Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pracownicze książeczka zdrowia

20.01.04, 11:03
    Znalazłem ogloszenie o prace, obowiazkowe aktualna pracownicza ksiazeczka
    zdrowia.Jak sie taka ksiazeczke wyrabia, gdzie sie robi badania, czy musze
    miec recepty od lekarza rodzinnego.
    Obserwuj wątek
      • Gość: aneta Re: Pracownicze książeczka zdrowia IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 20.01.04, 14:48
        Mi pierwszy raz wystawił książeczkę Inspektorat Pracy zaraz potym jak się
        zarejesrtowałam jako bezrobotna, mojemu mężowi wystawił ZUS. Proponuję zadzwoń
        do swojego ZUS-u i zapytaj czy nadal to robią. Natomiast jeśli chodzi o
        badania to najpierw musisz faktycznie iść do rodzinnego i on Ci wszystko powie
        co i jak. Przygotuj się na koszty ok. 100 zł. W 2003 roku płaciłam za badania
        okresowe 60 lub 70 zł z okulistą. Pozdrawiam.
        • Gość: Ania Re: Pracownicze książeczka zdrowia IP: *.kra.cdp.pl / *.kra.cdp.pl 20.01.04, 18:09
          Pytanie nie jest o legitymację ubezpieczeniowa tylko o pracowniczą książeczkę
          zdrowia.
      • alaska31 Re: Pracownicze książeczka zdrowia 20.01.04, 16:05
        Pracowniczą książeczkę zdrowia możesz kupić w sanepidzie lub kiosku. Badania
        najlepiej rozpocząć od badania kału na nosicielstwo - bez skierowania w
        sanepidzie koszt ok 150 zł. potrzebne Ci jeszcze morfologia i WA jak masz
        skierowanie to darmo bez skierowania płatne ale ceny nie znam. Z wynikami
        idziesz do lekarza medycyny pracy, wyda Ci zaświadczenie o stanie zdrowia do
        celów sanitarno-epidemiologicznych - koszt ok 40 zł.

Wszystkie koszty badania powinien pokryć zakład pracy.
        Odnosząc sie do poprzedniego postu - ZUS wydawał i wydaje Legitmacje
        Ubezpieczeniowe.
        • kjs13 Re: Pracownicze książeczka zdrowia 20.01.04, 20:59
          W teorii moze tak, ale w praktyce roznie bywa. W wiekszosci ogloszen jest
          podane " obowiazkowa pracownicza ksiazeczka zdrowia" a w jaki sposob ja
          bedziesz miec to twoj problem. Czyli musze ja sobie wyrobic na wlasny koszt.
          Znajac problemy NFZ, a mieszkam na slasku, to lekarz mi nie da skierowania.
          • Gość: Rysia Re: Pracownicze książeczka zdrowia IP: *.chello.pl 20.01.04, 21:52

Pracodawca ma obowiazek przyjmując pracownika do pracy, skierować go na
            badania wstepne i zapłacic za te badania.
            W praktyce wyglada to tak- firma ma podpisana umowę z jakąś przychodnią i tam
            wykonujesz nieodpłatnie badania krwi , moczu i bada Cie lekarz.
            Druga wersja , dostajesz skierowanie do lekarza medycyny pracy, idziesz do
            wybranej przez Ciebie przychodni, bierzesz fakturę na zakład pracy który Cie
            skierował.
            Jeżeli nnie chcą ci zwrócic pieniędzy, poinformuj o tym inspekcję pracy .
            Napewno sprawdzą Twoja firmę.
            Jedną z pierwszych czynnosci które wykonuje inspektor pracy po przyjściu na
            kontrolę jest sprawdzenie czy wszyscy pracowicy maja badania wstępne i kto za
            to zapłacił.
            W przypadku nieprawidłowości kierownik zakładu osbiście zostanie ukarany
            mandatem .
            R.
            R.
            • Gość: grzegorz Re: Pracownicze książeczka zdrowia IP: *.lipsko.sdi.tpnet.pl 21.01.04, 00:39
              Należy odróżnić badania okresowe, wykonywane przez lekarza uprawnionego do
              wykonywania badań profilaktycznych, okresowych i innych wykonywanych w celu
              ochrony pracownika (a więc wynikających bezpośrednio lub pośrednio z Kodeksu
              pracy) od badań do celów sanitarno - epidemiologicznych. Badania te wykonywane
              są w celu ochrony zdrowia nie pracownika lecz np. produktu wytwarzanego przez
              pracownika (art. spożywcze) lub zdrowia klientów zakładów usługowych (np.
              fryzjerzy) lub pacjentów (służba zdrowia) Sens wykonywania tych badań jest
              całkowicie różny.
              W tym konkretnym przypadku prawdopodobnie chodzi o badania właśnie do celów
              sanitarno - epidemiologicznych. Rację ma przedmówca, że prawdopodobnie zacząć
              należy od badań na nosicielstwo - koszt w granicach ok. 50 - 60 zł (cena 150
              zł to chyba gruba przesada)Później badanie dodatkowe i ocena lekarza który
              wpisuje termin następnego badania. Lekarz powinien jednak wiedzieć jakie
              konkretnie zadania będą wykonywane i w zależnoiści od tego ustalić zakres
              badań i analiz.
              Z tym ZUS-em to całkowite nieporozumienie (z PIP-em zresztą też)
      • Gość: Jabq Re: Pracownicze książeczka zdrowia IP: 80.51.255.* 21.01.04, 11:26
        Ja poszedlem do sanepidu bez skierowania i za badania zaplacilem 60 zl + 5 zl
        ksiazeczke , ale pozniej jeszcze jakies bardania krwi trzeba robic a na to juz
        trzeba miec skierowanie (ja mialem to zalatwione)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka