Gość: R IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 14:22 Mój portret-ukończone dwa kierunki studiów na państwowej uczelni, dwa języki obce w stopniu biegłym, biegła obsługa komputera, biegła obsługa Office. Zero szans na pracę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: www Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: *.dclient.hispeed.ch 12.05.10, 14:39 Tylko 25% zmieni miejscowosc? TO jakas poracha!! Jak mamy skonczyc z nieproduktywna polska wsia jesli nikt nie chce sie przeniesc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boss Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.10, 14:48 Przy takim poziomie wynagrodzeń jaki w tej chwili jest oferowany na rynku wcale się nie dziwię, że mało kto chce się przeprowadzać. Po co? Żeby spać pod mostem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 15:27 Wysyłam CV do Warszawy, Poznania, Krakowa, Wrocławia. Zero odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: someone Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.10, 19:37 a ja wysłałem dwa podania i obie prace dostałem. Szukałem 2 tygodnie. Trzeba tylko chcieć i coś sobą reprezentować. Głowy do góry... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: a po c..j mam robic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 20:22 nie chce mi sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ivv Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: *.chello.pl 14.05.10, 09:59 Ja mieszkam w Warszawie. Mam wyższe wykształcenie, doświadczenie zawodowe i wysyłam CV. Też zero odpowiedzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Portret polskiego bezrobotnego 12.05.10, 16:58 > Tylko 25% zmieni miejscowosc? Dziwi cię to? Powiedz co to znaczy zmienić miejscowość? Na początku potrzebne są pieniądze na utrzymanie jakiś czas w nowym miejscu do otrzymania pierwszej wypłaty. Po drugie rozmowy kwalifikacyjne. Jasne mogę pojechać na drugi koniec Polski tylko kilka takich pociągów i już pieniądze sie kończą. Odpowiedz Link Zgłoś
rabart Re: Portret polskiego bezrobotnego 12.05.10, 17:18 Z tą mobilnością to bujda. Pracodawcy nie chcą zatrudniać ludzi spoza miejsca gdzie rekrutują, lepiej już podawać fałszywy adres w CV podobno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.10, 19:26 jakoś te 2mln Polaków nie miało problemu z wyjazdem do Anglii i innych krajów, i kasa na wyjazd się znalazł, i chęci też... od 15 do 55 latków pełno w autokarach albo samolotach... więc, kasa, Misiu, kasa... i każdy nawet na Antarktydę będą samoloty z Polakami latać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thor czegos nie rozumiesz IP: *.elk.mm.pl 12.05.10, 21:49 w takim uk placa tygodniowki ( o ile sie orientuje), do tego ta tygodniowka pozwala na utrzymanie sie. u nas miesieczna wyplata nie starcza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arbeit Prawda! IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.10, 17:28 Kiedyś usłyszałam pytanie dlaczego chce pracować w miesie 300 km od domu rodzinnego. Mowię, że chcę sie rozwijać w duzym mieście i nie mam zobowiązań więc jestem mobilna, przeprowadzka żaden problem byle była praca. A kobieta rekrutująca- a nie może sobie Pani poszukac pracy w swoim mieście, może u siebie cos pani sobie znajdzie!? Wiecie co?! A co ją to obchodzi skąd pochodze?! Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 a 25% "bezrobotnych" pracuje 13.05.10, 08:37 i utrzymuje się z własnej pracy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arbeitlos Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.10, 17:24 Bardzo chetnie pojade do dużego miasta tylko niech mam te 1,5 tys na dzien dobry na szukanie pracy. Jak nie ma kasy z domu to nawet na bilet PKP nie stać. Zeby tak zrobić zniżki na PKP to ludzie chetniej by jezdzili i pytali o robote. Jaki to interes płacić 30 zl z bilet żeby zapytac sie w firmie x czy przyjma do pracy, bez gwarancji na zatrudnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neq Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.10, 15:19 Gość portalu: R napisał(a): > Mój portret-ukończone dwa kierunki studiów na państwowej uczelni, dwa języki > obce w stopniu biegłym, biegła obsługa komputera, biegła obsługa Office. Zero > szans na pracę. wybacz, ale nie wierzę i nie uwierzę 2 języki obce w stopniu biegłym=szansa na pracę choćby w pierwszej lepszej firmie outsorcingowej no chyba, że taka praca to poniżej twojej godności :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 15:27 Nie chcesz to nie wierz. Powiem więcej-z obu języków mam certyfikaty. Zero odpowiedzi na CV. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boss Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.10, 15:37 A ja wierzę. Jestem w całkiem podobnej sytuacji. Znam dobrze angielski oraz mam kilkuletnie doświadczenie w handlu międzynarodowym. Również rozsyłam CV po całej Polsce. Niestety prawie zerowy odzew. Zastanawiam się "kogo" te polskie firmy potrzebują....... Mam wrażenie, że nikogo..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: tez nie chce Ci sie pracowac, jak mnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 20:21 jestes pokrewna dusza. Tez wole pic piwko. Kase dostaje od mamy emerytki. Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz2010 Re: Portret polskiego bezrobotnego 12.05.10, 21:42 Gość portalu: boss napisał(a): > A ja wierzę. Jestem w całkiem podobnej sytuacji. Znam dobrze angielski oraz mam > kilkuletnie doświadczenie w handlu międzynarodowym. Również rozsyłam CV po całe > j > Polsce. Niestety prawie zerowy odzew. Zastanawiam się "kogo" te polskie firmy > potrzebują....... Mam wrażenie, że nikogo..... Potrzebują komiwojażerów i ustawiaczy towarów. Pewnie takiej pracy nie chcesz. Do lepszej, oprócz wykształcenia powinieneś znaleźć odpowiednie znajomości, albo "lewe" referencje. Swoją drogą dziwię się, że jeszcze tkwisz w Polsce. Albo jesteś wielkim patriotą, albo małym niezaradnym. Odpowiedz Link Zgłoś
rabart Re: Portret polskiego bezrobotnego 12.05.10, 22:34 Ech. Łatwo powiedzieć wyjazd. Nikogo za granicą nie posiadam. Pieniędzy też nie mam na razie. Poza tym nadaję się tylko na stanowisko biurowe-mimo że znam płynnie angielski to ciężko jako Polak myśleć o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AP Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: *.icpnet.pl 13.05.10, 00:42 Ja właśnie jadę w ciemno do Anglii. Poszukałem co, nieco w sieci i udało mi się znaleźć kilka osób w jednej miejscowości w Anglii, które wyciągnęły do mnie rękę. Mam zaklepaną kwaterę, ktoś inny załatwił mi za free kartę z nr tel. kom. Podejrzewam, że pomogą mi na starcie ze zorganizowaniem się, a może nawet wskażą gdzie i jak szukać pracy. Jadę w ciemno, bo też nie mam tam nikogo. Pyerdolę ten syf nad Wisłą, gdzie można jedynie zdechnąć z głodu. Mogę nawet na początek pracować w kuchni, albo w fabryce w Anglii, aby tylko wydostać się z tego bagna. Liczę, że uda mi się znaleźć jakąkolwiek pracę w 2-3 tyg. Początek będzie trudny, ale potem będzie już znacznie lepiej. Aha, no i ja jestem po doktoracie, ale na pracę za biurkiem na razie w Anglii nie liczę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: *.chello.pl 12.05.10, 15:38 też nie wierzę, do obsługi obcojęzycznych klientów brani są ludzie z FCE, czyli podstawową znajomością języka obcego, w tym przypadku angielskiego, podobnie z niemieckim, więc z biegłą znajomością dwóch j. obcych, to wygrywasz w przedbiegach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfhbdefhteeth Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 15:50 bzdura, 29 lat, niemiecki i angielski biegle a nawet centra outsourcingowe nie zapraszaja na rozmowe moze pora uzmyslowic sobie, ze mimo tego, ze centra te potrzebuja ludzi z takimi jezykami, to takich ludzi jest wiecej niz miejsc? albo, mimo wszystko, licza sie nie tylko jezyki, ale wazne jest to, zeby kandydat idealnie spelnial profil zawodowy opracowany przez HR'owcow z tych centrow? jak ktos nie spelnia, to jest z gory odrzucany, tym bardziej, ze wiele osob na wyrost pisze o swopich zdolnosciach jezykowych, a wiec zarowno ci co znaja dobrze jak i ci co znaja biegle, pisza ze znaja biegle.. a dopiero bezposrednia rozmowa pozwala ten poziom ocenic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: socjalizmtak Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: *.dyn.optonline.net 12.05.10, 15:54 co to znaczy outsourcingowe? odzrodlac,wyzrodlac czy moze wyzygac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 16:12 Inną sprawą jest niechęć do brania kandydatów po określonym wieku. Także doświadczenie zawodowe może być problemem dla takiej firmy. Młodzi niedoświadczeni pracownicy są łatwo urabialni, mają obniżony bodajże ZUS, rodzice są skłonni dopłacać do ich utrzymania. Starszy pracownik zna swoje prawa, nie da sobie robić prania mózgu, ma też realne oczekiwania finansowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Powiem prawde, nie chce mi sie pracowac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 16:36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Nieładnie się podszywać pod kogoś innego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 16:42 Oszuście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamma49 Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.10, 20:38 To prawda....ja jako osoba po 45 roku życia - wyższe wykształcenie, studia podyplomowe na dwóch kierunkach, znajomość j. angielskiego oraz 30-letnie doświadczenie zawodowe szukam pracy od listopada ub. roku.Najbardziej rozbraja mnie odpowiedź ( chodź często firmy w ogóle jej nie przysyłają)...,że mam za wysokie kwalifikacje zawodowe. Niech napiszą od razu: to ogłoszenie o pracę dajemy, bo musimy , a i tak już kogoś mamy na to miejsce spośród znajomych, poza tym "KOBIETO !!!! JESTEŚ ZA STARA !!! Boimy się doświadczonych pracowników, którzy znają swoją wartość, mają wiedzę i doświadczenie, bo my- młodzi budujemy ten kraj !!!...ciekawa tylko jestem kto tych młodych ma uczyć jak pracować, skoro jest taka "ukryta dyskryminacja" zatrudniania osób przed 50 rokiem życia. Te hasła pt. dajemy szansę osobom 50+...to wierutne bzdury i mydlenie oczu !!!! Pozdrawiam wszystkich szukających pracy, którzy zbliżają się do wieku 50 lat i życzę wytrwałości.... ja zaczynam tracić nadzieję.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: someone Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.10, 19:40 skoro umiesz angielski i niemiecki perfect to wyjedź zagranicę - Niemcy, Anglia, whatever. Tam na pewno znajdziesz godną pracę...zawsze jest jakieś wyjscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 15:52 Tak się składa że znam kierowniczkę w jednej z takich firm. Duka po angielsku :) Co do twojej niewiary. No cóż...Z angielskiego mam CAE na ocenę A. Jakoś to na pracodawcach nie robi żadnego wrażenia.... Ale jak to się mówi-im bardziej fakty odstają od teorii tym gorzej dla faktów. Przynajmniej to propaganda kapitalizmu zapożyczyła od komunizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: *.chello.pl 12.05.10, 15:59 CAE na A to niewątpliwie wystarczające kwalifikacje żeby siedzieć "na słuchawkach" i instruować klientów co zrobić gdy coś tam nie działa. W takim razie współczuję i życzę zachowania wiary w siebie. Wrodzony optymizm (lub naiwność) każe mi wierzyć, iż jednak jest praca dla młodych, bystrych ludzi po studiach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: socjalizmtak Dlaczego tam sa dolary pokazane? IP: *.dyn.optonline.net 12.05.10, 15:40 Zeby takie pienadze zarabiac trzeba szukac pracy w USA a nie w Polsce.W Polsce nie placa dolarami,jak na rysuhku w artykule. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: socjalizmtak Rada dla R IP: *.dyn.optonline.net 12.05.10, 15:42 jak jednym z tych jezykow jest angielski to wyjedz do USA i olej Polske a bedziesz mnie blogoslawil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Rada dla R IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 15:54 Angielski biegle(certyfikat CAE zdany na prawie maksymalną ilość punktów). Możliwe że po wrześniu wyjadę do UK jak nie znajdę dalej pracy. Będę pracował na zmywaku ale chociaż na jakieś życie będzie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: socjalizmtak Re: Rada dla R IP: *.dyn.optonline.net 12.05.10, 15:58 Blad !!!! Nie UK,tylko USA! Albo chcesz zyc albo kaweczec. Europa sie zaczyna sypac,Ameryka nigdy,wlasnie wstaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Robota jest dla frajerow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 20:24 Ja wole sie cieszyc zyciem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: socjalizmtak Re: Robota jest dla frajerow IP: *.dyn.optonline.net 13.05.10, 01:29 Gość portalu: R napisał(a): > Ja wole sie cieszyc zyciem Widze,ze juz Cie tak zaraza antyamerykanska dosiegla. No,to jestes skonczony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ytreedee Re: Rada dla R IP: *.perr.cable.virginmedia.com 13.05.10, 01:46 Gość portalu: socjalizmtak napisał(a): > Blad !!!! > Nie UK,tylko USA! > Albo chcesz zyc albo kaweczec. > Europa sie zaczyna sypac,Ameryka nigdy,wlasnie wstaje. Ameryka też się sypie, to osobny rozdział.. Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats A dlaczego w UK mialbys pracowac na zmywaku? 12.05.10, 16:45 "Będę pracował na zmywaku ale chociaż na jakieś życie będzie" Z dobrym angielskim znajdziesz prace w swoim zawodzie. Co ty tak naprawde umiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: *.chello.pl 15.05.10, 19:44 A ja wierze ,ze tak moze byc, bo w Polsce nie ma od dawna pracy dla humanistow i mimo,ze ukonczylo sie 2 kierunki,ale humanistyczne,to ciezko o prace :( Ponadto biegla znajomosc jezykow obcych nie jest juz dzisiaj jakims specjalnym atutem na polskim rynku pracy (tak bylo 10-15 lat temu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianka Portret polskiego bezrobotnego IP: 212.191.130.* 12.05.10, 15:51 Urzędy pracy tylko rejestrują lub wyrejestrowują bezrobotnych.Moim zdaniem nie zbyt angażują się w znalezienie zatrudnienia bezrobotnym.Ograniczają się do podania oferty pracodawcy-adresu lub telefonu ,często nieaktualnej.To tak jakby sam bezrobotny poszukał sobie oferty w gazecie.A powinni pomagać i to w szczególny sposób osobom niepełnosprawnym i mało operatywnym. Odpowiedz Link Zgłoś
jolka.online Re: Jaka jest przydatnosc w pracy 12.05.10, 18:28 >Jaka jest przydatnosc w pracy osob malo operatywnych?< To zależy, czy traktujesz pracownika jak mięso, liczysz mu kilogramy i patrzysz mu w datę na opakowaniu, czy szukasz uczciwego i skromnego pracownika. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Jaka jest przydatnosc w pracy 13.05.10, 09:18 Bardzo wielu pracodawców poszukuje pracowników właśnie mało operatywnych. Taki pracownik ma robić co każą, nie zadawać zbytnich pytań i nie być zbyt pomysłowych. Zbyt pomysłowi pracownicy potrafią puścić pracodawcę z torbami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nida Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: *.lanet.net.pl 12.05.10, 21:08 No cóż, w moim wieku pracy u kogoś nie znajdę, tym bardziej, że przez kilkanaście lat pracowałam u siebie. Odkąd musiałam wyrejestrować działalność, "pracowałam" w firmie męża. Tyle, że taka "praca" nie zapewnia ani świadczeń, ani emerytury. Zarejestrowałam się w PUP, by wziąć udział w interesującym mnie wielomiesięcznym kursie, a potem starać się o dotację na uruchomienie działalności o nowym profilu. Zaznaczam, że na kurs poszłam, mając dużą wiedzę z tematyki kursu i niemałą praktykę; potrzebowałam papierka, a przy okazji zawsze czegoś nowego się dowiedziałam. Po ukończeniu tego kursu, mając opatrzony pieczęciami dyplom, wzięłam udział w kolejnym kursie - również na moje życzenie, a nie z nakazu PUP i dostałam kolejny dyplom, a nawet dwa, bo to był kurs biznesowy, a nie tematyczny, więc jeszcze był egzamin. Dotacje dostają "swoi" albo ci, którzy wręczą łapówki. Przez aferę łapówkarską ominęła mnie dotacja w jednym roku, mimo iż dostałam się z wysoką punktacją za biznesplan na szkolenie, które umożliwiało otrzymanie dotacji, przez "kolesiostwo" w drugim roku z biznesplanem dopracowanym lepiej niż w pierwszym roku nawet się nie zakwalifikowałam na szkolenie. Nie mam szans na założenie firmy bez dotacji. Pracy, jak pisałam, u kogoś również nie dostanę. W PUP termin kolejnej wizyty wyznaczono mi za ponad 11 miesięcy, bo "dla pani i tak pracy nie będzie." Jak mam żyć? Ja chcę pracować, ale mnie nie chcą... Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz2010 Re: Portret polskiego bezrobotnego 12.05.10, 21:56 Mam 60 lat, reszta podobnie. Moja firma upadła, kiedy nieuczciwy przedsiębiorca nie zapłacił za kilkumiesięczną robotę. Dobił mnie i zniechęcił nałożony dodatkowo przez państwo, "zwrot" podatku VAT i jeszcze jak na kpinę podatek "dochodowy". Teraz szukam pracy, ale kto zatrudni sześćdziesięciolatka, nawet jeśli ten jest dobrym, znającym się na rzeczy fachowcem, jeśli ma on 60 lat, a przepisy zabraniają takich zwalniać z pracy w razie czego...? Jeden przepis /zasada memoriałowa / puścił mnie na żebry, drugi, /"chroniący pracowników"/ oferuje eutanazję. Po co w ogóle istnieje państwo z takim prawem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ipta Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.10, 07:07 Polska jest takim Państwem Prawa jakim jest Polskie bezrobocie. Ani jednego , ani drugiego nie ma. Są tylko ludzie omijający tak prawo jak i pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Dlacaego praca u meza nie zapewnia swiadczen 17.05.10, 17:05 i emerytury? Maz placi na Pania ZUS i nie ma Pni swiadczen? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ep Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.10, 01:19 3 języki, 5 doktoratów, to nie wszystko, pytanie brzmi co sobą reprezentujesz szanowny kandydacie/tko. że po wyższej szkole czegoś tam się należy, magister nieprzystosowany społecznie z 2 lewymi rękami to stan bardziej przystający do polskiej rzeczywistości, a oczekiwania kosmiczne wręcz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arbeit Urzędy IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.10, 18:09 To taki zbędny urząd. ie są w stanie kompletnie nic zaoferować bezrobotnemu. Nawet jak ktoś ma pomysł na siebie to i tak nic nie poradzą. Mają kase na głupie szkolenia w stylu jak szukac pracy, mają kase na płacenie ubezpieczenia ale nie zafundują szkolenia, nie pożyczą kasy na rozpoczęcie życia w dużym mieście. Po co człowiekowi 50 godz kurs aktywnego poszukiwania pracy jeśli ma wyższe wykształcenie i potarfi pisać i swobodnie rozmawiać z pracodawcą. Chyba tylko po to żeby prowadzący kurs mogli zarobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: *.chello.pl 15.05.10, 19:56 Zgadzam sie tym w calej rozciagloooosci. Urzedy Pracy w Polsce to kompletna fikcja, jakies dziwne "twory" niereformowane od 20 lat, nic Ci nie pomoga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spostrzegawczy Z deklaracji bezrobotnych wynika, że ponad połowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 16:10 "Z deklaracji bezrobotnych wynika, że ponad połowa z nich (56 proc.) zarejestrowała się w urzędzie pracy" czyli co? rzeczywisty odsetek bezrobotnych w Polsce to 22% a nie 12.9? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Z deklaracji bezrobotnych wynika, że ponad po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 16:14 O wiele większy, bo nie uwzględnia ludzi którzy wyjechali za granicę w poszukiwaniu pracy-około 2,5mln osób. Co do liczby bezrobotnych to GUS chyba oblicza ją inaczej niż po liczbie zarejestrowanych bezrobotnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: nie pracuje bo rodzice mnie utrzymuja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 20:19 to ich obowiazek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: socjalizmtak Re: nie pracuje bo rodzice mnie utrzymuja IP: *.dyn.optonline.net 13.05.10, 01:35 Gość portalu: R napisał(a): > to ich obowiazek teraz sie nie dziwie,ze nie mozesz znalesc pracy. Nadajesz sie od razu na dyrektora,ciezko bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
rabart Re: nie pracuje bo rodzice mnie utrzymuja 13.05.10, 02:04 Koleś się podszywa. To nie ten sam R. Odpowiedz Link Zgłoś
wispipik.0 Re: Portret polskiego bezrobotnego 12.05.10, 16:30 www.google.pl/images?hl=pl&source=imghp&q=Portret+polskiego+bezrobotnego&gbv=2&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai= "W tym kraju nie ma pracy dla ludzi z moim wykształceniem." - pl.wikiquote.org/wiki/Ferdynand_Kiepski - postać serialowa Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats To sie jeszcze zmieni 12.05.10, 16:56 jak polscy gastarbajterzy wroca z EU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z zachodu Re: To sie jeszcze zmieni IP: *.b-ras2.cld.dublin.eircom.net 13.05.10, 09:14 Zanim cos napiszesz dobrze sie zastanow, a po co mieliby wracac, sredni zasilek dla bezrobotnego w europie nijak sie ma do srednich zarobkow w Polsce. Nie ma do cego wracac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx jest praca dla fryzjerow czy stolarzy, nie ma dla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 17:14 politologow czy kulturoznawcow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fsdfsd Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 18:10 ja tez skonczone studia do tego technikum i drugie technikum policealnie angielski poziom fce, komp, kasa fiskalna, sep 1kv, uprwanienia na wózki widłowe, kopiarke 3 klasy,walec drogowy, prawo jazdy b,c, i albo słysze ze brakuje mi w czyms doswiadczenia albo ze za wysokie kwalifikacje i zaraz uciekne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HA! Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: *.elk.mm.pl 12.05.10, 18:15 "Mój portret-ukończone dwa kierunki studiów na państwowej uczelni, dwa języki obce w stopniu biegłym, biegła obsługa komputera, biegła obsługa Office. Zero szans na pracę." bo kwalifikacje kiepskie, nikomu niepotzrebne. Języki obce są przydatne, ale za granicą, a obsługa komputera to jak umiejetność mówienia. Odpowiedz Link Zgłoś
rabart Re: Portret polskiego bezrobotnego 12.05.10, 18:24 No to napisz jakie są dobre kwalifikacje. Brak studiów i brak znajomości języków? ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HA! Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: *.elk.mm.pl 12.05.10, 19:37 dobre to takie , które są potrzebne na rynku pracy. Zamiast "studiować" dwa kierunki (hahaha) powienien był nauczyc się jakichś pożytecznych umiejętności. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnuszka Re: Portret polskiego bezrobotnego 12.05.10, 21:12 Np machania łopatą w rowie? Czy zmiany pieluch? Nigdy się nie przewidzi, jakie umiejętności będą przydatne za 5 lat. Poza tym gadka, że języki są potrzebne za granicą jest bez sensu, bo co komu po znajomości niemieckiego w Niemczech? Tam i tak wszyscy niemiecki znają i na dodatek zdecydowanie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
wymiatator1 Re: Portret polskiego bezrobotnego 12.05.10, 22:49 > Nigdy się nie przewidzi, jakie umiejętności będą przydatne za 5 lat. 200 lat temu ludzie budowali maszyny, 100 lat temu ludzie budowali maszyny i za tysiąc lat będą budować maszyny. Jest nawet taki kierunek na politechnikach: "mechanika i budowa maszyn". Odpowiedz Link Zgłoś
rabart Re: Portret polskiego bezrobotnego 12.05.10, 22:53 Radosne wypowiedzi przedstawicieli tego kierunku możemy również poczytać na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Portret polskiego bezrobotnego 13.05.10, 09:34 Podobnie rolnictwo, przemysł spożywczy i gastronomia. Tysiące lat temu ludzie jedli i nadal będą jeść. To samo można powiedzieć o grabarzach. Ten zawód zawsze będzie potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz2010 Re: Portret polskiego bezrobotnego 13.05.10, 00:08 > Poza tym gadka, że języki są potrzebne za granicą jest bez sensu, bo co komu po > znajomości niemieckiego w Niemczech? Tam i tak wszyscy niemiecki znają i na > dodatek zdecydowanie lepiej. Ekstra...Dawno się tak nie ubawiłem... Tylko patrzeć jak mru mru to zacytuje... Odpowiedz Link Zgłoś
czarnuszka Re: Portret polskiego bezrobotnego 13.05.10, 10:57 "Se puku" Znajomym po filologiach do śmiechu nie jest. Co ma w Anglii robić mgr po filologii angielskiej? Angielskiego uczyć Anglików? Akurat u nas ma zdecydowanie większe szanse. Tam może się bez problemu dogadać na zmywaku, a nie po to się kończy studia. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.10, 21:17 Proszę bardzo. Stolarz, szewc, krawiec, murarz, itp. Z mniej odjechanych, informatyk, inżynier lądowy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rs Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: 109.243.188.* 13.05.10, 09:00 > Z mniej odjechanych, informatyk Czasem tak bywało, ale teraz raczej nie. Kilka przykładów z forum: forum.gazeta.pl/forum/w,1054,110961360,110961360,Praca_dla_informatyka_wielkopolskie.html forum.gazeta.pl/forum/w,1054,110147632,110147632,Specjalisci_od_IT_nadal_sa_w_cenie.html forum.gazeta.pl/forum/w,1054,111311780,,Problem_ze_znalezieniem_pracy.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
jolka.online Re: Portret polskiego bezrobotnego 12.05.10, 18:40 To, co napisał HA było obowiązującym trendem (i uwielbianym przez chłoporobotników z kompleksami) za czasów Towarzysza Gierka. Wprawdzie wtedy ludzie wykształceni i znający języki obce byli chętnie zatrudniani w różnych ORBISach itp, tyle, że musieli mieć do tego ogromne plecy i poparcie (bo przecież "wroga ludu" do obcokrajowców nikt by nie dopuścił). Dlaczego tak jest nadal? Dlaczego w Polsce nic się nie zmieniło? Dlaczego, tak jak za Gierka, ludzie znający biegle języki i mający dobre wykształcenie nie mają pracy (no chyba, że mają wujka w partii albo ciocię w koncernie)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pl Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.05.10, 18:52 Kto jest zagrożony bezrobociem? Wszyscy Z wyjątkiem zawodów genetycznie przekazywanych czyli, prawników, lekarzy, i wszelkiej maści polityków,co lądują ciepło,jako prezesi banków (A propos, czy to nie syn Bieleckiego rozbił jakiś czas temu najdroższego mercedesa świata?) A cała reszta biomasa wyborcza,potrzebna jedynie do zagłosowania, a potem kierunek Anglia -zmywak cisną się na usta słowa Kazika "No i coście skur*** uczynili z tą krainą" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HA! Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: *.elk.mm.pl 12.05.10, 19:41 ależ on nie jest wykształcony, skoro nie potrafi znaleźć, albo samemu sobie stworzyć, miejsca pracy! Nic pożytecznego nie potrafi, więc go nie chcą. Odpowiedz Link Zgłoś
rabart Re: Portret polskiego bezrobotnego 12.05.10, 20:18 albo > samemu sobie stworzyć, miejsca pracy! O kolejny idioto-propagandysta samozatrudnienia: www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/gus/PUBL_pw_warunki_powstania_przedsiebiorstw_2003-2007.pdf W każdej z badanych w kolejnych latach zbiorowości, 4/5 podmiotów kończyłopierwszy rok działalności stratą, a tylko 1/3 prowadziła działalność inwestycyjną. Przedsiębiorcy, którzy byli zbyt słabi i nieprzygotowani, by sprostać konkurencji musieli wycofać się z rynku. Najwięcej jednostek (1/3 zarejestrowanych podmiotów) rezygnowało z działalności po pierwszym roku. Pomimo tego, że w kolejnych latach coraz mniej przedsiębiorców kończyło działalność, po pięciu latach na rynku nadal działało mniej niż 30% ze zbiorowości początkowej. Mityczne samozatrudnienie gdzie każdy bezrobotny Polak założy firmę świadczącą usługi innemu bezrobotnemu który założył swoją firmę :D Nic pożytecznego nie potrafi, > więc go nie chcą. Wiesz, jeśli w Polsce ludzie z wykształceniem i znajomością języków nie są do niczego przydatni to świadczy to żle o Polsce, a nie o tych ludziach... Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats @rabart "jeśli w Polsce ludzie z wykształceniem" 12.05.10, 20:55 "Jeśli w Polsce ludzie z wykształceniem i znajomością języków nie są do niczego przydatni to świadczy to żle o Polsce" Jesli w Polsce ludzie z wyksztalceniem i znajaomoscia jezykow nie sa do niczego przydatni to swiadczy to zel o ludziach ktorzy nabywaja takie "wyksztalcenie" albo taka "znajomosc" jezykow. Odpowiedz Link Zgłoś
rabart Re: @rabart "jeśli w Polsce ludzie z wykształceni 12.05.10, 22:18 Właśnie powiedziałeś, że w Polsce ludzie nie powinni zdobywać wiedzy ani znajomości języków lecz uczyć się machać łopatą. Co to świadczy o Polsce zostawiam bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: @rabart "jeśli w Polsce ludzie z wykształceni 13.05.10, 03:01 Faktycznie nie świadczy to najlepiej, gdy nie tylko języki obce są problemem, ale i ojczysty sprawia trudności ("taką" jest słówkiem kluczowym w wypowiedzi poprzednika). Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz2010 Re: Portret polskiego bezrobotnego 13.05.10, 00:16 Mityczne samozatrudnienie gdzie każdy bezrobotny Polak założy firmę świadczącą usługi innemu bezrobotnemu który założył swoją firmę :D Wreszcie sensowna wypowiedź na temat brania losu w swoje ręce i samemu budowania swoich stanowisk pracy. Dodam tylko, że ci właśnie ludzie, mają najmniej praw w Polsce i są najbardziej wykorzystywani. Mówię oczywiście o ludziach bez doświadczenia i z mikrokapitałem, usiłujących samodzielnie poradzić sobie w tym kraju z bezrobociem. Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz2010 Re: Portret polskiego bezrobotnego 13.05.10, 00:19 Ciekawe, czy któryś z licznych kandydatów na prezydenta, zająknie się na ten temat. Bardziej prawdopodobne, że nawet bąka w tym kierunku nie puści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qr Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.05.10, 01:55 kandydat Platformy Obywatelskiej na dniach ma lecieć na wysypy spotkać się z polską zarobkową emigracją. Proponuje zapytać, co ma do powiedzenia na temat tego, co PO obiecywała w 2007 "uż wkrótce Polacy zaczną wracać ze emigracji bo praca tu zacznie się opłacać. " Odpowiedz Link Zgłoś
ipta Re: Portret polskiego bezrobotnego 13.05.10, 07:24 Mityczne samozatrudnienie gdzie każdy bezrobotny Polak założy firmę świadczącą usługi.Płacący na czas wszystkie podatki i ZUS- mimo że to jemu nie zapłaci na czas kontrahent większy bo często z .budżetówki . U.Skarbowy szybko upomni się o swoje ,a niech się tylko ten samo zatrudniony spóźni o dzień z zapłatą daniny na ZUS--mimo że przez całe lata na czas płacił.Może zapomnieć przez pól roku o należnych mu świadczeniach z ZUS. Tak w tym Państwie prawa ,jest inne prawo dla niego ,a inne dla Hut , Stoczni ,Kopalni itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HA! Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: *.elk.mm.pl 13.05.10, 16:04 a co to za wykształcenie, nawet nie podał, widać się wstydzi. Pewnie politologia albo socjologia. gdyby miał solidny zawód nie byłby bezrobotnym, np.inżynierów brakuje na rynku pracy. Polska to także ty, zatrudnij go, na co czekasz? Odpowiedz Link Zgłoś
jolka.online Re: Portret polskiego bezrobotnego 14.05.10, 18:48 Naprawdę brakuje ci inżynierów na rynku pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takijeden Portret polskiego bezrobotnego IP: 109.243.92.* 12.05.10, 19:11 bez pracy 1,5 roku - 42 lata (emerytura mundurowa),nie mogę podjąć pracy gdyż stawki zaniżają osoby gotowe pracować 10 h dziennie za najniższą krajową ,ten kraj stoi na głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.10, 19:30 a co byś chciał robić? jako ochroniarz w markecie pracować? to co się dziwisz, że student za takie samo stanie i sprawdzanie reklamówek będzie pracował na piwo i stancję... Odpowiedz Link Zgłoś
dyktator_bolandy Re: Portret polskiego bezrobotnego 12.05.10, 19:35 faktycznie, stoi na głowie. 42 letni facet na emeryturze! Odpowiedz Link Zgłoś
ipta Re: Portret polskiego bezrobotnego 13.05.10, 07:28 Syty nigdy głodnego nie zrozumie ,ani tego tonącego co się brzytwy chwyta.! ! ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arbiet mundurowi IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.10, 19:20 Ciesz się, że masz emeryture na młode lata. Ktoś dopłaca to takich młodych emerytów, którzy pózniej zabiraja prace bezrobotnym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PS Portret polskiego bezrobotnego IP: 217.97.219.* 12.05.10, 19:49 Czemu CBOS nie spytał się ile procent bezrobotych nie szuka pracy w ogóle, a zarejestrował się tylko dlatego, żeby byc na garnuszku opieki społecznej bo im się pracować nie opłaci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.05.10, 20:03 już wkrótce Polacy zaczną wracać ze emigracji bo praca tu zacznie się opłacać. Ktoś pamięta spot wyborczy z 2007? www.youtube.com/watch?v=46W3wCC6JpU&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
1realista Może pora na poważną dyskusję na temat bezrobocia 12.05.10, 20:19 Z rozpatrzeniem faktycznych przyczyn, z oszacowaniem wpływu bezrobocia na gospodarkę i próbą wypracowania efektywnych rozwiązań. Odpowiedz Link Zgłoś
toberson Mialy byc cuda i2ga Irlandia a jest dno PO!! 12.05.10, 20:43 Narod jest zmeczony cudami(lenistwem i aferami)POskomuny!!Przegonic darmozjadow!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mar Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.10, 21:30 Ostatnio rozmawiałem ze szwagrem, jaki jest najbardziej poszukiwany zawód w moich rodzinnych stronach (szwagier tam ciągle mieszka). Odpowiedział: CIEŚLA! Podobno jest straszny problem, bo ostatni cieśla ma 70 lat i już nie może dalej, tyle ma pracy. Więc może zdobył/zdobyła byś jakąś pożyteczną umiejętność i udałoby Ci się zostać cieślą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ytreedee Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: *.perr.cable.virginmedia.com 13.05.10, 01:56 Gość portalu: Mar napisał(a): > Ostatnio rozmawiałem ze szwagrem, jaki jest najbardziej poszukiwany zawód w > moich rodzinnych stronach (szwagier tam ciągle mieszka). > > Odpowiedział: CIEŚLA! > > Podobno jest straszny problem, bo ostatni cieśla ma 70 lat i już nie może dalej > , > tyle ma pracy. > > Więc może zdobył/zdobyła byś jakąś pożyteczną umiejętność i udałoby Ci się > zostać cieślą? Daj namiary, tak się składa że jestem cieślą z zawodu, może się skuszE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Portret polskiego bezrobotnego IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.10, 22:20 Dziwię się, że nikt tutaj nie wykrzykuje że bezrobotny to pijak, oszust i złodziej, który siedzi na garnuszku MOPS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniax Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.05.10, 22:42 bo oszust i zlodziej (czasami popije) zarabia kilka/kilkanascie tysiecy. a wysztalcony czlowiek siedzi na bezrobociu. Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Portret polskiego bezrobotnego 12.05.10, 23:02 Polskie społeczeństwo niewolników, jak widzę, po 20 latach balcerowiczowskiego prania mózgów dało sobie wmówić, że permanentne bezrobocie na poziomie 10-15% jest stanem normalnym. I to bez względu na koniunkturę. Czy jest kryzys czy rozwój u nas zawsze jest ponad 10%... Odpowiedz Link Zgłoś
rabart Re: Portret polskiego bezrobotnego 13.05.10, 00:56 Tak naprawdę 30% bo 2,5mln wyjechało. Bez emigracji w Polsce byłoby 28-30% bezrobocia. Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek USA rowniez wkrotce wyrzuci polskich gastarbeitow. 13.05.10, 00:41 ....Amnestii jeszcze dluo nie bedzie..... Odpowiedz Link Zgłoś
slodier Nikt nikogo nie bedzie wyrzucal 13.05.10, 01:21 Ameryka przygotowuje sie do kompleksowej federalnej reformy imigracyjnej,ktora umozliwi szybki proces na drodze do otrzymania legalnego statusu.Jedna z wazniejszych cech tej reformy bedzie tez weryfikacja wydanych w ciagu ostatnich 21 lat (od konca komunizmu) dokumentow stalego pobytu i obywatelstwa jako ze obecni terrorysci wywodza sie zwykle z ludzi posiadajacych takie statusy. Lojalnosc wobec Ameryki i dobry charakter moralny(nie taki jak np.heraldek),bedzie podstawa do nostryfikacji tych dokumentow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawelM Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: 94.254.152.* 13.05.10, 08:23 ukończyć studia, a być przydatnym w firmie, to nie to samo. Dotyczy to również rzekomej znajomości Offica, która ogranicza się do pisania tekstów w Wordzie. Zleciłem kiedyś znającemu podobno biegle cały pakiet stworzenie kalkulatora do wycen i okazało się, że jego umiejętności są na poziomie podstawowym. Poza tym z dwoma językami szukaj pracy w cywilizowanym świecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Portret polskiego bezrobotnego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.10, 08:41 Czemu nic nie piszecie o młodych absolwentach uczelni wyższych? Polaska ich kształci aby potem wyjeżdzali??? Po co tyle mc na kierunkach studiów po których już od dawna nie ma co robić? Czy to nie jest marnowanie pieniędzy? No i powinna być stawka minimalnej płacy ustalona nie jedna tylko 3 w zależności od wykształcenia... Bo nie powinno być tak że ktoś po zawodówce i po studiach zarabia minimalna krajowa, czyli po równo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i Re: Portret polskiego bezrobotnego IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.05.10, 17:22 "Już wkrótce Polacy zaczną wracać z emigracji, bo praca będzie się opłacać. Będą nas leczyć dobrze zarabiający lekarze i pielęgniarski, dobrze zarabiający nauczyciele będą uczyć nasze dzieci, a dobrze zarabiający policjanci będą dbać o nasze bezpieczeństwo." www.youtube.com/watch?v=wVO8Xb5japU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadeusz Wierzbicki Portret polskiego bezrobotnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.10, 08:46 Bzdurne wnioski. Prawda jest również taka: masz wyjątkowe osiągnięcia i oczywiście wykształcenie spotykasz się z agresywnym oczekiwaniem wyjazdu. "Jeśli jesteś taki dobry, to czemu tu jeszcze jesteś!" Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur A ja znam byłego bezrobotnego, który został 13.05.10, 09:12 piątym eksporterem w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Portret polskiego bezrobotnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.10, 23:39 a ja byłem na IPD ładnie nazwane w urzędzie pracy czyli jakieś indywidualne doradztwo... A polegało to na tym że "Pani" wypytała mnie o to co miała przed sobą na biurku czyli moje dane i koniec aaaa no i dała mi jakieś papierki w których musze zapisac dane z kim się kontaktowałem i koniec ŻENADA I PARODIA Odpowiedz Link Zgłoś
jursze Gdy pracy nie ma 14.05.10, 06:53 to nie ma i choćby ktoś skończył 100 fakultetów, to i tak dla każdego pracy nie stanie.Czy powinno być chwałą dla rządzących Polską, że mamy coraz więcej obywateli z wyższym wykształceniem pracujących "na zmywaku"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ina Re: Gdy pracy nie ma IP: *.chello.pl 14.05.10, 14:05 daj spokój, jaka chwała dla naszego rządu??? Nasz rząd z przeproszenie to gó... obchodzi co ze społeczeństwem, wszak oni pracę mają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arbeit Re: Gdy pracy nie ma IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.10, 20:43 Widział ktoś bezrobotnego syna dyrektora czy prezesa? A czy sa tacy wybitni z urodzenia czy jak?! Wiadomo ze znajomościami to każda miernota znajdzie posadke, a wykształcić sie mozna póżniej, szkolenie też sie zrobi w międzyczasie. Szkoda tylko, że wykształceni i po kursach pracy nie mają bo sa ludzmi z ulicy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ina Re: Gdy pracy nie ma IP: *.chello.pl 14.05.10, 14:16 Jaka chwała dla rządzących??? A co ich to obchodzi że tyle ludzie jest bez pracy, ważne że ONI mają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Portret polskiego bezrobotnego IP: *.cpe.marton.net.pl 14.05.10, 08:22 Polska to piękny kraj w moim przypadku studia wyższe mgr inż ochrona środowiska 2 lata doświadczenia w produkcji niestety motoryzacja bo "kryzys" najbardziej dotknął tą branżę od 8 miesięcy szukam pracy i wiem co to jest te 8 miesięcy ale "cieszę" się że łapię się jeszcze do tych krótko poszukujących pracę hehehe kupa śmiechu, studia dzienne niby bezpłatne ale trzeba się utrzymać często wyjechać do innego miasta koszta wynajęcia lokum czy innych niezbędnych środków w przeciągu 5 lat studiów to za moich czasów ok 30-40 tyś zł i co z tego? kiedy to się zwróci?czy się w ogóle opłaca? państwo namawiało i namawia do studiowania a co daje w zamian? bezrobocie i codzienne budzenie się rano z myślą czy dziś kolejny dzień smutku i walki czy może w końcu się uda? chyba w dzisiejszych czasach bez znajomości to tylko powiesić się można. POLSKO oby tak dalej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ochroniacz Ochrona środowiska IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.10, 20:47 Właśnie, wymyślają kierunki perspektywiczne i taka ochrona środowiska jest niby strasznie na czasie. I co z tego skoro nikt nie przywiązuje wagi do takiej wiedzy, myślą że córcia po pedagogice też bedzie fachowcem od środowiska. Tak to jest- praca w perspektywie jest ale za lat kilka a teraz co?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość desperaci! IP: *.mas.abpl.pl 14.05.10, 08:36 Z doświadczenia wiem, że obecnie przypada 500 os. na jedno miejsce pracy. Desperaci zaniżają stawki i za normalne wynagrodzenie nie można dostać pracy. Ludzie opamiętajcie się jak długo pociągniecie na najniższej pensji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ivv Re: desperaci! IP: *.chello.pl 14.05.10, 09:56 Czytaj: na dotacji z emerytury taty i mamy. Odp: Aż umrą, a delikwent sam się zestarzeje. Ja się pytam, czy warto tu zdzierać buty na chodzenie do takiej pracy? Co prawda na Zachodzie też kryzys, ale tam jednak chyba łatwiej i na pewno za lepsze pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś