Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Po chorobowym krótszy urlop

• bamber0 A urzędnicy i policjanci? 16.02.11, 11:21
        Przecież to te grupy zawodowe przede wszystkim biorą L-4.
      • Gość: urzendnik Znów pieniądz ważniejszy od życia ludzkiego IP: *.pkn.pl 16.02.11, 11:42
        jeszcze trochę to wydziela nam tlen do oddychania. Ponoć mam prawo do urlopu i wypoczynku od pracy. Płacę również składki zdrowotne i chorobowe i inne daniny. I co? i nic. To wciąż mało. Amoże ktoś z decydentów nie przechodził jakiejś poważniejsze choroby?? I nie wie jak człowie czasem musi cierpieć
      • Gość: gość portalu spokojnie do Trybunału Konstytucyjnego IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.11, 12:19
        Zupełnie z tym się nie zgadzam. Dlaczego np. kobieta, która ma zagrożoną ciążę i musi być na L4 ma być za to dodatkowowo karana?
        Ja bym taki przepis uznała za dyskryminację danej grupy społecznej i skierowała sprawę do Trybunału Konstytucyjnego, jeżeli wejdzie ten przepis. Wszyscy jesteśmy równi wobec prawa i przysługuje mi 26 dni urlop, to powinnam otrzymać 26 dni urlopu.
        W 2010 roku była w Trybunale sprawa , iż osoby zatrudnione nabywały praw do zasiłku jeżeli były zatrudnione 30 dni , a osoby prowadzące działalność po 180 dniach prowadzenia firmy. Uznano to za niezgodne z prawem. 16 listopada 2010 r. Trybunał wydał komunikat, zacytuję najważniejszą kwestię:
        "Przepis ten wprowadza dla osób dobrowolnie ubezpieczonych, w tym: dla osób prowadzących pozarolniczą działalność gospodarczą wymóg 180 dni nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego dla nabycia prawa do zasiłku chorobowego. Dla osób podlegających obowiązkowo temu ubezpieczeniu okres wyczekiwania na nabycie prawa do wskazanego zasiłku wynosi natomiast 30 dni. W ocenie sądu pytającego, zróżnicowanie to jest niezgodne z zasadą równości (art. 32 ust. 1 konstytucji) oraz zasadą sprawiedliwości społecznej (art. 2 konstytucji). Obie bowiem kategorie ubezpieczonych stanowią - w ocenie sądu pytającego - jedną grupę ubezpieczonych, która charakteryzuje się wspólną cechą istotną jaką jest status "ubezpieczonego", objętego ubezpieczeniem w razie choroby i macierzyństwa..."

Dlatego uważam, iż podaną propozycję, jeżeli wejdzie w życie, to również należy skierować do Trybunału Konstytucyjnego.

Pozdrawiam
      • Gość: gość portalu c.d. do Trybunału Konstytucyjnego IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.11, 12:25
        Sąd pytający postawił sprawę , jak pokazano powyżej.

Trybunał nie zgodził się tym orzekając:
        "Biorąc pod uwagę różnice między kategoriami ubezpieczonych dobrowolnie i obowiązkowo stanowiących grupę podmiotów podobnych, choć niejednakowych, a także potrzebę (i dążenie) do zapewnienia właściwej korelacji między sumą wpłat ze składek a sumą wypłat z tytułu zasiłku chorobowego, nadto zaś - niemożność skorygowania po orzeczeniu Trybunału Konstytucyjnego derogowanego już przepisu ustawy, Trybunał Konstytucyjny orzekł o zgodności kwestionowanego przepisu z art. 2 i art. 32 ust. 1 konstytucji. "

Jednak chodzi o to, iż w przypadku proponowanego przepisu zasada równości oraz sprawiedliwości społecznej jest ewidentnie łamana.

Pozdrawiam
      • Gość: XXX Po chorobowym krótszy urlop IP: *.ip.netia.com.pl 16.02.11, 12:50
        Ja przeleżałam w zeszłym roku 3 tygodnie powalona w sensie dosłownym jakimś wirusem prawdopodobnie z nieczyszczonej klimatyzacji w firmie. Po tych 3 tygodniach już poprosiłam lekarkę żeby mi nie wypisywała zwolnienia, bo bałam się reakcji pracodawcy (i tak już u niego nie pracuję). Przez te 3 tygodnie nie byłam w stanie robić nic - leżałam i spałam, dopiero w 3 tygodniu byłam w stanie przeczytać książkę. Skutki tej choroby odczuwam do dziś. Nie wyobrażam sobie, żebym miała mieć potem mniej urlopu za to, że przez zaniedbania pracodawcy byłam chora tyle czasu.
        A poza tym - gwoli zwiększania dzietności - planuje się ograniczyć urlop kobiecie po urodzeniu dziecka, kiedy powinna ona jak najwięcej spędzać z nim czasu. Ograniczanie wymiaru etatu to w Pl fikcja. Więc w efekcie pokrzywdzone będzie tylko dziecko. Prawicy gratulujemy pomysłów.
      • Gość: Magda Po chorobowym krótszy urlop IP: *.adsl.inetia.pl 18.02.11, 17:04
        Właśnie wróciłam do pracy po ponad2-miesięcznym chorobowym. W tej samej firmie pracuję od 7 lat i nie miała do tej pory ani jednego dnia chorobowego.
        Dlaczego więc, jeśli po zaharowywaniu się przez ten cczas zachorowałam, mam mieć mniejszy wymiar urlopu?
        Pracuję w firmie, która zatrudnia ok 300 osób i jakoś do tej pory nikt nie doceniał tego, że mój grafik jest od 6:00 do 14:00, tylko jak trzeba było przyjść na 5 rano, to byłam, jak na 4 rano to też byłam, a ewidencję trzeba było oszukiwać i wpisywac godziny pracy od 6 rano.
        A co do planowania urlopów - tu gdzie pracuję urlop na rok kolejny planuje się na początku grudnia starego roku i jeszcze są problemy żeby dostać w tym czasie, kiedy się chce.
        Zdaję sobie sprawe z tego, ze wielu pracowników "kombinuje" z chorobowym i jest nie fair w stosunku do pracodawcy, ale wielu pracowników wypruwa sobie flaki na rzecz firmy i nawet nie usłyszą zwykłego "dziękuję".
        Nalot z firmy na chorobowym miałam 2 razy + kontrola na komisje lekarską do ZUS.
        Czy w takim razie firma, dla której przacuuje jest fair wobec mnie?
        Ja się czuję oszukana i niedoceniona przez ten cały okres pracy tam!
        • Gość: Ida Re: Po chorobowym krótszy urlop IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.11, 18:22
          Oczywiście, że urlop nie powinien być zmniejszony!! Choroba to choroba, do diabła! To nie wakacje! I nie my wybieramy sobie choroby żeby posiedzieć w domu. Nie przytaczajcie skrajnych przypadków kombinatorów i oszustów!! To jest krzywdzące! Jak już było tu pisane, należy zwiększyć kontrolę wokół wystawiania L4 a nie odbierać naprawdę chorym ludizom prawo do odpoczynku, do wakacji! I krew mnie zalewa jak słysze o projektach zlikwodowania urlopów na żądanie! Pomysłodawcom brakuje wyobraźni, do ich tępych łbów nie dociera, że w życiu sa rozmaite sytuacje i kiedy np. budze się rano i okazuje się, że mi sąsiad zalewa mieszkanie to k... nie będę biec do biura tlyko zadzwonię, że mnie nie będzie. Kiedyś w drodze do pracy ukradli mojej koleżance portfel w którym były wszystkie dokumenty i karty. Wzięła urlop na żądanie i żeby zglosić ich utratę tu i ówdzie. Pracowalibyście normalnie tego dnia kiedy by was okradziono? Ludzie idźcie po rozum do głowy!
      • Gość: gość Po chorobowym krótszy urlop IP: *.sta.asta-net.com.pl 19.02.11, 18:39
        ... to po prostu przegięcie,ze wszystkiego nas chcą ograbić,pensje jakaś tam minimalna krajowa po 30 latach pracy,no to jak się bracie rozchorujesz (a w takim wieku to wiele chorób,albo skrzynka 2m pod ziemią ) ...można jeszcze Cię bracie ograbić z urlopu bo jeszcze żyjesz ! ! !
        ludzie zastanówcie się do czego zmierzacie ... ! ! !
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka