Gość: sylwuska22 IP: *.lech.kso.pl 16.05.04, 21:14 Chciałabym się dowiedzieć co należy do obowiązków przedstawiciela handlowego i ile wynosi średdni pensja na tym stanowisku? Ponadto jakie kwalifikacje powinien posiadać kandydat na to stanowisko? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: cozap alant Re: Co robi przedstawiciel handlowy??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.04, 22:52 jak mozna nic nie wiedziec o najpopularniejszym zawodzie po 1995 roku ????? co robi ? - wciska towar komusieda i gdziesieda pensja to przewaznie prowizja od tego co sprzeda czasami jest jakas marna podstawa kwalifikacje - otwartosc , komunikatywnosc , pogoda ducha , umiejętnosc zwalczania stresu , umiejętnosc sprzedaży ryżu chińczykom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gocha Re: Co robi przedstawiciel handlowy??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.04, 10:32 co Ty koego wynaturzasz?? jesli Ja mam w papierach przedst regionalny i odpowiadam za sprzedaz w rej polud Polski , jednego z koncernów branzy techniczneh to jak to sie ma to twego postu???? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Co robi przedstawiciel handlowy??? 17.05.04, 11:00 Gość portalu: gocha napisał(a): > co Ty koego wynaturzasz?? > jesli Ja mam w papierach przedst regionalny i odpowiadam za sprzedaz w rej > polud Polski , jednego z koncernów branzy techniczneh to jak to sie ma to > twego postu???? > pzdr nie do końca wynarurza. Duża część PH nie robi nic innego, tylko wciska towar po hurtowniach, sklepach czy innych klientach. I z wciśnietego towaru go rozliczają. Po prostu taka uroda tej pracy. No może delikatniej: podstaw inne słowo w miejsce "wciskania". :)Szczebelek wyżej: zaganiasz innych do roboty :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cozap alant Re: gocha IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.04, 14:10 i co ? nie rozliczają Cie do sprzedaży ? jak sprzedasz w 1 miesiącu za 100 tys.zł a w innym za milion to płacą Ci tyle samo ? a jakby tak klienci nagle znaleźli innego dostawcę , to co ? chyba ze przedstawiciele w branży technicznej nie są rozliczani od sprzedaży hehehhe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SYLWUSKA22 cZY KTOŚ MI WRESZCIE ODOWIE NA MOJE PYTANIE??? IP: *.lech.kso.pl 17.05.04, 15:03 CZYTAM TO CO NAPISALIŚCIE I NIC Z TEGO NIEROZUMIĘ! CZY MOZE WRESZCIE KTOŚ UDZIELI MI ODPOWIEDZI NA MOJE PYTANIE??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co za palantka Re: cZY KTOŚ MI WRESZCIE ODOWIE NA MOJE PYTANIE?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.04, 00:11 nie krzycz blondi jak do tej pory nie zrozumiałaś o czym tu piszemy to daj sobie spokój z zawodem przedstawiciela handlowego , do tego trzeba się urodzić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwuska22 Re: cZY KTOŚ MI WRESZCIE ODOWIE NA MOJE PYTANIE?? IP: *.lech.kso.pl 19.05.04, 16:34 Blondi to sobie zrób ja jestem brunetką!!! A tak pozatym niekażdy jest taki genialny jak ty! Tylko dziwne że jesteś taka cwana i niepotrafisz nawet się przedstawić !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czp Re: sylwuska IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.04, 09:10 jestem facet po 1 primo, po 2 primo poczytaj n/w post - szczególnie końcówkę - jak odpowiesz na pytania na forum , na pewno ktoś coś Ci podpowie forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23&w=12696312&a=12755674 po 3 primo : "poza tym , nie każdy i nie potrafisz" piszemy osobno Odpowiedz Link Zgłoś
r.richelieu Re: sylwuska 20.05.04, 13:07 dodałabym jeszcze anielską cierpliwość gdy klinet wybrzydza, kręci nosem, nagle rezygnuje albo odwrotnei, chce się spotkać akurat wtedy gdy mamy sto innych zamówień. Sylwia jakoś cierpliwości ani krztyny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gocha Re: gocha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.04, 16:10 jest plan - owszem w biznesie zawsze dziala sie wokoło pieniadza chyba , ze nie wiesz nie wciskam jak znajda innego dostawce to znajda a Ja tez innego znajde nie widze tu nic co mialo by byc powodem wielu złych epitetów wobec zawodu owszem nie chciałabym wciskac ciastek po sklepach ale... poza tym jak miałbyc swoja fabryczke np pieluszek i mialbys syma i chcialbys zrobic sprzedaz ?? to co? zatrudnil bys dyr handlowego ?? dałbys szanse synowi? sam latał bys po kraju i skaladal oferty? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czp Re: gocha IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.04, 01:03 gocha , daj sobie powiedzieć ph fmcg ma sie tak do ph technicznego jak picie w szczawnicy do szczania w piwnicy , ph w detalu musi zwizytować dziennie 20 do 30 sklepów wciskając towar,robiąc odpowiedni facing czy placing,zbierając zamówienia, wieszać plakaty , ulotki etc etc ph techniczny np. 3-5 firm odwiedza ph finanse-ubezpieczenia nawet nie wiem ile jest różnica w poziomie , jakości i standardzie pracy ? a koleżanka która chce zostać ph i nie wie czym to sie je powinna napisać : - jaka branża - firma znana czy phu waldek - dają narzędzia czy nie wtedy można jej odpowiedzieć mniej więcej co ją czeka Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: gocha 19.05.04, 18:45 > a koleżanka która chce zostać ph i nie wie czym to sie je powinna napisać : > - jaka branża > - firma znana czy phu waldek > - dają narzędzia czy nie > > wtedy można jej odpowiedzieć mniej więcej co ją czeka racja :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
r.richelieu Re: Co robi przedstawiciel handlowy??? 19.05.04, 19:11 można też nazwać obowiązki ściemnianiem. hihi. Sprzedawałam reklamę w necie przez rok i nic innego nie robułam jak ściemniałam właśnie. Nie wiem dlaczego tak się oburzasz. PH zarządzający kawałem rynku to na pewno nie jest propozycja dla tych, co żsdnego doświadczenia w sprzedaży nie mają. Co do innych nazw. Akwizycja. Tylko, że akwizytorzy wciskają rupiecie, a Ty możesz mieć towar i bardzo dobrej jakości. Że odbiorca jest inny i toiwar jest inny. Co za różnica, gdy Twoim zadaniem jest robić za akwizytora. Masz jednak tą przewagę, że akwizytorów nikt nie chce widzieć, a PH niekiedy wręcz odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akwizytor To akwizytor, który mysli, że... IP: *.chello.pl 20.05.04, 22:02 jest kimś więcej niż jest. Wydajność, budżet, sprzedaż - flagowe słowa w tej profesji. Ty zapiedralasz na akord i przynosisz firmie duże zyski, a sam musisz się zadowolić setnymi procenta tych zysków. Jako opiekun klienta musisz słuchać jego niezadowolenia i skarg, i być na każde jego skinienie, bo to on utrzymuje Twoją firmę, a ona Ciebie. Dostajesz ( przeważnie ) służbowy samochód, laptopa, telefon służbowy. Wyjeżdżasz w poniedziałek w trasę i wracasz w sobotę wieczorem. Kiedy zdajesz tzw. Kartę kontroli przebiegów miesięcznych - dowiadujesz się, że zrobiłeś zbyt dużo kilometrów ( pewnie wykozystywałeś samochód służbowy do celów prywatnych )i masz nieprzyjemności, a przekroczysz limit z telefonu służbowego i potrącają Ci z konta. Do momętu, kiedy przynosisz firmie zyski - pracujesz, a jesli nie, to pa pa. I ciągle słyszysz: wydajniej, oszczędniej, w przyszłym miesiącu większy budżet, któremu musisz sprostać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czp Re: akwizytor IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.04, 01:34 jeśli jest tak jak piszesz , że masz ułamek procenta od obrotów , masz sporo klientów - to co powinienieś zrobić ?? idziesz do konkurencji z podobnymi produktami , wykładasz swoje aktywa (np.200- 300 stałych odbiorców), umawiasz się na prowizję od obrotu ale porządną ! można wynegocjować całkiem przyzwoity procent (5-20) i wtedy jesteś panisko , a nie dziad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Co robi przedstawiciel handlowy??? IP: 195.205.63.* 29.05.04, 12:25 zależy w jakiej firmie,ja jeżdże po sklepach i hurtowniach,robie zamówienia,merchandising(układanie towaru tak żeby się lepiej sprzedawał)jakaś chora gadka jak tam córka na studiach,albo jak tam zdrówko itp.mam target do zrobienia(określona kwota na jaką muszę sprzedac)i tak to z grubsza wygląda,tak jest w fmcg,podobno ci w fajkach i medyczni mają większy luz,także jak masz możliwość to tam bo w spożywce można kota dostać towar się terminuje,na rozliczenie promocji czekasz tygodniami,służbowy tel.to rzadkość,za to limit na km to "częstość"pozdrawiam i powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marco Wciska CD z Disco Polo na parkingach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.04, 13:09 W wyświechtanym garniturku z ciucholandu, pomiętej koszuli lata z pudłem pomiędzy samochodami i wciska kit. Tak to wygląda w duzym uproszczeniu. Roboty w tej "branży" jest sporo, bo coraz trudniej znależć frajerów do takiego pośmiewiska. Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew74 Przedstawiciel Handlowy na poważnie ! 29.05.04, 13:54 No cóż zmieniły się czasy po upadku komuny i teraz najważniejszym pracownikiem w JAKIEJKOLWIEK firmie jest DOBRY przedstawiciel handlowy. Taki jest kapitalizm, że nie jest sztuką produkować, ale sprzedawać ! I darujmy sobie złośliwości. Konkretne warunki zależą od branży i znam naprawdę przedstawicieli tylko na stałych wysokich pensjach, ale wielu woli prowizje. Branża IT: PH to informatyk po studiach, który robi prezentacje u klienta a potem nadzoruje wdrożenie systemu ale to przedstawiciel handlowy ! Jeździ nową Laguną Stałą pensję w okolicach 3000 na rękę i prowizję za kontrakt bardzo róznie ale często przewyższającą podstawę. Branża "techniczna" stała około 2500 netto + średni 2-3 tys. netto prowizji. Teraz w każdej firmie i branży są przedstawiciele i to oni zapewniają robotę wszystkim innym ! Pamiętajcie o tym ! Jednych łatwo zastapić FMCG ale niektórzy jak odchodzą zabierają firmie spore przychody ! A tak na koniec trochę żartobliwie to najważniejszym przedstawicielem handlowym w firmie jest właściciel czy prezes to on musi "wylizać" buty najważniejszym i największym klientom, bo na koniec roku obrachunkowego będzie mógł sobie wypłacić PROWIZJĘ !:) Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Przedstawiciel Handlowy na poważnie ! 29.05.04, 15:01 a jeszcze biznes farmaceutyczny, z niezłą pensja i gadżetami... ps. zbigu, nie wybierasz się aby ku mnie ? Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew74 Re: Przedstawiciel Handlowy na poważnie ! 29.05.04, 15:44 peteen napisał: > a jeszcze biznes farmaceutyczny, z niezłą pensja i gadżetami... Jak dla mnie kompletnie nieetyczny:( Ale kasa niezła. > > ps. zbigu, nie wybierasz się aby ku mnie ? 7 czerwiec będę ale jeden dzień:) Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Przedstawiciel Handlowy na poważnie ! 30.05.04, 10:58 czemuż to nieetyczny ? leki w końcu rozprowadzają, a że korumpują lekarzy ... w czym jest gorsze korumpowanie lekarza od korumpowania kierownika sklepu ? ps. a ja akurat na prezentacji w puławach... :c( Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew74 Re: Przedstawiciel Handlowy na poważnie ! 30.05.04, 12:17 peteen napisał: > czemuż to nieetyczny ? leki w końcu rozprowadzają, a że korumpują lekarzy ... > w czym jest gorsze korumpowanie lekarza od korumpowania kierownika sklepu ? A w tym, że pani babcia emerytka w telewizji płacze że na leki w miesiącu idzie jej cała emerytura i co z tego, że połowa niepotrzebnych a druga połowa najdroższych:( Lekarza na wsi wszyscy słuchają i wykupują w 100% co przepisze a przepisuje jak mu sie opłaca ! Nieliczni patrzą co mają na recepcie i kupują t co NAPRAWDĘ potrzebne. Ostatni to już chyba padł rekord lekarka wypisałą chyba z 7 specyfikó na różne dolegliwości dziecku a po mojej uwadze, że będę mu je podawał przez godzinę trzy razy na dobę lekko się zarumieniła. I tak żona kupiła tylko jeden a dziecko zdrowe:) Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Przedstawiciel Handlowy na poważnie ! 30.05.04, 15:42 ale to nie pechowiec jest nieetyczny, tylko durny lekarz, nieprawdaż ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Flatron Re: Co robi przedstawiciel handlowy??? IP: 213.199.253.* 29.05.04, 14:18 Pytasz sie co robi przedstawiciel firmy???? Podlizuje sie i wciska wypłacalnemu klientowi własny towar.Jezeli jest w tym dobry jego szef lize go po dupie,a jezeli jest cienki i niewydajny to jego szef ....kopie go w dupe.Sorki za szczerość ale tak to naprawde jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blondi Re: Co robi przedstawiciel handlowy??? IP: *.net195-132-235.noos.fr 29.05.04, 17:37 Przedstawiciel Handlowy to taki akwizytor w bialej koszuli zwany czesto pechowcem /to od PH/ Odpowiedz Link Zgłoś