Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy wypada prosic o przyczyne odrzucenia kandydat

27.11.09, 20:44
    Witam,

Zastanawiam sie czy wypada prosic pracodawce/rektutera o podanie przyczyny
    odrzucenia mojego Cv lub odrzucenia mnie po rozmowie kwalifikacyjnej? Moje
    pytanie bierze sie stad, ze juz od ponad pol roku szukam pracy i do tej pory
    nic. Wysylalam setki Cv na rozne stanowiska, od tych odpowiadajacych moim
    ambicjom i kwalifikacjom po te z nizszej polki. Nawet na rozmowy
    kwalifikacyjne nie jestem zapraszana (do tej pory spotkalam sie z odzewem od
    moze 8 firm). Mam wyzsze wyksztalcenie zdobyte na zagranicznej uczelni, znam
    bardzo dorbze 2 jezyki obce i kilka w stopniu podstawowym, dzialam spolecznie
    i staram sie doksztalcac na kursach i robiac studia podyplomowe. Podczas
    studiow odbylam prawie roczny staz w instytucji panstwowej, pracowalam w
    ramach roznych programow studenckich i odbywalam roznego rodzaju staze. Glupio
    mi dzownic do firmy, ktora nie odpowiedziala na moje zgloszenie albo nie
    pofatygowala sie dac mi znac o wynikach po rozmowie kwalifikacyjnej, ale w
    jaki sposob w takim razie mam sie dowiec co jest nie tak? Dodam, ze Cv mam
    poprawne sprawdzone przez odowiednie osoby, wymagania finansowe niskie. O co
    wiec chodzi?
    Obserwuj wątek
      • annajustyna Re: Czy wypada prosic o przyczyne odrzucenia kand 28.11.09, 08:11
        Oczywiscie, ze wypada. Ale nie ludz sie, ze otrzymasz konkretna, pomocna na
        przyzslosc, odpowiedz.
      • winniepooh overskilled for the position 28.11.09, 13:57

• marzenka202 Re: overskilled for the position 03.12.09, 10:59
          może masz zbyt wysokie wykształcenie i umiejętności w stosunku do doświadczenia.
          Taka dysproporcja jest dość kłopotliwa podczas poszukiwania pracy.
          Poza tym na rynku pracy jest teraz baaardzo kiepsko, sama szukałam pracy przez
          prawie 4 mieś i nie jest to moja wymarzona praca. Więc proponuję nie poddawać
          się, jeśli składasz aplikację na niższe stanowisko to może pozbyć się kilku nie
          związanych ze stanowiskiem szkoleń i tak wysyłać.
      • patrycja.gediga Re: Czy wypada prosic o przyczyne odrzucenia kand 07.12.09, 15:51
        witam,
        jeśli bierze Pan/Pani udział w rozmowie rekrutacyjnej, to obowiązkiem osoby
        przeprowadzającej taką rozmowę, jest przekazanie informacji zwrotnej po
        spotkaniu. Informacja taka powinna również zawierać przyczyny ewentualnego
        odrzucenia kandydata.
        moim zdaniem, kwestię przekazania informacji zwrotnej po spotkaniu należy
        ustalić już podczas takiego spotkania - określić czas, w jakim może Pan/Pani
        spodziewać się informacji. Jeśli do tego czasu kontakt ze strony firmy nie
        nastąpi, zawsze zgodnie z ustaleniami, można zadzwonić do firmy i zapytać o decyzje.
        jeśli zaś chodzi o przyczyny odrzucenia osoby na etapie wstępnej selekcji, firmy
        zawsze zastrzegają sobie, że kontaktują się tylko z wybranymi kandydatami, co
        oznacza, że nie muszą przesyłać informacji zwrotnej do wszystkich osób, które
        przesłały swoje cv.
        uważam również, ze już na etapie odpowiadania na dane ogłoszenie zawsze można
        zweryfikować swoje szanse na odpowiedź ze strony firmy, porównując swoje
        kompetencje z tymi, które wymaga firma na danym stanowisku.
        • fancy_74 Re: Czy wypada prosic o przyczyne odrzucenia kand 11.12.09, 12:42
          Pani Patrycjo,

Gdyby tak było, jak Pani pisze "obowiązkiem (...) jest odpowiedzieć" itp, to
          zapewne ten temat nie zostałby poruszony. Może Pani ma jakieś pomysły DLACZEGO
          tzw rekruterzy (także w firm rekrutacyjnych) nie mają zwyczaju dawać feedbacku?
          • dziunia25 Re: Czy wypada prosic o przyczyne odrzucenia kand 11.12.09, 22:53
            albo pomysł jak to zmienić, żeby rekruterzy znaleźli chwilę i udzielili zwrotnej
            informacji
            • annajustyna Re: Czy wypada prosic o przyczyne odrzucenia kand 12.12.09, 10:46
              No tak, bo inni to leza w pracy i nic nie robia. Niech w takim razie produkuja
              nadgodziny, skoro sie nie wyrabiaja.
              • fatamorgana0 Re: Czy wypada prosic o przyczyne odrzucenia kand 13.12.09, 12:49
                Bo dziwna sprawą informacje zwrotne negatywne sa dla ankietujacych
                mocno klopotliwe jak sie okazuje. Mi się zdarzylo byc na rozmowie w
                firmie a wymienię Leroy Merlin, rozmawiać z panem, który powiedzial
                mi wyraźnie że o decyzji poinformuje w ciagu tygodnia, niezależnie
                od wyniku. Czekalam ten tydzień nic, myslałam może się coś
                przedłużylo bo często tak bywa. W koncu po 1,5 zadzwonilam na co pan
                strasznie zakłopotany powiedział że już kogoś przyjęli a podobno do
                mnie wyslała sekretarka jakiegoś maila z informacją (maila, dobre,
                dobrze że nie smsa). Ja takowego maila nigdy nie dostałam. Wg mnie
                jest to szczyt niekompetencji i chodzi mi głównie o dziwne
                przezywanie, że komuś się ma odmowić. Przez tego pana straciłam
                tylko czas i nerwy bo miałam duzo nadziei na ta pracę, moim zdaniem
                mialam bardzo dobre kompetencje i doswiadczenie.
            • m0cna Re: Czy wypada prosic o przyczyne odrzucenia kand 21.12.09, 12:17
              No i co? Najwyżej odpowiedzą, że znaleźli lepszego kandydata.

m.
              • annajustyna Re: Czy wypada prosic o przyczyne odrzucenia kand 27.12.09, 20:46
                Ha, ha! Calkiem niedawno odrzucilam propozycje pracy, poniewaz zaproponowano mi
                inna pensje niz ta, o ktorej byla mowa na rozmowie. Pare dni pozniej dostalam
                pismo poczta, ze niestety zdecydowano sie na innego, bardziej pasujacego do
                profilu kandydata. Mam przynajmniej dowod, ze chcieli mnie zniechecic, aby ten
                inny kandydat mogl sie zalapac :).
                • katarinabeauty Re: Czy wypada prosic o przyczyne odrzucenia kand 08.01.10, 13:25
                  A ja miałam takie doświadczenie, że byłam już na drugim etapie rozmowy
                  kwalifikacyjnej na dość poważne stanowisko, w dodatku na wyjeździe.
                  Na tym spotkaniu dowiedziałam się o pozytywnym rozpatrzeniu mojej aplikacji, po
                  czym mieli się odezwać w ciągu tygodnia co dalej.
                  Po dwóch tygodniach czekania NIC.
                  Zadzwoniłam a Szanowny Przełożony powiedział że przyjęli mnie przecież i
                  dzwonili do mnie.
                  Odpowiedziałam, że nikt takowy nie dzwonił na co Pan Szanowny odpowiedział :" No
                  matko święta zatem kogo ja przyjąłem? Zadzwoniłem do Pani Kowalskiej i
                  rozmawiałem z Panią.
                  Twierdził, że rozmawiał ze mną po czym zrobił ze mnie wariatkę.
                  Następnie rozmawialiśmy już o najniższym stanowisku w tej firmie z możliwością
                  awansu. Śmieszne.
                  I oni oczekują od nas cudów a sami Szanowni Dyrektorzy są niekompetentni na
                  swoich stanowiskach, i mają problem z komunikacją z ludźmi na poziomie
                  identyfikacji osób w stopniu podstawowym - chociażby przedstawić się podczas
                  rozmowy....
                  • annajustyna Re: Czy wypada prosic o przyczyne odrzucenia kand 09.01.10, 00:11

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka