kjs13 20.01.04, 11:03 Znalazłem ogloszenie o prace, obowiazkowe aktualna pracownicza ksiazeczka zdrowia.Jak sie taka ksiazeczke wyrabia, gdzie sie robi badania, czy musze miec recepty od lekarza rodzinnego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aneta Re: Pracownicze książeczka zdrowia IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 20.01.04, 14:48 Mi pierwszy raz wystawił książeczkę Inspektorat Pracy zaraz potym jak się zarejesrtowałam jako bezrobotna, mojemu mężowi wystawił ZUS. Proponuję zadzwoń do swojego ZUS-u i zapytaj czy nadal to robią. Natomiast jeśli chodzi o badania to najpierw musisz faktycznie iść do rodzinnego i on Ci wszystko powie co i jak. Przygotuj się na koszty ok. 100 zł. W 2003 roku płaciłam za badania okresowe 60 lub 70 zł z okulistą. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Pracownicze książeczka zdrowia IP: *.kra.cdp.pl / *.kra.cdp.pl 20.01.04, 18:09 Pytanie nie jest o legitymację ubezpieczeniowa tylko o pracowniczą książeczkę zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
alaska31 Re: Pracownicze książeczka zdrowia 20.01.04, 16:05 Pracowniczą książeczkę zdrowia możesz kupić w sanepidzie lub kiosku. Badania najlepiej rozpocząć od badania kału na nosicielstwo - bez skierowania w sanepidzie koszt ok 150 zł. potrzebne Ci jeszcze morfologia i WA jak masz skierowanie to darmo bez skierowania płatne ale ceny nie znam. Z wynikami idziesz do lekarza medycyny pracy, wyda Ci zaświadczenie o stanie zdrowia do celów sanitarno-epidemiologicznych - koszt ok 40 zł. Wszystkie koszty badania powinien pokryć zakład pracy. Odnosząc sie do poprzedniego postu - ZUS wydawał i wydaje Legitmacje Ubezpieczeniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kjs13 Re: Pracownicze książeczka zdrowia 20.01.04, 20:59 W teorii moze tak, ale w praktyce roznie bywa. W wiekszosci ogloszen jest podane " obowiazkowa pracownicza ksiazeczka zdrowia" a w jaki sposob ja bedziesz miec to twoj problem. Czyli musze ja sobie wyrobic na wlasny koszt. Znajac problemy NFZ, a mieszkam na slasku, to lekarz mi nie da skierowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysia Re: Pracownicze książeczka zdrowia IP: *.chello.pl 20.01.04, 21:52 Pracodawca ma obowiazek przyjmując pracownika do pracy, skierować go na badania wstepne i zapłacic za te badania. W praktyce wyglada to tak- firma ma podpisana umowę z jakąś przychodnią i tam wykonujesz nieodpłatnie badania krwi , moczu i bada Cie lekarz. Druga wersja , dostajesz skierowanie do lekarza medycyny pracy, idziesz do wybranej przez Ciebie przychodni, bierzesz fakturę na zakład pracy który Cie skierował. Jeżeli nnie chcą ci zwrócic pieniędzy, poinformuj o tym inspekcję pracy . Napewno sprawdzą Twoja firmę. Jedną z pierwszych czynnosci które wykonuje inspektor pracy po przyjściu na kontrolę jest sprawdzenie czy wszyscy pracowicy maja badania wstępne i kto za to zapłacił. W przypadku nieprawidłowości kierownik zakładu osbiście zostanie ukarany mandatem . R. R. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: Pracownicze książeczka zdrowia IP: *.lipsko.sdi.tpnet.pl 21.01.04, 00:39 Należy odróżnić badania okresowe, wykonywane przez lekarza uprawnionego do wykonywania badań profilaktycznych, okresowych i innych wykonywanych w celu ochrony pracownika (a więc wynikających bezpośrednio lub pośrednio z Kodeksu pracy) od badań do celów sanitarno - epidemiologicznych. Badania te wykonywane są w celu ochrony zdrowia nie pracownika lecz np. produktu wytwarzanego przez pracownika (art. spożywcze) lub zdrowia klientów zakładów usługowych (np. fryzjerzy) lub pacjentów (służba zdrowia) Sens wykonywania tych badań jest całkowicie różny. W tym konkretnym przypadku prawdopodobnie chodzi o badania właśnie do celów sanitarno - epidemiologicznych. Rację ma przedmówca, że prawdopodobnie zacząć należy od badań na nosicielstwo - koszt w granicach ok. 50 - 60 zł (cena 150 zł to chyba gruba przesada)Później badanie dodatkowe i ocena lekarza który wpisuje termin następnego badania. Lekarz powinien jednak wiedzieć jakie konkretnie zadania będą wykonywane i w zależnoiści od tego ustalić zakres badań i analiz. Z tym ZUS-em to całkowite nieporozumienie (z PIP-em zresztą też) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jabq Re: Pracownicze książeczka zdrowia IP: 80.51.255.* 21.01.04, 11:26 Ja poszedlem do sanepidu bez skierowania i za badania zaplacilem 60 zl + 5 zl ksiazeczke , ale pozniej jeszcze jakies bardania krwi trzeba robic a na to juz trzeba miec skierowanie (ja mialem to zalatwione) Odpowiedz Link Zgłoś