Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Warszawa vs Wrocław

18.07.11, 18:17
    Utknąłem. Zawodowo. Nic nie posuwa się do przodu. Moje pytanie brzmi: gdybyście mieli zaczynać od 0 to wybralibyście Wrocław czy Warszawę?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Toxic Re: Warszawa vs Wrocław IP: *.toya.net.pl 18.07.11, 19:25
        Hej, fajnie że o tym piszesz :-) Bo ja miałem nie tak dawno temu taki sam problem. Oto i on:

Pochodzę że Śląska i głównie tu szukałem pracy, trochę w IT, potem w sprzedaży jako PH, pracowałem w eksporcie i dziale wsparcia sprzedaży. Po około 5 latach zdałem sobie sprawę, że albo znam już wszystkie firmy z okolicy które nie są w stanie albo dać mi więcej kasy, albo lepszego stanowiska, albo mają złą renomę wśród znajomych.

Stąd i koncepcja: CHCĄC SIĘ ROZWIJAĆ ZAWODOWO NIE MOŻESZ OGRANICZYĆ POSZUKIWAŃ PRACY DO MIEJSCA SWOJEGO ZAMIESZKANIA

Dodam, że mobilność bardzo ułatwia poszukiwania :-) Gdy zdałem sobie z tego sprawę zacząłem poszukiwania od Warszawy, byłem w Krakowie, Wrocławiu, trzy oferty trafiły mi się w Trójmieście. Ostatecznie wylądowałem na rok w Łodzi i wróciłem do Gliwic.

Zaliczyłem na prawdę masę rozmów kwalifikacyjnych, które często organizowałem sobie np. żeby zwiedzić Warszawę czy odwiedzić znajomych w Poznaniu :-) Poniżej mój ranking który uwzględnia:
        1) ilość ofert oraz branż w których są publikowane
        2) rozpoznawalność firm i marek, które je publikują
        3) tzw. "łatwość życia" w danym mieście (ceny, komunikacja, wygląd miasta, itd.)
        4) oferowane wynagrodzenie
        5) szybka możliwość zmiany pracy na inną

Według mnie ma się to tak:
        1) Warszawa i Trójmiasto - bezwzględnie pierwsze miejsce!
        2) Wrocław i Kraków - niewiele dalej za czołówką, jednak pensje już niższe
        3) Poznań - moje ulubione miasto, niestety pracy tu już znacznie mniej...
        4) Śląsk - średniactwo pensji i ofer, ale i wszędzie blisko i wszystko pod nosem
        5) Łódź - niskie płace ale i niskie koszty utrzymania, łatwy dojazd i komunikacja

Odpowiadając już dokładnie na Twoje pytanie - gdybym zaczynał od "0" na pewno zacząłbym od stolicy. Fajnie się tam żyje i mieszka, pracy na prawdę masa, zarobki przyzwoite. Spokojnie zarobisz nawet jako PH te 5.000 zł netto.
        • tanebo Re: Warszawa vs Wrocław 18.07.11, 19:53
          Tylko wykresów satysfakcji zabrakło. I oceny urody kobiet w poszczególnych miastach :) Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Też jestem ze śląska. Jak zauważyłeś nie ma raczej w czym tu wybierać. Zwłaszcza że po kryzysie zostały tylko zgliszcza. Rozważam więc relokacje. A ponieważ rekrutacja zdalna to raczej kiepski pomysł najpierw zamierzam znaleźć cokolwiek na miejscu, tak by się utrzymać na poziomie wegetacji, a potem szukać czegoś lepszego. I chyba Warszawa będzie najlepsza.
          • Gość: Toxic Re: Warszawa vs Wrocław IP: *.toya.net.pl 18.07.11, 20:11
            Kobiety najładniejsze zdecydowanie w Krakowie :-)

Na Śląsku jesli już możesz zerknąć na Strefę Ekonomiczną w Gliwicach i zawęzić obszar wyszukiwania na "jobpilot" czy "pracuj" do miasta "Katowice" :-)

Dojazdowo pracy szuka się też nieźle głównie przez warszawskie agencje rekrutacyjne. Hays, Grafton, Antal, Sigmar, Michaelpage, Antur Hunt... wszystkie mają centrale w odległości na pieszo jakieś 15 min od Dworca Centralnego, więc rano jedziesz na rozmowę i po południu wracasz. W firmie bierzesz dzień wolnego :-) Najlepiej ustawić rozmowę w piątek, to na weekend możesz zostać u znajomych i zabalować :-)

Są to na prawdę najlepsze head'hunterskie firmy, nie promują raczej tandetnych pracodawców, mają przyjazne nastawienie do kandydatów. Myślę że głównie Hays będę wspominał najcieplej, bo miałem tam najfajniejsze oferty....i taką jedną za 10 tys brutto która mi przepadła...Eh...Michaelpage to z kolei najlepsi łowcy. Potrafili dzwonić do mnie w mnie w sobotę po południu i mówić że mają super robotę :-) Do mojego kolegi z Wa-wy zadzwonili pewnego razu i z miejsca zaoferowali mu stanowisko. Tą firmą zdecydowanie polecam.

Życzę powodzenia! Warszawy się nie bój, łatwo ją polubić, miasto czyste, zadbane, trochę korków ale tak wszędzie jest. Powodzenia!
      • nchyb Re: Warszawa vs Wrocław 18.07.11, 20:06

znasz swoją sytuację zawodową, tu gdzie jesteś, utknąłeś, nic nie posuwa się do przodu. A gdzie masz większe szanse? Czy w Twoim zawodzie więcej się dzieje w stolicy czy Wrocławiu? Czy porównywalnie?

Obiektywna nie będę, ale ja bym wybrała Wrocław...
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka