Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

problem z rejestracją w UP

27.10.09, 17:07
    Słuchajcie. Jako że zwykle mam pecha, spotkała mnie bardzo dziwna sytuacja
    podczas rejestarcji w urzędzie pracy. Przez ostatnie dwa miesiące pracowałam
    na umowę zlecenie. Ale - umowa wystawiona była na 60 dni. I za te wszystkie
    dni razem opłacona była składka. Wypłatę, czy też rozliczenie dostałam dopiero
    na zakończenie - czyli ostatniego dnia.
    Kiedy poszłam do UP okazało się ,ze nie mogą mnie zarejestrować. Bo nie
    wiadomo, czy należy mi się zasiłek, czy też nie. Teoretycznie wszystkie
    potrzebne składki miałam płacone i dni przepracowane, aby mieć zasiłek (w
    połączeniu z poprzednią pracą) takze mam. Ale problem jest własnie z tym, że
    to wszystko jest wystawione na 60 dni, a nie osobno na każdy miesiąc.
    Nikt nie wie co ze mną zrobić.
    Dzisiaj zaproponowałam, aby nie brali pod uwagę tego umowy zlecenia, a po
    prostu zarejestrowali mnie na podstawie poprzedniego świadectwa pracy bez praw
    do zasiłku. Panie z UP zgodnie stwierdziły, że tego zrobić nie mogą, bo jednak
    te dwa miesiące pracowałam.
    Skończyło sie na tym, że mam sie stawić w poniedziałek w UP, a oni do tego
    czasu spróbują cos wykombinować...

Czy ktoś wie, co moze z tego wyniknąć ?
    Obserwuj wątek
      • Gość: tomeczek Re: problem z rejestracją w UP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.09, 19:10
        psgirl napisała:

> Czy ktoś wie, co moze z tego wyniknąć ?

Pewnie wizyta u zleceniodawcy dla sprawdzenia jak składka była płacona - co
        miesiąc czy jednorazowo. Jeśli jednorazowo to UP może się upierać żeby
        dostarczyć potwierdzenia, że jednak co miesiąc.
        • psgirl Re: problem z rejestracją w UP 27.10.09, 20:08
          To już przerobiliśmy .
          I składki zapłacono jednorazowo. Także teraz czekam do poniedziałku na decyzję UP.
          • Gość: bezrobotniak Re: problem z rejestracją w UP IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.10.09, 16:53
            To cała Polska! Takich właśnie mamy urzędników, nikt nic nie wie! To
            kto ma wiedzieć jak nie oni?Co pracują tam od tygodnia?Dlatego
            nienawidzę chodzić do urzędów!
            • Gość: NiekompetentnyRząd Re: problem z rejestracją w UP IP: *.opera-mini.net 29.10.09, 17:44
              PRL wiecznie żywy . Urzędnicy z tego okresu są obecnie kierownikami w tych placówkach. Cofamy się w rozwoju i wracamy do niechlubnych czasów . Podziekujcie Donaldowi Aferzyście że urzędasy propagandowo nie rejestrują bezrobotnych żeby zaniżyć bezrobocie coby u nas były cuda i wzrosty gospodarcze. Gnidy wszystko wymyślą żeby nawet nędznego zasiłku nie dać bo jest dziura budżetowa i sie obywatelowi dotkniętemu kryzysem nie należy. Konstytucja gwarantuje każdemu obywatelowi opiekę zdrowotną ale system mamy taki że obecnie ta pani nawet do lekarza nie może iść. Gdyby zachorowała wtedy trumne trzeba szykować bo lekarz jej nie pomoże za darmo. Przecież bezrobotny nie ma pieniędzy. W Polsce gdy ktoś potknie się wtedy każdy wokół go kopie. Założycielami partii rządzącej ,Platformy (anty)Obywatelskiej są dawni funkcjonariusze aparatu władzy. Wybierając Donalda wybraliście powrót do PRLu. Statystyki zakłamane. Media i władza tuszują afery chociażby dzisiejsze umorzenie afery gruntowej. Nie dziwi fakt że 80-90% przestępców w zakładach karnych głosowało na Platformę , coraz większy bandytyzm i bezkarność. Niekompetencja i nepotyzm urzędniczy jak widać jest w naszym do tej pory nieuleczony.
      • psgirl Re: problem z rejestracją w UP 03.11.09, 20:56
        Minął tydzień, a ja nadal nic nie wiem. Oni - tzn szanowny nasz UP też nie wie.
        Mam czekać na decyzję.
        Oczywiście nie posiadam w tej chwili ubezpieczenia zdrowotnego. Rehabilitacja
        poszła się....
        A kręgosłup boli coraz bardziej.

Ja w ogóle dożyję tej decyzji ?
        • 81kochana Re: problem z rejestracją w UP 04.11.09, 09:42
          kochana idz do przelozonego tych'kompetentych urzedasow' i zloz skarge na pismie
          bo tak to one beda czekaly az sama sobie znajdziesz prace a wtedy kregoslup ci
          pekniei co? wez sprawe w swoje rece i to doslownie i na pismie bo ci sie
          wylgaja... coz zrobisz: polsza ;)
          • Gość: tomeczek Re: problem z rejestracją w UP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.09, 09:50
            81kochana napisała:

> idz do przelozonego tych'kompetentych urzedasow' i zloz skarge na pismie

To prawda, nic "na gębę". Spisz wszystko i oddaj biorąc potwierdzenie z datą na kopii.

A może niech ci wbiją pieczątkę np. na miesiąc i niech się zastanawiają? Przecież jak bezrobotny się rejestruje to mu wbijają pieczątkę na tydzień czyli do terminu odebrania decyzji.
        • krzysztofsf Re: problem z rejestracją w UP 04.11.09, 09:52
          psgirl napisała:

> Minął tydzień, a ja nadal nic nie wiem. Oni - tzn szanowny nasz UP też nie wie.
          > Mam czekać na decyzję.
          > Oczywiście nie posiadam w tej chwili ubezpieczenia zdrowotnego. Rehabilitacja
          > poszła się....
          > A kręgosłup boli coraz bardziej.
          >
          > Ja w ogóle dożyję tej decyzji ?

A bylas w zus?
          W przypadku umowy o prace jeszce chyba miesiac po jej zakonczoniu, mozna korzystac ze swiadczen, a L4 je wydluza.
          Moze w przypadku umowy zlecenia tez masz okres w ktorym mozesz korzystac ze swiadczen po zakonczeniu umowy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka