Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu

IP: 195.82.180.* 30.07.10, 12:38
    I znowuż propaganda "zostań inżynierem bo czekają na ciebie góry
    złota".

Ku przestrodze - przyzwoite (ale w żadnym razie świetne) zarobki
    czekają na ludzi: z kilkuletnim doświadczeniem, ze znajomością
    specjalistycznych narzędzi pracy (często niedostępnych dla zwykłych
    śmiertelników), z uprawnieniami (fakt- tylko niektóre branże).

Teraz młody maturzysto odpowiedz sobie na pytanie czy będziesz
    posiadał którąś z tych cech po studiach.

Nie?

Pracy dla absolwentów nie ma
    Obserwuj wątek
      • Gość: "inzynier" a ta srednia to wszystkich 5ciu inz. w Polsce ? IP: 82.160.224.* 30.07.10, 12:46
        bo reszta to akwizytorzy
        • Gość: on programista Kraków, bez jakichś rewelacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.10, 20:30
          ok 4,5 na rękę, ale generalnie jest kiepsko, jak ktoś szuka teraz czegoś sensownego
          • Gość: Moe Dla przestrogi ;) IP: 82.139.156.* 31.07.10, 00:18
            Ten bank inżynierów ma może ze 20 sensownych ofert na cała Polskę !
            I to są oferty dla ludzi o tak wyśrubowanych kwalifikacjach,którzy mogą splunąć
            za siebie i pojechać w świat zarabiając tą sumę wynagrodzenia w euro.
        • Gość: :] Re: a ta srednia to wszystkich 5ciu inz. w Polsce IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 30.07.10, 21:14
          inzynierowie akwizytorzy akurat dobrze zarabiaja, wiec to oni tez ciagna ta
          srednia mocno w gore.
          co nie zmienia faktu, ze sa bardziej handlarzami niz inzynierami.
      • Gość: klp Re: Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu IP: 86.47.59.* 30.07.10, 12:47
        Konczysz studia- juz wysylaj CV do Niemiec - ludzie tylko czekaja az granice
        otworza i fruuuuuuuuuu.
        Praca inzyniera nie jest dla kazdego, mi nie odpowiada i bede zmienial branze.
        • Gość: sd Otórz to sam jestem jednym z tych inżynierów IP: *.jmdi.pl 30.07.10, 13:38
          z doświadczeniem i wiem że dojscie do średniej płacy zajmuje w polsce 5 lat...
          tak tak... tyle własnie . Taka jest brutalna rzeczywistość. Pomijam oczywiście
          pracowniów kilku koncernów czy geniuszy sprzedaży którzy mogą od razu po
          studiach tyle dostać. Jak nimi nie jestescie to pamietajce 1 maja rynek
          niemiecki stoi otworem!!! Tam inżynier ma zupełnie inne życie dużo lepsze niż w
          uk czy gdziekolwiek indziej w europie. Mam tam znajomych niemców którzy znają
          relia chyba najlepiej wiec za ich radą postanowiłem wyjechać. Już dwie rozmowy
          kwalifikacyjne mam ustawione. Jak chcecie wysyłac tam cv dopiszcie ze bedziecie
          mogli podjac legalnie prace od maja bo oni nie musza o tym wiedziec i odrzuca
          wasza aplikacje z przyzwyczajenia.
          • hollowcat ale my jesteśmy patrioci 30.07.10, 14:43
            a w Niemczech to trza po niemiecku gadać :P
            • Gość: sd Re: taki ze mnie inzynier jak z koziej dupy trabka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.10, 14:54
            • Gość: idiotaPartiota Re: ale my jesteśmy patrioci IP: 192.92.94.* 30.07.10, 18:40
              patriotaIdiota pie...nie takie
            • Gość: gość Re: ale my jesteśmy patrioci IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.07.10, 08:15
              > a w Niemczech to trza po niemiecku gadać :P

Albo jeszcze lepiej... po angielsku. Tu sie liczy tylko to, co masz w glowie i
              czy potrafisz to zastosowac. Trzeba tylko byc lepszym i tanszym od rumunow i
              hindusow.
          • Gość: to ja Re: Otórz to sam jestem jednym z tych inżynierów IP: *.dhcp.bluecom.no 31.07.10, 09:09
            Do
            Gość portalu: sd :

A srednia szkole masz ?
      • Gość: z ukosa Inzynierowie w krajach cywilizowanych technicznie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.07.10, 12:51
        zarabiaja miesiecznie kwoty wyrazone podobnymi liczbami, jednakze
        w €.
        To jest ta delikatna roznica.
        I ten fakt nalezy sobie wytlumaczyc na wlasny uzytek.
        • Gość: Inz. USA Inzynierowie w krajach cywilizowanych technic IP: *.licocontracting.com 30.07.10, 13:32
          Prawda. Ja zarabiam podobne kwoty, a nawet troszke wiecej, ale ....
          w $. Biuro projektowe firmy jak to w Polsce mowia remotnowo-
          budowlanej. Dawno juz wyfrunalen.
          • Gość: Inz. USA Re: pracuje przy usuwaniu azbestu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.10, 14:56
            I mam na piersi tatuaz inzynier. Tak mnie nazywaja kumple z
            zawodowki.
        • Gość: gari Re: Inzynierowie w krajach cywilizowanych technic IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.10, 13:36
          No i co w tym dziwnego? Polska to biedny kraj, jak na Europę oczywiście.
        • Gość: gość Re: Inzynierowie w krajach cywilizowanych technic IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.07.10, 08:22
          Jak sobie ten fakt wytlumaczyc... Cos musi sie zmienic. Wiadomo, ze w Polsce
          stawek nie podniosa... wiec trzeba je uciac w niemczech. I to wlasnie sie tutaj
          dzieje od 20 lat. Skrupulatnie wykorzystuja kapitalisci i wlasciciele firm kazdy
          sztucznie wywolany kryzys, aby obcinac przywileje i zanizac stawki. Zwolnic
          czesc zalogi i outsorcowac zlecenia za granice. Grupa ludzi, ktorzy generuja
          popyt musi zostac drastycznie uszczuplona. Reszta pracuje niewolniczo - zarobkowo.
      • Gość: arunia Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.10, 13:50
        tak, tak, tak ......inżynier w Sandomierzu , 5 lat po studiach, znajomość
        angielskiego bdb a pensja 1840 ( na rękę ) i jeszcze mam się cieszyć , że
        mam pracę ......
        • hollowcat pocieszę cię ;) 30.07.10, 14:40
          > tak, tak, tak ......inżynier w Sandomierzu , 5 lat po studiach, znajomość
          > angielskiego bdb a pensja 1840 ( na rękę )

w Gdańsku dostaniesz podobnie i w kilku większych miastach. Te zarobki co podali to się zgadzają chyba tylko w przypadku informatyków. Ale w sumie to nie trzeba być inżynierem żeby być dobrze zarabiającym informatykiem....

Więc maturzysto wybór należy do ciebie :D
          • Gość: Inzynier bud Re: pocieszę cię ;) IP: 91.193.160.* 30.07.10, 21:27
            6 lat po studiach, praca calkowicie bez znajomosci, nie w stolicy.
            9000 brutto...
            • Gość: moe Re: pocieszę cię ;) IP: 82.139.156.* 31.07.10, 09:21
              Ale za to, 6 lat temu ,pracowałeś za 500 zł,przez kolejne 5,5 roku zarabiałeś 1
              tyś zł.
              A teraz od 5 miesięcy dostałeś raptem 9 tyś z premią uznaniową ;).
              Faktycznie kokosy
      • heraldek Jak zwykle baje-sraje "specjalistow" z GW 30.07.10, 13:54
        ......dzis wiekszosc inzynierow jest na tzw. dzialalnosci
        gospodarczej.....i czeka jak im szef rzuci jakis ochlap.....
      • Gość: absolwent Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.10, 14:08
        Jestem tegorocznym absolwentem Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Mam już swój upragniony dyplom magistra-inżyniera. Znalazłem pracę za 1400zł netto, cieszę się, że chociaż za tyle. Do 3000 chyba nigdy nie dojdę. A może.............
        • klaun.szyderca Re: Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu 30.07.10, 14:36
          A przepraszam magisterm inżynierem po jakim kierunku kolega jest?
          • Gość: moe Re: Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu IP: 82.139.156.* 31.07.10, 09:23
            w GW po wszystkich kierunkach zarabiają kokosy ;)
      • Gość: Żona inżyniera Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.10, 14:12
        Mnie chyba mąż oszukuje!!!! Wypłata jaką przynosi do domu, to nawet
        nie połowa tego co tu napisali!!!!!
        Na dodatek w nagrodę za bardzo dobrą pracę, z okazji przejścia z
        umowy na czas określny na czas nieokreślny dostał....OBNIŻKĘ!!!!!
        • olias Re: Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu 30.07.10, 19:05
          co jest!? oskarżasz gazetę Michnika o podłe kłamstwo?! bezczelna ;-)
      • Gość: ffff Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu IP: *.au.pwr.wroc.pl 30.07.10, 15:05
        Nie czytajcie tego bo to klamstwo jest. Ja jestem inz a nawet mgr inz i od 2
        lat pracuje na uprawnienia za psie pieniadze nabijajac kase szefowi. Jestem z
        branzy instalacje sanitarne, klimatyzacja, ogrzewnictwo itp. Te kwoty co
        wymyslaja z nieba to moze i ludzie maja z pelnymi uprawnieniami i przynajmniej
        10-letnim doswiadczeniem w zawdzoie. A po studiach jak dostaniesz 2500 netto
        to sie ciesz i trzymaj tej pracy bo dla nas mlodych nie ma pracy i to jest
        fakt. Lepiej idz na prawo lub medycyne...
        • Gość: Mgr inż Jakbym miał 2000 zł byłbym w niebie IP: *.238.64.20.ip.abpl.pl 30.07.10, 16:02
          Jak zarobiłbym 2000 zł byłbym zadowolony, a 2500 to już zupełne marzenie.
          Studia na politechnice są łatwe. Wystarczy kombinować i mieć znajomości, pieniądze też się przydają i dyplom jest, którym można podetrzeć pupę tak naprawdę.
          Za dużo jest inżynierów produkowanych co roku, a za mało pracowników do prawdziwej pracy.
          • Gość: kubre Re: Jakbym miał 2000 zł byłbym w niebie IP: 192.92.94.* 30.07.10, 18:45
            no to ty chyba na polibudzie nie byles
      • Gość: pawel ja zarabiajac 5000 oddawalbym 1000 biednym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.10, 15:22
        zeby zmniejszac rozwarstwienie spoleczne
      • glos_z_dublina Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu 30.07.10, 15:47
        Dublin, inzynier informatyk, 27 lat, ok. 5500-6000 euro miesiecznie do reki. Wyjechalem z Polski prawie 3 lata temu.
        Pozdrawiam
        • Gość: kubre Re: Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu IP: 192.92.94.* 30.07.10, 18:39
          hej glos_Z_dublina

HA HA

nie przesadzaj chlopie az takich kokosow to nie ma o2wszem jestesmy jednymi z
          lepiej zarabiajacych ale te cyfry co podajesz to jest abstrakcja.

Bardzo bym chcial sie mylic wierz mi.

wyprowadz mnie z bledu prosze
          • Gość: programmer Re: Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu IP: 84.13.236.* 30.07.10, 20:07
            Zgadza się - takie pieniądze zarabiają bardzo nieliczni informatycy, przede
            wszystkim ci, którzy pracują w bankach i innych instytucjach finansowych.
            Przeciętne zarobki doświadczonego informatyka to najwyżej połowa tego co podał
            glos_z_dublina.
            • glos_z_dublina Re: Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu 30.07.10, 20:27
              To prawda, pracuje w instytucji finansowej, dokladnie w funduszu inwestycyjnym. Ale przeciez nikt nikomu nie broni sie zatrudnic w instytucji finansowej. Moja firma tez od czasu do czasu potrzebuje zatrudnic informatyka. Nawet w tej chwili zdaje sie ze jest potrzebny jakis web developer. Ale przeciez tak jest na calym swiecie, mozna pracowac w jakiejs malutkiej firmie a mozna w wielkiej korporacji. Mozna umiec to co tysiace innych a mozna wyspecjalizowac sie we w miare niszowej technologii i zarabiac wiecej. Jesli chodzi o IT to akurat w Dublinie nie mozna narzekac i naprawde, warto poszukac lepszej oferty jesli ktos uwaza ze zarabia za malo. Pozdrawiam
              • Gość: gosc Re: Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu IP: *.206.112.199.static.telsat.wroc.pl 30.07.10, 21:54
                Hej,
                jakbys mogl mi powiedziec - to praca na kontrakcie czy etat? I w czym sie
                specjalizujesz?

Dzieki i pozdrowienia
              • Gość: extern Re: Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.10, 09:19
                Tak, tak jest na calym swiecie nawet w polsce, jako programista w dosyc niszowych branzach zarabiam 4k EUR netto w polsce, fakt troche mniej niz w dublinie ale i koszty utrzymania nieporownanie mniejsze
        • Gość: gość Re: Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.07.10, 08:25
          > Dublin, inzynier informatyk, 27 lat, ok. 5500-6000 euro miesiecznie do reki. Wy
          > jechalem z Polski prawie 3 lata temu.
          > Pozdrawiam

Pozdrawiam to nieodpowiednie slowo. Powinno byc: DO Zobaczenia ;-)
        • Gość: kemot Re: Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu IP: *.xdsl.xnet.co.nz 31.07.10, 11:53
          tak tak, to 6000 możesz dostawać, ale dlaczego nie dodasz, że jako
          kontraktor? W Dublinie nie płacą aż tak dobrze - wiem bo pracowałem tam
          i dalej pracuję dla firmy stamtąd.
          • glos_z_dublina Re: Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu 31.07.10, 15:19
            Tak, od 2,5 roku pracuje na kontrakcie w tej samej firmie. Tylko nie bardzo rozumiem co to zmienia. Praktycznie wszyscy moi znajomi tak pracuja, mozna dzieki temu wiecej zarobic i dodatkowo robic wieksze odpisy od podatkow. Przeciez to norma w Anglii i Irlandii.
            • Gość: programmer Re: Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu IP: 84.13.4.* 01.08.10, 02:44
              Dużo zmienia. Na taki kontrakt jest bardzo trudno się załapać, praktycznie
              szanse mają wyłącznie ludzie z doświadczeniem w firmach finansowych. Jeżeli
              ktoś pracował np. nad doświadczeniami fizycznymi czy pisał inne zaawansowane
              oprogramowanie symulacyjne, to nie ma szans. Wiem bo sam mam kilkunastoletnie
              doświadczenie w programowaniu, a nie mogę się załapać na kontrakt, bo wiem o
              bankach tylko tyle, że poprzez nie dostaję moją wypłatę :P
              • glos_z_dublina Re: Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu 01.08.10, 12:25
                Czy ja wiem? Ja nie mialem zadnego doswiadczenia w firmach finansowych, liczyla sie znajomosc technologii i oprogramowania. Z tego co widze na portalach z ofertami pracy to kontraktow jest calkiem sporo, takze nie wiem na czym mialaby polegac jakas szczegolna trudnosc. Sa oferty dla specjalistow a takze dla ludzi z mniejszym doswiadczeniem. A co do kontraktow to po prostu firma taka prowadzi polityke, ze praktycznie kazdy jest zatrudniony na kontrakcie. Mi to osobiscie odpowiada bo wiecej zarabiam. Niektore firmy zatrudniaja tylko na stale a niektore daja do wyboru, w zasadzie dla pracodawcy to zadna roznica o ile ponosi te same koszta. Dla pracownika za to roznica jest spora bo bardzo duzo mozna sobie wliczyc w koszta pracy. Generalnie nie przywiazywalbym takiej wagi do tego czy jest sie na kontrakcie czy nie, wazne jest raczej to, co sie umie, i wtedy w zasadzie mozna wybrac, czy chce sie pracowac w firmie na kontrakcie, czy w firmie ktora zatrudnia na stale. Sam kilka razy na miesiac dostaje oferty od roznych agencji i niektore oferty pracy sa na zasadzie kontraktu a niektore na umowe o prace. Z tego co sie orientuje to wiekszosc specjalistow ma wlasne jednoosobowe firmy i pracuje na kontrakcie.
                • Gość: programmer Re: Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu IP: 84.13.4.* 01.08.10, 15:15
                  Nie wiem jaka sytuacja jest w Irlandii, ale w Anglii w zeszłym roku było niezłe
                  tąpnięcie i raj dla kontraktorów się skończył, firmy na pierwszy ogień zwalniały
                  właśnie kontraktorów. Kilka miesięcy temu moja firma rekrutowała dwóch
                  programistów i połowa z "przesłuchiwanych" kandydatów to byli ludzie, którzy od
                  kilkunastu lat pracowali na kontraktach, ale ostatni się skończył i nie mogli
                  przez wiele miesięcy znaleźć następnego, dlatego zdecydowali się pracować na
                  etat. Z tego co widzę dobrze jest tylko w Londynie, ale poza nim tragedia.
                  Agenci próbują wszelkich możliwych sztuczek, żeby zwabić do Londynu
                  programistów, nawet raz dałem sie nabrać, że firma będzie pozwalała na częściowo
                  zdalną pracę, a na rozmowie kwalifikacyjnej okazało się, że był to jedynie
                  wybieg agenta, a praca będzie wyłącznie w Londynie.
                  • glos_z_dublina Re: Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu 02.08.10, 13:08
                    W Irlandii tez bylo/jest porzadne tapniecie ale branza IT trzyma sie w miare dobrze. Oczywiscie pisze tylko z perspektywy Dublina bo nigdy mnie nie interesowala praca w innym miescie ale pewnie jakby poszukac to w Cork albo Galway tez by sie cos znalazlo.
                    Jesli chodzi o zwolnienia to u mnie w firmie w styczniu zeszlego roku byly calkiem spore ale nie bylo reguly, odchodzili kontraktorzy i ludzie pracujacy na stale. Z mojej komorki zwolniono 4 osoby (kontraktorzy) ale i tak pracowaly dopoki nie znalazly nowej pracy takze wszystko odbylo sie dla nich bezbolesnie. Moze dlatego ze tak naprawde firma ma tylko jedna z siedzib w Irlandii a nie robi tu interesow, ma zasiego globalny ale na irlandzkim rynku w zasadzie nie jest obecna. Takze bardziej nas dotknal kryzys globalny a nie irlandzki, ktory wyglada na nieco wiekszy niz na przyklad w Niemczech czy Francji. Faktem jednak jest, ze osoby bez doswiadczenia moga miec teraz problem ze znalezieniem pracy (pare late temu nie bylo to problemem). Osoby z doswiadczeniem moga przebierac w ofertach. Oczywiscie, warto znac cos wiecej niz tylko czysta jave albo .neta. Specjalizacja w finansach, bankowosci, czy jakims 'goracym' oprogramowaniu na pewno pomoze w uzyskaniu pracy i to dobrze platnej pracy. Takze warto trzymac reke na pulsie i zawczasu sie doksztalcac zeby nie wypasc z branzy (czytac ksiazki, robic wlasny research, jakies maszyny wirtualne do testow itd.) W mojej pracy jest to o tyle ulatwione ze w zasadzie moja komorka zajmuje sie wymyslaniem roznych innowacji ktore maja pomagac w pracy zespolom analitykow. Dlatego mamy dosc wolna reke w poszukiwaniu nowych rozwiazan i realizacji pomyslow. Na pewno nie czuje sie jak trybik w fabryce oprogramowania, gdzie sie jest albo programista, albo analitykiem albo testerem i siedzi sie w hali 100 osobowej. :)
                    • Gość: programmer Re: Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu IP: 84.13.4.* 03.08.10, 00:08
                      Zazdroszczę warunków i jeszcze raz gratuluję.
                      Ja szukam dalej. Mając alergię na bazy danych i zerową znajomość finansów i
                      bankowości mam marne szanse na kontrakt, ale może kiedyś się uda. Ostatnio
                      zacząłem nawet myśleć o kompletnej zmianie zawodu, bo mimo że jestem naprawdę
                      niezły w tym co robię, to jakoś nie przekłada się to na oszałamiający sukces
                      finansowy...
        • Gość: z Łodzi Re: Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu IP: *.toya.net.pl 31.07.10, 20:57
          30 lat, 5 lat doswiadczenia, programista.
          dobra znajomosc angielskiego

5000-6000 PLN na reke.
          czyli porownujac sile nabywcza, nie trzeba wyjezdzac do Dublina by w miare
          godnie zyc... ;)
          • glos_z_dublina Re: Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu 01.08.10, 12:40
            Polemizowalbym czy 5-6k zl na reke w Lodzi daje Ci podobna sile nabywcza co 5-6k euro w Dublinie :) W czerwcu bylem w Polsce i o ile zywnosc jest generalnie tansza (ale to tez zalezy co, niektore produkty sa nawet drozsze), to pozostale produkty maja albo takie same ceny albo sa nawet drozsze (ubrania, elektronika, kosmetyki itd.). Ja za 3000 euro czyli pol miesiecznej pensji moge sobie kupic wypasiony telewizor. W Polsce zarabiajac 5-6k zl trzeba na niego odkladac kilka miesiecy.
            • Gość: z Łodzi Re: Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu IP: *.toya.net.pl 01.08.10, 18:22
              ale nieruchomosci, ich utrzymanie i uslugi sa u nas znacznie tansze ;)

owszem produkty ktore sa wyprodukowane przez zachodnie koncerny sa w podobnej
              cenie w calej Europie. Natomiast robocizna u nas znacznie tanszy, moj znajomy z
              Francji 2 samochody remontował w Polsce bo znacznie taniej, nawet jak policzył
              koszt transportu :)
            • Gość: z Łodzi Re: Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu IP: *.toya.net.pl 01.08.10, 18:27
              wypasiony telewizor kosztuje 3000-4000zł, bo juz zwykle kosztuja ~1000-2000zł...

tak naprawde istotna roznica jest dopiero przy zakupie drogich aut, na te
              faktycznie szybciej zarobisz na zachodzie...no ale przynajmniej ja auto kupuje
              raz na 5-6lat...

bardziej istotne jest to potrzebujemy nacodzien, czyli wlasnie koszty
              utrzymania mieszkania, zywnosc, typowe uslugi...

dochodzi jeszcze jedna rzecz, ja jestem w kraju blisko rodziny, a Ty by
              odwiedzic rodzicow, znajomych, rodzine musisz leciec samolotem co tez sporo
              kosztuje. ;)
              • Gość: :P Re: Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu IP: 84.13.4.* 01.08.10, 19:01
                Niektórzy mają rodzinę ze sobą (albo nie mają rodziny w ogóle) i nie muszą
                nikogo w Polsce odwiedzać...
              • dystansownik Re: Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu 01.08.10, 19:11
                > bardziej istotne jest to potrzebujemy nacodzien, czyli wlasnie koszty
                > utrzymania mieszkania, zywnosc, typowe uslugi...

Większość cen u nas jest na poziomie europejskim. W dużych miastach mieszkania
                kosztują tyle co w wielu miastach Europy. Różnica tylko jest taka, że u nas
                spłacasz je 40 lat, a na zachodzie 10.
                • Gość: programmer Re: Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu IP: 84.13.4.* 02.08.10, 00:07
                  Wielkie gratulacje, jeżeli sensownej wielkości mieszkanie w UK spłacisz w 10 lat...
      • Gość: Gość Portalu To wszystko są brednie. IP: *.aster.pl 30.07.10, 16:01
        Po pierwsze sam Bank Danych o Inżynierach miał niedawno w swojej bazie ok. 90
        ofert pracy na CAŁĄ POLSKĘ!

Po drugie podane zarobki nie są średnie a maksymalne chyba :D
      • Gość: pseudowarszawiak Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu IP: 195.116.120.* 30.07.10, 16:40
        To wrzucę swoje 3 grosze:
        mgr inż. Elektroniki i Telekomunikacji
        po studiach - praca za 2300 na rękę - branża energetyczna Szczecin
        po 3 latach - przeprowadzka do Warszawy - praca w korporacji telekomunikcyjnej
        w komórce pre sales - 3000 na rękę (+30% premia miesięczna)
        po 1,5 roku w TP - zmiana na innego pracodawcę w branży telco - 4200 na rękę
        (+30% premii miesięcznie)
        znajomi z podobnym stażem pracy zarabiają w granicach 8-10tys brutto - ale oni
        z pierwszą pracą od razu startowali w Warszawie.

Także nie wiem skąd to zdumienie takim poziomem zarobków - niemożliwe, nie da
        się..... właśnie, że możliwe i da się - tylko trzeba chcieć i się cenić

pozdrawiam
        • Gość: tfdmk to tobie do "znajomych " bardzo daleko nie IP: *.jmdi.pl 30.07.10, 19:47
          zauważyłes? ... bo 8-10 to dwa razy tyle co ty masz!
          • Gość: synek ze Śląska Re: to tobie do "znajomych " bardzo daleko nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.10, 21:12
            on podaje swoje w netto, znajomy w brutto - różnica nie jest DWA RAZY,
            wracaj do ławki
            • Gość: rwg 10tys brutto = 7034 netto róznica nadal spora IP: *.jmdi.pl 30.07.10, 21:33
              nauczycielu .
              • klaun.szyderca Re: 10tys brutto = 7034 netto róznica nadal spora 30.07.10, 22:05
                przecież pisze 8-10 brutto, czyli 5640 - 7034 na rękę, podkreślając
                jednocześnie, że mają więcej niż on bo zaczynali od razu w Wawie. Tymczasem 4200
                + 30% premii = 5460 na rękę.
      • Gość: mgr inz. bud To wszystko prawda IP: *.182.44.62.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.07.10, 18:46
        Kwoty podane w artykule sa jak najbardziej realne. Jestem 5 lat po studiach, mam
        uprawnienia b/o w specjalnosci drogowej, jako kierownik budowy zarabiam okolo
        7000-8000zl brutto, wszystko zalezne jest od premii bo to ona stanowi znaczna
        czesc wynagrodzenia. I jeszcze jedno-uwazam ze to malo, nie chcialibyscie
        wiedziec ile zarabiaja kierownicy duzych kontraktow.
        • Gość: mgr inz. bud Re: To wszystko prawda IP: *.182.44.62.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.07.10, 18:52
          zapomnialem jeszcze o takich narzedziach jak samochod ktorym jezdze gdzie chce i
          kiedy chce i nikt mnie z tego nie rozlicza ( policzylem ze to jakies +
          1000zl)telefon bez limitow no i komputer.
          • dystansownik Re: To wszystko prawda 30.07.10, 21:58
            Jeśli możesz, to podaj jaka firma, bo właśnie szukam pracy, a z tego co widzę w
            tej chwili w branży budowlanej tylko w drogach mam szansę coś znaleźć. ;)
        • Gość: xx Re: To wszystko prawda IP: *.olsztyn.vectranet.pl 30.07.10, 22:35
          czy po samym inżynierze z budownictwa da sie znaleźć dobrze płatną prace?
          • dystansownik Re: To wszystko prawda 30.07.10, 22:48
            > czy po samym inżynierze z budownictwa da sie znaleźć dobrze płatną prace?

Na początek na pewno nie dostaniesz dobrze płatnej pracy. Do uzyskania uprawnień
            w większości wypadków trzeba dla firmy odrobić pańszczyznę ucząc się w
            międzyczasie zawodu.
            Na pewno opłaca się próbować iść do pracy od razu po inżynierze, bo w tej branży
            liczy się głównie doświadczenie, ale magisterkę pasuje zrobić zaocznie, bo bez
            niej nie można się starać o uprawnienia bez ograniczeń. Jak pójdziesz do pracy i
            zaczniesz studia na II stopniu, idź do izby po książkę i zbieraj wpisy już do
            uprawnień bez ograniczeń. Przy odrobinie szczęścia można wtedy teoretycznie
            zaraz po obronie starać się o uzyskanie uprawnień wykonawczych, bo 2 lata
            powinny się uzbierać.
          • Gość: mgr inz. bud Re: To wszystko prawda IP: *.147.34.32.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.07.10, 22:56
            Nie wiem jak to wyglada teraz jesli chodzi o inzyniera i uprawnienia, wiem ze
            chciano wprowadzic pomysl iz inzynier moze zrobic uprawnienia tylko w
            ograniczonym zakresie, kiedy ja zdawalem nie bylo roznicy czy ktos jest mgr inz.
            czy inz., jesli natomiast Izba Inzynierow Budownictwa wprowadzila ograniczenia
            dla inzynierow to radze zrobic magisterke, troche sie pomeczyc ale miec
            uprawnienia bez ograniczen. Uprawnienia dla budowlanca to podstawa, nie mozesz
            byc kierownikiem budowy bez uprawnien, wiec bez nich nie zarobisz konkretnych
            pieniedzy. Co do nazwy firmy to nie jest to potentat na miare Strabaga czy
            Skanska dlatego nazwy nie podam, ale co dla mnie bardzo wazne nie jezdze w
            delegacje, wole zarobic mniej ale mieszkac normalnie, a nie bladzic po hotelach,
            chociaz powiem iz w delegacji mozna o wiele lepiej zarobic. Podsumowujac jesli
            chcecie dobrze zarabiac musicie miec uprawnienia, bez tego ani rusz.
            • dystansownik Re: To wszystko prawda 30.07.10, 23:15
              > Nie wiem jak to wyglada teraz jesli chodzi o inzyniera i uprawnienia, wiem ze
              > chciano wprowadzic pomysl iz inzynier moze zrobic uprawnienia tylko w
              > ograniczonym zakresie, kiedy ja zdawalem nie bylo roznicy czy ktos jest mgr inz
              > .
              > czy inz., jesli natomiast Izba Inzynierow Budownictwa wprowadzila ograniczenia
              > dla inzynierow to radze zrobic magisterke, troche sie pomeczyc ale miec
              > uprawnienia bez ograniczen.

Na chwilę obecną inżynier może robić tylko ograniczone, choć od jednego
              uprawnionego inżyniera, który na bieżąco interesuje się sprawami izby,
              słyszałem, że pojawiają się pewne propozycje co do tego, że jednak inżynier
              powinien móc robić uprawnienia bez ograniczeń. W praktyce nic nie stoi jednak na
              przeszkodzie, żeby od razu iść do pracy, a magistra robić zaocznie z
              jednoczesnym zbieraniem wpisów już pod uprawnienia nieograniczone.

> Co do nazwy firmy to nie jest to potentat na miare Strabaga czy
              > Skanska dlatego nazwy nie podam, ale co dla mnie bardzo wazne nie jezdze w
              > delegacje, wole zarobic mniej ale mieszkac normalnie, a nie bladzic po hotelach
              > ,
              > chociaz powiem iz w delegacji mozna o wiele lepiej zarobic.

Dostać się do tych "potentatów" i tak nie jest zbyt łatwo. W sumie dobrze
              wiedzieć, że są mniejsze firmy w których można liczyć na dobre warunki.
              Mi osobiście co prawda delegacje by nawet nie przeszkadzały, ale do końca
              września jestem uwiązany na krótkiej smyczy, bo muszę się obronić, więc na
              chwilę obecną mogę szukać tylko pracy w Małopolsce, a tu o nią tak łatwo nie ma.
              • Gość: mgr izn. bud Re: To wszystko prawda IP: *.147.34.32.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.07.10, 23:25
                Jesli moge Ci cos zasugerowac to z mojego doswiadczenia, nie pchaj sie do tych
                "potentatow".Pracowalem z wieloma z nich i rozmawialem z tymi chlopakami w
                podobnym wieku do mojego, po 1, najwazniejsze-oni zarabiaja mniej ode mnie, po 2
                ja osobiscie nie mogl bym pracowac w takim molochu, z tego co zauwazylem panuje
                tam nie ciekawa atmosfera, typowy wyscig szczurow. A u mnie wszystko dziala na
                zasadzie kolezenstwa, wszystkich znam osobiscie, wiem do kogo po co uderzyc, dla
                mnie bardzo wazna jest atmosfera, jesli wiedzialbym ze ktos patrzy mi na rece i
                czeka az popelnie blad to sam bym sie zwolnil. W mojej firmie dostaje budowe i
                wszystkim zajmuje sie sam, no ale na koncu najwazniejsze, musza za Toba
                przemawiac wyniki finansowe, nikt nic nie robi za darmo, ide na koniec budowy do
                ksiegowej, robie wydruk i wiem ile zarobilem dla firmy, wiec jesli zarobilem 500
                tys to co to jest 20 000 premii dla mnie w porownaniu z ta kwota?mozna
                powiedziec marnych kilka % a jednak 20 000 to sporo pieniedzy
                • dystansownik Re: To wszystko prawda 30.07.10, 23:34
                  Właśnie już wcześniej słyszałem podobne opinie na temat tego typu koncernów
                  budowlanych. Ja póki co byłem tylko na praktyce w średniej wielkości firmie
                  (głównie o zasięgu regionalnym) i tam mi się atmosfera podobała, a i praca
                  wyglądała ciekawie.
                  Za to o większych firmach słyszałem, że często praca inżyniera na ich budowach
                  sprowadza się do fakturowania i zarządzania podwykonawcami.
                  • Gość: mgr inz. bud Re: To wszystko prawda IP: *.147.34.32.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.07.10, 23:43
                    Zgadza sie. Ich rola polegala tylko na organizowaniu cotygodniowych narad i na
                    kontakcie z Inspektorem Nadzoru ktory robil z nimi co chcial, poniewaz nie znali
                    sie na robocie. Wszystko robili za nich podwykonawcy tacy jak moja firma wiec i
                    nie mieli sie gdzie nauczyc. Ide spac, jutro trzeba wstac do roboty, co jest
                    niewatpliwym minusem tego zawodu:)Powodzenia.
                    • dystansownik Re: To wszystko prawda 31.07.10, 00:12
                      Dzięki za info w takim razie. Ja spróbuję poszukać raczej w mniejszych firmach,
                      mam nadzieję, że w końcu uda się coś ciekawego znaleźć. :)
                    • sky.83 Re: To wszystko prawda 02.08.10, 14:19
                      Hm a cóż to za wielkie kontrakty,gdzie wystraczy jedna osoba z
                      nadzoru ? Przebudowa chodnika czy łatanie dziur w ulicy?
                      To pisze ja - pracownik molocha....;)
                • Gość: d Re: To wszystko prawda IP: *.xdsl.centertel.pl 31.07.10, 02:06
                  Co to za chory kraj, w którym zarabia się na tonach piachu, cementu,
                  stali, pracy koparką czy żurawiem. Świat zostawił to krajom III
                  Świata, choć i one powoli stawiają na rozwój przez IT.
        • Gość: jawowiec Re: To wszystko prawda Programista Warszawa IP: *.143.136.115.spray.net.pl 30.07.10, 22:52
          programista java. Warszawa
          rok doswiadczenia.
          ponad 7 tys na reke bez zadnych nadgodzin i zbytniego przemeczenia w pracy

• Gość: programmer Re: To wszystko prawda Programista Warszawa IP: 84.13.4.* 02.08.10, 01:28
            To świetnie trafiłeś, gratulacje.
            Znam wielu programistów w Warszawie i zauważam ogromną rozbieżność zarobków - od
            3000 zł brutton do 16000 zł brutto, przy czym ten najlepiej zarabiający wcale
            nie jest lepszym programistą od tego najmniej zarabiającego.
        • Gość: f Re: To wszystko prawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.10, 23:26
          jako kierownik to w większości branż tyle zarbisz no ale żeby byc
          kierownikiem nie wstarczą same stusia ale trzeba mieć starz
      • olias Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu 30.07.10, 19:00
        gdyby takie newsy nie były smieszne to by mnie szlag dawno trafił.
        te zarobki to chyba dotyczą krewnych królików na stanowiskach
        pierdzących z fotele.
        specjalista, 8 patentów, 30 lat stażu, studia w czasach kiedy
        studiujących było 4-5 x mniej.
      • Gość: Miki Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu IP: *.gdynia.mm.pl 30.07.10, 20:03
        Przesadzacie. Jak możecie się tak poddawać i pracować za 1800 netto? Ja skończyłem Wyższą Szkołę Morską, która w rankingach stoi niżsj niż Politechniki pracuję w jednej z nadal istniejących stoczni i zarabiam 4000 PLN na rękę. Mam 31 lat. Pracę dostałem bez znajomości. Kilka razy headhounterzy dzwonili do mnie z propozycją zmiany - nie wiem czy na lepsze ale porównywalnie. Artykuł jak najbardziej podaje uczciwe zarobki inż. A co więcej nie mam żadnych uprawnień jak np inż elektryk czy budownictwa.
      • Gość: kolec brutto czy netto redaktorku IP: 85.222.87.* 30.07.10, 20:38
        rzecz podstawowa autorze artykuliku!!!!
        • Gość: oszukany Re: brutto czy netto redaktorku IP: *.chello.pl 30.07.10, 21:17
          wyższe hm a humaniście też nie stracili nadal wynagrodzenie jest na
          tym samym poziomie było 0 i jest 0 czekam aż będą kary za
          wykształcenie i więzienie za niespłacone długi
      • Gość: :] Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 30.07.10, 21:20
        inzynier, w delegacji, zarabiam mniej niz szlifierz.
        tak wiec do nauki gawiedzi!
        • korniz Re: Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu 30.07.10, 22:01
          mąż jest automatykiem Najwiekszy jego zarobek to ok 3 tys na
          reke ,teraz mniej a ma 14 lat stażu.Na sląsku są takie niestety
          zarobki,co innego warszawka..
      • Gość: 8l Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu IP: *.chello.pl 30.07.10, 23:05
        Takie zarobki są realne czego ja jestem przykładem, ale osiągnięcie takiego
        poziomu wymaga poświęceń i odrobiny szczęścia. Ja w ciągu 9 lat
        przeprowadzałem się chyba 5 razy.
        Poniżej rozkład moich zarobków w czasie (od ukończenia studiów):
        0 - 1 rok - 2700 brutto
        1 - 2 lata - 3200 brutto
        2 - 3 lata - 4900 brutto
        3,5 - 5 lat - 5900 brutto
        5 - 7 lat - 14 000 PLN na reke ( za granica)
        7 - 9 lat - 12 000 PLN brutto + premia

Szczerze mówiąc jestem zadowolony z zarobków i wiem, że trudno będzie mi
        znaleźć inną pracę za takie pieniądze w PL, szczególnie, że nie jestem
        informatykiem, kierownikiem i nie mieszkam w W-wie.
        • Gość: janekwww Re: Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu IP: *.adsl.inetia.pl 31.07.10, 01:04
          no ładnie, u mnie na przykład było tak:
          - 0-0,5 roku 2500 brutto
          - 0,5 - 1 roku 1800 brutto
          - 1 - 2,5 lat 2400 brutto
          - 2,5 - 3 lat 3000 brutto
          - 3 - 4 lat 4400 brutto
          - 4 - 5 lat 5500 brutto
          Mój początek słaby, czyli robiłem na szefa ale tak jest zawsze. Raczej w ciągu 4 lat nie dojdę do tego co Ty... draniu!
          • Gość: z Łodzi Re: Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu IP: *.toya.net.pl 31.07.10, 21:08
            0-0,5 roku 1700 brutto
            0,5 - 1 roku 1900 brutto
            1 - 2 lat 2100 brutto
            2 - 3 lat 2700 brutto
            3 - 4 lat 3900 brutto
            4 - 5 lat 5100 brutto
            5 - 6 lat 6000 brutto

to sama podstawa, do tego dochodzi premia zwykle okolo 30% zarobkow
            laptop, komora bez limitu, karnety na siolwnie, basen, ubezpieczenie
      • kaskader_pl Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu 31.07.10, 07:33
        2 000,00 zł netto - 3letnie doświadczenie, stanowisko: konstruktor-technolog,
        oprócz projektowania(w ACad i Inventor) zajmuje się w fimie ustawianiem i
        programowaniem tokarek CNC, kontrola jakości i mam certyfikat VT1+VT2 .... i
        wg Was zarabiam dużo czy mało?
      • Gość: gość Re: Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.07.10, 08:12
        > I znowuż propaganda "zostań inżynierem bo czekają na ciebie góry
        > złota".
        >
        > Ku przestrodze - przyzwoite (ale w żadnym razie świetne) zarobki
        > czekają na ludzi: z kilkuletnim doświadczeniem, ze znajomością
        > specjalistycznych narzędzi pracy (często niedostępnych dla zwykłych
        > śmiertelników), z uprawnieniami (fakt- tylko niektóre branże).
        >
        > Teraz młody maturzysto odpowiedz sobie na pytanie czy będziesz
        > posiadał którąś z tych cech po studiach.
        >
        > Nie?
        >
        > Pracy dla absolwentów nie ma

A co? Trzesiesz portkami o twoja ciepla posadke? Boisz sie konkurencji? Przeciez
        krzyczalej dawniej najglosniej "precz z komuna" i sabotowales twoj zaklad i caly
        PRL. Teraz widzisz, co to jest kapitalizm. Niech mlodzi cie sprzatna, bo
        skonczyles sie. Wyzuli cie jak gume i wypluli. Juz tak predko sie nie uczysz,
        nie lubisz zmian, denerwuje cie ciagla presja... specjalistycznych programow nie
        rozumiesz. Jak dociagniesz jakos 40tki to bedzie najwyzszy czas zwolnic miejsce
        dla mlodych, ktorzy jeszcze cos osiagnac chca... Co masz robic dalej? A co mnie
        to obchodzi? Jestes synem bozym, wspomoz sie sam.
        • dystansownik Re: Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu 01.08.10, 11:14
          > A co? Trzesiesz portkami o twoja ciepla posadke? Boisz sie konkurencji? Przecie
          > z
          > krzyczalej dawniej najglosniej "precz z komuna" i sabotowales twoj zaklad i cal
          > y
          > PRL. Teraz widzisz, co to jest kapitalizm. Niech mlodzi cie sprzatna, bo
          > skonczyles sie. Wyzuli cie jak gume i wypluli.

W czym masz problem, że od razu reagujesz z taką agresją? Autor wcześniejszego
          posta miał rację, pracy dla absolwentów nie ma i piszę to jako absolwent mający
          wielu znajomych absolwentów. Pracodawcy inżynierów bez doświadczenia po prostu
          zatrudniać nie chcą.
          Na dodatek w ostatnich latach produkcja inżynierów skoczyła w górę i w
          najbliższych czeka nas przesyt rynku zbyt świeżymi absolwentami. Dopiero jak w
          ciągu kilku kolejnych lat sporo kończących studia techniczne będzie lądowało w
          pracy nie związanej z wyuczonym zawodem, może wtedy dopiero skończy się
          propagandę "złotych gór dla inżynierów".
      • Gość: jacekplacek Wynagrodzenia inżynierów wyższe niż rok temu IP: 82.160.255.* 04.04.11, 12:53
        smutna rzeczywistosc.tez dalem sie nabrac. choc poza wymiernymi profitami jest jeszcze cos takiego jak satysfakcja. jej mam 100 kg, bo to nie uczelnia dla kazdego. a swoja droga powaznie mysle o zmianie branzy. mija 6 lat od dyplomu. wystarczy juz tej misji:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka