Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jak napisać dobre CV - instrukcja krok po kroku

29.09.10, 17:50
    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    Obserwuj wątek
      • Gość: lukas Znalezienie pracy IP: *.acn.waw.pl 02.10.10, 10:34
        Swego czasu jedna z gazet zrobiła badanie: w jaki sposób dostałeś pracę? 70% odpowiedzi było: z polecenia, po znajomości. Oczywiście zaraz znajdą się osoby udowadniające swoją przebojowość i wyjątkowość jednak fakty są takie, że normalną pracę można dostać po znajomości. To co jest ogłaszane to praca albo bardzo ciężka i nisko płatna, której nikt nie chce albo praca dla wąsko specjalizowanych fachowców
        • Gość: aaaa Tak się tworzy miejsca pracy ! :D IP: 195.82.180.* 02.10.10, 12:32
          Tak jak widać kilka postów wyżej-powstają firmy od "kreowania wizerunku", które tworzą te CV, a durni ludzie wierzą, że jak kupią to od razu pracę dostaną. Oczywiście trzeba po drodze zatrudnić też paru "ejcz arowców", którzy te CV będą przeglądać, próbując wyciągnąć jakieś wartościowe informacje. Tyle, że po jakimś czasie wszystkie CV zaczynają wyglądać tak samo - zdjęcie, zainteresowania, umiejętności twarde i miękkie.
          Skoro wszystkie wyglądają tak samo to trzeba się pojawić mediach i wymyślać kolejne cuda któe mają się znaleźć CV-puzzle, CV-3d, CV-cośtam. Ludzie znowu idą do firm od "kreowania wizerunku"....i koło się zamyka.
          • Gość: doradca zawodowy CV jak CV, ale list motywacyjny trzeba zacząć od: IP: *.chello.pl 02.10.10, 18:12
            "słuchaj tato, jest taka sprawa, skończyłem własnie te studia na europeistyce i popracowałbym ewentualnie w Twojej firmie, bo laski się ze mnie śmieją, że łajza jestem taka i musze od Ciebie dostawać kasę na balety"
            • Gość: asd Re: CV jak CV, ale list motywacyjny trzeba zacząć IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.11, 08:14
              to laski są łajzy albo blachary jak kto woli jeśli śmieją się z takich rzeczy, znaczy sie na kapuście takiej zależy. smutne ale prawdziwe
        • dystansownik Re: Znalezienie pracy 02.10.10, 15:24
          > Swego czasu jedna z gazet zrobiła badanie: w jaki sposób dostałeś pracę? 70% od
          > powiedzi było: z polecenia, po znajomości. Oczywiście zaraz znajdą się osoby ud
          > owadniające swoją przebojowość i wyjątkowość jednak fakty są takie, że normalną
          > pracę można dostać po znajomości. To co jest ogłaszane to praca albo bardzo ci
          > ężka i nisko płatna, której nikt nie chce albo praca dla wąsko specjalizowanych
          > fachowców

Dla wąsko wyspecjalizowanych fachowców nie robi się ogłoszeń z prostej przyczyny, bo jest ich na tyle mało, że ogłoszenie nie przyniesie pożądanego skutku. Dodatkowo tacy fachowcy zwykle są towarem deficytowym, a co za tym idzie, oni pracę już mają i zbyt często nowej nie szukają. Aby pozyskać takiego fachowca trzeba headhuntera z prawdziwego zdarzenia, który pracownika znajdzie u konkurencji i przekona do pracy u swojego zleceniodawcy.

Ogłoszenia najczęściej są ostatnią deską ratunku firm. Pomijam kwestie stanowisk masowych, robotniczych i posiadających ogromną rotację, ale w winnych przypadkach jednak firmy najczęściej szukają właśnie kogoś po znajomości.
          To wynika z bardzo prostego faktu, u nas jest za dużo ludzi, a za mało miejsc pracy. Na 1 dobre stanowisko będzie czekało kilkuset kandydatów, z czego co najmniej kilkudziesięciu idealnie by się na tym stanowisku sprawdziło. Przy takich proporcjach nie trudno bez zabawy w odsiewanie, po prostu zatrudnić kogoś znajomego lub poleconego przez znajomego.

Co do statystyki, że 70% ludzi robotę dostało z polecenia czy po znajomości, to jeszcze z rok temu powiedziałbym, że to nie może być prawda. W tej chwili, po studiach, gdy widzę gdzie sporo kolegów wylądowało, widzę także, że 2/3 ludzi którzy dostali pracę w swoim zawodzie, ma ją wyłącznie po znajomości.
        • Gość: Aga Re: Znalezienie pracy IP: *.alfanet24.pl 21.10.10, 22:46
          Znalezienie pracy bez znajomości graniczy z cudem ,a jeśli już je mamy to żadne CV nie jest potrzebne od razu dostajemy kwestionariusz osobowy.Najgorzej mają osoby powyżej 40 ,jeśli znajomości to tak,ale bez nich tragedia -nie liczy się wykształcenie tylko data urodzenia ,czyli reasumując za młody żeby umierać,za stary żeby pracować . Paranoja,może już czas żeby niektórzy przestali ściemniać i pisać durne rady i porady .
        • ladyjm Re: Znalezienie pracy 23.11.10, 22:03
          fakt, nawet cv w 3d nic nie da jak sie nie ma znajomosci
      • Gość: oczywista prawda gdyby ludzie umieli pisac cv nie byloby bezrobocia IP: *.swipnet.se 02.10.10, 11:01
      • Gość: R Te pier*oły są publikowane co kilka tygodni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.10, 12:53
        Tak jakby od pisania CV przybywało miejsc pracy.
      • losiu4 Jak napisać dobre CV - instrukcja krok po kroku 02.10.10, 13:34
        wybiórcza.. znów lansjesz następne panienki z firm haerowych od pisania cefałek? Przeciez od tego głowa moze rozboleć

Pozdrawiam

Losiu
      • losiu4 Re: Jak napisać dobre CV - instrukcja krok po kro 02.10.10, 13:36
        spoko, niedługo będa promować video-cv. Pierwsze zajawki już sa (namiar dała jedna kobieta pisujaca na tym forum). teraz jeno czekać az panienki z firm haerowych lansowane w GW nową modę przyswoja :)

Pozdrawiam

Losiu
      • Gość: gosc Re: Jak napisać dobre CV - instrukcja krok po kro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.10, 15:22
        Od razu napisac w jezyku angielskim, spakowac sie i wyjezdzac z tego syfu.
        • dystansownik Re: Jak napisać dobre CV - instrukcja krok po kro 02.10.10, 15:30
          W tej chwili chyba lepiej od razu po niemiecku pisać. :D
      • vonsmroden Re: Jak napisać dobre CV - instrukcja krok po kro 02.10.10, 16:58
        Skuteczne cv w Polsce...
        a - zanieść je ciotce (opcjonalnie wujkowi) dyrektorce
        b - zrobić laskę dyrektorowi
        c - poszukać kogoś kto ma ciotkę dyrektorkę
        d - no chyba że jesteś tak zajebisty/a i masz ojca dyrektora...
        • sallly Re: Jak napisać dobre CV - instrukcja krok po kro 02.10.10, 17:57
          vonsmroden napisał:

> Skuteczne cv w Polsce...
          > a - zanieść je ciotce (opcjonalnie wujkowi) dyrektorce
          > b - zrobić laskę dyrektorowi
          > c - poszukać kogoś kto ma ciotkę dyrektorkę
          > d - no chyba że jesteś tak zajebisty/a i masz ojca dyrektora...

Zgadzam się z Tobą, ja bym chętnie na "b" się zdecydowała, tylko jeszcze gdzie znaleźć chętnego dyrektora?...
        • Gość: Makak Re: Jak napisać dobre CV - instrukcja krok po kro IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.10, 20:03
          Święta prawda
          • losiu4 Re: Jak napisać dobre CV - instrukcja krok po kro 26.10.10, 20:13
            nie wszędzie i nie zawsze tak jest, śmiałbym twierdzić ze w rozsadnych firmach to stosunkowo mały procent przypadków, choć jestem ciekaw do którego punktu możnaby dopasować tę panienkę z MSZtu...

Pozdrawiam

Losiu
        • Gość: goszita Re: Jak napisać dobre CV - instrukcja krok po kro IP: 217.153.67.* 02.11.10, 12:13
          dobre,dobre...
          Uśmiałam sie po pachy,ale to niestety prawda :(

Ja mam już 32 lata,wyższe wykształcenie,dwójke dzieci i szukam pracy w biurze,dodam,że nie mam w tej kwestii,zadnego doświadczenia :)
          Skazana jestem na bezrobocie? Dodam,że nie robię lasek,chyba,że mężowi ;) Nie mam ciotek,ani wujków dyrektorów.Ale jestem ambitna,jak cos znajdę,napiszę!
          Zyczę powodzenia wszystkim poszukującym pracy-takim,jak ja!
        • Gość: kielczanka Re: Jak napisać dobre CV - instrukcja krok po kro IP: *.kielce.vectranet.pl 27.02.12, 14:54
          hahahahaaaaaaaaaaaaa, święta PRawda:D Oto polska rzeczywistośc, sranie w banie, dobre cv, kazdy ma to w dupie . Pozdrawiam
        • Gość: yabuu Re: Jak napisać dobre CV - instrukcja krok po kro IP: 217.97.190.* 02.11.13, 10:08
          Lepiej Schetynie-może w KGHM-ie się COŚ znajdzie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Mariusz2010 Re: Jak napisać dobre CV - instrukcja krok po kro IP: 109.243.31.* 02.10.10, 18:52
        Jaja z tymi CV. Wystarczy, że wpisze datę urodzenia /1947/ i juz mam przes...rane.
      • abalysii dobre CV dla idiotów 02.10.10, 21:52
        kto to czyta? kto się tym przejmuje? pracodawcy żądają ale jednocześnie w du_pie je mają
        śmieszni ludzie którzy myślą że papierek w domu napisany coś komuś pomoże, hehehehehehe
        pracodawca patrzy na was wygląd i wiek reszta mu zwisa
        • Gość: romeczek215 Re: dobre CV dla idiotów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 07:31
          to jest cla prawda ,wyniklo by z tego ze czym wiecej cv to firma ma z tego tytulu jakies pieniadze
        • Gość: Adam Re: dobre CV dla idiotów IP: *.173.11.207.tesatnet.pl 11.06.11, 10:36
          No to jesteś idiotą... pracuje w szesnastej firmie i zawsze miałem dobrze napisane CV , zawsze robiło wrażenie i zawsze dawali mi pracę, tzw. pierwszy szczał. Ale ty za głupi jesteś na to. Pewnie pracujesz u "Nurka " jakiegoś co ci płaci 1.386 zł brutto i liżesz mu dupę w strachu. Albo dupy dajesz bo cie nie chcą.
          • Gość: MegaMocny Re: dobre CV dla idiotów IP: *.adsl.inetia.pl 03.02.12, 13:05
            Pisze się Strzał i anie "szczał" Idioto :) A tak w ogóle to chyba niezbyt jesteś inteligentny skoro pracowałeś już w tylu miejscach. Pozdrawiam!
          • Gość: dziewuszka Re: dobre CV dla idiotów IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.12, 20:27

z jakiego powodu wyrzucali cię aż z 16 firm? To musi być interesująca historia
      • sselrats Artykul nie na temat 02.10.10, 23:17
        Powinno byc o tym jak wyrobic znajomosci pomagajace znalezienie pracy.
      • Gość: Pawlo Re: Jak napisać dobre CV - instrukcja krok po kro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.10, 23:44
        Fakt ze teraz bardziej wazne jest budowanie znajomosci ma to nawet swoją nazwę - tzw networking. Wystarczy zobaczyć ile firm w naszych miastach jest wokół nas. Niektóre duze a nigdy nie widziało się ich ogloszeń o prace. Czytam Wyborczą codziennie, mimo posiadania pracy zawsze przegladam ogloszenia o pracy w poniedzialki - zeby wiedziec kto co za ile. Robie tak od samego początku gazetypraca, np. firma energetyczna - Energa dopiero ostatnio zaczela dawac ogloszenia ze szuka ludzi (glownie handlowców). Fakt jest ze mamy dwa rodzaje "po znajomosci" Pierwszy to spolki panstowe itp gdzie po znajomosci znaczy ze zatrudnia sie znajomych i tyle. Drugi rodzaj, ze znajomy po prostu informuje nas o rekrutacji w danej firmie + ewentualnie nas rekomenduje. Ale przechodzimy normalną rekrutacje. Znajdzie sie ktos duzo lepszy to odpadamy. Poza tym uważam że na studiach m.in dziennych studenci powinni miec wiecej praktyki m.in jeden miesiac w kazdym roku w jakies firmie. I nie koniecznie w wakacje bo wtedy wielu zarabia zagranica na studia (i brawa im za to ze sa tak zaradni). Najlepiej na roznych wydzialach rozne miesiace aby nie bylo tak ze w czerwcu uczelnie puste a pracodawcy zalanii fala studentów. A jak by się okazało ze w regionie w którym mieszkamy lub z ktorego pochodzimy nie ma firmy ktora chciala by nas na darmowy staz. To mozemy sie zastanowic czy na pewno dobry kierunek wybralismy.
        • ssdd1975b Re: Jak napisać dobre CV - instrukcja krok po kro 23.02.11, 17:42
          ale widzisz wiekszosc jest robiona online a nie w papierowej formie - bo to kosztuje :)

wejdz na strone tej firmy i pewnie znajdziesz wiecej ogloszen tam,

po drugie znalezienie pracownika zleca sie agencji (wiec na stronach agancji ich tez znajdziesz)
      • Gość: Gość Jak napisać dobre CV - instrukcja krok po kroku IP: *.eimperium.pl 16.10.10, 22:07
        Z CV oraz z doświadczeniem zawodowym to jest totalna bzdura. Firmy twierdza ze jak się ma 57 lat to powinno się iść do apteki po środek na uśpienie na zawsze. Jak się zaproponuje pracę to z najniższym wynagrodzeniem bo osoba w tym wieku nie spełnia warunków i przynosi stratę dla firm szczególnie w strefach ekonomicznych gdzie Firma posiada ulgi natomiast młodym bez doświadczenia proponuje się pracę i zarobek z minimum 1600 złotych. Czy tak powinien wyglądać rozwój gospodarczy w RP ?
        • Gość: 43 aj tam, aj tam IP: 77.236.26.* 26.10.10, 22:18
          Ja mam zaledwie (już?) 43 lata, i dla firm od paru lat jestem przeźroczysty, pokolenie Z (jak Zombie) mi mówią. Pieprzyć to wszystko. Nie łykam byle bullshitu jak młode pelikany, ot gdzie jest przyczyna - nie pozwalam sobie nasr... na głowę. ZUS mi wyliczył, że mam teoretyczną emeryturę 800, a jak dożyję, to całe 1500. Cudowna perspektywa, nie? :)
          • Gość: olga Re: aj tam, aj tam IP: 178.73.49.* 17.11.10, 21:01
            Powiem Wam ze poszłam na łatwizne.Wolałam zapłacic zeby mi dobre CV napisali.
            Nie mam juz siły na pisane tego samemu,a jeszcze rekrutujacy zarzucaja mi kurcze brak kreatywnosci.
            • Gość: moniczka Re: aj tam, aj tam IP: *.home.aster.pl 12.01.11, 19:18
              A moge wiedzieć jak długo sie czeka na takie poprawienie CV ?
              Bo sama własnie mysle ze byłoby to dla mnie korzystne jesli chodzi o przetłumaczenie na j.angielski
          • Gość: darsim Re: aj tam, aj tam IP: *.czarnet.pl 24.11.10, 11:57
            Mam 40 lat i po odchowaniu dzieciaczków (późno je miałam :-) ) chcę wrócić do pracy. I jest tak, wysyłam CV napisane wedle regół sztuki i NIC. Zero odzewu. Mam wykształcenie średnie policealne i mam wrażenie, że pracodawcy uważają, że na pracę fizyczną jestem za mądra a na biurową za głupia. A mogę pochwalić się dużym doświadczenie bo pracowałam w administracji państwowej, w turystyce i handlu. A co tam doświadczenie i umiejętności liczy się to, że 40-tka na karku i pewnie już o kulach się poruszm i nie wiem jak komputer włączyć. Śmiać mi się chce jak czytam w ofertach taki punkt "oferujemy pracę w młodym i dynamicznym zespole". A ja pewnie jestem bardziej dynamiczna od wielu dwudziestokilkulatek, bo jak patrzę na tą młodzież dzisiejszą to mi się płakać chce.
            A pracę to może po znajomości dostanę bo mam koleżankę pracującą w przedszkolu. Aha, podobno w naszym państwie istnieje coś takiego jak polityka prorodzinna. No i rozmawiałam z jedną "pracodawczynią" i podstawowe pytanie brzmiało "Czy ma pani dzieci?" odpowiedziałam, że tak i na tym skończyła się rozmowa. Ehhh, o kant tyłka to pobić.
      • Gość: goska Jak napisać dobre CV - instrukcja krok po kroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.10, 11:20
        Wytłumaczcie proszę jaką treść ma zawierać "klauzula o ochronie danych osobowych" i gdzie
        ją wpisywać w CV?
        • Gość: Damo77 Re: Jak napisać dobre CV - instrukcja krok po kro IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.10, 10:13
          Ta klauzula to:
          Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w mojej ofercie pracy dla potrzeb niezbędnych
          do realizacji procesu rekrutacji (zgodnie z Ustawą z dnia 29.08.1997 o Ochronie Danych Osobowych, Dziennik Ustaw
          Nr 133 Poz. 883)
          Umieszczasz ją na końcu dokumentu.
          Czytam ten wątek ze smutkiem, bo sam zostałem zwolniony przy tzw. redukcji etatów. Po zwolnieniu byłem pewny, że szybko znajdę pracę i tak już od 2 miesięcy szukam. Nie mogę powiedzieć, że nie ma ofert, ale umowa zlecenie, czy umowa o dzieło dla programisty, przy zaznaczeniu że jest to dłuższa współpraca? Trochę to grubymi nićmi szyte.
          • luni8 Re: Jak napisać dobre CV - instrukcja krok po kro 16.12.10, 10:32
            > zukam. Nie mogę powiedzieć, że nie ma ofert, ale umowa zlecenie, czy umowa o dz
            > ieło dla programisty, przy zaznaczeniu że jest to dłuższa współpraca? Trochę to
            > grubymi nićmi szyte.

Raczej standard, większość firm zamiast umowy o pracę woli umowę zlecenie - taka zdobycz socjalistów. Tu nawet nie chodzi o koszty pracodawcy ale zbyt trudno człowieka na umowie zwolnić by ludzie chcieli się w to bawić nie sprawdzając wcześniej kandydata.
            • Gość: Kamila Re: Jak napisać dobre CV - instrukcja krok po kro IP: *.rawamaz.mm.pl 18.08.11, 00:06
              To zdecydowanie jest norma. Mój mężczyzna również pracował na takiej umowie zanim przeszedł na etat, to wygodna forma zatrudnienia na okres próbny
        • Gość: ja Re: Jak napisać dobre CV - instrukcja krok po kro IP: 178.73.49.* 27.12.10, 23:20
          A czy myslicie ze w ogole potencjalni pracodawcy w ogole maja jakies zakodowane swoje wlasne wzory CV i po prostu niektóre z nich wyrzucaja,bo albo zdjęcie jest zle wklejone,albo coś tam nie tak z nagłówkiem ? Jest taka selekcja?
      • luni8 Jak napisać dobre CV - instrukcja krok po kroku 16.12.10, 10:51
        Pamiętajcie że skutecznym sposobem na walkę z bezrobocie jest skuteczna nauka pisania CV - a jak już wszyscy się nauczą pisać to i bezrobocia nie będzie.

A co do artykułu to już robią kilkustronnicowe kiedy nie ma wyliczanek.
        heh
        • Gość: alina Re: Jak napisać dobre CV - instrukcja krok po kro IP: *.home.aster.pl 01.02.11, 19:29
          Jednak czesto samo dobrze napisane CV tutaj nie wystarcza.Przeciez liczy sie jeszcze to co jest w tym CV,jakie mamy doświadczenie,jakie szkoły skończyliśmy.To jest podstawa przy szukaniu pracy.
      • Gość: gosc Re: Cv, lm 3d style inny wymiar cv be-creative.co IP: *.gemini.net.pl 07.02.11, 13:32
        najpierw zbierają tonę makulatury , wraz z naszym bagażem do swiadczeń a co za tym idziue danymi osobowymi a pożniej sie lansuja , debilizm do potegi!
      • Gość: Alicja53 Jak napisać dobre CV - instrukcja krok po kroku IP: 83.238.5.* 17.02.11, 09:50
        Przeprszam ,ale musze byc zlosliwa w tym momencie . Napisalam okolo 10 CV zg. z obecna moda jaka panuje na wzorcowe CV, zalaczylam perfekcyjnie zdjecie. Takie wymagania sa stawiane przez biura oglaszajace sie na stronach internetowych i co ?? i Nic.. poprostu biura na odleglosc nie daja odzewu. Ja mieszkam w centralnej Polsce ,a biuro jest w szczecinskim i sobie leci ...... w male kulki... ponoc po wyslanym CV ,nastapi kontakt tel. itd... bla,bla ... Po co to wszystko. ??? Nie masz swojego czlowieka w danym miejscu pracy , nie masz wejsc daj sobie spokoj... to wszystko to zabawa. Napisz.. my odpiszemy ...,my powiadomimy... . A ty czekasz i zastanawiasz sie co moglo zawazyc ,ze znow nie ma odzewu. " Sztuka dla sztuki " . To tyle moi drodzy .. piszmy dalej..
        • ssdd1975b Re: Jak napisać dobre CV - instrukcja krok po kro 23.02.11, 17:35
          Co mnie drazni w Polsce jesli chodzi o oferty pracy to to ze prawie nigdy nie ma ofert z informacja o zarobkach... :)

Co do CV to w sumie uzywam tego samego formatu od 11 lat, niezaleznie gdzie szukam pracy - chodzi o kraj (jest po angieslku)

Nigdy w zyciu nie napisalem listu motywacyjnego i nie zamierzam (wszyscy moi znajomi ktorzy pracuja badz pracowali przy rekrutacji potwierdzili ze listow motywacyjnych nie czytaja, bo nie maja na nie czasu), nawet jezeli maja dwa podobne CV (tzn z podobnym doswiadczniem) i nie wiedza ktora z osob wsadzic na short liste - to wola zadzwonic i sie dopytac (szybciej i bardziej naturalnie zdobywa sie info) niz rozbujaly list motywacyjny :)

Nigdy w zyciu nie wsadzilem informacji o dacie swojego urodzenia

Nigdy nie umiescilem swojego zdjecia w CV (niby brzydki nie jestem) ale to nie konkurs pieknosci...

co sie liczy w CV to chyba przejzystosc, doswiadczenie zawodowe, kursy/kwalifikacje jakie sie ma, czego oczekuje sie od firmy (max 2 zdania) - w ten sposob rekruter moze od razu wyczaic co czlowiek chce (bo nie czyta listu motywacyjnego :)

• marinellla Re: Jak napisać dobre CV - instrukcja krok po kro 25.02.11, 19:21
            tak, i te sztywne normy, 1-2 strony. a jeśli studiowałam kilka rzeczy powiązanych ze sobą na dobrej uczelni i odbębniłam kilka praktyk i wolontariatów, to co niby mam wywalić? losowo? kiedy to wszystko jest powiązane...
            • Gość: Rado Re: Jak napisać dobre CV - instrukcja krok po kro IP: *.toya.net.pl 27.02.11, 18:11
              Ja mam napisane 2 rodzaje CV:
              - standardowe w formie skróconej - 2 strony A4
              - Europass w formule europejskiej - 4 strony A4

Szukając pracy wysyłałem CV Europass, rzadziej skrócone. Europass, moim zdaniem, co zresztą przyznali mi rekruterzy kilka razy ma bardziej przejrzystą formułę, treść, a osoba rekrutująca od razu znajdzie informacje jakich szuka. W CV skróconym, mimo że jest krótsze, nie ma standardu zamieszczania informacji, przez co ich poszukiwanie staje się czasem bardziej chaotyczne.

Długość CV nie ma moim zdaniem znaczenia. Skoro ktoś przez 10 lat miał na przykład 5 stanowisk w 5 firmach to oczywistym jest że jego CV będzie dłuższe od kogoś kto w ciągu 10 lat zmieniał pracę 2-3 razy.
      • Gość: dot. Przerost formy nad treścią :))) IP: *.aster.pl 23.02.11, 13:26
        Dla kogo te kolorowe, kiczowate CV ? Pracodawców głowa boli od wczytywania się w tak naćkane, mało przejrzyste teksty. Nie przyjmuję tego nawet za darmo :))
      • sselrats Slajd 1: wyczyscic brud spod paznokci. 14.04.11, 18:56
        ...
      • Gość: Artur L. Jak napisać dobre CV - instrukcja krok po kroku IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.11, 19:32
        Ciekawy artykuł - szukając w internecie znalazłem dobre źródło na temat CV oraz wszystko na temat aplikacji. Fajny poradnik, serwis średni...
      • rabbinhood a co z wracającymi na rynek pracy po przerwie? 24.05.11, 13:23
        jeśli miałem problem znaleźć pracę w kraju, wyjechałem za granicę na rozmowy i potem czekałem zgodnie z zaleceniem rekruterki, ale pracy nie znalazłem w zawodzie, aby przeżyć podjąłem inną, trochę czasu to zajęło, potem lekkie problemy zdrowotne, powrót do zdrowia i do kraju i kilka lat bezrobocia, to jak to wpakować do CV aby miało sens? Człowiek jest pozostawiony sam sobie i nawet prostej informacji nie może oczekiwać od doradców.
      • fitty Re: Jak napisać dobre CV - instrukcja krok po kro 26.05.11, 12:09
        najważniejsze to chyba nie kłamać. trzeba umiec znaleźć złoty środek miedzy kłamstwem a umiejętnościa sprzedania się. Zwłaszcza jeśli chodzi o języki: www.inwestycje.pl/kariera/poliglota_potrzebny_od_zaraz;127209;0.html
        • katkow40 Re: Jak napisać dobre CV - instrukcja krok po kro 13.06.11, 15:22
          fitty napisała:

> najważniejsze to chyba nie kłamać. trzeba umiec znaleźć złoty środek miedzy kłamstwem a umiejętnościa sprzedania się. Zwłaszcza jeśli chodzi o języki: www.inwestycje.pl/kariera/poliglota_potrzebny_od_zaraz;127209;0.html

Ludzie boja się używać języków obcych i to główny problem. Ciężko zresztą wymagać się od siebie predyspozycji najczęściej uwarunkowanych genetycznie lub w jakikolwiek sposób skorelowanych z takowymi. No nie wiem czy warto kłamać, z drugiej strony weryfikacja ma miejsce już na wstępie rekrutacji to w czym problem?
        • kolonme Re: Jak napisać dobre CV - instrukcja krok po kro 27.06.11, 14:49
          co do kłamstwa to tez bym nie przesadzał. Patrząc na wymogi pracodawców, ciężko czasem przebić się na rynku bez drobnych kłamstw. Poza tym jestem zwolennikiem postawy, że w pewnym zakresie nie da się "szyć" rzeczywistości i kompetencje lub ich brak wyjdą na jaw. Dlatego lepiej z tym uważać lub poważnie podnosić zakres umiejętności.

fitty napisała:

> najważniejsze to chyba nie kłamać. trzeba umiec znaleźć złoty środek miedzy kłamstwem a umiejętnościa sprzedania się. Zwłaszcza jeśli chodzi o języki: www.inwestycje.pl/kariera/poliglota_potrzebny_od_zaraz;127209;0.html
      • Gość: zadowolona Jak napisać dobre CV - instrukcja krok po kroku IP: *.play-internet.pl 01.06.11, 09:30
        Długo szukałam pracy i wysyłałam swoje CV, dopiero gdy spotkałam się z profesjonalistą otworzyły mi się oczy ile popełniałam błędów i to nie tylko w pisaniu Cv ale i liście motywacyjnym i to jak szukam pracy. Mogę wszystkim polecić spotkania z doradcą kariery gabinecie dobrego samopoczucia we Wrocławiu.
      • Gość: kachaaa888222 Jak napisać dobre CV - instrukcja krok po kroku IP: 78.8.107.* 01.06.11, 09:49
        nie rozumiem tego szumu. dla mnie kazde cv jest takie same. rubryka na wyksztalcenie, doswiadczenie itp. jak ktos nie ma doswiadczenia to cudow z cv nie stworzy. jak juz to mozna kombinowac z lm ale nie z cv, no ludzie!!!
        • najlepszygeorge Re: Jak napisać dobre CV - instrukcja krok po kro 01.06.11, 09:58
          Szum w ramach akcji rządowej dot. zwalczania bezrobocia. Otóż, niedawno odryto, że ludzie nie mogą znaleźć bo mają ŹLE napisane CV!

Wg doradców, problem bezrobocia zniknie, gdy wszyscy będą mieli dobrze napisane CV :-)
      • Gość: Toxic Re: Jak napisać dobre CV - instrukcja krok po kro IP: *.toya.net.pl 13.06.11, 20:11
        Ja mam napisane CV "Europass". Sprawdza się :-) Byłem na dwóch rekrutacjach i Pani z Artur Hunt w Wa-wie stwierdziła że ma czytelną formułę, jest przejrzyste i dostarcza elokwentnych informacji. Na rekrutacji w firmie Hays inna Pani z kolei czytała moje CV a mnie kazała tylko komentować to co napisałem :-) Również oceniła je in plus. Ogólnie bardzo polecam tą formę CV gdyż opisuje zadania i doświadczenia na stanowiskach pracy a to jest chyba najcenniejsza wiedza dla rekrutujących. Zwykłe, tj. standardowe CV raczej wymienia tylko daty, stanowiska i nazwy firm.
        • Gość: Smile Re: Jak napisać dobre CV - instrukcja krok po kro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.11, 04:37
          A co to są elokwentne informacje?He,he.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka