Gość: lidka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.04, 12:57 Chciałabym wiedzieć na czym polega taka praca, bo spełniam prawie wszystkie wymagania firm na to stanowisko. Co jest najtrudniejsze w tej pracy i jak ja znaleźć?????? dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
epione Re: Czy ktoś pracował jako przedstawiciel medyczn 04.03.04, 15:39 Jeśli spełniasz pewne warunki, to pracę znajdziesz bez problemu. Na tych stanowiskach są bardzo duże rotacje i wciąż poszukują nowych pracowników. Ja pracowałem w dwóch różnych firmach farmaceutycznych. Teraz na szczęście zmieniłem branżę, ale od czasu do czasu otrzymuję jeszcze telefony z propozycjami. Odpowiedz Link Zgłoś
vokulski Re: Czy ktoś pracował jako przedstawiciel medyczn 04.03.04, 16:34 Pracowałem w Novartisie bardzo sobie chwalę i żałuje że sie zwolniłem , ale nie dałem rady ciągnąc dwa etaty , po za tym próbowałem otwarzyc własny biznes ale niestety się nie udało . Praca była naprawdę fajna najdłużej pracowało się po 8 h dziennie , było naprawdę super Odpowiedz Link Zgłoś
vokulski Re: Czy ktoś pracował jako przedstawiciel medyczn 04.03.04, 16:40 vokulski napisał: > Pracowałem w Novartisie bardzo sobie chwalę i żałuje że sie zwolniłem , ale nie > > dałem rady ciągnąc dwa etaty , po za tym próbowałem otwarzyc własny biznes ale > niestety się nie udało . Praca była naprawdę fajna najdłużej pracowało się po > 8 h dziennie , było naprawdę super A pracowało się dlatego tak krótko bo wystarczyło mieć dobre układy z farmaceutami i wszystko sie załatwiało bez problemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Re: Czy ktoś pracował jako przedstawiciel medyczn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.04, 17:22 A znasz namiary do tej firmy i czy maja jakieś biuro w Krakowie?? Wielkie dzięki za info Odpowiedz Link Zgłoś
vokulski Re: Czy ktoś pracował jako przedstawiciel medyczn 04.03.04, 17:44 Warszawa Business Unit: Pharmaceuticals Address: Novartis Poland Sp. z o.o. Al. Witosa 31 PL-00-710 Warszawa POLAND Phone: +48 22 5508888 Fax: +48 22 5508700 URL: www.novartis.pl Odpowiedz Link Zgłoś
vokulski Re: Czy ktoś pracował jako przedstawiciel medyczn 04.03.04, 17:45 Pruszkow Business Unit: Generics Address: Lek Polska Sp. z o.o. ul. Grunwaldzka 39 A PL-05-800 Pruszkow POLAND Phone: +48 22 7282458 Fax: +48 22 7588748 URL: www.lek.com.pl/index.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
vokulski Re: Czy ktoś pracował jako przedstawiciel medyczn, 04.03.04, 17:46 Pruszkow Business Unit: Generics Warszawa Business Unit: Consumer Health Address: Novartis Poland Sp. z o.o. ul. Bokserska 66 PL-02-690 Warszawa POLAND Phone: +48 22 4557575 Fax: +48 22 4557577 URL: www.novartis.pl 1 Tutaj pracowałem ;-)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bono Re: Czy ktoś pracował jako przedstawiciel medyczn IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.03.04, 23:16 Czołem vokulski, mam do Ciebie prośbę, czy mógłbyś napisać więcej info. na temat pracy na tym stanowisku? tzn. chodzi mi jak wygląda dzień pracy PM? jak wyglądają kontakty z farmaceutykami i lekarzami? tzn. tak jak dokładnie wygląda dzień pracy. dzieki z góry i pozdr, Odpowiedz Link Zgłoś
vokulski Re: Czy ktoś pracował jako przedstawiciel medyczn 05.03.04, 07:20 Ja akurat nie miałem kontaktów z lekarzami i czuję do tego typu kontaktów straszna niechęć .Miałem kontakt z farmaceutami , Dzień wyglądał tak że miałeś do odwiedzenia 10 aptek dziennie nieraz 15 i musiałeś tam wpaść pogadać o dupie maryni z kierownikiem zrobic ekspozycje , sprzedać jakiś pakiet ,umówić jakąś promocję w większych aptekach . I to tyle . Ogólnie większość farmaceutów zapamietała mnie na tyle dobrze że jak wprowadzałem nową rzecz na rynek warszawski zrobiłem w 3 miesiące to co nie udało sie kilkunastu osobom przede mną przez 2 lata , zrobiłem cały rynek i rozstałem się z firmą ( nieoficjalnie wiem że takie było zamierzenie zatrudnić kogoś kto zrobi rynek - a potem można wziąść jakiegoś tupacza z polski po szkole za 800 zł i niech śmiga , zresztą co to za filozofia kiedy produkt wprowadziłem do wszystkich hurtowni i zaczal dosc dobrze rotować , ale taka kolej rzeczy ja za 800 zł pracować nie mam ochoty chyba żżę na 1/4 etatu A co do firm farmaceutycznych to bez doświadczenia jest praktycznie niemożliwe dostanie pracy chyba że ma się kogoś kto ma bardzo mocne plecy , bo jest dużo osób na rynku z doświadczeniem a dużo firm tez się łączy w branży farm. więc są redukcje . Praca jest naprawdę spoko zarabia sie dosc duzo jak ktoś ma zylke handlowa to powinien zarobic jakies 4000 tys oczywiscie po jakims czasie nie od razu wiec ludzie jednak staraja sie utrzymac Odpowiedz Link Zgłoś
vokulski Re: Czy ktoś pracował jako przedstawiciel medyczn 05.03.04, 07:33 Najważniejsza rzecz to byc otwartym na ludzi ;-) i byc innym od wszystkich , moja siostra jest kierownikiem i zawsze jak widzi przedstawiciela firmy który do niej przychodzi to myśli "nastepny kretyn ze sztucznym usmiechem na twarzy za chwile pewnie piepsznie jakis komplement i bedzie natretnie słodki" - i niestety to się sprawdza , mam kumpla który pracuje tez w firmie farmaceutycznej ale zajmuje sie szpitlalmi to jedynym jego zadaniem to jest jezdzenie do ordynatora i gadanie o dupie maryni ewentualnie wypicie z nim w sobote po pracy i raz na 3 lata ma przetarg ktory oczywiscie wygrywa , fajna fucha ale strasznie nieetyczna ,feeeee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lidka Re: Czy ktoś pracował jako przedstawiciel medyczn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.04, 11:17 To rzeczywiście do tej pracy trzeba mieć jakieś doswiadczenie . Ja niestety go nie mam ale spełniam pozostałe warunki. Czyli oznacza to ze nie moge liczyć na taka pracę?? Odpowiedz Link Zgłoś
vokulski Re: Czy ktoś pracował jako przedstawiciel medyczn 05.03.04, 12:15 Wiesz warto na to wszystko patrzeć czasmai oczami pracodawcy , wtedy dużo można zobaczyć Polecam szczególnie książke "chyba negocjacje z kapitałem" bardzo ciekawa pozycja opisuje jak rozmawiać z "niewidzialnym kapitałem" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REP nr.1 w POLSCE Re: Czy ktoś pracował jako przedstawiciel medyczn IP: 212.244.224.* 08.03.04, 17:31 REP. bo to skrót... nieważne Nie przeczytałem całej korespondencji na temat pracy w charakterze PM. nie musiałem ,bo pracowałem w tym ho ho ho. Tak więc mili Państwo należy się wam kubeł bardzo zimnej wody na głowę. Kolega vokulski to sie chyba z koniem na łby zamienił. O pracy REP-a wie .... nic nie wie, chyba mu jacyś koledzy opowiadali! Jaka łatwa praca? Jaka przyjemna? Niech się puknie w głowe. Pracowałem w kilku firmach i pierwsze słowo jakie mi przychodzi na myśl to to że jest upokarzająca. Dlaczego? Bo: 1.lekarz do którego się wchodzi patrzy na Ciebie jak na akwizytora i gdyby nie miał interesu żeby Cię przyjąć nawet by Cię nie wpuścił. Bezpowrotnie skończyły się czasy gdy Pan dr na widok przedstawiciela wysyłał przysłowiową Panią Krysię po ciasto ... (tak tak... i tak bywało... years ago) 2.Pracując w firmir należy promować produkty merytorycznie a to wiarze sie z powolywaniem sie w trakcie rozmowy z lekarzem na różnego rodzaju wyniki badań , rekomendacje itp. Niby OK, ALE ALE lekarze nie wierzą w badania. (i słusznie bo co to za badanie na 30 czy 40 osobach, albo takie w którym jest dużo lipy.Spoko spoko wiem że badania są nadzorowywanie przez kom. etyczne, maja swoich porwadzących itd. marność nad marnościami a wszystko to marność!) Dlaczego nie wierzą? Bo mili Państwo po waszym wyjsciu przychodzi inny reprezentant i wywraca wszystko do góry nogami . Ma inne badania w których udowadnia że to co Wy powiedzieliści jest niepawdą , albo że to o czym mówiliści jest nieistotne, itd,itd.kombinacji jest ogrom. 3.Drodzy czytelnicy a teraz jeszcze jeden nieładny przykład. Wyobraźcie sobie że jesteści szefem salonu sprzedaży samochodów. Macie trzy samochody w ofercie auto nr. 1 to najnowsze ferrari , auto nr. 2 to dodge viper wersja max. i auto nr. 3 np. mercedes klasy C(auto dobre którym dojedzie sie tam gdzie się chce, które nie zepsuje się, jest bezpieczne ogólnie jest dobre ale daleko mu bardzo daleko do ferrari czy dodga). Przychodzi do was klient po auto. Ferrari , sportowy dodge i mercedes w tym wypadku nie mają aż tak kolosalnych różnic cenowych. Dla potrzeb tej przypowieści przyjmijmy że każde z tych aut mieści się w przedziale zawartym miedzy 35-40 zł. W normalnych warunkach jako świetni sprzedawcy szanujący swoich klientów zaproponowalibyście im kupno ferrari badż dodga vipera bo mercedes chociaż dobry to jeszcze mu sporo brakuje do tych dwóch pierwszych bolidów. NO WŁAŚNIE... W NORMALNYCH WARUNKACH...ale zeby było weselej wasza sytuacja jest o tyle dziwna że za ferrari czy dodga nie dostaniecie premi,nawet złamanego grosza ,ALE ZA sprzedaż MERCEDESA MACIE KUPĘ KASY. Pamiętajcie mercedes to nie duży fiat.Merc to bezpieczne , dobre auto ( i do tego premia dla Was) CO PROPONUJECIE KLIENTOWI ZA TE 35-40zł? NO JASNE ZE MERCA. Lekarz to sprzedawca w salonie. Samochody to leki. Dziś na rynku nie ma gówien które wogóle nie leczą ,walka trwa pomiedzy dobrymi,bardzo dobrymi i najlepszymi lekami, a nie miedzy "duzym fiatem z 1972r. a ferrari model 2004". Przedstwiciele dają lekarzom premię za sprzedaż mercedesów, dlatego czasami mimo porównywalnej ceny nikt nie wyjedzie z salony ferrari. TO JEST CHORE ALE PRAWDZIWE!!!!!!!!!!!! 4.Co może zrobić przedstawiciel który, chce mieć wyniki ? Musi okrutnie kombinować, być milusinski dla niejednokrotnie zidiociałych lekarzy a co gorsza musi być miły dla lekarzy zmanierowanych przez firmy farmaceutyczne. 5.Lekarze kłamią prawie wszystkich przedstawicieli!!!!! bo wszedzie szukają kasy. Obraża was to drodzy lekarze?? Powiem tylko że mnie też , ale taka jest prawda. Urolodzy,gastroenterolodzy,ortopedzi, pulmonolodzy, kardiolodzy wszyscey na potęgę chcą kasy. TAK JEST. I frimy tą kasę dają, pytamnie tylko u którego lekarza kupi się tanie i wiecej. 6.Wchodząc do lekarza nie jesteście w stanie promować leków merytorycznie,lekarze chca was przerobić na kasie a Wy kochani przyszli przedstawiciele macie się ładnie uśmiechać i wszystko znosić dla kilku recept więcej. PORONIONA SYTUACJA! 7. 4000 zł??? Kolega vokulski na głowę upadł. Najnowsze stawki są następujące. Firmy pośredniczące(te które zatrudniają swoich PM. chociaż własnych leków nie mają ,to wynajmują PM dla firm farmaceutycznych) -te firmy płacą ok. 2000 do max. 2200 na rękę. Firmy farmaceutyczne placą od 1700 - 2200 zł na ręke dla PM. bez doświadczenia. Ludzie z doświadzczeniem.to inna bajka, ale 4000 netto mają bardzo, bardzo BARDZO NIELICZNI. 8.Wasze obowiążki. to od 9 do czasami w sezonie 14 wizyt, ale to nie koniec bo trzeba po powrocie zaraportowac dzień pracy, odebrać np. 10 maili i na 3 z nich odpowiedzieć. Od szefa dostaniecie np jakieś tabelki do zrobienia i już 3 godzinki poszły w buraki i fajny film w TV poszedł w zapomnienie( a tak chcieliście go oglądnąć) Takich dodatkowych gówien zawsze jest masa.ZAWSZE.8h prcy Panie vokulski??? Jeb... sie Pan w łeb. Nie dziwię się że Pana wyrzucili:-) 9.raz w msc. przychodzą wyniki i nie zawsze wiesz czego mozesz się spodziewać... bo życie (czytaj lekarze) zaskakuje. A ręka kata czuwa. 10.Po 4 latach budzisz się rano i mówisz sobie . Kur.. mać jak mam jechać i słuchać tego wszystkiego to mam dość! Dlatego świadomie odszedłem!! Świadomie i chociaż ponoć byłem świetny w tym co robiłem to miałem dość. Bardzo wielu moich zanjomych zostało wyrzuconych z firm farmaceutycznych (wypalili się), inni odeszli jak ja, jeszcze inni mieli wypadki, a niektórzy awansowali i Ci dopiero mają przesrane życie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ale bywało fajnie kiedy balowaliśmy po całym świecie . STOP STOP teraz możecie liczyć co najwyżej na wyjazd do Pragi, Rzymu itd. ale nie podniecajcie się zbytni. Czasami nawet jesli zabiorą was nad morze możecie nie miec czasu pochodzić boso po piasku. Szkoda bo to świetne uczucie.... Pa i powodzenia. p.s.Nie dajcie się zwariować Odpowiedz Link Zgłoś
beza_beza Re: DO REPA NR 1 08.03.04, 17:57 Jestes zapewne lekarzem z wykształcenia. Mam rację? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REP NR 1 Re: beza beza IP: 212.244.224.* 09.03.04, 12:32 a jakie to ma znaczenie? Żadne. Czy lekarz czy nie to robota tak samo chora. Nie mam powodów żeby przeinaczać prawdę , ta praca wygląda dokładnie tak jak ją opisałem,chyba żę ktoś ja robi na odpiernicz i wtedy wpada z obiegu bardzo szybko. Tak jak kolega vokulski. Odpowiedz Link Zgłoś
vokulski Re: beza beza 09.03.04, 19:02 nie lubie się na nikim wyżywać ale teraz sobie poluzuje Po pierwsze debilu jeden nie pracowałem jako medyczny tylko apteczny więc cały ten twój wywód był bardziej koło mnie niż do mnie , wiec czytaj najpier a potem pisz a nie odworotnie Po drugie kretynie nie mnie wyrzucili tylko sam sie zwolniłem miałem inną pracę i stwierdziłem że jednak ta duga praca mi bardziej odpowiada Na przyszłość to że ty tak masz to nie znaczy ze inni tez tak maja , ale czlowiek nie jest w stanie wyobrazic sobie innej sytuacji niz jego wlasna Odpowiedz Link Zgłoś
malakunia Re: Czy ktoś pracował jako przedstawiciel medyczn 08.03.04, 22:03 "super " się to czytało.mam identyczne spostrzeżenia.Praca w firmie to nie jest bajak jak się niektórym wydaje( sama tak kiedys myslałam :-() Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beza_beza Re: A może problem polega na tym, że IP: *.net.autocom.pl 08.03.04, 22:43 lekarze (podstawowe wymaganie w ofertach na REPA) powinni leczyć a handlowcy sprzedawać? W końcu nie po to się kształcili w tym kierunku żeby teraz zajmować się handlem. Bo przecież w zawodzie REPA o nic innego nie chodzi jak tylko o sprzedaż. Może stąd te tak krytyczne wypowiedzi i frustracje? Handel jest ciężkim kawałkiem chleba, to wiedzą Ci, którzy mają doświadczenie. To nie parę godzin w przychodni za biurkiem i wypisywanie recept to też nie operacja czy ciekawe badanie jak kto woli. To handel i to drapieżny w tych czasach. Są jednak i tacy co lubią ciężko pracować. Nie można tak zniechęcać Panie REP nr 1 i Pani Malakunio! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REP NR 1 Re: A może problem polega na tym, że IP: 212.244.224.* 09.03.04, 12:41 halo halo jednak widzę że muszę się wytłumaczyć z mojego wykształcenia. Otóż nie jestem lekarzem skończyłem dwa fakultety niezwiązane z med. i wiem co znaczy praca cieżka, a co znaczy upokarzająca. REP-owanie to lipa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beza_beza Re: Do REPA NR 1 IP: *.net.autocom.pl 09.03.04, 12:58 To w takim razie może chciałbyś popracować na budowie? W sensie np. zaopatrzenia kontraktów? W stresie ponad ludzkie siły? Gdzie centralę klimatyzacyjną (to jeden z przykładów) musisz dostarczyć z dnia na dzień a ma parametry np. niestandardowe i wymaga specjalnej konstrukcji a termin jej dostarczenia, wbudowania i odbioru jest obwarowany karą od wartości całości kontraktu a nie tylko od tej jedynej? A może np. dostarczysz kanały wentylacyjne i na budowie okaże się, że projektant się pomylił dając Ci rysunek na podstawie, którego była dostawa i żaden z nich nie pasuje? To tylko dwa przykłady z ich mnogości w tej pracy. Może wolisz taką jazdę? 100% odpowiedzialności od np 8.000.000,00 USD? I może wolisz dojeżdżać z Krakowa do Warszawy co tydzień? Płacić z własnej kieszeni za dojazd i mieszkanie? Np. z pensji 3.000 zł miesięcznie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beza_beza Re: Do REPA NR 1 IP: *.net.autocom.pl 09.03.04, 13:15 Zapomniałam dodać, że ja przepracowałam w takich warunkach 4 lata inni dłużej inni krócej. Wszyscy jednak w firmie zakończyliśmy i rozliczyliśmy nasze kontrakty z zyskiem dla firmy. A na podziękowanie wręczono nam zwolnienie grupowe z przyczyn leżących po stronie pracodawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REPnr.1 Re: Do REPA NR 1 IP: 212.244.224.* 12.03.04, 13:04 No właśnie i to jest cała prawda o pracy w firmie. Wszędzie trzeba być profesjonalistą , ale w firmie far. polega to na między innymi wazeliniarstwie, krętactwie a później niektórych spotyka przykrość w postaci zwolnienia. I TO MA BYĆ FAJNA PRACA? BO TAK JĄ NAZWAŁ PAM VOKULSKI! śmieszny chłopczyk! Odpowiedz Link Zgłoś
ozlem Re: A może problem polega na tym, że 09.03.04, 12:41 Gość portalu: beza_beza napisał(a): > lekarze (podstawowe wymaganie w ofertach na REPA) powinni leczyć a handlowcy > sprzedawać? > W końcu nie po to się kształcili w tym kierunku żeby teraz zajmować się > handlem. Bo przecież w zawodzie REPA o nic innego nie chodzi jak tylko o > sprzedaż. Może stąd te tak krytyczne wypowiedzi i frustracje? Dokładnie tak! dlatego własnie firmy farmaceutyczne coraz chetniej zatrudniaja bardziej entuzjastycznie nastawionych ludzi po innych studiach, i wola ich przeszkolic produktowo, niz znosić sfrustrowanych repów-lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
malakunia Re: A może problem polega na tym, że 09.03.04, 15:11 Widać ,że masz bardzo nikłe pojęcie o zawodzie lekarza.TO BARDZO ciężki kawałek chleba . Odpowiedz Link Zgłoś
vokulski Re: Czy ktoś pracował jako przedstawiciel medyczn 05.03.04, 11:43 Gość portalu: lidka napisał(a): > Chciałabym wiedzieć na czym polega taka praca, bo spełniam prawie wszystkie > wymagania firm na to stanowisko. Co jest najtrudniejsze w tej pracy i jak ja > znaleźć?????? dziękuje wiesz cięzko niezmiernie odpowiedzieć na to pytanie , po pierwsze czy ktoś zechce cię zaprosić na rozmowę 1 warunek mając do wyboru 50 innych osób mających kontakty w aptekach i którzy juz na drugi dzień zaczynają efektywnie pracowąć , farmaceuci bardzo przywiązują się do osób , tak jak pisałem wcześniej ,ja najpierw pracowałem w Novartisie potem przeszedłem do innej firmy i praktycznie 75 % sprzedałem tylko dlatego że kierownicy mnie znali i mi ufali Więc wiesz dla firm farmaceutycznych liczy sie tak naprawde wzrost sprzedaży kosztem konkurecji , coraz mniej etyki Więc reasumując jesli nie masz kogoś kto położy twoje CV na biurku osoby rekrutujacej która sie z toba spotka i zaoferuje prace to marne szanse Chociaż czasami sie zdaża że chca osoby bez doświadczenia wiadomo chodzi o kase ale wtedy raczej oferuja 1000 zł chociaz i tu nie ma pewnosci ze sie nie trafi jakis desperat z doswiadczeniem który przyjmie takie warunki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starter Re: Czy ktoś pracował jako przedstawiciel medyczn IP: *.visp.energis.pl 05.03.04, 23:46 ej vokulski... nie generalizuj. mnie nikt "nie polozyl w teczce" mam jeszcze 2 ost. egzaminy do zdania zanim bede "doktór" i wlasnie sie dowiedzialem, ze dostalem prace jako PM. nie wiem jakim cudem bo jak dla mnie rozmowe (pierwsza) spalilem na maxa (bylem zmeczony i wlasciwie nie wiedzialem po co to robie)... potem juz bylo good. a teraz :-) znajomi z roku robia TAAAAAKIE oczy... bo nagle sie okazuje ze oni ida na staze po 508 pln a ja na okres probny za... (duzo, duzo, duzo wiecej)jaki z tego moral: PISAC CVki (mnie wystarczylo 8 cv, 3 z nich"zlapaly" jedna zatrudnila:-P) Odpowiedz Link Zgłoś
kperlinska Re: Czy ktoś pracował jako przedstawiciel medyczn 06.03.04, 01:10 Zastanawiam sie, czy w liscie motywacyjnycm powinnam sie pochwalic znajomoscia wszystkich aptekarzy w moim miescie (no prawie wszystykich), co ma związek z pracą w NFZ... No i czy brak prawa jazdy wyklucza mnie z tej pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
beza_beza Re: A jeśli ktoś bardzo chce pracować jako PH 06.03.04, 12:16 w firmie farmaceutycznej ale nie ma ani doświadczenia w takiej firmie (ma w innej branży) ani wykształcenia farmaceutycznego, biologicznego, medycznego TO JUŻ WOGÓLE NIE MA SZANS???? Pomimo tego, że szybko się uczy? Ja mam marketing, zarządzanie, public relations i ekonom. (pracowałam w instalacjach przemyslowych). TO ZNACZY ŻE NIE MAM SZANS??? WOGÓLE??? Odpowiedz Link Zgłoś
ozlem Re: A jeśli ktoś bardzo chce pracować jako PH 06.03.04, 14:52 Jesli masz do tej roboty predyspozycje, to wykształacenie naprawdę jest sprawą drugorzedną. Wpomniany juz tu Novartis jak najbardziej przyjmuje ludzi po kierunkach ekonomicznych, którzy chca sie sprawdzić w roli przedstawiciela medycznego (i to w dodatku nie OTC, ale leków na receptę). Odpowiedz Link Zgłoś
beza_beza Re: A jeśli ktoś bardzo chce pracować jako PH 06.03.04, 15:06 ozlem napisała: > Jesli masz do tej roboty predyspozycje, to wykształacenie naprawdę jest sprawą > drugorzedną. Wpomniany juz tu Novartis jak najbardziej przyjmuje ludzi po > kierunkach ekonomicznych, którzy chca sie sprawdzić w roli przedstawiciela > medycznego (i to w dodatku nie OTC, ale leków na receptę). Mam predyspozycje do sprzedaży praktycznie wszystkiego. Mam prawo jazdy czynne bo jeżdżę na bieżąco (ostatnio Kraków - Warszawa). Mam własny samochód, komp. osobisty, telefon domowy (fax). Mogę to udostępnić jak kto woli. Wiem na czym ta praca polega bo mieszkałam długo z osobą, która była PH w firmie Pfaizer. Tylko, że wspomniane firmy nie odpowiadają na moje aplikacje. Co mam myśleć? Odpowiedz Link Zgłoś
ozlem Re: A jeśli ktoś bardzo chce pracować jako PH 06.03.04, 15:16 beza_beza napisała: > Tylko, że wspomniane firmy nie odpowiadają na moje aplikacje. Co mam myśleć? Przede wszystkim raczej sobie darowac składanie aplikacji kiedy firma nie ogłosiła rekrutacji w regionie który Cie interesuje, bo to oznacza, ze maja komplet przedstawicieli i nikt nie bedzie sobie głowy zawracac spotykaniem sie z kandydatem. Poza tym to nie ma wiekszego sensu tez z tego powodu, ze generalnie firmy farmaceutyczne nie "magazynują" aplikacji, tylko wybieraja sobie kogoś z rekrutacji bieżacych. Odpowiedz Link Zgłoś
beza_beza Re: A jeśli ktoś bardzo chce pracować jako PH 06.03.04, 15:20 ozlem napisała: > beza_beza napisała: > > > Tylko, że wspomniane firmy nie odpowiadają na moje aplikacje. Co mam myśle > ć? > > Przede wszystkim raczej sobie darowac składanie aplikacji kiedy firma nie > ogłosiła rekrutacji w regionie który Cie interesuje, bo to oznacza, ze maja > komplet przedstawicieli i nikt nie bedzie sobie głowy zawracac spotykaniem sie > > z kandydatem. Poza tym to nie ma wiekszego sensu tez z tego powodu, ze > generalnie firmy farmaceutyczne nie "magazynują" aplikacji, tylko wybieraja > sobie kogoś z rekrutacji bieżacych. Z rekrutacji bieżacych też nic nie wynika. Do Pfaizera moja przyjaciółka się dostała poprzez kogoś. I myślę, że jeśli ja nie mam tam nikogo to tylko w tym leży mój problem. A tak bym chciała pracować w tym zawodzie... Odpowiedz Link Zgłoś
ozlem Re: Czy ktoś pracował jako przedstawiciel medyczn 06.03.04, 14:57 Niestety, brak prawa jazdy wyklucza Cię w 100% jesli chodzi o firmy, które zapewniaja samochód służbowy,ale pewnie jako przedstawiciel na niepełny etat (kiedy samochodu raczej nie dają) jakąś tam szansę masz, w zalezności od bardziej konktretnych ustaleń z firmą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: praktyk Re: Czy ktoś pracował jako przedstawiciel medyczn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.04, 23:48 pytanie 1 - powinnaś sie pochwalić znajomością aptekarzy w mieście pytanie 2 - brak prawa jazdy raczej dyskwalifikuje jako ph , bo trzeba odwiedzać sporo punktów dziennie i komunikacją miejską nie dasz rady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guest Re: Czy ktoś pracował jako przedstawiciel medyczn IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.04, 19:58 Droga Lidko, kilka dni temu dostalam propozycję pracy jako PM (leki na receptę). Nigdy nie byłam wcześniej PM, ani nawet przedstawicielem handlowym. W dodatku jestem bliżej czterdziestych urodzin, niż trzydziestych. To była jakaś dziesiąta moja rozmowa (wcześniej zdarzyło mi się ze trzy razy odpaść na ostatnim etapie rekrutacji). Aplikacji wysłałam multum. Co najśmieszniesze, kilka dni wcześniej podjęłam już pracę na warunkach finanswych zbliżonych do PM, za to dużo spokojniejszą. Zdecydowałam, że w niej zostanę. Czas pokaże, czy moja decyzja była słuszna. Jeżeli nie była, to dalej będę szukać pracy jako PM. Życzę Ci powodzenia i próbuj aż do skutku. Jak się człowiek zaweźmie, to przeważnie mu się udaje. P.S. Razem ze mną szukał pracy kolega z prawie dziesięcioletnim stażem jako przedstawiciel handlowy i później apteczny. On nie znalazł ( na szczęście pracuje i tylko chce zmienić firmę) Ja tak. Rób swoje i nie słuchaj złośliwych doradców. Jest ciężko, ale to wina czasów, a nie Twoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Szczygieł Re: Czy ktoś pracował jako przedstawiciel medyczn IP: *.stacje.agora.pl 15.03.04, 21:58 Szanowna Guest, miałbym do Pani prośbę- czy moze mi Pani podać swego maila - miałbym pewną propozycję. Proszę o list. Mariusz Szczygieł, Gazeta Wyborcza. mariusz.szczygiel@agora.pl Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew74 To praca mało etyczna:( 06.03.04, 20:06 Płaci się lekarzom za sprzedaż lekarstw łapówki i dlatego wciskają biednym pacjentom tony niepotrzebnych lekarstw. A praca? Codziennie musi odwiedzić około 10 lekarzy i wciskać Twoje lekarstwa zdobyć numer konta i jednym słowem uzależnić go od siebie. No i wchodzisz bez koilejki a tego pacjenci nie lubią. Odpowiedz Link Zgłoś
epione To nie taka łatwa i przyjemna praca 09.03.04, 15:34 Rep Nr1 włożył kij w mrowisko i zaczęło się... Sam przyglądałem się w jakim kierunku pójdzie wcześniejsza dyskusja nie zabierając w niej głosu i nie pomyliłem się. Ludzie! Wszystkie wyobrażenia o cudownej pracy na stanowisku PM wrzućcie do kosza. To nie jest tak jak myślicie, a jednym z dowodów na to jest bardzo duża liczba ogłoszeń oferujących to stanowisko. Tam po prostu jest ogromna rotacja, bo nie wszyscy wytrzymują narzucone tempo, stres, a przede wszystkim codzienne upokorzenia. Do moich zadań należały kontakty z farmaceutami. Wierzcie mi, że to jeszcze bardziej zepsute i zadufane w sobie środowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beza_beza Re: Dobrze. Są plusy i minusy ale ... IP: *.net.autocom.pl 09.03.04, 15:52 firma farmaceutyczna istnieje na rynku to jest ważne ISTNIEJE! Firma budowlana natomiast istnieje chwilę często tylko na jeden dwa kontrakty i znika a Tobie pozostaje wielkie NIC. Szukaj potem wiatru w polu. Wpisujcie swoje sugestie. Te informacje od Was dają dużo do myślenia. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
epione Re: Dobrze. Są plusy i minusy ale ... 09.03.04, 16:00 Bo farmacja da sobie radę nawet w najgłębszym kryzysie. Dlatego dobrze jest pracować w tej branży. To nie podlega dyskusji. Minusy dotyczą charakteru i specyfiki pracy przedstawicieli handlowych / medycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beza_beza Re: Epione IP: *.net.autocom.pl 09.03.04, 16:14 Właśnie o tym staram się powiedzieć o branży. Jeśli jednak ktoś jest silny, daje sobie radę w bardzo trudnych sytuacjach, radzi sobie z wszystkimi problemami w pracy, to poradzi sobie i w pracy przedstawiciela firmy farmaceutycznej. A tu przynajmniej człowiek ma szansę popracować dłużej a nie tylko chwilę i potem zastanawia się jak napisać CV gdy ma się 31 lat i 7 budowlanek za sobą. Jak to jest przyjmowane u pracodawców? Powiem Ci - niebieski ptak. Nikt Cię nie pyta z czyjej winy jesteś zwolniony. Poprostu Twoje CV odpada na wstępie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REP nr.1 Re: To nie taka łatwa i przyjemna praca IP: 212.244.224.* 12.03.04, 13:08 ślę ukłony jednemu z nielicznych w tej rozmowie którzy wiedzą co mówią. Gdyby wszyscy w tym kraju wiedzieli o swojej pracy tyle co my o pracy w charakterze REP-a to ten kraj byłby potęgą gospodarczą. A tak mamy kupę gospodarczą! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pysia do bezy-bezy IP: *.crowley.pl 09.03.04, 17:20 Rany, ale jesteś zdecydowana, sama nie wiesz w co się ładujesz, ale myślę, że mam dobrą radę dla ciebie. Otóż ja znalazłam pracę repa w małej firmie outsourcingowej, czyli robiącej na zlecenie dużej firmy farm. Jest teraz coraz więcej takich firm i one szukają pracowników na konkretne promocje. Spróbuj w takiej firmie, trochę mniejsze pieniądze np(1500 netto + ryczałt sam.+podatek+ZUS).Ale i zadanie do wykonania łatwiejsze na 5aptek+5lekarzy dziennie, można zobaczyć czy się podoba taka robota, czy nie. Plus doświadczenie i kontakty. Beza, ta praca j e s t nieetyczna, szkoda mi ludzi którzy muszą to robić, ale rozumiem że są tacy co chcą. Ja się z tego wycofałam i nie żałuję. Ps. Czasem na rozmowie pytają jak rozwiążesz problem kolejki przed gabinetem i kartki na drzwiach każdego gabinetu "repom dziękujemy". Czasem wymagają własnej działalności gosp. Pozdrawiam, P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beza_beza Re: do bezy-bezy IP: *.net.autocom.pl 09.03.04, 17:40 Dzięki Pysia! Nadal jednak twierdzę, że to lepsze jak budowlanka. Kto jeszcze mi powie coś na ten temat? Może jest ktoś zadowolony z pracy REPA?? Odpowiedz Link Zgłoś
ozlem Re: do bezy-bezy 09.03.04, 18:33 Gość portalu: beza_beza napisał(a): > Może jest ktoś zadowolony z pracy REPA?? JA wprawdzie repem nie jestem ani nigdy nie byłam, bo sie do sprzedaży kompletenie nie nadaję. I gdybym musiała wykonywac taka pracę (bo np nie miałabym innego wyjscia) to prawdopodobnie tez wypowiadałabym sie w podobnym tonie jak np Rep nr 1. A z drugiej strony znam ludzi, którzy pracuja w tym zawodzie już 5-7 lat, są bardzo zadowoleni. I z tego co mowią to ta robota jest stresująca tylko na samym początku, po pewnym czasie zna się juz wszystkich lekarzy ze swojego regionu, oni znaja Ciebie, wchodzi się z nimi w różne układy (bynajmniej nie korupcyjne, ale bardziej towarzyskie) i biznes niemal sam sie kreci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beza_beza Re: do ozlem IP: *.net.autocom.pl 09.03.04, 18:45 Dzięki Ozlem! Potwierdzasz to co mówi moja koleżanka, która pracuje już bardzo długo - jest REPEM. Zaczynała w Krakowie a teraz jest w Warszawie. Myślałam, że nie jest to do końca ocena obiektywna gdyż tylko ona jedyna tak się wypowiadała. I tylko ona z grona moich znajomych pracuje w tym zawodzie. Stąd moje pytania w tym wątku. Tak więc odnoszę wrażenie, że znowu potwierdza się reguła "zależy gdzie i z kim" (w jakiej firmie i między jakimi ludźmi) się pracuje. A także jakim się jest człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lidka Re: do ozlem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.04, 22:30 Widzę że są rózne opinie dotyczące pracy na stanowisku przedstawiciela medycznego . Wywnioskowałam że dużo zależy od firmy więc proponuje abyy każdy powymieniał w jakiej firmie farmaceutycznej się dobrze pracuje a w jakiej mają nagorsze warunki dla pracowników???? Co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beza_beza Re: do ozlem IP: *.net.autocom.pl 10.03.04, 12:05 Jestem za. Wymieniajcie nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kisia Re: do ozlem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.04, 15:53 Ze dobrze ---Blaufarma , Jelfa Ze ponoc dobrze -- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REP nr 1 Re: do bezy-bezy IP: 212.244.224.* 12.03.04, 13:13 Kochani kochani kochani. Ci co pracoawli 5 lat temu mieli zupełnie inny START i wtedy Pan. dr wysyłał rejestratorkę po ciasto kiedy PAN REP przyjezdzał . Teraz już o tym zapomnijcie , to tak jak z rzadem kto jest u władzy to już nie chce jej oddać i tak samo jest z układami z lekarzami . Zaczynać teraz to nie to samo! absolutnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f_nova Re: Czy ktoś pracował jako przedstawiciel medyczn IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.04, 17:32 Witam serdecznie! BARDZO CIEKAWA DYSKUSJA Mam na imię się Filip i jestem niezależnym trenerem kadr z Poznania - jednym z tych zabawnych facetów, którzy obiecują, że czytając z ruchu brwi klienta zwiększysz sprzedaż nawet do 270% normy ;-). Mam właśnie przeprowadzić otwarte szkolenie dla przedstawicieli z branży farmaceutycznej. Nie lubię marnować czasu zgadując potrzeby słuchaczy, więc chciałbym lepiej poznać doświadczenia i problemy zawodowe na jakie napotyka się w tej pracy. Jakiego rodzaju bariery i opory napotykasz wchodząc do gabinetu, szpitala, apteki, biura czy hurtowni? Co jest najbardziej męczące i stresujące, Które elementy są kluczowe dla sukcesu PM: planowanie zadań? nawiązywanie kontaktu? prezentacje produktów? przełamywanie oporu? utrzymanie klienta? a może kolejka w poczekalni ,nieprzyjazna sekretarka albo kartka „Przedstawicielom medycznym dziękujemy”? Jakie są najważniejszym elementem Twojej pracy? Które umiejętności cenisz najbardziej? Czego uczysz się w tej roli? Czym ta praca rożni się Twoim zdaniem, od zadań "zwykłego" przedstawiciela handlowego? W zamian za Waszą pomoc oferuję swoją wiedzę psychologiczną, komunikacyjną i marketingową. Tak więc masz szansę za darmo dostać to za co inni musza zapłacić :-). Zapraszam do dyskusji również klientów, którzy mają problemy, bądź chcą pochwalić PM’ów. Sorry za długaśność posta :-) Na koniec mała, samodoskonaląca psychozabawa: 1. Przedstawiciel medyczny to... 2. Moi klienci powinni... 3. Aby osiągnąć sukces w tym zawodzie trzeba,... 4. Satysfakcja z pracy oznacza, ... 5. Mój szef mógłby... 6. W pracy PM trzeba być,... Filip rastula@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Masia Re: Czy ktoś pracował jako przedstawiciel medyczn IP: *.dolsat.pl / 81.15.194.* 12.03.04, 07:05 Juz napisałam list do Ciebie, ale nie moge go wyslac, gdyż Twoj adres jest odrzucany. Podaje swoj kdkprv@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juz wyslalem adres Re: Czy ktoś pracował jako przedstawiciel medyczn IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.04, 13:18 gdyby ktos mial problem z rastula@wp.pl może probować na rastula@poczta.onet.pl prosze tez o wypowiedzi na forum... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: WAZNE!!!!!!!! IP: *.icpnet.pl 17.03.04, 12:47 czy ktos pracowal w firmie farm. JANSSEN - ( to firma o dszamponu Nizoral)!!!!!!!czekam. Odpowiedz Link Zgłoś
vokulski WAŻNE 01.04.04, 18:49 Dla zainteresowanych - w poniedziałkowej Wyborczej w Dużym Formacie ukaże się artykuł (nie wiem jaki tytuł ) w którym beda zamieszczone cytaty z naszego wątku !!!!!!! Artykuł napisał Mariusz Szczygieł Odpowiedz Link Zgłoś
beza_beza Re: Już wszystko wiem... 01.04.04, 20:16 właśnie wyszedł ode mnie kolega budowlaniec, który nic dodać nic ująć DOSTAŁ PRACĘ PRZEDSTAWICIELA MEDYCZNEGO leków reumatologicznych do rozprowadzania u lekarzy. DOSTAŁ PO ZNAJOMOŚCI. Smutne... Odpowiedz Link Zgłoś
vitalia Zastanówcie się proszę... 01.04.04, 22:28 Czytałam ten post od góry do dołu i cały czs się zastanawiam nad jedną rzeczą i mam do was pytanie.Czy jako PM chwilowo bez pracy ,umielibyście sprzedac produkt..W grę wchodzą wszystkie.prywatne gabinety,kliniki,znajomi lekarze.Produkty zarejestrowane ,dopuszczone do sprzedaży,wysokiej jakości. (pełna dokumentacja)Przecież możecie wykorzystać waszą wiedzę i umiejętności,a przy tym nieżle zarobić.Produkty ukierunkowane..osteoporoza,cholesterol,układ odpornościowy,NNKT.Jeżeli ktoś z was ma pytania mój mail pharmed@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś