Gość: jol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.11, 14:56 polskich roboli trzeba obedrzeć ze skóry! oj nie fajnie panowie pracodawcy - nosi dzban wode póki sie ucho nie urwie. Człowiek to nie zabawka, ale u nas w Polsce..... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ehhhh Po chorobowym krótszy urlop IP: *.elk.mm.pl 15.02.11, 15:09 bardzo dobry pomysł. A dotyczy to głównie "chorowitych" mundurowych (na okrągło 10 % stanu osobowego na L4 siedzi) i urzędasów, bo pracownicy prywatnych firm nie moga sobie pozwolic na bumelkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gall anonim Re: Po chorobowym krótszy urlop IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.11, 16:09 Jak to musza zatrudniac nowych pracownikow?, zakasac rekawy i do roboty kierownicy,dyrektorzy i reszta darmozjadow, co robota za ciezka? , nie mozna kiedy sie chce wyskoczyc na fajke czy na kawe ? Odpowiedz Link Zgłoś
e-droczek Re: Po chorobowym krótszy urlop 15.02.11, 16:18 Gdyby nie te darmozjady to ty byś zapewne w gó...e się taplał na jakimś mały skrawku ziemi, starając się dożyć do 30 roku życia. Ciesz się, więc, że ktoś ma w głowie na tyle oleju by ogarnąć to co Ty nie jesteś w stanie nawet sobie wyobrazić robolu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niemiec.de ubezpieczenie IP: *.dip.t-dialin.net 15.02.11, 19:07 A ja wlasnie siedze 10 dni na chorobowym. Pracodawca sie nie martwi bo ja swoje i tak zrobie a za okres mojej nieobecnosci dostanie odszkodowanie z ubezpieczenia. Choroba pracownikow to normalne ryzyko przedsiebiorcow - to trzeba sobie w koszty wkalkulowac na Zachodzie mozna takie ryzyko ubezpieczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: ubezpieczenie 15.02.11, 21:45 Gość portalu: niemiec.de napisał(a): > Choroba pracownikow to normalne ryzyko przedsiebiorcow - to trzeba sobie w kosz > ty wkalkulowac na Zachodzie mozna takie ryzyko ubezpieczyc. I myślisz, że składki za ubezpieczenie wszystkich pracowników będą niższe niż wydatki związane z ich chorobą? To zakład ubezpieczeniowy to filantrop??? Naród nasz jest taki durny, że - powiedzmy Policja, mająca tysiące samochodów w kraju i całkowicie przewidywalny roczny koszt napraw związany z kolizjami, idzie do Ubezpieczyciela płacąc mu około dwukrotnie więcej niż, gdyby sami pokrywali koszty. I tak rok w rok. Ubezpieczenie ma sens wtedy, gdy dotyczy mało prawdopodobnego zdarzenia, które jednak wywołało by indywidualną katastrofę (np. pożar domu, wypadek samochodowy związany ze znaczną szkodą na zdrowiu własnym, czy obcej osoby idącą w dziesiątki o ile nie setki tysięcy złotych). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: ubezpieczenie IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.11, 17:56 Ja też siedzę na chorobowym bo szanuję swoje zdrowie ponad wszystko oraz - co też ważne - szanuję zdrowie moich współpracowników i nie rozsiewam wokół siebie zarazków. Gratuluję rozsądnego podejścia niemcu.de. Nie jesteśmy nieowlnikami tylko pracownikami, nie jesteśmy maszynami tylko żywymi istotami i mamy prawo czasem chorować a jak szef tego nie rozumie to jest cymbałem i nie warto dla takiej miernoty pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Po chorobowym krótszy urlop 15.02.11, 18:15 Za studenckich czasów miałem praktyki w kilku tzw. średnich firmach (kilku-kilkunastu pracowników) i w większości szef jak trzeba było zakasywał rękawy i normalnie robił. Panowie zawodowi "dyrektorzy" o których mówisz nie pracują w takich firmach bo takich firm zwyczajnie na darmozjadów nie stać, a szef jest po prostu właścicielem firmy i bywają zamówienia gdzie niedopełnienie terminu może zniszczyć taką firmę. A teraz wyobraź sobie że w takiej kilkuosobowej firmie nagle zachoruje pracownik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jadzia Re: Po chorobowym krótszy urlop IP: 94.75.114.* 15.02.11, 21:55 Ja popieram. Miałam pracownice, miała 3 m-ce okres próbny i dwa dni po otrzymaniu umowy na 3 lata zadzwoniła rano i powiedziała, że już więcej nie przyjdzie, bo jest w ciąży i idzie na zwolnienie lekarskie. Przesiedziała do porodu 8 m-cy na L4, i jeszcze miesiąc urlopu wypoczynkowego się należał. I sami oceńcie czy to jest w porządku... Przecież my wszyscy utrzymujemy takie osoby. Ja musiałam zapłacić za 33 dni L4, a potem płaciliśmy wszyscy, a potem jeszcze urlop wypoczynkowy... Przecież za to też zapłaciliśmy wszyscy. Nic w ekonomii nie ginie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: Po chorobowym krótszy urlop IP: *.motorola-solutions.com 16.02.11, 08:58 A mnie te 33 dni bolą najbardziej - ubezpieczenie z bożej łaski. Jak ci pracownik mało choruje to i tak płacisz mu za L4 z własnej kieszeni - a i zus też mu opłacasz (zakładam, że legalnie zatrudniasz). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziom Re: Po chorobowym krótszy urlop IP: *.pzuci.pl 16.02.11, 09:13 zwykła piz*d*a z niej i tyle.... zero moralności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lidkaa Re: Po chorobowym krótszy urlop IP: 95.108.46.* 17.02.11, 11:18 Zachowanie pracownicy było nie fair. Ale może Pani podziękować za to pracodawcom, którzy wykorzystują pracowników, praca po godzinach, telefony w czasie wolnym, wmawianie, że np. w handlu pracuje się 7 dni w tygodniu, nieważne, że Kodeks Pracy podaje 5 dni - pracodawca ma własny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lidkaa Re: Po chorobowym krótszy urlop IP: 95.108.46.* 17.02.11, 11:19 Dzisiaj my pracujemy na tę pracownicę, a w przyszłości jej dziecko będzie pracowało na nas. Może warto trochę spojrzeć do przodu, a nie tylko o tym co jest teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
e-droczek Re: Po chorobowym krótszy urlop 19.02.11, 17:34 To są od mikro bądź małe firmy a nie średnie ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrarm Re: Po chorobowym krótszy urlop IP: 193.203.192.* 15.02.11, 15:15 A ja za tym nie jestem. Za to jestem za BARDZO, naprawdę bardzo rygorystycznym sprawdzaniem, czy L4 to nie ściema - tak, żeby wyłapać ŚCIEMNIACZY. Jest ich pewnie z 75% wszystykich na L4. Jesteśmy za biedni żeby to tolerować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrówa Re: Po chorobowym krótszy urlop IP: *.intersource.com.pl 15.02.11, 15:30 Popieram. Choroba chorobą, trudno, przypadek losowy, ale za wykrycie lewego zwolnienia - dyscyplinarka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Po chorobowym krótszy urlop IP: *.wckp.lodz.pl 15.02.11, 16:59 i dotkliwa kara dla lekarza, który je wystawił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziom Re: Po chorobowym krótszy urlop IP: *.pzuci.pl 16.02.11, 09:15 zgadzam się z tym. ale obecnie to co próbują zrobić to jednak nie tędy droga. dużo osób zamiast iść na L4 będą siedzieć w firmie i zarażać inne osoby :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2009 Ta. Depresją stwierdzaną co 2 tyg przez ginekologa IP: *.cdma.centertel.pl 16.02.11, 10:16 Przypadek z mojej firmy. Skończyło się dorwaniem przez ZUS, dyscyplinarką i wygraną przez nas sprawą przed sadem pracy. Pomogły święta (dłuższe zwolnienie, ZUS miał wreszcie okazję ją dopaść i "cudownie uleczyć", co pani zignorowała i w pracy się nie stawiła, przy okazji powodując bryndzę ze źle naliczonym zasiłkiem, ale to nam tylko ułatwiło sprawę) + "umiejętność" obsługi komputera (fotki z szampańskiej zabawy na Kanarach - pewnie w ramach leczenia ginekologicznej depresji - jednak nie całkiem zniknęły ze służbowego laptopa po naciśnięciu "del"; trudno było udawać, że to było "kiedy indziej" - numerek Nowego Roku nie pozostawiał wątpliwości...). Ale jeśli kanciara nie jest (jak ta) skończona idiotką i nie jest skończonym idiotą wystawiający jej zwolnienia lekarz - to życzę powodzenia... PS. W odebraniu służbowych zabawek w postaci TEGO laptopa, telefonu i auta musiała uczestniczyć policja. Odpowiedz Link Zgłoś
junk92508 Chwile - chodzi o proporcjonalne zmniejszenie... 15.02.11, 17:24 A ja jestem jak najbardziej za... Jesli pracownik byl na zwolnienieniu przez polowe czasu roboczego w roku to urlop powinien miec tez w wysokosci polowy czasu roboczego. Jaki ma sens urlop wypoczynkowy za okres gdy ktos i tak nie pracuje bo jest na chorobowym? A jak ktos caly rok jest to mu te 26 dni urlopu przechodzi na nastepny rok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Chwile - chodzi o proporcjonalne zmniejszenie IP: *.stansat.pl 16.02.11, 08:47 Życzę ci np. ciężkiej choroby płuc i zwolnienia na 3 miesiące. Zobaczymy jaki wypoczęty będziesz po takiej chorobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lidkaa Re: Chwile - chodzi o proporcjonalne zmniejszenie IP: 95.108.46.* 17.02.11, 11:35 byłam na chorobowym przez pół roku z powodu dwóch chorób, jedna zakończyła się operacją - i wcale nie czułam sie specjalnie wypoczęta, po operacji było najgorzej nie wyobrażam sobie powrotu do pracy - nie byłam w stanie 5 minut wytrzymać przy zwykłym zmywaniu naczyń, ból kręgosłupa, zawroty głowy, omdlenia. niestety do pracy nie miałam powrotu, jeszcze do tego pracodawca przez cały czas chorobowego mącił w papierach i zasiłek otrzymywałam z opóźnieniem, a leki i badania kosztują- bo nie wszystkie były refundowane. Odpoczęłam dopiero kiedy zaczęłam zdrowieć - a w czasie choroby było nerwowo bo wyniki nieciekawe, diagnoza nierokująca pozytywnie, zasiłek spóźniony, a to pracodawca podał, że z opóźnieniem przesłałam zwolnienie lekarskie i było trzeba interweniować w ZUS-ie (to tylko kilka przykładów)- z ZUS-u nie przyjeżdżali na kontrolę - bo średnio raz w tygodniu byłam u nich sama z jakąś niezgodnością. Odpowiedz Link Zgłoś
s3ks3k Re: Po chorobowym krótszy urlop 15.02.11, 15:35 dokładnie. ewentualnie z obniżeniem zasiłku chorobowego po przekroczeniu stosownego limitu powiązanego z wysokością stawek zdrowotnych. ogólnie kierunek zmian niekorzystny społecznie - bo zamiast zwiększać zatrudnienie (choćby czasowe lub w niepełnym wymiarze) zwiększą się obciążenie jednego pracownika. przecież skrócenie urlopu nie rozwiązuje problemu pracodawcy z niedoborem pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ehhhh Re: Po chorobowym krótszy urlop IP: *.elk.mm.pl 15.02.11, 18:57 jak sprawdzisz L4 na depresję albo bolący kręgosłup???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marchewka Re: Po chorobowym krótszy urlop IP: *.nplay.net.pl 15.02.11, 20:30 Ja jestem za skracaniem urlopu. Znam przypadek, babka przepracowała niecałe 4 miesiące, a potem chorowała to ona, to dziecko. W efekcie przez prawie 2 lata nie przepracowała ani jednego dnia. Gdy skończył jej się okres zasiłkowy pani się zwolniła. Na odchodne dostała ekwiwalent za prawie 40 dni!!! za to że przez 2 lata nie przepracowała ani jednego dnia! To wg. mnie jest chore. W tym czasie inne osoby sumiennie pracowały, a urlop wykorzystywały na to aby odpocząć od pracy (na ten urlop sobie uczciwie zapracowały). _Sprawiedliwie_ byłoby gdyby na zwolnieniu lekarskim nie naliczał się urlop. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolega Mubaraka Lewiatan-minoga-kundel IP: *.171.32.2.static.crowley.pl 15.02.11, 15:36 Najpierw gn..je płacą 1200 zł, każą tyrać przez 7 dni w tygodniu, a na końcu zdziwieni, że człowiek na zwolnienie idzie. Mordasiewicz - ty lepiej na ulicy się nie pokazuj... Odpowiedz Link Zgłoś
e-droczek Po chorobowym krótszy urlop 15.02.11, 16:20 Totalna głupota i niesprawiedliwość. Niech zwiększą kontrolę nad wydawaniem lewych L4! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yogi147 Re: Po chorobowym krótszy urlop IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.11, 10:04 Tutaj chodzi o przypadek w którym dana osoba choruje 9 miesięcy (6 i 3) i otrzymuje za ten okres niepracowania20 dni urlopu. To chyb jest nielogiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Małymi krokami robi się z nas niewolników 15.02.11, 16:23 Rozumiem walkę z kombinatorami co pół roku siedzą na L4 ale nie tędy droga. Tak naprawdę wcale o to tu nie chodzi a jedynie kombinatorami takie zrzeszenia jak Lewiatan sobie wycierają mordę. Tu chodzi tak naprawdę o ciągłe, stopniowe i powolne odbieranie kolejnych przywilejów pracowniczych. Już nam odebrali możliwość odbierania święta za święto przypadające w sobotę, już nam odebrali możliwość wzięcia urlopu na żądanie 4 dni pod rząd, ... to jest tylko kolejny krok do zrobienia z nas NIEWOLNIKÓW !!! Jeśli chce się walczyć z patologiami i kombinatorami z L4 to są inne metody do tego i nie wszyscy pracobiorcy muszą płacić za grzechy nikłego procenta. TAK !!! Tutaj działa odpowiedzialność zbiorowa a niedługo konfederacje pracodawców będą postulowały obowiązkowe darmowe zatrudnienie ! Odpowiedz Link Zgłoś
mniklasp Re: Małymi krokami robi się z nas niewolników 15.02.11, 16:34 Mieszkam w slonecznym stanie Kalifornia ktory rozwiazal te sprawy bardzo dobrze. W korporacjach mamy 2tyg urlopu wypoczynkowego , i tydzien dni wolnych od pracy w grudniui oraz 2 tyg na zwolnienia lekarskie w roku. Jezlei ktos choruje 6 dni pod rzad przechodzi na krtkoterminowa niezdlonosc do pracy i placi mu 70% pensji stan ( pieniadze sa sciagane na tzw SDI co znaczy krotkoterminowa niezdlonosc do pracy i to jest 1.25% pensji kazdego pracownika do maks kwoty 560 dol rocznie).Mozna sie rowiez ubezpieczyc prze pracodawca i placi sie 5.5 dol na miesiac zeby dostac brakujace 30%. Oczywiscie Urzad wyplacajacy musi miec swiadectwo od leakrza o niezdolnosci do pracy a jezeli lekarz nie powie prawdy traci licencje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niemiec.de eeee to ja mam lepiej w niemczech IP: *.dip.t-dialin.net 15.02.11, 19:43 30 dni urlopu. Do tego mam prawo do dodatakowych 4 dni na chore dziecko. Za chorobowe do 42 dni placi pracodawca normalna pensje, a potem kasa chorych (pensje netto). Ja sie nie cykam jak smarkam i kaszle to ide na chorobowe - wlasnie siedze juz 5 dzien w domu. Pozdrawiam lud ciezko pracujacy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niemiec.de wez nerwosol. IP: *.dip.t-dialin.net 15.02.11, 19:38 1. Zniesienie dnia wolnego za swieto i wprowadzenie wolnego w swieto trzech kroli w perspwktywie 10 lat daje nawet jeden dzien wolnego wiecej. Sprawdz zamiast pieprzyc. 2. Urlopy w firmie trzeba zaplanowac i tobie jako pracownikowi powinno rowniez na tym zalezec zeby firma funksjonowala sprawnie. Ty juz jestes zniewolony jakas mania przesladowcza. Norwosol i do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: wez nerwosol. 15.02.11, 21:30 > 1. Zniesienie dnia wolnego za swieto i wprowadzenie wolnego w swieto trzech kro > li w perspwktywie 10 lat daje nawet jeden dzien wolnego wiecej. Sprawdz zamiast > pieprzyc. Kłamstwo. Tu masz dokładne wyliczenie bialy.jogger.pl/2010/09/26/platforma-nie-umie-liczyc-i-ja-tez-nie/ smok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niemiec.de Re: wez nerwosol. IP: *.dip.t-dialin.net 16.02.11, 09:35 Wez pod uwage ze mnostwo ludzi pracuje w soboty. Dla nich Trzech Kroli w sobote to bedzie dodatkowy dzien wolny, ktorego by normalnie nie mieli. Dla nich wychodzi dokladeni 1 dzien wiecej do 2021. A ci co pracuja od pn do pt a weekendy maja zawsze wolne nie powinni sie skarzc, ze za i tak wolna sobote nie dostana jeszcze jednego dnia wolnego... Wyglada na to ze PO berdziej sie troszczy o prosty narod niz opozycja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delicjusz Re: Małymi krokami robi się z nas niewolników IP: *.gdynia.mm.pl 15.02.11, 21:00 Już nam odebrali możliwość odbierania święta za święto przypadające w sobotę, No po prostu straszne, popłacz się jeszcze. Może jeszcze chciałbyś mieć wolny dzień za to, że Ci sobota w sobotę wypada? :-/ Komu jak komu, ale tylko w Polsce pracownikom TAK się w dupach przewraca. Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Re: Małymi krokami robi się z nas niewolników 15.02.11, 23:01 Eh w dupach nie przewraca a wy lubicie być niewolnikami. Tak, średnia liczba świąt w Polsce nie odbiega od średniej w UE ale dobra, większość zawierzyła kłamstwom Lewiatana i potulnie podkuliła ogonki. Mi nie chodzi o byczenie się brzuchem do góry za kasę. Mi nie chodzi o to że każdy polski pracownik, pracodawca a obaj to wyborcy są frajerami. Pod płaszczykiem innych zmian ciągle przemyca się takie a nie inne ograniczenia. Wcześniej za nikomu tak naprawdę niepotrzebne święto zlikwidowało się przywilej odbierania sobót. I co teraz? Ani to na rękę pracownikom bo mają de facto mniej wolnego (jeden zmanipulowany propagandą próbował wcześniej mi zarzucać nieprawdę) ani na rękę pracodawcom bo mają w efekcie wyjątkowo długi przestój świąteczny i nic tak naprawdę z tym nie mogą zrobić. A teraz w ramach walki ze skromnym procentem kombinatorów stosuje się odpowiedzialność zbiorową i każe wszystkich. I znów dojdzie do absurdów rodem wysyłania z powrotem na kontrolę lekarską czy to niby pacjentowi nie odrosła ucięta podczas wypadku noga. Nie widzicie tego?! Ja jestem za normowaniem, upraszczaniem, stawianiem sytuacji jasno. A co dostajemy w zamian? Tu akurat w przypadku chorobowego i urlopów mamy do czynienia z postępującą komplikacją prawa. Skoro jesteście tak zmanipulowani iż przyklaskujecie ciągłym komplikacjom prawa to brawo. Nawet nie wiecie że z każdą kolejną komplikacją prawną płacicie coraz to więcej w podatkach za obsługę urzędniczą. Brawo dla ociemniałych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baz Re: Małymi krokami robi się z nas niewolników IP: 88.220.76.* 16.02.11, 09:10 Kilka spraw: Po pierwsze - urlop ma byc odpoczynkiem od pracy, nie za czas przesiedziany w domu/szpitalu. Po drugie - z wolnym za soboty to dluuuga historia. Kiedys wprowadzono do KP zasade, ze jezeli sa dwa dni swiateczne w tygodniu roboczym to jeden dzien nalezy odpracowac ale za to dano dzien wolny za sobote, w ktora przypada swieta. Byla jakas symetria. Potem zlikwidowano nakaz odpracowywania nie likwidujac przywileju odbioru za sobote - tu zwiekszono prawa pracownicze. Teraz odebrano za sobote dajac jednoczesnie 6 stycznia - mniej wiecej wychodzi na zero. Tak wiec w calej historii zmian w tym zakresie pracownik jest na plus. Po trzecie - albo nie masz pojecia o zmianach w kodeksie pracy albo ordynarnie klamiesz iszac, ze zlikwidowano 4 dni urlopu na zadanie. Sa takie zamiary, ale zapisow ustawowych w tym zakresie jeszcze nie ma! Konkludujac - zapis ten nie ma na celu walke z lewymi L4. Zapis ten ma na celu ochrone pracodawczy przed placeniem ludziom za nicnierobienie. Najpierw musi placic za pierwsze 33 dni L4 to jeszcze potem musi placic za urlop wypoczynkowy od okresu kiedy pracownik chorowal. Sam jestem na etacie ale rozumiem pracodawcow. Pracownik najpierw choruje pol roku a potem jeszcze idzie na kilkutygodniowy urlop, ktory wg obowiazujacego prawa mu sie nalezy. W tym czasie reszta zalogi zaiwania jak male samolociki albo pracodawca musi zatrudniac kogos na zastepstwo (a taka osobe trzeba przeszkolic, wyposazyc etc). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pc Po chorobowym krótszy urlop IP: *.fc.univie.ac.at 15.02.11, 16:26 Pomysł OK, mam nadzieję jednak, że będzie stosowany w tzw. krajach na dorobku tylko, czyli głównie w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bruno Po chorobowym krótszy urlop IP: *.class147.petrotel.pl 15.02.11, 16:47 W Polsce wszelkiego rodzaju bunty i rewolty na szerszą skalę występują średnio co 30 lat. Jeszcze ok 8 lat i obywatele znów upomną się o swoje prawa. Ciekawe co powiedzą w tedy pracodawcy i liberałowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MichalM Re: Po chorobowym krótszy urlop IP: *.rwd.prospect.pl 15.02.11, 17:29 Ciekawe co powiedza pracowniy jak nie bedzie pracodawców. W sumie nic nie powiedza bo bedzie jak w raju 365 dni w roku wolnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bruno Re: Po chorobowym krótszy urlop IP: *.toya.net.pl 15.02.11, 21:22 W XIX w. w obliczu rewolucji pracodawcy wymyślili zabezpieczenia socjalne, urlopy i darmową opiekę medyczną. Kruppa i kanclerza Bismarcka raczej ciężko posądzać o ciągoty lewicowe, a jednak to w dziewiętnastowiecznych Niemczech wymyślono socjal. W Polsce w tym samym czasie bawił się w takie rzeczy Karol Scheibler. Ale ty to pewnie uważasz za brewerie obrzydliwie bogatych fabrykantów, a nie coś potrzebnego. Wracając do tematu: należy kontrolować zwolnienia, a urlop zostawić w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Całkowicie go znieść IP: *.wckp.lodz.pl 15.02.11, 16:58 i soboty i niedziele też fdo pracy Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi i słusznie! 15.02.11, 17:27 tyle że ja bym wprowadził coś takiego iż pierwszy miesiąc choroby nie powinien skutkować żadnym zmniejszeniem wymiaru urlopu. należało by też uwzględnić to iż wiele osób często wykorzystuje urlop gdy są chorzy, - takie zmiany z jednej strony będą uderzać w tych uczciwych starających się nie naciągać pracodawcy - drugiej strony wywołają lawinę wizyt u lekarza by dostać zwolnienie "na katar" - system służby zdrowia zwłaszcza w Polsce nie jest na to gotowy ... pewnie nie jest gotowy na nic... - co z ludźmi chorymi którzy nie dostaną się do lekarza czy zmiany w prawie będą dopuszczać antydatowanie zwolnień? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibuc Re: Po chorobowym krótszy urlop IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.11, 18:47 Coś za coś. Taka propozycja mogłaby zostać zaakceptowana, gdyby w zamian chorobowe stały się płatne w 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ehhhh Re: Po chorobowym krótszy urlop IP: *.elk.mm.pl 15.02.11, 18:59 mundurowi mają 100%, poza tym zwolnienia nie mają kontroli !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ida Re: Po chorobowym krótszy urlop IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.11, 18:27 Trzeba było iść pracować w mundurówce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc a urzędników unijnych też to bedzie dotyczyło czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.11, 19:04 robotników ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gościówka Po chorobowym krótszy urlop IP: *.home.aster.pl 15.02.11, 19:22 Zrobić porządek z lewymi L4 wreszcie!!! Znam taki przypadek ludzki, który na zwolnieniu z powodu depresji siedzi już prawie rok i w tym czasie wyremontował sobie mieszkanie, na wakacje się udał, garderobę odświeżył i parę innych miłych ludzkiemu sercu rzeczy zrobił a o depresji to wie tyle ile w książce i necie przypadkiem wyczytał. Lekarz ze śląska wystawia co 2 tyg. zwolnienie wiedząc, że oszukuje i poświadcza nieprawdę. Żeby było mało to komisja ZUS'owska również stwierdziła że osobnik ludzki jest chory i do sanatorium wysłała a w sanatorium lekarz, który prawdę znał, na koniec pobytu w papiery wpisał, że jeszcze jeden pobyt w sanatorium zaleca! Paranoja .. ! Takie oszustwa to się powinno szybko zakończyć i kary ciężkie wszystkim kłamiącym osobom wystawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lidkaa Re: Po chorobowym krótszy urlop IP: 95.108.46.* 17.02.11, 11:39 A jak ja chciałam pojechać do sanatorium po dwóch chorobach- jedna zakończyła się operacją to nie przysługuje mi takie prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lidkaa Re: Po chorobowym krótszy urlop IP: 95.108.46.* 17.02.11, 11:41 Z jednej już się nie da mnie wyleczyć podobno. Będę się z tym zmagać do końca życia a mam dopiero 30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
nomina A w przypadku błędnej diagnozy? 15.02.11, 19:40 Krótszy urlop - dobrze, ale problem taki sam jak przy współpłaceniu za leczenie. Jaką odpowiedzialność poniosą lekarze, którzy olewają pacjenta, że "taka uroda", "nie ma takich objawów" i "to nerwica"; odmawiają miesiącami/latami badań, pacjent miesiącami/latami czeka na diagnozę, a potem na leczenie i rehabilitację (ot, w mojej przychodni w styczniu zapisywano na listopad na rehabilitację, do endokrynologów już w lutym nie ma wolnych miejsc w całym Wrocławiu w tym roku itd.). Czy ci lekarze będą dopłacać do braku 2 dni urlopu lub ponosić inną formę konsekwencji swoich zaniedbań? Czy Wy, rządowi geniusze, naprawdę nie widzicie, że zapaść w sferze zdrowotnej to nie jest zbiorowe kombinowanie narodu, który uwziął się na cnotę niewinnej służby zdrowia, tylko że czas zwolnień, liczba prawdziwych niezdolności do pracy, kolejki do lekarzy, opóźnianie powrotu do zdrowia jest wynikiem zrakowaciałego systemu polityki zdrowotnej i olewatorstwa znacznej części bezkarnych i zadufanych lekarzy? I że tej sytuacji, mimo starań, nie jest w stanie uzdrowić ta porządna mniejszość lekarska? Jasny gwint, ja wiem, że chowanie głowy w piasek to znana strategia, ale jeśli decydenci walą łbem w beton, to chyba czas ich wymienić - dla dobra ojczyzny, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niemiec.de Re: A w przypadku błędnej diagnozy? IP: *.dip.t-dialin.net 15.02.11, 20:38 Ale jak mowi ze 'taka uroda' to nie daja zwolnienia.... Wiec caly wywod lekko bez sensu Odpowiedz Link Zgłoś
anka5515 Re: A w przypadku błędnej diagnozy? 16.02.11, 00:30 Czy to, że nie ma wolnych miejsc na rehabilitację, czy do endokrynologa to wina lekarzy? Przecież to nie oni ustalaja limity przyjęć. A w poradniach POZ jest wykaz badań, na które może kierować lekarz rodzinny - pozostałe moze zlecić specjalista albo są płatne. Odpowiedz Link Zgłoś
kos.1 Po chorobowym krótszy urlop 15.02.11, 21:06 Już teraz jak choruję....to nie stać mnie iść na L-4, tracę co najmniej 1 tys. zł, dlatego biorę urlop, tak jak wielu innych....to może w tej sytuacji wydłużyć urlopy ??? Odpowiedz Link Zgłoś
olias Po chorobowym krótszy urlop 15.02.11, 21:43 pierd... lemingom ktore dały władzę mętom z PO należy się taki przepis. nawet mocniej im trzeba skopać tylnie futro. pierd ... jak wyżej przejdą przyspieszony kurs PR i wreszcie zajarzą jak ich oszukano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dam Re: Po chorobowym krótszy urlop IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.11, 22:06 I po co tyle żółci wylewać, że chcą nam coś zabrać. Mi ten pomysł wydaje się głęboko logiczny. Redukcja urlopu o 2 dni za każdy miesiąc L4 oznacza ni mniej ni więcej, że czas spędzony na L4 powoduje brak przyrostu dni urlopowych. Przypominam, że gdy osoba teoretycznie spędziłaby cały rok na zwolnieniach L4 to 2x12=24 czyli urlop się zeruje. Po prostu aktualny system jest niekonsekwentny i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fik Re: Po chorobowym krótszy urlop IP: *.motorola-solutions.com 16.02.11, 09:17 ja mam 26 dni urlopu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matka Donald chcesz Egiptu albo Tunezji? IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.11, 00:24 Ci nasi politycy to nie dośc że nie posiadaja mózgu to jeszcze są jacyś sado-maso chcą chyba żeby lud ich wychłostał a raczej zlińczował!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antypojeb chciały solidaruchy kapitału-to zapierd.. w rękę IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 16.02.11, 06:45 chciały solidaruchy kapitału-to zapierd.. i w rękę całować pana,wójta i plebana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alh "EL CZTERY" IP: 193.164.255.* 16.02.11, 06:50 Nie ma czegoś takiego jak L-4!!! Albo "ZUS ZLA", albo po ludzku: "zwolnienie lekarskie". Odpowiedz Link Zgłoś
cyranocyrano Po chorobowym krótszy urlop 16.02.11, 07:59 Każdy dzień zwolnienia lekarskiego powinien zmniejszać czas urlopu o 1 dzień. 2 dni za jeden miesiąc brzmi tak załośnie, że nawet nie warto tego komentować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borek Lepsza propozycja: Niech ZUS płaci za L4! IP: *.motorola-solutions.com 16.02.11, 08:53 Lepsza propozycja: Niech ZUS płaci za L4 - co przedsiębiorcy na to? Oczywiście zdarza mi się zachorować, w tym roku po raz drugi w 5-letniej karierze wylądowałem na zwolnieniu. I co z tego, że opłacam (za pośrednictwem pracodawcy) ubezpieczenie chorobowe, skoro za pierwsze (bodajże) 30 dni przebywania na zwolnieniu i tak zapłaci... PRACODAWCA! Po co mi to ubezpieczenie? Tu jest więcej pieniędzy niż gdyby skasować pracownikowi cały jego urlop. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Po chorobowym krótszy urlop IP: 80.120.5.* 16.02.11, 08:54 miesiac pracy = 2 dni urlopu miesiac chorobowego - nie ma urlopu za chorobowe Odpowiedz Link Zgłoś
effa.d Re: Po chorobowym krótszy urlop 16.02.11, 08:56 wszystkim zwolennikom pomyslu zycze pochodzenia do pracy w 8 miesiącu ciąży z wszystkimi tego urokami. to ma być prorodzinne państwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baz Re: Po chorobowym krótszy urlop IP: 88.220.76.* 16.02.11, 09:36 Ale przeciez nit Ci nie kaze pracowac w ciazy, jezeli Twoje zdrowie na to nie pozwala. Dostajesz wtedy L4 platne 100%. Jedyne co by Ci nie przyslugiwalo to urlop za czas L4 i urlopu maciezynskiego. Juz sam pomysl, ze za czas urlopu jednego nalezy sie inny urlop jest dosc kuriozalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Praszka Re: Po chorobowym krótszy urlop IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.11, 09:45 Ja chodzę w 9 msc. do pracy - współpracownicy starają się mnie nie nadwyrężać, a ja nie nadwyrężam budżetu firmy i ZUSu, dzięki któremu mamy gigantyczną dziurę budżetową. Moim zdaniem L4 dla zdrowych "ciężarówek" od 3-ciego czy 4-tego miesiąca to jedno z powszechniejszych naciągactw, na które składają się wszyscy płatnicy ZUS, i które przede wszystkim utrudnia zdobycie umowy młodym dziewczynom, których pracodawcy często boją się zatrudniać. Zwolnienie w 8-mym miesiącu to jeszcze pół biedy, faktycznie jest już ciężko, ale pół roku na ciążowym zwolnieniu bez wyraźnych wskazań medycznych to przeginka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basha Re: Po chorobowym krótszy urlop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.11, 09:50 Właśnie . Jak się ma wobec tego polityka prorodzinna??? I z jakiej racji pracownica ma tracić prawo do urlopu wypoczynkowego przebywając na urlopie macierzyńskim, którego w naszym kraju i tak jest mało. Odpowiedz Link Zgłoś
rapp_scallion Po chorobowym krótszy urlop 16.02.11, 10:46 Ja co prawda pracuję dopiero na umowę zlecenie, ale i tak się wypowiem. Wg mnie skrócenie urlopu o 2 dni na miesiąc (!!!) zwolnienia lekarskiego to nie jest, aż taka wielka przesada i jak się zbierze do kupy instytucje w których L4 jest nadużywane (mundurówki + wszelkie urzędy) to się okaże że statystycznie ten pomysł może pomóc a nie zaszkodzić. Jednak powinno się tutaj pewne kryteria wprowadzić - pracodawca powinien przede wszystkim dbać o to żeby pracownicy nie chorowali i nie oszczędzać na odzieży ochronnej, filtrach do masek pyłowych, kartach multisport, ciepłej odzieży, konserwacji klimatyzacji w biurach itd itd. i przede wszystkim, co już ktos napisał zaostrzyć kontrolę nad wydawanymi lewymi zwolnieniami. Chociaż jest też zła strona tego pomysłu - ludzie na urlop najczęściej gdzieś wyjeżdżają, natomiast z L4 (nawet tym lewym) zwykle siedzą w domu, więc moim zdaniem pomysł ten ma tyle plusów co i minusów i powinien zostać poprzedzony jakimiś gruntownymi badaniami nad ilością lewych L4 na sam początek. Odpowiedz Link Zgłoś