inkscape 29.03.11, 11:35 witam czy po ukonczeniu studiow podyplomowych mozna isc na praktyke? w celu uzyskania doswiadczenia, bo bez tego to ciezko o zatrudnienie. wiek, po trzydziestce. prosze o odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kazjenka Re: praktyki po studiach podyplomowych 29.03.11, 19:11 Mój kolega poszedł na praktykę po podyplomówce, ale jednocześnie był w trakcie drugich studiów magisterskich i nie miał 25 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezrobotny Re: praktyki po studiach podyplomowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.11, 22:36 > Mój kolega poszedł na praktykę po podyplomówce, ale jednocześnie był w trakcie > drugich studiów magisterskich i nie miał 25 lat. i... abstrahujac od tematu tego watku... jest to kwintesencja polskiego chorego systemu edukacji i rynku pracy dwa kierunki studiow magisterskich i do tego podyplomowka... ten kraj jest ewenementem na skale swiatowa, ale nikt z politykow tego nie dostrzega, a nawet ciesza sie, ze u nas tak kwitnie "edukacja", bo to przyszlosc narodu, ku...a ja juz nie wytrzymuje w tym kraju Odpowiedz Link Zgłoś
inkscape Re: praktyki po studiach podyplomowych 30.03.11, 07:12 kazjenka: hmm czyli mozna czy nie mozna? jesli byl na drugim kierunku, to niektore uczelnie wymagaja praktyki w trakcie studiowania wiec pewnie tak mozna. ale czy bez aktualnego studiowania mozna isc na praktyke w takim wieku? czy pracodawca moze mnie na nia przyjac, bez obawy ze beda go pozniej za to scigac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kizi Re: praktyki po studiach podyplomowych IP: *.68.76.51.brzesko76.tnp.pl 01.06.11, 20:17 Hmm ... ogólnie można sobie taki papier wsadzić w d ... przykre i bolesne ale prawdziwe. Polskie uczelnie to wylęgarnia bezrobotnych a polskie prawo nie ułatwia im zdobycia zatrudnienia ;/. Będac na studiach podyplomowych w toku których przewidziano praktyki jesteś wysyłany na nie ze skierowaniem z uczelni, podpisywana jest umowa pomiedzy zakładem w którym odbywana jest praktyka a uczelnią - to pierwsza opcja. Druga opcja, można sobie znaleźć praktykę na własna rekę w przypadku jesli program studiów praktyk nie przewiduje, ale i w tym przypadku uczciwy pracodawca będzie wymagał poświadczenia z uczelni aby w razie kontroli nie został posądzony o nielegalne zatrudnienie, a uczelnia w wielu przypadkach takiego zaswiadczenia nie wyda, zasłaniając się faktem iż praktyki nie są przewidziane w tym wypadku i koło sie zamyka, a kwestie formalno prawne nuniemozliwiają zdobycie doswiadczenia! ot nasze Polskie pomocne prawo ... Po studiach podyplomowych natomiast można iść na staż! w tym przypadku nie uczelnia ale urząd pracy podpisuje umowe z pracodawcą. Jeśli jednak masz powyżej 25/27 lat staż taki nie przysługuje! wyjatek stanowią osoby będace w specyficznej sytuacji ... np. osoby samotnie wychowujace dziecko, niepełnosprawne, osoby które odbyły karę pozbawienia wolności itd ... wiec i w tym przypadku wiek 30 lat dyskwalifikuje z mozliwości zdobycia doswiadczenia zawodowego ;/ , Kolejna opcja to praktyka absolwencka ... tutaj nie potrzeba skierowania, umowę podpisuje absolwent (gimnazjum, szkoly sredniej studiów itd.) bezposrednio z przyjmujacym na praktykę na okres nie dłuzszy niż 3 miesiace ale UWAGA !!! nie wczesniej niż przed ukończeniem 30 roku życia!!! tak wiec wszystkie drogi są niestety zamknięte!!! a teraz bardzo bolesne wnioski i rady! - jeśli chcesz przekwalifikowac się poprzez ukonczenie studiów podyplomowych, a nie masz znajomości i wiek ok 30 lat - nic Ci to nie da ;/ Polskie prawo nie pozwoli Ci zdobyć doswiadczenia. - jeśli nie ma w programie studiów podyplomowych praktyk a nie bedziesz ich mógł odbyć z wiadomych wzgledów - nie rób studiów - szkoda pieniedzy - jeśli masz ok 30 lat inie masz szans załapania się na praktykę absolwencką - zastanów się czy jest sens robić studia - bardzo czesto mogą okazac się one jedynie sztuką dla sztuki ;/ Jak można obejść głupie polskie prawo? - jeśli chcesz zdobyć doświadczeniew wieku powyżej 30 roku życia - w wielu przypadkach pozostaje jedynie liczyć że pracodawca zatrudni Cie na umowę o pracę ;/ co jest wątpliwe o praktkach stażach nie ma co marzyć! - można iść do pracodawcy i poprosić o zatrudnienie umawiając się z nim że pokryjesz wszystkie koszty poniesione przez niego w zwiazku z Twoim zatrudnieniem i pracowac oczywiscie za darmo ;/ ale zdobywając doswiadczenie :) . - "kup" sobie dzicko i samotnie je wychowuj - dostaniesz staż :) - połam się żebyś był niepełnosprawny - dostaniesz staż :) - ukradnij coś, rozbij, zdemoluj - idz do wiezienia a po wyjściu z niego dostaniesz staż :) - ale najpierw zastanów się czy w twoim przypadku warto konczyc studia podyplomowe, które czesto są uzupelnieniem obecnie wykonywanego zawodu, a bardzo rzadko daja możliwość przekwalifikowania się, juz nie wspominając o zdobyciu doświadczenia z którym sa ogromne kłopoty dla osoby powyżej 30 roku zycia ;/ Polskie prawo czesciej działa na niekorzyść osoby uczciwej, niż nieuczciwej dlatego jedynym rozwiazaniem w tej sytuacji jest obejscie go. Życzę powodzenia - Pamiętajcie że będąc uczciwym można sie w tym kraju dorobić tylko garba! Odpowiedz Link Zgłoś
kazjenka Re: praktyki po studiach podyplomowych 18.06.11, 22:31 > kazjenka: hmm czyli mozna czy nie mozna? jesli byl na drugim kierunku, to niekt > ore uczelnie wymagaja praktyki w trakcie studiowania wiec pewnie tak mozna. Jeśli dobrze pamiętam, to uczelnie nie wymagała praktyk od niego. Sam je sobie załatwił na wakacjach i po praktykach dostał zatrudnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneczka26 Re: praktyki po studiach podyplomowych IP: *.radionet.info.pl 18.06.11, 21:52 Ja też mam podobny problem, tzn skończyłam studia, na których nie były wymagane żadne praktyki, a na własną rękę nie robiłam, gdyż nie mieliśmy ani jednego dnia wolnego od zajęć w tygodniu (przez 5 lat). Po prostu musieliśmy się dopasować do wykładowców, więc mieliśmy np jakieś zajęcia o 11, potem o 14 i na koniec o 19. To były studia humanistyczne na UJ, więc mnóstwo zajęć i masa egzaminów. Wakacje upływały pod znakiem pracy dorywczej, która do CV niczego nie wnosi. Teraz jestem na praktyce absolwenckiej, bo mój urząd pracy nie ma już pieniędzy na staże, a przez 6 miesięcy nie będę za darmo pracować jak na etacie. Praktyki są od 1 do 3 miesięcy. Oczywiście darmowe (ale podobno niektóre firmy płacą za takie coś). Jeżeli już skończyłeś 30 lat, to nie możesz na nie iść. Ale co do stażu, to nie zgodzę się z przedmówcą. Otóż owszem, staż z urzędu pracy można zrobić do roku od zakończenia studiów (jeżeli nie masz więcej niż 27 lat), ale przecież możesz iść na staż niefinansowany z UP (który i tak w tym roku ma bardzo okrojony budżet, w każdym mieście). O ile wiem, firmy oferują darmowe lub płatne staże i wtedy wiek chyba nie gra roli. Najłatwiej będzie Ci znaleźć taki darmowy staż, oby tylko nie trwał rok, bo to się mija z celem. Niestety, szanse na zatrudnienie w tej firmie, gdzie był staż - są zazwyczaj małe, chociaż niektórzy dostają pracę. W wielu przypadkach to tylko szukanie darmowej siły roboczej, ale masz przynajmniej jakiś papier. Szukaj w znanych firmach. Jeżeli mylę się co do stażu niefinansowanego z UP to proszę mnie poprawić :) Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
studenckiefinanse Re: praktyki po studiach podyplomowych 18.06.11, 22:01 Oczywiście, że można. W wakacje mnóstwo firm organizuje praktyki, zwykle trwające trzy miesiące. Wiele ma także praktyki poza okresami wakacyjnymi. Jeżeli masz nie tylko studia magisterskie, ale też podyplomowe to jesteś atrakcyjniejszym kandydatem na praktyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kowalik Re: praktyki po studiach podyplomowych IP: *.gemini.net.pl 22.06.11, 21:06 jasne, że możesz szczególnie teraz kiedy zaczynaja się wakacje. Wiele firm organizuje też programy praktyk dla młodych ludzi chcących zdobyć doświadczenie, wiem bo mój pracodawca właśnie zakończył takie rekrutacje. Dziwię sie tylko, że skoro pracodawca decyduje sie na odpłatność tych praktyk to ustawodawca ogranicza ich wysokość do pewnej maksymalnej kwoty. Tu na strefahr.pl jest napisane, że w tym roku max to 2772 zł brutto, a jeżeli pracodawca chce więcej ...to co? nie wolno mu :( ciekawe dlaczego tak ustalono.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfg Re: praktyki po studiach podyplomowych IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.11, 22:15 mozna. ja sobie załatwiłam. ewentualnie wolontariat. jesli jest to keirunek psycho-ped, a tu najczesciej liczy sie praktyka, to wolontariat nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś