ambivalent Re: Co byscie robili gdybyscie nie pracowali? 12.11.09, 15:06 Gdybym nie pracowala i nie musiala pracowac ze wzgledow finansowych to: 1. Zaczelabym studia, kolejne, ale tym razem takie jakie chce. Moglabym studiowac literature, jezyki, biologie, weterynarie, fizyke, astronomie, psychologie, ornitologie.. wybralabym cos. 2. Mialabym dzieci. I czas na ich wychowywanie. 3. Zalozylabym schronisko dla zwierzat. 4. Czytalabym ksiazki 5. Zajelabym sie fotografia. 6. oraz birdwatchingiem 7. zaczelabym biegac i dbac o kondycje, silownia moze? 8. gotowalabym, nauczyla sie gotowac przerozne rzeczy plus zajelabym sie na poczatek kuchnia japonska, potem przeszlabym do innych 9. uprawialabym ogrod, warzywny przede wszystkim, organiczny 10. gralabym na kompie, nadal :) i ogladala glupie seriale tez :) 11. podrozowalabym, gdyby mnie bylo na to stac 12. spotykala sie z ludzmi 13. udzielabym sie spolecznie, najlepiej w jakiejs organizacji zwalczajacej przemoc w rodzinie, pomagajacej dzieciom, kobietom, zwierzakom. Mnostwo rzeczy, gdybym tylko miala czas... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: Co byscie robili gdybyscie nie pracowali? IP: 62.87.184.* 12.11.09, 16:01 Nie pracuję .Zarabiam w domu .Sprzątam ,gotuję ,myję okna ,prasuje ,palę w piecu , koszę ogród ,maluję mieszkanie jak trzeba .Gdybym pracowała po 12 godzin musiała bym wynajmować do niektórych prac pomoc i tak reasumując to wychodzę na plus .Pracuje mąż i to nam starcza .Gdybym była sama poszła bym do pracy ze względu na finanse no i kontakt z ludżmi .Czasu nie mam za wiele ale siedzenie w domu to żadna przyjemność Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Bymy robili to co zwykle w czasie, gdy... 12.11.09, 15:50 nie pracujemy. Czyli podróżowalibyśmy, focilibyśmy, siedzielibyśmy w necie i spotykalibyśmy z ludźmi. Oczywiście w momencie, gdybyśmy posiadali sponsora, albo wygrali grube miliony w totka. Jako że nie lubimy być sponsorowani i nie gramy w totka, owa sytuacja nam nie grozi. Spadek też nie, rodzina bidna bez skazy arystokatycznej i posiadłości ziemskich ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Bymy robili to co zwykle w czasie, gdy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.09, 17:13 Nie chce mi się czytać wcześniejszych wypowiedzi bo....nie pracuje.Nie chce mi się nic -tak zwyczajnie-bo nie pracuje. Żyć też mi się nie chce dokładnie z tych samych powodów.Brak pracy to tak naprawdę brak powodów do życia. Człowiek bez pracy jest nikim i niczym, nie stać go na nic,nikomu na nim nie zależy. Nie zastanawiajcie się lepiej co byście robili bez pracy, bo tak naprawdę nie było by was bez niej. Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: Bymy robili to co zwykle w czasie, gdy... 13.11.09, 10:27 Zdarzało się,że bywałam bez pracy i to nawet pół roku. Brak pieniędzy doskwierał,ale po pierwsze - rozsyłałam wici po znajomych,że szukam, po drugie, starałam się dokształcać, uczyć obsługi nowych programów itp. To się zwróciło z nawiązką. W mojej branży to normalne,że raz się ma pracę, raz nie-to zależy od koniunktury. Szybo nauczyłam się oszczędzać. Mogę nawet pół roku nie pracować, no powiedzmy 4 miesiące na zwykłym poziomie, 6 oszczędzając i wyżyję. Oczywiście jak się długo szuka pracy i nie znajduje-to jest kiepsko,ale jak człowiek łapie cokolwiek na chwilę i w razie czego przeskakuje do lepszej, na dodatek ma wiele źródeł dochodów - to zaciskając pasa do pierwszego mu starczy. Życie polegające na zarabianiu i wydawaniu pieniędzy bywa bardzo smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
bar221 Re: Co byscie robili gdybyscie nie pracowali? 12.11.09, 17:38 Ja nie pracuję dwa miesiące (zwolnienie, rak) i.....marzę o porwocie do pracy,,Codziennośc ze wstawaniem do pracy est cudowna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plarturas Re: Co byscie robili gdybyscie nie pracowali? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.09, 18:22 Czesc. Ja nie pracuja od konca maja. do tej pory na brak zajec nie narzekam. w domu ciagle jest co robic. rano dziecko do przedszkola, jakies zakupy, kawa i relaks, duzo relaksu, ksiazka, basen, rower - jak byla pogoda. obserwowalem kontrakty na wig20. obecnie testuje program, ktory inwestuje w moim imieniu(za mnie) bo to mnie przerasta. po roku bez roboty to dosc dlugo. obecnie nie bardzo nie wyobrazam sobie wrocenia do kieratu. po pierwsze dlatego, ze nie musze - program niezle sobie radzi na gieldzie a po drugie chcialbym znalezc sobie takie zajecie, ktore przyniesie jakis godziwy dochod, bez wielkiego nakladu pracy - tak ze 3 razy w tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renip Re: Co byscie robili gdybyscie nie pracowali? IP: 81.219.136.* 12.11.09, 18:28 rozmarzyłam się: przede wszystkim podróżowałabym, bo to moja pasja. Rozwijałabym inne pasje, poświęciła więcej czasu dla rodziny i znajomych, ale myśle, że kilka godzin dziennie musiałabym robic cos twórczego. Zastanawiam sie, czy nie pracowałabym dla fundacji i pomagała tym, którzy maja gorszą systuację życiową. Miałabym poczucie, że, orpócz spełniania własnych zachcianek, robię coś pożytecznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zazula Re: Co byscie robili gdybyscie nie pracowali? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.09, 20:19 podróżowałabym poświęcała więcej czasu dzieciom czytała książki nałogowo dokształcała się ehhh banały...ale też się rozmarzyłam.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gustlik Re: Co byscie robili gdybyscie nie pracowali? IP: *.hsd1.il.comcast.net 12.11.09, 18:45 Ja nie pracuję i siedzę w domu. To znaczy pracuję niby z domu, ale w praktyce nie pracuję. Prowadzę działalność, która zajmuje mi jakąś godzinę dziennie, plus gram na giełdzie, co zajmuje mi jakąś następną godzinę. W sumie pracuję dwie godziny dziennie. Pieniądze zarabiam nicnierobieniem i co z tego, jak dręczą mnie wręcz myśli samobójcze. Miałem pracę, przez którą nie miałem czasu po prostu na nić. Zajęte weekendy, całe tygodnie poza domem. Chciałem to zmienić. I zmieniłem. Teraz siedzę w domu i czuję się okropnie. Pieprzenie o czytaniu książek, podróżach jest tym czym jest - pieprzeniem. Czysto teoretyczne rozważania. Dla człowieka przyzwyczajonego do towarzystwa innych ludzi samotność w ciągu dnia zabija. Siedzę samotnie w domu przed komputerem i zabija mnie to. Dosłownie. Przeczytałem wszystkie książki, które chciałem przeczytać, teraz już się nie chce. Odwiedziłem wszystkie muzea, galerie, restauracje. I zabija mnie widok zabieganych ludzi, zaabsorbowanych codziennością. Też tak chcę. Odpowiedz Link Zgłoś
bar221 Re: Co byscie robili gdybyscie nie pracowali? 12.11.09, 19:04 rozumiem Cię, i jak tylko lekarz pozwoli wracam do pracy,,,,, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kafe biba Re: Co byscie robili gdybyscie nie pracowali? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.09, 19:06 jako, ze posiadam wprawe w temacie odpowiadam: doszlam do takiej perfekcji w sposobach szukania pracy, tak to sobie urozmaicilam, ze chyba wpisze to sobie w rybryce Hobby. Ostatnia prace stracilam w sposob tak absurdalny (nikogo stamtad nie wyrzucaja, kazdy sam ucieka), ze az sama sie sobie dziwie. Pozostal tylko niesmak, ale nie ma co sie dodatkowo dolowac. Po prostu szukam teraz nowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syrenka Re: Co byscie robili gdybyscie nie pracowali? IP: *.chello.pl 12.11.09, 19:28 ja bym podróżowała <marzyciel> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maverick oto co ja robię IP: 95.108.6.* 12.11.09, 19:47 sport, dużo sportu, tenis, siłownia, bieganie. Sport to podstawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesmari Re: Co byscie robili gdybyscie nie pracowali? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.09, 19:52 Ja po kilkunastu latach dość intensywnej pracy właśnie znalazłam się w sytuacji ,że jestem bez niej i niestety euforia po pierwszym miesiącu "wolności" szybko zamieniła się w małą depresję. Oszczędności szybko się kurczą, żadnych interesujących mnie ofert nie ma, tak jakoś mi bez sensu. Niestety nie mogę liczyć na niczyje wsparcie co dodatkowo mnie dołuje. W związku z czym polecam solidnie zastanowić się nad tak poważną decyzją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mądrala Re: Co byscie robili gdybyscie nie pracowali? IP: *.static.tvk.wroc.pl 12.11.09, 20:39 Pisałabym książki i hodowałabym psy Odpowiedz Link Zgłoś
lumita Re: Co byscie robili gdybyscie nie pracowali? 12.11.09, 21:18 Proponuje sprawdzic empirycznie: daj mi kase przez rok to ci pokaze co mozna robic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Co byscie robili gdybyscie nie pracowali? IP: *.sn-212-110.eutelia.it 12.11.09, 22:14 Jestem od stycznia na rocznym urlpie i juz z przerazeniem mysle o powrocie do pracy. Przeciez ja nie mam na nic czasu. Fakt wstaje o 11 ale klade sie po 12tej. Gram, czytam, czasami cos posprzatam (brak czasu nawet na to) Odpowiedz Link Zgłoś
caysee Re: Co byscie robili gdybyscie nie pracowali? 12.11.09, 22:39 Ja bym najpierw sporo podrozowala, a potem poszlabym na studia architektoniczne :) Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: Co byscie robili gdybyscie nie pracowali? 12.11.09, 23:00 Mam już od dawna zaplanowane: 1. Tworzenie oprogramowania Open Source. 2. Wolontariat. 3. Zajęcie się poważniej fotografią. To są rzeczy, na które dzisiaj po prostu brak mi sił i czasu, a które chętnie bym wprowadził w życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOREa Re: Co byscie robili gdybyscie nie pracowali? IP: 188.33.26.* 12.11.09, 23:42 Mam 40 lat i pracowalam tylko przez rok. Studia, a dalej w KRUSie. Za rok kupuje lajbe i wyprowadzam sie nad morze do grecji. Jak zarobilam: W odpowiednim czasie zagralam na gieldzie, i kupilam mieszkanie ktore teraz wynajmuje, a sama mieszkam w lepiance-skladance na wsi (Bieszczady). Teraz bardzo oszczedzam i zbieram na nastepne aby wynajmowac. Nie place podatkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4v Smiesza mnie ludzie,co nie wiedza co robic IP: *.dyn.optonline.net 13.11.09, 01:15 4v napisał: > ... gdy nie pracują. strasznie zmanipulowani "ludzie pracy", a część to pewnie > nawet ucieka w pracę przed domem, paskudnym małżonkiem i domowymi obowiązkami > (ach, jak pracodawcy takich uwielbiają, to ich najlepsi ludzie!) > > co można robić nie pracując? milion rzeczy: > > 1. przede wszystkim hobby, każdy może znaleźć coś dla siebie, i pewnie każdy co > ś > miał, póki się nie dał udupić pracy. > > 2. zdobywać wiedzę. wiecie, jakie to fajne? nie taką tępą i nieprzydatną wiedzę > szkolną, ale wiedzę o świecie. o mechanizmach, o patologiach (o których mało kt > o > wie, a które są obecne w świecie) o tym jak się nie dać zmanipulować ani > wykorzystać. jest całe mnóstwo mało dostępnej wiedzy, takiej undergrundowej, od > zdrowego odżywiania, po zaawansowaną psychologię. gdyby ludzie to choć liznęli, > żylibyśmy w lepszym świecie. > > 3. poznawać ludzi. jest tyle fantastycznych ludzi, których warto poznać. nawet > sam wybór partnera, ludzie są leniwi, biorą co los da, z klasy, z imprezy, z > pracy. a potem się dziwią, że się im nie układa. a jak ma się układać, jak > idioci wybrali pierwszą lepszą/pierwszego lepszego? to samo zresztą jest z > przyjaźnią > > 4. podróże. banał. > > 5. dbanie o zdrowie, kondycję. banał. ale właśnie praca, za wyjątkiem zdrowych > prac fizycznych (nie wszystkie fizyczne są zdrowe, wiadomo), jest w dużej częsc > i > odpowiedzialna za fatalną kondycję zdrowotną ludzi, za zawały i nowotwory. o ty > m > się mało mówi, bo przecież "pracować trzeba". mało kogo obchodzi, jak > współczesna praca biurowa jest patologiczna i destrukcyjna dla zdrowia. > > 6. inteligentne "nic nie robienie". czyli muzyka, internet, gry komputerowe, > nawet ta głupia TV. > > > zapewniam Was, że dzień zlatuje szybciutko. i żeby nie było... nie "nie > pracuję". pracuję, ale krótko. i kiedy mi się podoba. wolność... to piękna rzec > z. > Te slowa powinny byc oprawione w zlota ramke i powieszone wszedzie gdzie tylko ludzkie oko moze spojrzec, a wiec wyryte w ludzkiej swiadomosci. Jestem gosciem 4v i od autora 4v tych slow roznie sie tym, ze mnie ci ludzie nie smiesza,tylko przerazaja, budzac litosc i niepokoj. Serdeczne pozdrowienia dla autora.:) Odpowiedz Link Zgłoś
love-ray wszystko co robimy, jest pracą 13.11.09, 09:51 Oj. Zapewne chodzi o pracę, taką z przymusu? Bo przecież prawie wszystko (jeśli nie wszystko) co robimy, jest pracą. Ach, jakże cudownie jest pracować bez przymusu - dla dobra innych, dla dobra całego świata :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vertigo Re: wszystko co robimy, jest pracą IP: *.chello.pl 17.11.09, 16:01 Racja ! Albo praca dla samego siebie. Gdybym nie musiała tyrać na etat to zajęłabym sie szukaniem klientów do mojej firemki, znowu zaczełabym grać na pianinie, czytałabym ksiązki (teraz po 8 godz. nie chce przemęczać oczu)Byłam kiedys 1/2 roku na bezrobociu - było super! Poza tym człowiek mniej wydaje na życie jak nie pracuje (policzyłam) Myślę, że dobija nas to, że trzeba tyrać od do. Praca nie jest nastawion ana efekt tylko ...smam nie wiem na co. Odpowiedz Link Zgłoś
tiuia Re: Co byscie robili gdybyscie nie pracowali? 13.11.09, 11:05 Byłoby super! Nareszcie mogłabym trochę wypocząć;) Teraz zostawiam córeczkę z nianią, żeby pracować. Jeśli nie musiałabym pracować, na pewno nie zrezygnowałabym z niani - może byłaby nieco krócej, ale byłaby na pewno. A ja mogłabym pójść na zakupy albo do kina/na romantyczną kolację z mężem (takie rzeczy robię raz na parę miesięcy niestety...) Próbowałabym też rozwijać różne pasje w moich dzieciach - a co za tym idzie próbowalibyśmy różnych kółek zainteresowań (sport, muzyka, malarstwo, języki obce). Teraz nie mam czasu ani możliwości ich prowadzania na jakieś zajęcia dodatkowe, czego bardzo żałuję. Może zaangażowałabym się w jakąś charytatywną działalność (może w jakimś szpitalu, może w jakimś domu dziecka...). Jeździlibyśmy raz na 2-3 miesiące na wycieczki w cieplejsze rejony świata;) Spróbowałabym wyprodukować film animowany pełnometrażowy (jestem animatorem i to jest jeden z takich celów do zrealizowania w życiu, niestety póki co brak i kasy i czasu, i pomysłu również;). Tak, życie z kasą wydaje się być nieco przyjemniejsze. W życiu bez kasy trzeba się bardziej starać, żeby nie popaść w rutynę. A co do pracy - na pewno można się przyzwyczaić do bycia niepracującym człowiekiem. Jednak ja wolałabym mieć parę stałych obowiązków. Może nieco bardziej urozmaiconych, może mniej dochodowych - ale skoro nie musiałabym myśleć o pieniądzach, to mogłabym robić to, co uważam za przyjemne;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GLOBTROTER Re: Co byscie robili gdybyscie nie pracowali? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.09, 11:19 gdybym tylko nie musiala pracowac to wyruszyłabym w podróz do okoła świata, no ale oczywiscie musialabym miec stały dopływ gotówki. wiec zwiedzając podejmowałabym różne chwilowe prace. ogladales taki program na discovery brudna robota? taki koles ktory objezdza cale stany i podejmuje najdziwaczniejsze prace. moim zdaniem super pomysl na życie. ja marze rozpoczac od kanady, potem stany, australia, nowa zelandia... i tak krążyc po swiecie. na razie robie to palcem po mapie:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Co byscie robili gdybyscie nie pracowali? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.09, 11:35 Wstałabym gdyby przyszła mi na to ochota.. siedziałabym w piżamie do południa i oglądała tv.. jakby mi się zachciało to bym zrobiła sobie pyszne zapiekanki.. ewentualnie jakiś prysznic przed wyjściem na miasto. Jak mi ktoś zapłaci za siedzenie w domu to ja chętnie..:) Życie jak w Madrycie..:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Ja nie muszę pracować. Ale zawsze coś robię. IP: *.wroclaw.mm.pl 13.11.09, 13:15 Najczęściej siedzę w Internecie :-/ W pracy tez to robiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: th Re: Co byscie robili gdybyscie nie pracowali? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.10, 15:30 Basen, bieganie, dużo snu i seksu... to na początek. Odpowiedz Link Zgłoś
eurytka Re: Co byscie robili gdybyscie nie pracowali? 01.02.10, 00:13 Z utęsknieniem czekałam na emeryturę. niby dużo czasu, ale pieniedzy prawie połowę mniej, zdrowia mniej, bom po wypadku doszły problemy rodzinne i to wszystko lekko zmieniło moje oczekiwania. Najpiękniejsze momenty to te, gdy nic nie boli. Zdecydowanie mniej działań bo brak sił. Takie gdybanie nie jest za dobre. Najlepiej być zdrowym, młodym, aktywnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Co byscie robili gdybyscie nie pracowali? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.10, 11:51 Odpowiedz Link Zgłoś
7kobieta Re: Co byscie robili gdybyscie nie pracowali? 07.08.10, 18:15 Wreszcie zaczęłabym żyć, robić to na co mam ochotę... Ani trochę nie tęskniłabym za pracą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Co byscie robili gdybyscie nie pracowali? IP: *.dynamic.chello.pl 13.07.11, 21:47 waliłbym bym konia godzinami ! Odpowiedz Link Zgłoś