Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zasiłek dla bezrobotny ch

01.02.10, 14:27

Jak obecnie wygląda sprawa zasiłków dla bezro
    botnych?skończy mi sie w lutym zasiłek,pobierałam go 6
    miesięcy,jestem osoba chorą i mam
    ograniczenia co do wykonywanego zawodu,nie ma dla mnie ofert
    pracy.poza tym,zus odebrał mi rentę,mimo ze zdrowa nie jestem.jesli
    skonczył sie zasiłek który brałam przez 6 miesiecy,czy jest szansa
    że przedłużą mi go?
    Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: Zasiłek dla bezrobotny ch 01.02.10, 15:50
        xyz-37 napisała:

> skonczył sie zasiłek który brałam przez 6 miesiecy,czy jest szansa
        > że przedłużą mi go?

"Obecnie okres pobierania zasiłku wynosi:
        (...)
        2) 12 miesięcy - dla bezrobotnych:

a) zamieszkałych w okresie pobierania zasiłku na obszarze powiatu, jeżeli stopa
        bezrobocia na tym obszarze w dniu 30 czerwca roku poprzedzającego dzień nabycia
        prawa do zasiłku przekraczała 150 % przeciętnej stopy bezrobocia w kraju lub

b) powyżej 50 roku życia oraz posiadających jednocześnie co najmniej 20-letni
        okres uprawniający do zasiłku, lub

c) którzy mają na utrzymaniu co najmniej jedno dziecko w wieku do 15 lat, a
        małżonek bezrobotnego jest także bezrobotny i utracił prawo do zasiłku z powodu
        upływu okresu jego pobierania po dniu nabycia prawa do zasiłku przez tego
        bezrobotnego."

praca.gazetaprawna.pl/porady/330934,jak_otrzymac_i_ile_wynosi_zasilek_dla_bezrobotnych.html

S.
        • Gość: xyz-37 Re: Zasiłek dla bezrobotny ch IP: *.slubice.vectranet.pl 01.02.10, 16:22
          mieszkam w woj lubuskim,i tutaj czas trwania zasiłku wynosi 6
          miesiecy,nie rok.Jeśli mam na utrzymaniu dziecko /do 15 r ż/i nie
          mam ofert pracy,ograniczenia w wykonywaniu pracy,to jest szansa ze
          zasiłek moze byc przedłuzony??
          • wycofany polskie kombinatorstwo? 01.02.10, 18:18
            nigdy nie dostalem zadnego zasilku, dlatego nie wiem z jakiej racji
            wlasnie ty masz go dostac.
            • snajper55 Re: polskie kombinatorstwo? 01.02.10, 20:55
              wycofany napisał:

> nigdy nie dostalem zadnego zasilku, dlatego nie wiem z jakiej racji
              > wlasnie ty masz go dostac.

Ten dostaje, kto ma do niego prawo.

S.
              • wycofany Re: polskie kombinatorstwo? 03.02.10, 18:23
                Gdyby mial do niego prawo to by dostal, ale cos chyba chce namieszac
                i po to napisal tego posta.
          • snajper55 Re: Zasiłek dla bezrobotny ch 01.02.10, 20:55
            Gość portalu: xyz-37 napisał(a):

> mieszkam w woj lubuskim,i tutaj czas trwania zasiłku wynosi 6
            > miesiecy,nie rok.Jeśli mam na utrzymaniu dziecko /do 15 r ż/i nie
            > mam ofert pracy,ograniczenia w wykonywaniu pracy,to jest szansa ze
            > zasiłek moze byc przedłuzony??

Przeczytaj jeszcze raz mój poprzedni post. Zacytowałem dokładnie, jakie warunki
            trzeba spełniać.

S.
      • Gość: xyz-37 Re: Zasiłek dla bezrobotny ch IP: *.slubice.vectranet.pl 02.02.10, 19:53
        Snajper,dziękuje za wiadomość..przeczytałam dokładnie to co
        napisałeś,ale nadal nie rozumiem .czy to,ze mam dziecko w wieku do
        15 lat,i w lutym kończy mi się zasiłek,nie mam ofert pracy,znaczy ze
        moga mi ten zasiłek przedłuzyć?
        • snajper55 Re: Zasiłek dla bezrobotny ch 03.02.10, 01:00
          Gość portalu: xyz-37 napisał(a):

> Snajper,dziękuje za wiadomość..przeczytałam dokładnie to co
          > napisałeś,ale nadal nie rozumiem .czy to,ze mam dziecko w wieku do
          > 15 lat,i w lutym kończy mi się zasiłek,nie mam ofert pracy,znaczy ze
          > moga mi ten zasiłek przedłuzyć?

Przepis, o którym pisałem "dotyczy bezrobotnych którzy mają na utrzymaniu co
          najmniej jedno dziecko w wieku do 15 lat, a małżonek bezrobotnego jest także
          bezrobotny i utracił prawo do zasiłku z powodu upływu okresu jego pobierania po
          dniu nabycia prawa do zasiłku przez tego bezrobotnego."
          forumprawne.org/zabezpieczenie-spoleczne/98764-zasilek-dla-bezrobotnych.html

Jeśli spełniasz te warunki, to zasiłek powinien by Ci wypłacany przez 12 miesięcy.

S.
          • Gość: xyz Re: Zasiłek dla bezrobotny ch IP: *.slubice.vectranet.pl 03.02.10, 06:59
            Snajper,bardzo Ci dziękuję za odpowiedź!!
          • Gość: xyz Re: Zasiłek dla bezrobotny ch IP: *.slubice.vectranet.pl 03.02.10, 07:06
            Snajper,jestem matką która sama wychowuje dzieko,i mam alimenty-
            300zł.Jestem rozwiedziona,męza nie mam,więc chyba nie łapię się na
            przepisy o których pisałeś,i ciekawa jestem jak to wyglada gdy mam
            alimenty.
            • snajper55 Re: Zasiłek dla bezrobotny ch 03.02.10, 11:39
              Gość portalu: xyz napisał(a):

> Snajper,jestem matką która sama wychowuje dzieko,i mam alimenty-
              > 300zł.Jestem rozwiedziona,męza nie mam,więc chyba nie łapię się na
              > przepisy o których pisałeś,i ciekawa jestem jak to wyglada gdy mam
              > alimenty.

No to niestety. Ten paragraf działa tylko w opisanym, specyficznym przypadku.
              Zostaje jeszcze opieka społeczna, dopłaty do czynszu i takie różne rzeczy.

S.
              • Gość: xyz Re: Zasiłek dla bezrobotny ch IP: *.slubice.vectranet.pl 03.02.10, 17:09
                Załamię się-tak myslałam ze raczej nie łapie się na ten przepis;-(W
                kazdym razie,jeszcze raz dzieki.pzdr
                • Gość: xyz Re: Zasiłek dla bezrobotny ch IP: *.slubice.vectranet.pl 03.02.10, 17:19
                  może jesli przedstawie swoja sytuację,to ze przez te pół roku nie
                  znalazłam żadnej pracy,uda się przedłuzyć...
                  • wycofany Re: Zasiłek dla bezrobotny ch 03.02.10, 18:26
                    Zbyt dlugo jestem na bezrobociu, zeby uwierzyc ze to wypali.
                  • agulha Re: Zasiłek dla bezrobotny ch 03.02.10, 19:29
                    Pewnie urzędnicy nie będą mogli wyjść poza przepisy, ale poszperaj w innych
                    przepisach, jak Ci radzi snajper. Na przykład (nie chcę żadną miarą Ci się w
                    życie osobiste wtrącać, ale tak mi się skojarzyło): czy nie masz prawa żądać
                    alimentów od eksmęża a) na dziecko większych b) na siebie (!) - nie wiem
                    dokładnie, ale są jakieś tam przepisy, że jeżeli były współmałżonek znalazł się
                    w niedostatku, to może się ubiegać. Nie wiem tylko, czy to nie działa tylko
                    przez określony czas po rozwodzie.
                    Druga możliwość to istotnie instytucje typu opieka społeczna. Dla dziecka może
                    pomoc w szkole? Talony na posiłki? Za moich czasów istniały stypendia socjalne
                    dla licealistów - marne i rzadko używane, ale jednak
                    Trzecia możliwość to zapewne odwoływanie się/ponowne ubieganie się o rentę.
                    Kiedyś opowiadał mi stary lekarz-orzecznik, że odwoływała się od decyzji
                    zabierającej rentę kobieta z bólami kręgosłupa - miała na to III grupę [dawno to
                    było]. On, po zapoznaniu się z _całością_ jej dokumentacji medycznej,
                    stwierdził, że okulista wybadał u niej tzw. widzenie lunetowate (znaczne
                    ograniczenie pola widzenia) ->co kwalifikowało ją do otrzymania I grupy
                    inwalidzkiej (!) i taką otrzymała.
                    Możliwość czwarta to oczywiście szukanie pracy, także zdalnej i także poza
                    miejscem zamieszkania, ale to truizm.
                    • Gość: xyz-37 agulha.. IP: *.slubice.vectranet.pl 03.02.10, 19:48
                      bardzo dziękuje zza odpowiedź.moje dziecko korzysta w szkole z
                      obiadów darmowych,biore zasiłek rodzinny(90złotych).po odebraniu mi
                      renty,przeszłam własnie na zasiłek,ale cały czas się odwołuje-teraz
                      sprawa jest w sadzie,ale lekarze biegli sadowi uznali mnie za
                      czesciowo niezdolna do pracy,ale kazali szukac pracy lekkiej i
                      nieszkodliwej.od byłego męza nie dostane większych alimentów,on tez
                      nie ma kasy.dzięki za odpowiedź.pzdr
                  • snajper55 O dopłatach do czynszu 03.02.10, 21:15
                    wyborcza.pl/1,97654,7469988,Dla_kogo_doplata_do_czynszu.html

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka