Gość: Bożena Interpretacja art. 118 ustawy o Policji IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.12, 21:39 Czy policjantowi informującemu w raporcie o zwolnieniu ze służby o przejściu do Straży pożarnej ( z dnia na dzień) przysługuje odprawa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtas Zakład Karny IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.01.12, 14:40 Chciałbym zaczerpnąć informacji,dotyczącej kwestji prawnej, odnośnie przebywających na terenie Zakładu Karnego zwierząt chodzi mi o koty,ponieważ owe koty przebywające na terenie jednoski karnej chodzą okaleczone przez osadzonych. Byłem świadkiem jak osadzeni znęcają się nad nimi,uważam iż jest karygodne ale nikt nie reaguje na ten proceder,mało tego dyrektor jednostki karnej widzi okaleczone koty i nic nie robi aby zapobiec temu procederowi. Uważam iż osoba która powinna ponieść odpowiedzialnosć karną z tego tytułu jest dyrektor jednostki karnej w Czarnem. Prosze o pomoc prawną, opartą na kodeksie. pytanie: czy to co opisałem jes przestępstwem? kto ponosi konsekwęcje tego procederu? jak wygląda kwestia prawna zwierząt? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz z Olsztyna pytanie o świadectwo pracy? IP: *.gemini.net.pl 23.02.12, 16:00 Pracodawca zwolnił mnie, wpisując w pkt 3 świadectwa pracy - "odwołanie ze stanowiska art. 70 k.p." Sąd Pracy przed którym domagałem się przywrócenia do pracy i stwierdzenia niezgodności z prawem wypowiedzenia umowy o pracę, przyznał mi rację. W ocenie Sądu byłem zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony, dlatego nie można mnie było "odwołać" bez podania przyczyny. Takie wypowiedzenie naruszało przepisy prawa pracy. Pomimo to dostałem jednak tylko odszkodowanie, przywrócenie było zdaniem Sądu niemożliwe. Wyrok jest prawomocny. Brak w nim wzmianki o zmianie dotychczasowego świadectwa pracy. Chciałbym zwrócić się do pracodawcy, o sprostowanie (pomimo upływu terminu-może zrobić to dobrowolnie) lub o uzupełnienie na podstawie paragraf 5 ust. 3 rozporządzenia M.Pracy o szczegółowej treści świadectwa pracy, bowiem w świadectwie dalej widnieje art. 70 k.p. a powinien art. 30 paragraf 2 i wzmianka o orzeczeniu stwierdzającym naruszenie prawa przy rozwiązaniu stosunku pracy przez pracodawcę. 1) Co powinno się znaleźć w pkt 3 zmienionego na mój wniosek świadectwa pracy? jaka treść będzie dla mnie korzystna i prawidłowa z punktu widzenia prawa? Chciałbym, żeby w świadectwie było że zostałem zwolniony z naruszeniem przepisów. 2) Czy mogę domagać się odszkodowania za niezgodne z prawem rozwiązanie stosunku pracy na drodze cywilnej? (czy mam szanse?) Bardzo proszę o odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateusz2807 Praca na etacie i zmuszanie do umowy zlecenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.12, 19:41 Witam proszę powiedzcie mi czy pracodawca u którego pracuje na etat może zmusić mnie do wykonania po godzinach umowy zlecenie jeżeli wynagrodzenie z tej umowy mi nie odpowiada??? Odpowiedz Link Zgłoś
disco-ball Zadaj pytanie prawnikowi 25.04.12, 22:05 pozwany - moj byly pracodawca zostal zobowiazany przez sad do przyslania mojej "teczki osobowej" napisali pismo, ze prosza o przedluzenie do polowy kwietnia sad nie ustosunkowal sie do tej prosby kwiecien sie konczy, a oni nic nie przyslali... ktos wie, co im moze za to grozic (o ile w ogole)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Zadaj pytanie prawnikowi IP: 194.181.131.* 09.07.12, 19:19 mam umowe na czas określony przepracowałam 3 miesiące a mam jeszcze umowe na 3miesiące i właśnie spalił sie lokal w którym pracowałam jakie mam prawa co mi się należy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata umowa IP: *.g1.citymedia.pl 15.07.12, 10:45 Witam. Mam podpisana umowe agencyjna na wspolprace.Moje wynagrodzenie to tylko prowizja od odsprzedaży.Nie otrzymuje z drugiej strony srodków tj.podstawa,telefon oraz samochód lecz Zakład chce mnie zobligować do pracy na urządzeniu z funkcją GPS system mobilnym firmy mobiz. Nadmieniam iz w umowie agencyjnej podpisanej przez obie strony nie ma o tym mowy a ZUS i inne opłacam sobie sama. Prosze o informacje czy jest to zgodne z prawem i czy powinno być to zmienione jakim aneksem do umowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Zadaj pytanie prawnikowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.12, 09:14 Moj ojciec zmarł kilka dni temu w szpitalu miał zlamany kregosłup ale zmarł na zawał miał prawie 60 lat ... przez ostatnie 10 lat z oplaconych skladek mial moze 2 lata ... ale wczesniej od 16 roku zycia pracowal nie przerwanie do okolo 45 roku jako rolki ( krus ) pozniej mial dzialanosc gospodarcza i do 52 lat oplacal skladki ( zus ) czyli lacznie mial napewno przepracowane ponad 30 lat ... i moje pytanie brzmi czy nalezy mi sie renta rodzinna po ojcu ?? co w mojej sytuacji powinienem zrobic??? dodam ze JA mam 19 lat i bede chcial kontynuowac nauke we wrzesniu .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Zadaj pytanie prawnikowi IP: *.dynamic.pppoe.mgts.by 29.08.12, 21:47 Witam Panstwa! Nazywam sie Anna Guzewicz, mieszkam w Bialorusi, jestem z Grodna. Niedawno otrzymalam Karte polaka, Chce sie dowiedziec informacji o tym, jak moge zarejestrowac sie jako Indyw-ny przed-ca i co do tego jest potrzebne, jakie dokumenty, warunki i dokad mam isc w tej sprawie? Bardzo czekam na odpowiedz. Dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Valentinas Zadaj pytanie prawnikowi IP: *.bnk.lt 31.08.12, 10:16 Witam. Jesteśmy firmą Norwegii. Działamy w sferze rusztowań, podnośników i ogrodzeń budowlanych. Postanowiliśmy organizować interaktywne szkolenia monterów rusztowań. Potrzeba nam zgodnej z prawem Polski umowy, która będzie podpisana między naszą firmą a osobą lub firmą, która chce podjąć kurs. Czy mógłby Pan przygotować prawnie poprawną umowę? Ile czasu to by zajęło? Ile będzie kosztowało? Czekamy na odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
mw0110 Zadaj pytanie prawnikowi 31.08.12, 21:16 Witam,jestem pracownikiem obsługi w przedszkolu(państwowym). Mam umowę zawartą na czas nieokreślony na pełny etat i kiedy byłam przyjmowana do pracy była tylko zmiana ranna, od 2 lat jest utworzona również zmiana popołudniowa, do której przyjęto pracownika obsługi na 3/4 etatu. Od września b.r. dyrektor zdecydował, by pracownik zmiany popołudniowej przeszedł na ranną a ja i 3 pozostałe pracownice obsługi mamy zmienic godziny pracy i przez jeden ub dwa dni w tygodniu lub jeden tydzień w m-cu przychodzic na zmianę popołudniową. Czy dyrektor ma prawo tak postąpic, zwłaszcza, że byłysmy zatrudniane przez jego poprzednika?Przedszkole jest dużą placówką, mamy ok.180 dzieci, w tym ok.30 na zmianę popołudniową z dwojka nauczycieli, co jakiś czas są zatrudniani dodatkowi ,a my nie możemy się doprosic o dodatkowego pracownika obsługi, czy stażystę. Czy są jakieś przepisy regulujące ilośc "pomocy"dla danej ilości dzieci, bo czasami nie wiemy w co "ręce wsadzic". Bardzo proszę o odpowiedz lub podpowiedz,do kogo mozemy sie odwolac. Pozdrawiam w imieniu swoim i kolezanek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łukasz apelacja IP: *.zem.pl 06.09.12, 09:33 30.07.2012 miąłem sprawę apelacyjną moje wstawiennictwo było nie obowiązkowe do dzisiaj nie dostałem żadnego pisemka z tej sprawy czy to jest normalne ??? Odpowiedz Link Zgłoś
skiba62 Zadaj pytanie prawnikowi 21.09.12, 10:11 W latach 80-tych prowadziłam działalność gospodarczą. W 1999r. zostałam przyjęta do pracy w samorządzie terytorialnym i nie uwzględniono mi do stażu pracy działalności gospodarczej. Czy obecnie własna działalność gospodarcza jest wliczana do stażu w instytucjach państwowych, samorządowych. Czy mogę starać się o zaliczenie mi tego okresu do nagrody jubileuszowej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Zadaj pytanie prawnikowi IP: *.swidman.pl 28.09.12, 17:16 Witam serdecznie. Moje pytanie to czy i w jakim charakterze/ na podstawie jakiego pisma/artykułu, w jaki sposob to zrobic by móc pracować więcej niz 40h tygodniowo, moze byc bezpłatnie jesli chce sie doszkalac na jakims stanowisku-chodzi o sytuacje ze chce np byc lepszy awansowac ale w czasie pracy nie ma na to czasu. Czyli ogolnie reasumując czy jest jakiś przepis umożliwiający w pewnym sensie wolontariat w pracy powyzej 40h i poza nadgodzinami i co trzeba zlozyc u pracodawcy. Z góry dziękuję za odpowiedż. Tomasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Michalski Zadaj pytanie prawnikowi IP: *.dynamic.mm.pl 10.10.12, 20:07 Witam. Na początku przedstawię swoją sytuację: prowadzę firmę i zatrudniam tam 3 osoby. Rok temu zlikwidowałem oddział tej firmy w innym mieście. Tutaj pracowała dziewczyna, która poszła najpierw na urlop macierzyński, potem na wychowawczy. W dniu dzisiejszym złożyła ona zawiadomienie o rezygnacji z urlopu wychowawczyni. I w związku z tym mam pytanie: czy mam obowiązek przyjąć ją w innym oddziale firmy (w tym, w którym nie pracowała, a który istnieje nadal)? Czy taki obowiązek już na mnie nie ciąży i nie muszę ją przyjmować do pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Zadaj pytanie prawnikowi IP: *.pppoe.sistbg.net 15.10.12, 17:50 Witam czy grozi mi cos za sprzedaz towaru na umowe zawartej przez internet? Wystawiłem na przedmiot telefon, napisał do mnie kupiec. Podalem mu dane mezczyzny z którym podpisałem umowe, a kupujacy napisał ze zaprasza mnie na komisariat???? Dlaczego? Za co?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Jaki wymiar kary mozna poniesc za czyn dokonany? IP: *.client.maxnet.66.pl 27.10.12, 16:02 Witam mam pytanie, jaki wymiar kary moze poniesc osoba wyludzajac pieniadze wysylajac smsy na losowe numey telefonow podajac sie za przedstawiciela operatora sieci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seba Zadaj pytanie prawnikowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 15:15 Dzień dobry Proszę o zrozumienie mojej ciężkiej sytuacji życiowej i rozłożenie na 4 raty po 50 zł powstałych należności które sa zalezne odemnie lecz nie w mej umyślności niespłacenia Państwu należności.Proszę nie występować o postępowanie egzekucyjne które narazi mnie na większe koszty.Chciałbym odzyskać Państwa zaufanie i powyższy sposób uregulować wymagana kwotę i dalej korzystać z Państwa portalu. Przepraszam Państwa za sytuację która wynikła. Z POWAŻANIEM SEBASTIAN BRANDYS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Oddawanie krwi IP: 46.227.36.* 07.12.12, 17:57 czy brygadzista może zabronić mi oddać krew ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Zadaj pytanie prawnikowi - Odwołanie z pracy IP: *.nstream.pl 14.12.12, 17:38 Czy pracodawca może 8 godzin wcześniej odwołać moje przyjście do pracy twierdząc że nie ma na tyle pracy i wpisać mi dzień urlopu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patrycja Zadaj pytanie prawnikowi IP: *.dynamic.lte.plus.pl 05.05.13, 09:23 Szanowni Państwo, co kryje się pod hasłem Zgoda organu spółki kapitałowej jako przesłanka skuteczności czynności prawnej ?? Jest to jedno z moich pytań egzaminacyjnych z prawa handlowego i kompletnie nie wiem jak je ugryźć. Z poważaniem Patrycja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Zadaj pytanie prawnikowi IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.13, 19:48 Według ustawy prawo o szkolnictwie wyższym dodatek stażowy przysługuje w wysokości 1% wynagrodzenia zasadniczego za każdy rok pracy. Wypłacany jest w okresach miesięcznych, poczynając od czwartego roku pracy i nie może przekroczyć 20% wynagrodzenia zasadniczego. Proszę o interpretację "poczynając od czwartego roku". W pracy wypłacają nam po czwartym roku 4%, a mi się wydaje że w czwartym roku pracy (czyli po trzech) należy się już 3%. Bardzo dziękuję za odpowiedź... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleksnakr@gmail.co Zadaj pytanie prawnikowi IP: *.play-internet.pl 12.07.13, 13:49 Witam serdecznie. Prawomocnym wyrokiem sądu mam otrzymywać od 1.05.2013r do emerytury ekwiwalent za węgiel. ZUS wypłaca od czerwca twierdząc, że liczy się data otrzymania wyroku przez ZUS (24.05.2013r). Czy ZUS może odmówić wykonania wyroku sądu i dowolnie interpretować wyrok? -dziękuję i pozdrawiam- Aleksander Odpowiedz Link Zgłoś
1barbarella123 jak starac sie o rente.pomocy!!!!!! 24.07.13, 09:50 Witam Wszystkich Mam pytanie odnośnie mojego problemu, a mianowicie jak i gdzie mogłabym uibiegać się o rentę z tytułu niezdolności do pracy, rentę rodzinną bądż rentę społeczną .W grudniu tego roku skończę 48 lat. 26 marca br. miałam wylew krwi do móżdżku.Niestety stało się to w okresie gdy nie miałam legalnego zatrudnienia, pracowałam dorywczo bez umowy od listopada 2007 roku do chwili wylewu.Łącznie mam przepracowane i udokumentowane ponad 18 lat pracy.Byłam w ZUS-ie i tam powiedziano mi ,że nie należy mi się żadna renta ze względu na to ,że przerwa w zatrudnieniu jest dłuższa niż 18 m-cy od ostatniego zatrudnienia, oraz ,że nie mam przepracowanych 5-ciu lat w ostatnim 10-cio leciu. Komisja z MOPS orzekła mi umiarkowany stopień niepełnosprawności. Pracownik socjalny po wywiadzie powiedział mi ,że może dostanę 179zł/m-c. Ja samych opłat za mieszkanie mam ponad1000zł ,a dodatek mieszkaniowy mi nie przysługuje ze względu na nadmetraż. Jestem rozwiedziona od 2006r .Rozwód orzecono z wyłącznej winy męża,zasądzono alimenty na dzieci/ja nie ubiegałam się o alimenty dla mnie/.Mój były mąż pobierał rentę z Wojskowego Biura Emerytalnego.Zmarł w grudniu 2007r. Obecnie tylko najmłodszy syn /lat 18 ,uczy się/ pobiera po nim rentę rodzinną 520 zł./ Proszę o poradę co moge zrobic by otrzymac rente gdyz z tego co powiedzial lekarz przez dluzszy czas bede niezdolna do pracy. z góry dziekuje za podpowiedzi.Barbara Odpowiedz Link Zgłoś
becia40gno nowa umowa 30.08.13, 16:26 Witam czy ktoś możne mi doradzić jak mam umowę do czerwca przyszłego roku na cały etat a pracodawca mi zmienił na pół etatu a obecnie od 30sierpnia jestem na zwolnieniu lekarskim czy świadczenia będę miała wypłacone ze starej umowy czy nowej zaznaczę ze jej nie podpisałam bo jest ona od września mnie niema w zakładzie pracy proszę o odpowiedz pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś