Gość: querido IP: *.big.pl / 212.160.117.* 22.11.02, 12:00 czy ktoś w naszym kraju czytuje Andrzeja Bobkowskiego (np. szkice piórkiem lub korespondecja z Giedroyciem) jeśli tak to jakie są wasze opinie - dla mnie jest to geniusz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
staua Re: Andrzej Bobkowski 22.11.02, 12:56 Szkice piorkiem sa super - przeczytalam dwa tygodnie temu. Mysle, ze on rzeczywiscie genialnie przewidywal wydarzenia. Az czasem przychodzilo mi do glowy, ze to niemozliwe, zeby naprawde pisal to na biezaco. Poza tym bardzo mi odpowiada jego poczucie humoru. Listow jeszcze nie czytalam. Odpowiedz Link Zgłoś
heniek99 Re: Andrzej Bobkowski 22.11.02, 13:00 Ja czytuje. Co prawda, mam za soba jedynie dzienniki (szkice...), ale przeczytane na raz jako calosc, pozniej wyrywkowo - na chybil trafil otwieralem i czytalem. W zasadzie, jak czytalem pierwszy raz, to nie chcialem, zeby to sie konczylo. Czytalem po malym kawalku, zeby zostalo na dluzej. Mozna powiedziec - smakowalem. A rzeczywiscie jest co. Naprawde warto, choc jest wielu, ktorzy nie trawia literatury typu dzienniki. Ale tu momentami sa spore kawalki naprawde niezlej prozy, szczegolnie tej podroznej, z eskapad z Paryza po zajeciu go przez Niemcow i w pozniejszych latach wojny na "urlopy" na prowincje. Korespondencji z Gidroyciem jeszcze nie czytalem, choc posiadam. Zostawiam sobie na pozniej. Polecam Ci, Querido, wizyte na stronach kultury, jesli jeszcze tam nie byle(a)s: kultura.onet.pl/grupa.asp?M=73 A w ogole to z miesiac temu w telewizorze (chyba TV Polonia?) lecial wieczorem chyba dwuodcinkowy dokument o Bobkowskim. Ogladalem tylko drugi, ale moim zdaniem byl slaby. Nie dowiedzialem sie nic ponad to, co wiedzialem ze Szkicow, czy z esejow. Taka telewizyjna porcja "historii o..." dla ludu. Jesli ktos nie znal to moze go to zacheci do "spotkania" z Bobkowskim, ale dla tych, ktorzy sie otarli troche o niego to bylo raczej slabawe. Ale taka telwizja... heniek Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Andrzej Bobkowski 22.11.02, 14:56 ''Szkiców ...'' niestety nie czytalam. Gdy sie pojawily w ksiegarniach, to byly dla mnie za drogie, a potem jakos zapomnialam... Czytalam natomiast, i bardzo lubie, jego korespondencje z Jerzym Giedroyciem. Jest ona tym bardziej ciekawa, ze Giedroyc , ktory jak wiadomo, byl czlowiekiem bardzo powsciagliwym , jesli chodzi o okazywanie emocji, o Bobkowskim wyrazal sie jako o czlowieku nieslychanie bliskim mu duchowo i emocjonalnie. Dobrze , ze przypomnieliscie o ''Szkicach piórkiem''. Pozdrowienia. a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: whooy Re: Andrzej Bobkowski IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 24.11.02, 18:04 Bobkowski jest zajebisty tak jak Zygmunt Hertz w listach do Czeslawa Milosza którego chętnie posiadłbym na własność w ramach wyminy barterowej (książki, gołe baby na cd, mp3) lub kupna whooy@go2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Andrzej Bobkowski 25.11.02, 10:23 Gość portalu: whooy napisał: > Bobkowski jest zajebisty > tak jak Zygmunt Hertz w listach do Czeslawa Milosza którego chętnie posiadłbym > na własność > whooy@go2.pl Rzeczywiscie , listy Zygmunta Hertza do Czesława Miłosza to rewelacja. Hertz - talent nie tylko epistolograficzny..... Niestety, egzemplarz , ktory mam nie jest na sprzedaż, bo to jedna z moich ulubionych książek. Ale podciągam watek, to moze ktoś sie odezwie :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś