Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Odmowa przyjęcia do pracy

IP: 62.233.197.* 28.04.04, 10:57
    Witam,
    Chciałabym zapytać, w jakiej formie zostaliście poinformowani o tym, że nie
    przyjęto Was do pracy. Ktoś do Was zadzwonił? Przysłał list? A może w ogóle
    się odzywał? Jakie macie doświadczenia? Jeśli otrzymaliście pismo z
    informacją, czy ktoś może mi podać jego treść? Piszę pracę na temat kultury w
    firmach, a to jeden z poruszanych przeze mnie wątków.
    Dziękuję za pomoc.
    Obserwuj wątek
      • Gość: dart Re: Odmowa przyjęcia do pracy IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 28.04.04, 11:25
        witam,
        teraz pracuje, ale mam juz doswiadczenie w szukaniu pracy, wiec moge cos
        napisac. W sumie to na te mase ofert, ktore wyslalam i rozmowy, na ktorych
        bylam, tylko z 3 firm dostalam telefon ( zaznacza, ze nie byly to jakies male
        firmy prywatne, tylko wieksze przedsiebiorstwa zagraniczne), ze niestety, ale
        wybrano kogos innego i z jednej korporacji z kapitalem zagranicznym list z
        podziekowaniem za okazane zainteresowanie i informacja, ze na razie nie moga mi
        zaproponowac stanowiska, ale moje przygotowanie i doswiadczenie zawodowe sa dla
        nich interesujace, wiec pozwola sobie ( chyba, ze sie nie zgodze) na
        pozostawienie mojego cv w bazie danych. I wiesz co, po czasie rzeczywiscie
        zadzwonili, ale ja juz wtedy akurat pracowalam i nie zdecydowalam sie na
        powtorna rozmowe, w sumie to nawet zaluje...pozdrawiam
        • Gość: hagik Re: Odmowa przyjęcia do pracy IP: *.bait.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.04, 22:37
          z mojego doswiadczenia wynika, ze brak odpowiedzi oznacza odpowiedz
          negatywna :) chociaz z jednej firmy (prestizowy hotel w w-wie) dostalem list
          rodzaju "dziekujemy za zainteresowanie nasza firma i przeslanie cv. wlasciwa
          rekrutacje zaczynamy za kilka miesiecy. damy znac jesli sie pan
          zakwalifikuje". i nie dali :) na szczescie w miedzyczasie zakwalifikowalem
          sie do innej firmy wiec nie mialem co zalowac :)
      • krzysztofsf Re: Odmowa przyjęcia do pracy 29.04.04, 00:16
        Gość portalu: Nelly napisał(a):

> Witam,
        > Chciałabym zapytać, w jakiej formie zostaliście poinformowani o tym, że nie
        > przyjęto Was do pracy. Ktoś do Was zadzwonił? Przysłał list? A może w ogóle
        > się odzywał? Jakie macie doświadczenia? Jeśli otrzymaliście pismo z
        > informacją, czy ktoś może mi podać jego treść? Piszę pracę na temat kultury w
        > firmach, a to jeden z poruszanych przeze mnie wątków.
        > Dziękuję za pomoc.

Tu masz przyklad pisma, na ktore rowniez nikt nie odpowiedzial. naturalnie telefonicznie dowiedzialem sie, ze juz ktos tam pracuje.
        Ogolnie - nigdy nikt nie odpowiada - raz jeden dostalem pismo, ze dziekuja za zainteresowanie i beda mieli w bazie - nie pytaj jaki to promil mojej korespondencji.

"Około 2- tygodniu temu przesłałem swoją aplikację na stanowisko <>.
        Ponieważ nie otrzymałem potwierdzenia otrzymania wiadomości, proszę o nie
        teraz, ewentualnie jeśli nie dotarła to na Pana życzenie ponownie prześlę
        dokumenty.
        Jednocześnie, jeśli rekrutacja, zgodnie z info na Państwa stronach, trwa
        dalej, byłbym wdzięczny za informację, czy moja kandydatura jest brana pod
        uwagę."

• Gość: Mała Mi Re: Odmowa przyjęcia do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.04, 09:00
        Tylko niektórzy odpowiadają i to nigdy nie telefonicznie, co najwyzej
        przysyłają maila. Trzeba przyznać, że zazwyczaj jest w tym mailu jakaś
        krzepiąca, uprzejma formułka. Ale niestety wiekszość ofert pozostaje bez
        odzewu, co irytuje o tyle, ze czasem nie wiemy nawet, czy dokumenty wogóle
        doszyły.
        Pozdrawiam
      • mike_mike Re: Odmowa przyjęcia do pracy 29.04.04, 09:58
        Gość portalu: Nelly napisał(a):

> Witam,
        > Chciałabym zapytać, w jakiej formie zostaliście poinformowani o tym, że nie
        > informacją, czy ktoś może mi podać jego treść? Piszę pracę na temat kultury w
        > firmach, a to jeden z poruszanych przeze mnie wątków.
        > Dziękuję za pomoc.

Najczęściej po prostu kontakt się urywa. W 5% przypadków dostaję list lub e-
        mail. A treść, mniejsza o nią. Jesli dostaję korespondencję z odmową to treść
        jej jest bardzo grzeczna, powiedzialbym przegrzeczniona. Autor zawsze zaznacza,
        że jest pod wrażeniem moich kwalifikacji etc...
        • #kasia Re: Odmowa przyjęcia do pracy 29.04.04, 13:24
          bylam na 4 rozmowach, 4 razy oddzwonili: 2xnie, 2xtak..

kilkakrotnie tez w odpowiedzi na wyslana aplikacje dostalam list, raz
          materialny, wielokrotnie wirtualny

kilkakrotnie tez mnie po prostu olali
      • Gość: Vp Re: Odmowa przyjęcia do pracy IP: 195.117.30.* 29.04.04, 18:06
        Chciałabym zapytać, w jakiej formie zostaliście poinformowani o tym, że nie
        > informacją, czy ktoś może mi podać jego treść?

Była rozmowa, podczas której łaskawa pani kierownik uznała, że się nadaję. Nie
        powiedziała tego wprost, ale na pytania odpowiadałam i przytakiwała z
        komentarzem "no to widzę, że pani umie". Wyszła mała kwestia formalna, zadałam
        pytanie o rodzaj umowy, bardziej by mi odpowiadała mniej zobowiązująca
        współpraca, to trzeba było ustalić z zarządem, więc do końca tygodnia
        podejmiemy decyzję. Ponieważ nie było żadnego sygnału, pod koniec tygodnia
        dzwonię i pytam. Nie skorzystamy z pani oferty. Rozumiem, dziękuję bardzo.
        Potem przyszedł zwykły list, odesłali moje dokumenty (brzydko zagięte i
        wtłoczone do zwykłej koperty, a ja im zaniosłam w eleganckiej koszulce -
        przywłaszczyli ją sobie :) w zamian ponieśli koszty znaczka pocztowego) i pismo
        z jednym zdaniem: Informujemy, że nie skorzystamy z Pani oferty pracy.
        Pieczątka u góry, podpis pani referent ds kadr. Nic więcej, choć mogliby się
        wysilić na jakiś ogólnik w stylu "dziękujemy za zainteresowanie..." List był
        wysłany przed moim telefonem z pytaniem, więc w porównaniu z innymi firmami,
        które nie odpowiadają NIGDY, dobre i to.
      • Gość: t-72 Re: Odmowa przyjęcia do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 12:23
        Na 77 wysłanych CV, odpowiedziano 2 listami o gładkiej i pocieszającej treści.
        W tym jedna z urzedu wojewódzkiego, jedna z miejskiej spółki. Był tez jeden
        telefon (ale to po rozmowie kawlifik, że mi dziękują) - z salonu samochodowego.

Czyli, w 74 firmach/instytucjach prowadzą politykę oszczędności i nie
        wyrzujacją pieniędzy w znaczki i koperty ;-)

Co do twoich badań: proponuję wprowadzić następującą zmienną (wg mnie b.
        ważną) - czy firmy odpowiadają / bądź nie - na CVki, które zostały wysłane na
        ich 'zaproszenie' (czyli np. na ogłoszenie prasowe) czy też posłąne w ciemno
        przez poszukujących pracy.

pozdr
        • tribeca Re: Odmowa przyjęcia do pracy 30.04.04, 13:31
          wiele firm zastrzega, że odpowiada tylko na intersujące ich oferty. Na neiktore
          stanowiska przychodzi kilkaset zgloszeń, nie wydaje mi się, żeby ktoś miał czas
          na odpowiadanie na aplikację, która zupełnie nie odpowiada wymaganiom
          pracodawcy - a takich jest mnóstwo. Poza tym mam wrażenie, że założycielka
          wątku pytała o kontakt ze strony firmy po rozmowie.

Jeśłi o mnie chodzi - własnie czekam na telefon z pewnej firmy, chyba sama
          zadzwonię, bom niecierpliwa. Dotychczas tylko 2 firmy odpowiedziały
          telefonicznie po rozmowie że dzięują i zachowają moje dokumenty, jedna z tych
          firm później zaproponowała mi późńiej stanowisko bardziej odpowiadające moim
          kwalifikacjom. Od kilku firm po rozmowie dostałam list z podziękowaniem,
          większość się po prostu nie odzywa
          • Gość: paulina Re: Odmowa przyjęcia do pracy IP: 213.199.204.* 30.04.04, 17:05
            Starałam się o pracę w Eurobanku. Po rozmowach i testach powiedzieli, że
            odpowiedź (i na tak i na nie) przyjdzie pocztą w ciągu miesiąca. I
            rzeczywiście, choć nie przyjęli mnie do pracy, dostałam to na piśmie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka