Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca czy staż??

IP: *.dynamic.mm.pl 09.04.11, 09:56
    Skończyłam studia i przez kilka miesięcy szukałam pracy. I jak to często bywa, najpierw cisza, a teraz mam problem z wybraniem tej właściwej. Mam dwie opcje.
    Perwsza to praca w większym mieście (studiowałam tam), najpierw dwa tyg okresu próbnego, potem etat. Z tym, że zarobki bez rewelacji- przez pierwszy rok najniższa krajowa, za to potem ma być lepiej. Praca zapowiada się fajnie, najpierw pracownik biurowy,potem miałabym iść w kierunku spec. ds sprzedaży, mogłabym wykorzystać znajomość języka...
    Propozycja druga- roczny staż w dość dużej i znaczącej firmie niedaleko miejsca zamieszkania. Miałabym tam też pracować w jednym z biur tego molochu.
    Pieniądze podobne, ciągnie mnie do większego miasta, w którym mogłabym się usamodzielnić. Z drugiej strony gdybym została w domu to pewnie miałabym większe szanse coś odłożyć.
    Osiołkowi w żłoby dano.... :)
    Obserwuj wątek
      • Gość: gość Re: Praca czy staż?? IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.11, 12:04
        Miałam podobny wybór po studiach i zdecydowałam się na większe miasto - tam gdzie studiowałam. W przypadku utraty pracy łatwiej coś znaleźć, zarobki dobre. Tylko, że z czasem żałuję, że nie pracuję w mieście rodzinnym, daleko jest, straciłam większość znajomych. Poza tym zupełnie nikt Ci nie pomoże np. z dziećmi, bo nie masz rodziny na miejscu. Niektórzy nieźle się w tych małych rodzinnych miejscowościach ustawili, żyją na podobnym poziomie ale w mniejszym stresie. No i mają większą szansę, że ktoś im pomoże. Wbrew pozorom z czasem to zaczyna mieć bardzo duże znaczenie...Sporo z moich znajomych ma podobne zdanie. Zwłaszcza, że bardzo często powrót do takiego mniejszego miasta jest niemożliwy, bo właściwie wszystkie miejsca pracy są już obstawione.
        Musisz się sama zastanowić, ale chcę Ci tylko zwrócić uwagę, że niezależnie od decyzji z czasem możesz inaczej na to patrzeć. Powodzenia!
      • tibarngirl Re: Praca czy staż?? 09.04.11, 12:22
        Praca nr 1 wydaje się opcją stałą, natomiast wiesz, jak to jest ze stażami... wezmą cię na rok i schluss. Dla mnie wybór jest oczywisty: praca na dłużej, tam, gdzie dodatkowo możesz awansować.
        • Gość: Rob Re: Praca czy staż?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.11, 14:31
          Nie umiem odpowiedzieć na to pytanie, bo nie znam stanowisk, w jakich działach/departamentach i w jakich branżach. Jak nie będziesz się nadawała to wylecisz po stażu albo po okresie próbnym przy umowie o pracę.
      • Gość: sylvia Re: Praca czy staż?? IP: *.play-internet.pl 10.04.11, 14:50
        Dzieki za podzielenie sie z mna swoimi przemysleniami. Na pewno wezme je pod uwage.
        Rob, zadna nowosc- musze sie postarac. Mam nadzieje, ze jednak wyjdzie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka