Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

praca w soboty

IP: *.tvk.wroc.pl / *.tvk.pl 10.02.04, 15:05
    W moim zakładzie wprowadzono obowiązek pracy w soboty. W zamian za pracę w
    tym dniu oddają nam dni wolne w tygodniu. Pracuję na akord i w soboty, w
    związku ze specyfiką pracy, zarabiam 30% dniówki i tracę w tygodniu dzień
    normalnego zarobku. W związku z tym mam pytanie czy mogę odmówić pracy w
    soboty. A jeśli nie mogę, to czy mam prawo zrezygnowaćz dnia wolnego w
    tygodniu a zamiast tego odebrać wynagrodzenie wypracowane w sobotę. Z góry
    dziękuję za odpowiedź.
    Obserwuj wątek
      • alaska31 Re: praca w soboty 10.02.04, 19:49
        Art. 151.2. § 1. W zamian za czas przepracowany w godzinach nadliczbowych
        pracodawca, na pisemny wniosek pracownika, może udzielić mu w tym samym
        wymiarze czasu wolnego od pracy.
        § 2. Udzielenie czasu wolnego w zamian za czas przepracowany w godzinach
        nadliczbowych może nastąpić także bez wniosku pracownika. W takim przypadku
        pracodawca udziela czasu wolnego od pracy, najpóźniej do końca okresu
        rozliczeniowego, w wymiarze o połowę wyższym niż liczba przepracowanych godzin
        nadliczbowych, jednakże nie może to spowodować obniżenia wynagrodzenia
        należnego pracownikowi za pełny miesięczny wymiar czasu pracy.
        § 3. W przypadkach określonych w § 1 i 2 pracownikowi nie przysługuje dodatek
        za pracę w godzinach nadliczbowych.

Myślę,ze te art Kodeksu Pracy Ci wystarczą. Przeważnie pracodawca wypłaca
        przepracowane nadgodziny w soboty, niedziele i święta. Nie wiem jaki jest cel
        pracy w dni wolne w twoim zakładzie ale jak widać KP wyraźnie mówi że
        odbieranie godzin nadliczbowych nie może zmniejszyć twojego wynagrodzenia
        miesięcznego.

Pomyślnych rozmów z pracodawcą
        Alaska

• Gość: Lech Re: praca w soboty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.04, 20:30
        Rozkaład czasu pracy przewiduje u Ciebie pracę w sobotę ,ale za to masz inny
        dzień tygodnia wolny . Tak rozumię Twoją wypowiedzieć. Jeżeli jest tak jak
        napisałem to wszystko odbywa się zgodnie z zasadami kp.A że mniej zarabiasz w
        sobotę, to nic nie poradzisz, bo pracujesz na akord. Może dogadasz się z
        pracodawcą,żeby Ci trochę rekompensował straty w stosunku do normalnego dnia
        pracy. Jeżeli pracodawca nie pójdzie Ci na rękę to nic nie poradzisz.
        Pozdrawiam.
        • Gość: pracownik Re: praca w soboty IP: *.tvk.wroc.pl / *.tvk.pl 11.02.04, 08:07
          Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Niestety pracuję w firmie państwowej i nie
          wszystkie decyzje kierownictwa są racjonalne, czego najlepszym przykładem jest
          praca w soboty. Pomimo ze firma, albo traci, albo zarabia niewielkie pieniądze,
          musimy pracować akurat w ten dzień. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka