Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Co robi przedstawiciel handlowy???

IP: *.lech.kso.pl 16.05.04, 21:14
    Chciałabym się dowiedzieć co należy do obowiązków przedstawiciela handlowego
    i ile wynosi średdni pensja na tym stanowisku?
    Ponadto jakie kwalifikacje powinien posiadać kandydat na to stanowisko?
    Obserwuj wątek
      • Gość: cozap alant Re: Co robi przedstawiciel handlowy??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.04, 22:52
        jak mozna nic nie wiedziec o najpopularniejszym zawodzie
        po 1995 roku ?????
        co robi ? - wciska towar komusieda i gdziesieda
        pensja to przewaznie prowizja od tego co sprzeda czasami
        jest jakas marna podstawa
        kwalifikacje - otwartosc , komunikatywnosc , pogoda ducha ,
        umiejętnosc zwalczania stresu , umiejętnosc sprzedaży ryżu chińczykom
        • Gość: gocha Re: Co robi przedstawiciel handlowy??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.04, 10:32
          co Ty koego wynaturzasz??
          jesli Ja mam w papierach przedst regionalny i odpowiadam za sprzedaz w rej
          polud Polski , jednego z koncernów branzy techniczneh to jak to sie ma to twego
          postu????
          pzdr
          • losiu4 Re: Co robi przedstawiciel handlowy??? 17.05.04, 11:00
            Gość portalu: gocha napisał(a):

> co Ty koego wynaturzasz??
            > jesli Ja mam w papierach przedst regionalny i odpowiadam za sprzedaz w rej
            > polud Polski , jednego z koncernów branzy techniczneh to jak to sie ma to
            > twego postu????
            > pzdr

nie do końca wynarurza. Duża część PH nie robi nic innego, tylko wciska towar
            po hurtowniach, sklepach czy innych klientach. I z wciśnietego towaru go
            rozliczają. Po prostu taka uroda tej pracy. No może delikatniej: podstaw inne
            słowo w miejsce "wciskania". :)Szczebelek wyżej: zaganiasz innych do roboty :)

Pozdrawiam

Losiu
          • Gość: cozap alant Re: gocha IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.04, 14:10
            i co ? nie rozliczają Cie do sprzedaży ?
            jak sprzedasz w 1 miesiącu za 100 tys.zł a w innym za milion
            to płacą Ci tyle samo ?
            a jakby tak klienci nagle znaleźli innego dostawcę , to co ?

chyba ze przedstawiciele w branży technicznej nie są rozliczani od sprzedaży
            hehehhe
            • Gość: SYLWUSKA22 cZY KTOŚ MI WRESZCIE ODOWIE NA MOJE PYTANIE??? IP: *.lech.kso.pl 17.05.04, 15:03
              CZYTAM TO CO NAPISALIŚCIE I NIC Z TEGO NIEROZUMIĘ! CZY MOZE WRESZCIE KTOŚ
              UDZIELI MI ODPOWIEDZI NA MOJE PYTANIE???
              • Gość: co za palantka Re: cZY KTOŚ MI WRESZCIE ODOWIE NA MOJE PYTANIE?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.04, 00:11
                nie krzycz blondi
                jak do tej pory nie zrozumiałaś o czym tu piszemy
                to daj sobie spokój z zawodem przedstawiciela handlowego ,
                do tego trzeba się urodzić
                • Gość: sylwuska22 Re: cZY KTOŚ MI WRESZCIE ODOWIE NA MOJE PYTANIE?? IP: *.lech.kso.pl 19.05.04, 16:34
                  Blondi to sobie zrób ja jestem brunetką!!!
                  A tak pozatym niekażdy jest taki genialny jak ty! Tylko dziwne że jesteś taka
                  cwana i niepotrafisz nawet się przedstawić !!!
                  • Gość: czp Re: sylwuska IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.04, 09:10
                    jestem facet po 1 primo,
                    po 2 primo poczytaj n/w post - szczególnie końcówkę -
                    jak odpowiesz na pytania na forum , na pewno ktoś
                    coś Ci podpowie
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23&w=12696312&a=12755674
                    po 3 primo : "poza tym , nie każdy i nie potrafisz" piszemy osobno
                    • r.richelieu Re: sylwuska 20.05.04, 13:07
                      dodałabym jeszcze anielską cierpliwość gdy klinet wybrzydza, kręci nosem, nagle
                      rezygnuje albo odwrotnei, chce się spotkać akurat wtedy gdy mamy sto innych
                      zamówień.
                      Sylwia jakoś cierpliwości ani krztyny
            • Gość: gocha Re: gocha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.04, 16:10
              jest plan - owszem
              w biznesie zawsze dziala sie wokoło pieniadza
              chyba , ze nie wiesz
              nie wciskam
              jak znajda innego dostawce to znajda a Ja tez innego znajde
              nie widze tu nic co mialo by byc powodem wielu złych epitetów wobec zawodu

owszem nie chciałabym wciskac ciastek po sklepach ale...

poza tym jak miałbyc swoja fabryczke np pieluszek i mialbys syma i chcialbys
              zrobic sprzedaz ??
              to co?
              zatrudnil bys dyr handlowego ??
              dałbys szanse synowi?
              sam latał bys po kraju i skaladal oferty?
              pzdr
              • Gość: czp Re: gocha IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.04, 01:03
                gocha , daj sobie powiedzieć
                ph fmcg ma sie tak do ph technicznego jak picie w szczawnicy
                do szczania w piwnicy ,
                ph w detalu musi zwizytować dziennie 20 do 30 sklepów
                wciskając towar,robiąc odpowiedni facing czy placing,zbierając zamówienia,
                wieszać plakaty , ulotki etc etc
                ph techniczny np. 3-5 firm odwiedza
                ph finanse-ubezpieczenia nawet nie wiem ile
                jest różnica w poziomie , jakości i standardzie pracy ?

a koleżanka która chce zostać ph i nie wie czym to sie je powinna napisać :
                - jaka branża
                - firma znana czy phu waldek
                - dają narzędzia czy nie

wtedy można jej odpowiedzieć mniej więcej co ją czeka
                • losiu4 Re: gocha 19.05.04, 18:45
                  > a koleżanka która chce zostać ph i nie wie czym to sie je powinna napisać :
                  > - jaka branża
                  > - firma znana czy phu waldek
                  > - dają narzędzia czy nie
                  >
                  > wtedy można jej odpowiedzieć mniej więcej co ją czeka

racja :)

Pozdrawiam

Losiu
      • r.richelieu Re: Co robi przedstawiciel handlowy??? 19.05.04, 19:11
        można też nazwać obowiązki ściemnianiem. hihi. Sprzedawałam reklamę w necie
        przez rok i nic innego nie robułam jak ściemniałam właśnie. Nie wiem dlaczego
        tak się oburzasz. PH zarządzający kawałem rynku to na pewno nie jest propozycja
        dla tych, co żsdnego doświadczenia w sprzedaży nie mają.
        Co do innych nazw. Akwizycja. Tylko, że akwizytorzy wciskają rupiecie, a Ty
        możesz mieć towar i bardzo dobrej jakości. Że odbiorca jest inny i toiwar jest
        inny. Co za różnica, gdy Twoim zadaniem jest robić za akwizytora. Masz jednak
        tą przewagę, że akwizytorów nikt nie chce widzieć, a PH niekiedy wręcz
        odwrotnie.
      • Gość: akwizytor To akwizytor, który mysli, że... IP: *.chello.pl 20.05.04, 22:02
        jest kimś więcej niż jest. Wydajność, budżet, sprzedaż - flagowe słowa w tej
        profesji. Ty zapiedralasz na akord i przynosisz firmie duże zyski, a sam musisz
        się zadowolić setnymi procenta tych zysków. Jako opiekun klienta musisz słuchać
        jego niezadowolenia i skarg, i być na każde jego skinienie, bo to on utrzymuje
        Twoją firmę, a ona Ciebie. Dostajesz ( przeważnie ) służbowy samochód, laptopa,
        telefon służbowy. Wyjeżdżasz w poniedziałek w trasę i wracasz w sobotę
        wieczorem. Kiedy zdajesz tzw. Kartę kontroli przebiegów miesięcznych -
        dowiadujesz się, że zrobiłeś zbyt dużo kilometrów ( pewnie wykozystywałeś
        samochód służbowy do celów prywatnych )i masz nieprzyjemności, a przekroczysz
        limit z telefonu służbowego i potrącają Ci z konta. Do momętu, kiedy przynosisz
        firmie zyski - pracujesz, a jesli nie, to pa pa. I ciągle słyszysz: wydajniej,
        oszczędniej, w przyszłym miesiącu większy budżet, któremu musisz sprostać.
        • Gość: czp Re: akwizytor IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.04, 01:34
          jeśli jest tak jak piszesz , że masz ułamek procenta od obrotów ,
          masz sporo klientów - to co powinienieś zrobić ??

idziesz do konkurencji z podobnymi produktami , wykładasz swoje aktywa (np.200-
          300 stałych odbiorców),
          umawiasz się na prowizję od obrotu ale porządną !
          można wynegocjować całkiem przyzwoity procent (5-20)
          i wtedy jesteś panisko , a nie dziad
      • Gość: aga Re: Co robi przedstawiciel handlowy??? IP: 195.205.63.* 29.05.04, 12:25
        zależy w jakiej firmie,ja jeżdże po sklepach i hurtowniach,robie
        zamówienia,merchandising(układanie towaru tak żeby się lepiej sprzedawał)jakaś
        chora gadka jak tam córka na studiach,albo jak tam zdrówko itp.mam target do
        zrobienia(określona kwota na jaką muszę sprzedac)i tak to z grubsza wygląda,tak
        jest w fmcg,podobno ci w fajkach i medyczni mają większy luz,także jak masz
        możliwość to tam bo w spożywce można kota dostać towar się terminuje,na
        rozliczenie promocji czekasz tygodniami,służbowy tel.to rzadkość,za to limit na
        km to "częstość"pozdrawiam i powodzenia
      • Gość: Marco Wciska CD z Disco Polo na parkingach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.04, 13:09
        W wyświechtanym garniturku z ciucholandu, pomiętej koszuli lata z pudłem
        pomiędzy samochodami i wciska kit.
        Tak to wygląda w duzym uproszczeniu.
        Roboty w tej "branży" jest sporo, bo coraz trudniej znależć frajerów do takiego
        pośmiewiska.
      • zbigniew74 Przedstawiciel Handlowy na poważnie ! 29.05.04, 13:54
        No cóż zmieniły się czasy po upadku komuny i teraz najważniejszym pracownikiem
        w JAKIEJKOLWIEK firmie jest DOBRY przedstawiciel handlowy.

Taki jest kapitalizm, że nie jest sztuką produkować, ale sprzedawać !

I darujmy sobie złośliwości.

Konkretne warunki zależą od branży i znam naprawdę przedstawicieli tylko na
        stałych wysokich pensjach, ale wielu woli prowizje.

Branża IT:

PH to informatyk po studiach, który robi prezentacje u klienta a potem
        nadzoruje wdrożenie systemu ale to przedstawiciel handlowy ! Jeździ nową Laguną
        Stałą pensję w okolicach 3000 na rękę i prowizję za kontrakt bardzo róznie ale
        często przewyższającą podstawę.

Branża "techniczna" stała około 2500 netto + średni 2-3 tys. netto prowizji.

Teraz w każdej firmie i branży są przedstawiciele i to oni zapewniają robotę
        wszystkim innym ! Pamiętajcie o tym !

Jednych łatwo zastapić FMCG ale niektórzy jak odchodzą zabierają firmie spore
        przychody !

A tak na koniec trochę żartobliwie to najważniejszym przedstawicielem handlowym
        w firmie jest właściciel czy prezes to on musi "wylizać" buty najważniejszym i
        największym klientom, bo na koniec roku obrachunkowego będzie mógł sobie
        wypłacić PROWIZJĘ !:)
        • peteen Re: Przedstawiciel Handlowy na poważnie ! 29.05.04, 15:01
          a jeszcze biznes farmaceutyczny, z niezłą pensja i gadżetami...

ps. zbigu, nie wybierasz się aby ku mnie ?
          • zbigniew74 Re: Przedstawiciel Handlowy na poważnie ! 29.05.04, 15:44
            peteen napisał:

> a jeszcze biznes farmaceutyczny, z niezłą pensja i gadżetami...

Jak dla mnie kompletnie nieetyczny:( Ale kasa niezła.

>
            > ps. zbigu, nie wybierasz się aby ku mnie ?

7 czerwiec będę ale jeden dzień:)
            • peteen Re: Przedstawiciel Handlowy na poważnie ! 30.05.04, 10:58
              czemuż to nieetyczny ? leki w końcu rozprowadzają, a że korumpują lekarzy ...
              w czym jest gorsze korumpowanie lekarza od korumpowania kierownika sklepu ?

ps. a ja akurat na prezentacji w puławach...
              :c(
              • zbigniew74 Re: Przedstawiciel Handlowy na poważnie ! 30.05.04, 12:17
                peteen napisał:

> czemuż to nieetyczny ? leki w końcu rozprowadzają, a że korumpują lekarzy ...
                > w czym jest gorsze korumpowanie lekarza od korumpowania kierownika sklepu ?

A w tym, że pani babcia emerytka w telewizji płacze że na leki w miesiącu idzie
                jej cała emerytura i co z tego, że połowa niepotrzebnych a druga połowa
                najdroższych:( Lekarza na wsi wszyscy słuchają i wykupują w 100% co przepisze a
                przepisuje jak mu sie opłaca !
                Nieliczni patrzą co mają na recepcie i kupują t co NAPRAWDĘ potrzebne.

Ostatni to już chyba padł rekord lekarka wypisałą chyba z 7 specyfikó na różne
                dolegliwości dziecku a po mojej uwadze, że będę mu je podawał przez godzinę
                trzy razy na dobę lekko się zarumieniła. I tak żona kupiła tylko jeden a
                dziecko zdrowe:)
                • peteen Re: Przedstawiciel Handlowy na poważnie ! 30.05.04, 15:42
                  ale to nie pechowiec jest nieetyczny, tylko durny lekarz, nieprawdaż ?
      • Gość: Flatron Re: Co robi przedstawiciel handlowy??? IP: 213.199.253.* 29.05.04, 14:18
        Pytasz sie co robi przedstawiciel firmy???? Podlizuje sie i wciska wypłacalnemu
        klientowi własny towar.Jezeli jest w tym dobry jego szef lize go po dupie,a
        jezeli jest cienki i niewydajny to jego szef ....kopie go w dupe.Sorki za
        szczerość ale tak to naprawde jest.
        • Gość: blondi Re: Co robi przedstawiciel handlowy??? IP: *.net195-132-235.noos.fr 29.05.04, 17:37
          Przedstawiciel Handlowy to taki akwizytor w bialej koszuli zwany czesto
          pechowcem /to od PH/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka