
          imprezy 1000
          samochod acoc mam 4500 rok wiec 700/ miesiac spokojnie, przeglad min. 800zl
          szkola 600
          9600 koszty tylko dla mnie

25 lat branza finansowa

kursy 500
          ciuchy inne wydatki 500
      • prorok_lebioda Re: Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" 07.10.09, 16:47
        Mnie 3k pln wystarcza na swobodne życie. Ale nie mam dzieci ani samochodu.
      • wejsunek11 zależy jakie cieszenie się..kasy zawsze mało 07.10.09, 17:17
        ja zarabiam 15 tys miesięcznie ,żona prawie drugie tyle. dorosły syn
        ok 4 tys ..mamy trzy samochody..jacht..motorówkę...
        motor..skuter..dwie działki... dom w górach..ledwo starcza...
        • senseiek Popros o podwyzke, bo umrzecie z glodu.. 08.10.09, 05:04

> ja zarabiam 15 tys miesięcznie ,żona prawie drugie tyle. dorosły syn
          > ok 4 tys ..mamy trzy samochody..jacht..motorówkę...
          > motor..skuter..dwie działki... dom w górach..ledwo starcza...

Popros o podwyzke, bo umrzecie z glodu..
      • Gość: avaya Re: Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" IP: *.vodafone.hu 07.10.09, 17:37
        ja pracuje za granica i niedawno pojechalam do KRK na interview bo pomyslalam, a
        niech tam, przynajmniej bede w swoim miescie, rodzina blisko, klimat lepszy itd.

Po dlugim procesie rekrutacyjnym i bezczelna pania manager (ktora wysmiala,
        doslownie, jedno z moich pytan na interview) zaoferowano mi 4tys brutto
        (miedzynarodowa firma,moje doswiadczenie z zagranicy idealne na to stanowisko>

przezylabym za tyle ale nic bym nie mogla zaoszczedzic (np. na samochod a potem
        mieszkanie)

podziekowalam, zostaje za granica :)

• Gość: avaya Re: Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" IP: *.vodafone.hu 07.10.09, 17:38
          mowa o krakowie byla, nie wiem czemu KRK napisalam :D
          • senseiek Re: Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" 08.10.09, 05:06

> mowa o krakowie byla, nie wiem czemu KRK napisalam :D

Kazdy krakus tak pisze, tak samo jak warszawiak pisze wawa.. :)
            • Gość: fuX Re: Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" IP: 201.244.193.* 08.10.09, 07:44
              KRK = Moze za duzo latasz i kod lotniska Ci sie wpisal ;)
      • Gość: pct3 Re: Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" IP: *.adsl.inetia.pl 07.10.09, 18:48
        chyba chciałeś napisać "koło 20 tysięcy miesięcznie"???
      • Gość: Piotr 1000,00 IP: *.ilabs.pl 07.10.09, 19:28
        Żyjemy w trzy dorosłe osby za 1 tys. złotych. Jemy bardzo dobrze ok.
        200 zł. na miesiąc, opłaty 300,00, a reszta ok.400-500. Chodzimy do
        Kościoła.
      • Gość: xibalba Re: Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" IP: *.acn.waw.pl 07.10.09, 19:31
        16k brutto. Zarobkow zony nie licze ale tez niezle.
        Jezel patrzysz na szczescie przez pryzmat pieniedzy to szczesliwy nie bedziesz -
        wchodzisz tylko na wyzszy poziom wzglednego ubóstwa.
        Mozesz sobie pozwolic na nowy samochód ale już nie na jacht lub samolot.
        Jeżeli nie umiesz cieszyć się życiem zarabiając 2000 to nie będziesz umiał się
        nim cieszyć mając 20000.
      • Gość: Ali Re: Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.09, 19:36
        Jestem dwa lata po studiach, mam własną działalność gospodarczą
        (it/interent/miedia), żonę (studentka), malutkie dziecko (2 miesiące), zarabiam
        różnie, jak to we własnej firmie, ale można powiedzieć, że około 20 tys. pln na
        rękę (średnia z roku)....

łatwo można się domyśleć, że problemów finansowych nie mam, jednak wcale nie
        powiedziałbym, że "cieszę się życiem". Siedzę w biurze, dużo pracuję, wszystko
        jest na mojej głowie, martwię się tym, że zarobki mogą spaść więc nie mogę np.
        wziąć kredytu na mieszkanie (zresztą mam inna politykę, kredyty traktuję jako
        narzędzie biznesowe, a zakup mieszkania to zwykle kiepski biznes), martwię się
        generalnie wszystkim :) nie mogę pojechać na wakacje bez komputera, ciągle myślę
        co się dzieje ze sprawami firmowymi, itd..

wraz z większymi zarobkami jest apetyt na większe wydatki, kiedyś mi się
        podobało np. Mitsubishi Outlander (120 tys. pln) teraz już myślach jeżdżę Audi
        Q5 z 240KM (250 tys. pln, ma 6,5s do setki ;), itd.. itd.. a na prawdę jeżdżę
        starym, kiepskim autem, bo zamiast kupić nowe, średnie, które to kiedyś było dla
        mnie super autem to haruję aby zarobić na to lepsze.. pewnie jak się dorobię to
        już nie będzie ono takie fajne...

najbardziej to się cieszyłem jak zarobiłem pierwszy raz ponad 10 tys. na
        miesiąc, taka okrągła suma, wtedy to byłem 'mistrzem i władcą świata', cieszyłem
        się bardzo... teraz zamiast się cieszyć tych 20, w porywach 30 tys. miesięcznie
        to się martwię, że zarobki mogą mi spaść...
      • Gość: Ketman Re: Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" IP: *.hsd1.il.comcast.net 07.10.09, 20:19
        Myślę, że pytanie z gruntu rzeczy jest postawione w zły sposób. Aby
        cieszyć się życiem pieniądze są zupełnie niepotrzebne.
        Najpiękniejsze rzeczy dzieją się między ludźmi i są za darmo.

Odnośnie pieniędzy, to na prawdę ciężko powiedzieć jaka to byłoby
        kwota. Zależy przede wszystkim, czy masz czas, by pieniądze wydawać
        i pomysł na to , w jaki sposób je wydawać, co wcale nie jest takie
        proste.

Sam mieszkam w USA. Kiedy tutaj przyjechałem wydawało mi się, że
        byłbym najszczęśliwszym człowiekiem na ziemii, gdybym zarabiał
        $1,000 tygodniowo. Później zacząłem zarabiać $1,500 tygodniowo, lecz
        nie miałem nawet czasu, żeby te pieniądze wydawać, z żoną się
        praktycznie nie widywałem, wieczne niedomówienia i kłótnie,
        generalnie nieciekawie. Teraz prowadzę własną działalność, zarabiam
        5 - 8 tys dolcow miesięcznie, w zależności od miesiąca, żona 4 tys
        dolcow, czyli powinno być nieźle. Śpię do południa, generalnie
        niewiele muszę robić, by te pieniądze zarobić, a mimo tego mam
        totalną depresję, permanentny brak kontaktu z ludźmi dobija mnie
        psychicznie i przygnębia na maks.

A zatem z dużą dozą prawdopodobieństwa można stwierdzić, stan
        psychiczny osoby słabo zarabiającej nie zmieni się diametralnie
        nawet wówczas, gdy zarobki będą dwa, cztery, a nawet dziesięć razy
        wyższe. Pewne rzeczy są zakodowane genetycznie, jeszcze innych
        trzeba się nauczyć. I pieniądze nie mają tutaj nic do rzeczy.

Pozdrawiam normalnych
        • wyksztalciuch_3 Re: Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" 07.10.09, 20:38
          a propos godnych zarobków. Znalazłem niezłe źródło dochodów.
          Zajrzyjcie na www.finanseludnosci.blogspot.com, wstawiłem tam
          reklamy googla w wiadomymy celu:)
          Jakos sobie trzeba radzic:)

• Gość: robert Re: Ile trzeba zarabiać,aby "cieszyć się życiem" IP: *.adsl.inetia.pl 07.10.09, 21:36
          moj szef zarabia ponad milion pln miesiecznie i ciagle mi mowi, ze malo. ja zarabiam 12 tys i tez mi malo. Im wiecej sie zarabia tym wiecej sie wydaje, przy czym nie koniecznie na inwestycje. zarabiasz 2.ooo kupujesz brii turka za 5 pln zarabiasz wiecej kupujesz tez brii tylko nie turka za 70 pln. itp itd

ja bym mogl zarobic te 12 musze pracowac po 12-19 h dziennie. codziennie. 6 dni w tygodniu. czasem 7.

kiedys sie cieszylem jak z kumpem sie piwa napilem w akademiku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka