Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Stanowisko z ogloszenia!

IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 12.02.02, 18:44
    Czy ktos dostal prace tak po prostu z ogloszenia?!Tzn. wzial gazete z
    ogloszeniami, wyslal swoja aplikacje, zostal zaproszony na rozmowe, okazal sie
    najlepszy i zostal zatrudniony. Bez zadnej protekcji, znajomosci, plecow i
    innych takich podobno teraz najskutecznijeszych sposobow.
    Jestem na etapie szukania pracy, i wcale nie chce jej po znajomosci!!!

Prosze powiedzcie, ze wam sie udalo w ten sposob!!!
    Obserwuj wątek
      • Gość: Cukinia Re: Stanowisko z ogloszenia! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.02, 19:09
        Ja nie, ale mój kolega dostał tak robotę - z ogłoszenia w Wyborczej, w dużej
        firmie farmaceutycznej
      • Gość: agulha Re: Stanowisko z ogloszenia! IP: 10.131.128.* 12.02.02, 20:16
        Ja. W sierpniu tego roku. O firmie, w której pracuję, przedtem nawet nie
        słyszałam.
        • Gość: Mum Re: Stanowisko z ogloszenia! IP: *.pressmedia.com.pl 14.02.02, 17:38
          Gość portalu: agulha napisał(a):

> Ja. W sierpniu tego roku. O firmie, w której pracuję, przedtem nawet nie
          > słyszałam.

Ojej, to już minął sierpień TEGO ROKU? :-))))

• Gość: JoP Re: Stanowisko z ogloszenia! IP: 213.134.133.* 13.02.02, 08:23
        Ja. Wszystkie trzy prace, jakie miałam w życiu, dostałam po prostu z
        ogłoszenia, z czego jedno było to ogłoszenie wiszące na tablicy na wydziale,
        gdzie studiowałam, a dwa - w gazecie. Więc bardzo mnie śmieszą pitolenia i
        jojczenia, że w ten sposób się nie da.

JoP
      • mihauek Re: Stanowisko z ogloszenia! 13.02.02, 09:11
        Ja tez z ogloszenia w wyborczej, rok temu - i jestem z niej bardzo zadowolony.
      • vincenta Re: Stanowisko z ogloszenia! 13.02.02, 15:18
        Dzieki piekna za optymistyczne listy.
        Szkoda tylko,ze zamiast pieciu osob, nie odezwalo sie 50. :-))
        Pozdrawiam!
      • Gość: Yaskier Re: Stanowisko z ogloszenia! IP: 213.77.2.* 13.02.02, 16:06
        Witam,
        Jestem jeszcze jednym osobnikiem, który dostał pracę z ogłoszenia. Ogłoszenie
        zostało zamieszczone w Wyborczej, jako drobne. Ponieważ byłem zdeterminowany
        (szukałem pracy już czwarty miesiąc), nie zraziło mnie nawet to, że nie podano
        nazwy firmy, która poszukuje pracowników (na szczęście był adres ;))! Wysłałem
        CV, zostałem zaproszony na rozmowę (po polsku i po angielsku [parę zdań]) i po
        tygodniu oczekiwania zostałem zatrudniony.
        Dodać muszę, że ponieważ nie wiedziałem, gddzie na rozmowę idę, byłem totalnie
        wyluzowany i chyba to przekonało do mnie moich obecnych pracodawców.
        Życzę powodzenia!
        • Gość: connacht Re: Stanowisko z ogloszenia! IP: *.as1.clonmel1.eircom.net 13.02.02, 17:13
          Na podstawie wyliczen moich i znajomych prawdopodobienstwo otrzymania pracy z
          ogloszenia jest mniejsze niz 10%, i caly czas spada. Najczesciej jest tak zanim
          ogloszenie sie ukaze to juz ktos te stanowisko dostal. Tylnymi drzwiami do
          firmy.
      • miriam_73 Re: Stanowisko z ogloszenia! 13.02.02, 20:48
        oczywiście. Każdą z dotychczasowych 3 prac, w tym dwie ostatnie (poprzednia i
        obecna) z GW.
      • belferka Re: Stanowisko z ogloszenia! 14.02.02, 10:34
        Ja też zdobyłam pracę z ogłoszenia w "Wyborczej". Pracuję już ponad 3 lata
        i jestem pewna, że można dostać pracę bez "pleców". Pozdrawiam!
      • elfik Re: Stanowisko z ogloszenia! 14.02.02, 12:08
        Ależ oczywiście, że można dostać pracę z ogłoszenia. Ja zostałam zaproszona na
        wiele rozmów kwalifikacyjnych i dostałam wiele propozycji, które odrzuciłam ze
        względu na zbyt niskie moim zdaniem wynagrodzenie. byłam od razu po studiach i
        miałam wtedy jeszcze nieco inne wyobrażenia o zarobkach :)). Wreszcie udało mi
        się znaleźć taką pracę, która mi odpowiada pod każdym względem. Mój mąż także
        znalazł pracę z ogłoszenia, ogłoszenie znalazł w internecie. Tak więc nie trać
        nadziei, bez pleców też można znalęźć dobrą posadę. Aczkolwiek u mnie w firmie
        nikt nie chcial wierzyć, że jestem z ogłoszenia, bo podobno u nas pracuje tylko
        rodzina i znajomi najwyżej postawionych osó. Prawdziwa mafia rodzinna. No ale i
        do takiej firmy można się - jak widać na moim przykładzie - dostać bez
        znajomości.
      • Gość: renata Re: Stanowisko z ogloszenia! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 14.02.02, 16:02
        Nie dostałam pracy z ogłoszenia - dalej siedzę w domu, wysłałam b. dużo ć i
        byłam na kilkunastu spotkaniach; wszędzie byłam druga albo trzecia, nigdy
        pierwsza - dlatego nie wierzę, że można dostać pracę z ogłoszenia.
        Dodam jeszcze, że w GW są tylko ogłoszenia dla handlowców i akwizytorów, dla
        księgowych nie ma nic. Przepraszam - ostatnio znalazłam jedno. Tylko nikt nie
        chciał mnie zepchnąć ze schodów - była to praca dla inwalidki.
        • annamaria0 Re: Stanowisko z ogloszenia! 14.02.02, 16:25
          Lepiek się przygotuj na rozczarowania. Na jedno ogłoszenie są setki odpowiedzi
          i zaproszenie na rozmowę to już sukces.
          A poza tym praca wędruje w 90% do pociotków i przyjaciół z piaskownicy.
      • Gość: Mum Re: Stanowisko z ogloszenia! IP: *.pressmedia.com.pl 14.02.02, 17:37
        Gość portalu: vincenta napisał(a):

> Czy ktos dostal prace tak po prostu z ogloszenia?!Tzn. wzial gazete z
        > ogloszeniami, wyslal swoja aplikacje, zostal zaproszony na rozmowe, okazal sie
        > najlepszy i zostal zatrudniony. Bez zadnej protekcji, znajomosci, plecow i
        > innych takich podobno teraz najskutecznijeszych sposobow.

> Prosze powiedzcie, ze wam sie udalo w ten sposob!!!

Mnie się udało. Tylko że w moim przypadku w odpowiedzi na ogłoszenie trzeba było
        zadzwonić i umówić się na praktyczny sprawdzian. Nie wymagali żadnych aplikacji,
        nie było rozmów, nie patrzyli na wykształcenie tylko wyniki ze sprawdzianu, bo
        trzeba było wykazać się dosyć specyficznymi predyspozycjami, których w szkołach
        nie uczą. Zgłosiło się 50 osób, zatrudnili pięć pierwszych z listy (kilka mimo
        dobrej lokaty nie zdecydowało się). Po dwóch latach pracował nadal tylko nr 1 z
        listy, to znaczy ja, zresztą na zupełnie innym stanowisku bo szefostwo mnie
        przyuważyło i stwierdziło, że się marnuję...
        Ale to było 4 lata temu :-( dziś firma nie zamieszcza ogłoszeń, zatrudnia
        krewnych i znajomych królika...
      • Gość: tinyger Re: Stanowisko z ogloszenia! IP: *.webservice.pl 15.02.02, 15:06
        Witam!
        Ja dostałem pracę mniej więcej w taki sposób. Tzn. wszedłem na strone firmy
        gdzie był link "pracuj z nami", wysłałem CV i LM i zostałem zaproszony na
        rozmowę. I pracuję. Bez układów i znajomości.
        Serdecznie pozdrawiam!
        • Gość: piotrek Re: Stanowisko z ogloszenia! IP: 212.87.6.* 15.02.02, 15:55
          Dostałem pracę z ogłoszenia drobnego w GW, więc jest to możliwe. Z drugiej zaś
          strony, od jakiegoś czasu jestem znowu bezrobotny, więc nie jest to takie
          proste...
      • mihauek Re: Stanowisko z ogloszenia! 15.02.02, 18:09
        Gość portalu: vincenta napisał(a):

> Czy ktos dostal prace tak po prostu z ogloszenia?!Tzn. wzial gazete z
        > ogloszeniami, wyslal swoja aplikacje, zostal zaproszony na rozmowe, okazal sie
        > najlepszy i zostal zatrudniony. Bez zadnej protekcji, znajomosci, plecow i
        > innych takich podobno teraz najskutecznijeszych sposobow.
        > Jestem na etapie szukania pracy, i wcale nie chce jej po znajomosci!!!
        >
        > Prosze powiedzcie, ze wam sie udalo w ten sposob!!!

moja narzeczona tez tak dostala prace - i jeszcze jej kuzynka z mezem.
        znam tez pare firm, gdzie nie jest praktykowane dawanie ogloszen, tylko szuka sie
        przez swoich pracownikow - moze oni maja jakichs znajomych.
        natomiast osobiscie nie spotkalem sie z firma, gdzie daja ogloszenie, mimo ze
        stanowisko jest juz obsadzone przez siostrzenca, wujka czy innego krewnego. o
        tym, ze tak bywa, czytalem tylko w gazetach w wypowiedziach czytelnikow.

pozdr,

m.
      • Gość: 7i Re: Stanowisko z ogloszenia! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.02, 18:38
        Tak, dostalem prace, bez zadnych znajomosci.

Po prostu przeszedlem testy z anglika i psychologiczne, a potem rozmowa,
        badania i start. Jestem zadowolony bo to naprawde fajna robota, a szukalem
        ponad rok od ukonczenia studiow.

3maj sie.
        • Gość: O_ski Re: Stanowisko z ogloszenia! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.02.02, 23:21
          Ja też dwie prace prace po studiach dostałem z ogłoszenia. To było co prawda 10
          lat temu, a kolejna firma zaproponowała mi pracę "sama z siebie", ale wierzcie
          mi, teraz sam prowadzę czasami rekrutacje i zatrudniam "z ogłoszenia" bez
          żadnych trick'ów. Tak było w 90% przypadków a pozostałe 10 to osoby z polecenia
          (uważam że nic w tym złego! i nnie ma to nic wspólnego z zatrudnianiem kolesi z
          piaskownicy) ogłaszam się zawsze w Wyborczej, jednym słowem standard - odwagi!
      • vincenta Re: Stanowisko z ogloszenia! 17.02.02, 23:48
        Fajnie, ze tak zywo zareagowaliscie na moj list!!!
        Wiedzialam, ze nie wszystko jest takie czarne!!!
        Przeciez nie ma rzeczy niemozliwych!!!

Dzieki i pozdrawiam!!!
      • leonidos Re: U mnie trochę inaczej! 18.02.02, 07:23
        Witam

Jeżeli ogłoszenia nie poskutkują proponuję wydrukować dużo CV i "w miasto". Tu
        pytać tam zostawić CV i na pewno coś się trafi. Z mojego doświadczenia wiem, że
        część ogłoszeń, nawet tych dobrych firm to po prostu badanie rynku. W moim
        przypadku na rozmowie kwalifikacyjnej pojawiały sie takie pytania:
        Ile pan tam zarabia (w poprzedniej pracy)?
        Co tam sie robi, w jaki sposób, jaką technologią ?
        Po czym dostawałem odpowiedzi że np. mam za wysokie kwalifikacje.
        Ostatno jeden z moich kolegów dostał pracę z GW, o dziwo ogłoszenie pojawiło
        się w stołecznym dodatku a dotyczyło innego regionu. Płacę jaką proponowali
        była za mała dla "Warszawki" ale tutaj to jest dużo. Dodam tylko że szukał
        pracy ponad rok, ale znalazł wymarzoną.

Powodzenia !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka