Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wymagania pracodawcy a rzeczywistość

10.08.11, 16:52
    Wymagania pracodawcy:
    Kandydat do 25 roku życia, status studenta.
    5 letnie doświadczenie w branży.
    Znajomość programów graficznych, Excela, Power Point, Word.
    Prawo jazdy.
    Trzy języki obce.
    Gotowość do pracy w systemie 12 godzin dziennie, najlepiej na podstawie umowy o dzieło.

Osoba która zostaje zatrudniona
    Córka ciotki z dużym biustem.
    Umie trochę po angielsku.
    Potrafi napisać maila.
    Obserwuj wątek
      • Gość: pracodawca Re: Wymagania pracodawcy a rzeczywistość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 17:31
        "Po 2,5 roku bezrobocia, wysyłania setek CV według najlepszych wzorów, roznoszenia CV, wysyłania na adresy firm, po prostu... przestałem liczyć na znalezienie pracy. "

Nie zatrudniłbym nikogo kto ma przerwę w pracy dłuższą niż 4 miesiące.
        • rabart Re: Wymagania pracodawcy a rzeczywistość 10.08.11, 19:09
          A to ciekawe? A jak ktoś leżał w szpitalu? Opiekował się chorą matką lub dzieckiem ? Zresztą większość bezrobotnych Polaków jest bezrobotna znacznie więcej niż 4 miesiące:

www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/177348,Bezrobotni-dlugo-bez-pracy
          Zdecydowana większość Polaków nie posiadających pracy stanowią bezrobotni długoterminowi, czyli osoby w wieku produkcyjnym pozbawione zatrudnienia dłużej niż rok – wynika z ostatniego badania CBOS. Wskaźnik ten jest bardzo niepokojący, ponieważ długotrwałe bezrobocie stanowi poważny problem społeczny. Osobom pozbawionym pracy ponad rok znacznie trudniej jest powrócić na rynek pracy niż tym, które nie pracują kilka miesięcy. Dlatego jednym z podstawowych obowiązków władz powinno być przeciwdziałanie długoterminowemu wykluczeniu z rynku pracy dużego odsetka obywateli.

Długotrwale bezrobotni stanowią aż 65 proc. wszystkich bezrobotnych w Polsce. Wskaźnik ten od wielu lat pozostaje na zbliżonym poziomie, a nawet nieco wzrósł. Według CBOS, w 2001 r. długotrwale bezrobotnych było 61 proc. Polaków pozbawionych pracy, czyli o 4 punkty procentowe mniej niż obecnie.

Pośród 65 proc. długotrwale bezrobotnych 6 proc. nie ma zatrudnienia od ponad roku do dwóch lat, 22 proc. pozostaje bez pracy od ponad dwóch do pięciu lat, a aż 36 proc. jest bez pracy dłużej niż pięć lat. Jak podaje CBOS, krótkotrwale bezrobotni, czyli osoby, które są bez pracy najwyżej rok, stanowią jedynie 35 proc. wszystkich bezrobotnych.
          • Gość: michal Re: Wymagania pracodawcy a rzeczywistość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 21:10
            Pracodawcę nie interesuje, czy ktoś był w szpitalu i kim się tam zajmował. To są prywatne sprawy pracownika.
          • Gość: pracodawca Re: Wymagania pracodawcy a rzeczywistość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.11, 17:10
            Jeśli był na zwolnieniu przez 4 miesiące to tym bardziej bym takiego naciągacza-oszusta nie zatrudnił!
            • rabart Re: Wymagania pracodawcy a rzeczywistość 11.08.11, 19:00
              Doprawdy? Dla ciebie osoba, która leży z połamanymi nogami i złamanym żebrem po wypadku samochodowym przez kilka miesięcy w łóżku to oszust?
              • Gość: pracodawca Re: Wymagania pracodawcy a rzeczywistość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.11, 20:21
                Jestem przedsiębiorcą a nie instytucją charytatywną!
      • Gość: kapsztyl Re: Wymagania pracodawcy a rzeczywistość IP: *.cdma.centertel.pl 10.08.11, 17:54
        takiego kandydata, taniego i superdyspozycyjnego chce każdy pracodawca. nie ma co sie dziwic. mnie osobiscie bardziej mierzi to, ze pracodawcy wymagaja tego, co sie absolutnie nie przyda w wykonywanej pracy np. prawo jazdy w pracy biurowej albo jezyki obce w magazynie albo w firmie, ktora nie ma nic wspolnego z zagranica
        • nchyb Re: Wymagania pracodawcy a rzeczywistość 10.08.11, 19:12
          > co sie absolutnie nie przyda w wykonywanej pracy np. prawo jazdy w pracy biurow
          > ej albo jezyki obce w magazynie
          zalezy od zakresu obowiązków, praca biurowa wcale nie musi oznaczać 8 godzin przy biurku, a praca w magazynie - wykluczać kontaktów z dostawcami z zagranicy...
      • Gość: . No i w czym problem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 18:34
        Ona, oprócz tego, że tak jak ty, nie spełnia wymagań, jest przynajmniej ładna. Ja bym za żadne skarby nie zatrudnił takiego niewykwalifikowanego brzydala jak ty, który 2,5 roku pleśniał w chacie.
      • tanebo Re: Wymagania pracodawcy a rzeczywistość 10.08.11, 18:38
        No cóż... mamy totalny rynek pracodawcy. I będzie gorzej...
      • nchyb Re: Wymagania pracodawcy a rzeczywistość 10.08.11, 19:10
        > Córka ciotki z dużym biustem.
        duży biust należy do córki, czy do ciotki?
      • Gość: michal A to była firma państwowa czy prywatna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 19:15
        Bo jeżeli prywatna, to sorry, ale mogą sobie zatrudnić na wiceprezesa nawet żula spod mostu.
        • rabart Prawo dotyczy wszystkich firm 10.08.11, 19:37
          Jeśli w ogłoszeniu wyznaczą płeć lub religię albo orientację seksualną to złamią prawo.
          • Gość: michal Re: Prawo dotyczy wszystkich firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 19:44
            Pisać nie będą, ale jak będą chcieli kobietę to i tak ją zatrudnią, a nie faceta. Bo to ich firma i jak chcą mieć kobietę w pracy to mogą ją mieć. Tak czy inaczej - żul spod dworca może zostać dyrektorem w wielkiej, prywatnej korporacji. Tak samo, jak ta kobieta mogła dostać tą pracę, pomimo że nie spełniała wymagań. Nie ma tutaj łamania prawa.
            • rabart Re: Prawo dotyczy wszystkich firm 10.08.11, 19:48
              Jak ktoś będzie chciał łamać prawo to będzie łamał prawo. Gwałciciel gwałcił, rabuś rabował.
              Ale pozostanie to łamaniem prawa i niecnym procederem.
              • Gość: michal Re: Prawo dotyczy wszystkich firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 20:07
                Nadal nie widzę związku z tematem. Nie widzę złamania prawa w sytuacji w nim opisanej.
              • nchyb Re: Prawo dotyczy wszystkich firm 10.08.11, 20:09
                co jest niecnego w wyborze do swojej własnej firmy osoby, która naszym zdaniem najlepiej spełnia nasze wymagania?
                • rabart Re: Prawo dotyczy wszystkich firm 10.08.11, 20:42
                  Dlatego że wasze zdanie może mieć żródło w seksistowskim lub rasistowskim sposobie patrzenia na świat.Np. że mężczyzna nie może wykonywać prac biurowych.
                  • nchyb Re: Prawo dotyczy wszystkich firm 10.08.11, 20:55
                    ależ może pracować w biurze, może też dziergać chałupniczo i w dodatku może sprzedawać biustonosze i stringi. Ale właściciel firmy moze chcieć, bo robiła to kobieta, a mężczyzn będzie wolał na innym stanowisku. Dopóki płaci za to swoimi, nie państwowymi pieniędzmi, powinien mieć prawo wyboru...
                    • rabart Re: Prawo dotyczy wszystkich firm 10.08.11, 20:59
                      Jeśli chce by prace nie wymagające żadnych płciowych cech wykonywała określona płeć ma seksistowskie podejście do pracowników i ich dyskryminuje.
                      • nchyb Re: Prawo dotyczy wszystkich firm 10.08.11, 21:05
                        nudziło mi się, więc odpisywałam ci, ale rozmowa z tobą jeszcze bardziej mnie znudziła, ziewam, a ty nic nowego zabawnego nie wymyślasz, tylko nudzisz na jeden temat...
                        może nie z powodu płci cię nie chcą?...
                      • Gość: michal Re: Prawo dotyczy wszystkich firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 21:09
                        Nie dyskryminuje tylko JEGO ZDANIEM, mężczyzna/kobieta był(a)by lepsza na tym stanowisku i wcale nie musi udowadniać dlaczego. Przed kim ma to udowadniać? Przed kim ma się tłumaczyć, dlaczego kogoś zatrudnił? Oszalałeś? To JEGO decyzja o inwestycji JEGO pieniędzy w JEGO firmie. Jeżeli uważa, że zatrudniając faceta na stanowisku hostessty straci pieniądze a nawet na stanowisku biurowym też straci pieniądze, to jest to JEGO decyzja w JEGO firmie i JEGO ewentualny błąd i JEGO ewentualna strata JEGO pieniędzy.

Rabart, czy jesteś faszystą? Dlaczego chcesz narzucać prywatnym przedsiębiorcą, kogo mają zatrudniać? Czy narzucasz znajomym, z kim mają wziąć ślub?
                        • rabart Re: Prawo dotyczy wszystkich firm 10.08.11, 21:10
                          Bronisz dyskryminacji ze względu na płeć. Taka dyskryminacja nie ma podstaw racjonalnych i słusznie jest zakazana. Były już w takich sprawach wyroki i mam nadzieję, że będą się powtarzać częściej.
                          • Gość: michal Re: Prawo dotyczy wszystkich firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 21:24
                            Prywatny przedsiębiorca ma prawo wyboru pracownika spośród kandydatów drogą losową. To jest NIEMOŻLIWE do udowodnienia, chyba że pracodawca jest debilem i się sam przyzna.

BTW: jeżeli prawo rzeczywiście zakazuje prywaciarzowi zatrudniania samych kobiet albo mężczyzn to oznacza, że mamy w kraju ustrój faszystowski, utrudniający prowadzenie firm przedsiębiorcy. Bo jeżeli ja szczerze NIE CHCĘ kobiety w pracy, bo zajdzie w ciążę i ucieknie na urlop, to JEJ PO PROSTU NIE ZATRUDNIĘ, bo to moja firma, do cholery jasnej, i moja sprawa kogo zatrudniam. Jeżeli prowadzę magazyn i nie chcę murzynów w nim, bo uważam, że mają tendencje to lenistwa, kradzieży i niszczenia mienia, to ich nie zatrudnię i w wolnym kraju nikt mi za to nic nie zrobi. Jeżeli w Polsce ktoś mi za to coś zrobi to znaczy, że nie żyjemy w wolnym kraju. Bo praca którą daję, nie jest dobrem publicznym, do którego mają dostęp wszyscy. Mogę ją dać z góry określonej osobie, np. chcę zatrudnić syna.

No do cholery jasnej, jeżeli potrzebuję pomocnika na budowie i uważam, że kobieta nie da rady to mam prawo jej nie zatrudnić. A nawet jeżeli uważam, że da radę, to też mam prawo, bo to M O J A firma.

Wtrącanie się państwa w to kogo zatrudniam jest CHORE, ZŁODZIEJSKIE, SOCJALISTYCZNE i FASZYSTOWSKIE.
                            • rabart Re: Prawo dotyczy wszystkich firm 10.08.11, 21:28
                              To czy jest to niemożliwe czy możliwe to już nie nam rozstrzygać. Ważne że parę razy to już udowodniono.

Wole ustrój w którym ludzie są traktowani równo, a nie według tego jaką mają płeć. Niestety wielu w Polsce dyskryminuje potencjalnego pracownika tylko dlatego że jest mężczyzną.
                              • Gość: michal Re: Prawo dotyczy wszystkich firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 21:52
                                To znaczy, że jesteś zwykłym socjalistą albo nawet i faszystą. Bo ludzie nie są równi i nie można ich traktować równo, jak jakąś masę, bo ich skrzywdzisz. Każdy człowiek jest inny i należy go traktować indywidualnie. Dlatego jeżeli chcę zatrudnić kogoś na odpowiedzialnym stanowisku, to mam prawo zatrudnić kogoś po politechnice a nie po uniwersytecie czy podstawówce.

Ludzie nie mogą być traktowani równo, bo nie są równi. Poza wyjątkami, kobiety są słabsze fizycznie, rodzą dzieci (przez co są niedyspozycyjne - a pracodawca ma prawo chcieć pracownika dyspozycyjnego).
                              • Gość: michal Re: Prawo dotyczy wszystkich firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 21:54
                                Czyli po prostu wolisz narażać przedsiębiorców na straty - okradać ich. Gratuluję poglądów i wychowania.
                            • nchyb Re: Prawo dotyczy wszystkich firm 10.08.11, 21:36
                              > BTW: jeżeli prawo rzeczywiście zakazuje prywaciarzowi zatrudniania samych kobie
                              > t albo mężczyzn to

tego prawo nie zakazuje, zakazuje natomiast informowania o tym w ogłoszeniu...
                  • Gość: michal Re: Prawo dotyczy wszystkich firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 21:04
                    Mogę sobie patrzeć na świat jak chcę, ale jeżeli uważam, że nie chcę w firmie kobiety do noszenia szaf przy przeprowadzkach, naprawiania samochodów lub kopania rowów to zrozum, że mam prawo jej nie zatrudnić. A to czy po prostu nie otworzę jej CV, czy sobie filtr w poczcie ustawię, żeby wyrzucał maile z żeńskimi imionami, czy też otworzę CV, ale nie zadzwonię do niej, czy też zadzwonię, ale po rozmowie nie przyjmę jej do pracy, JEST BEZ ZNACZENIA.

Jeżeli pracodawca potrzebuje ładnej hostessy to nie dość, że może zatrudnić na tym stanowisku same kobiety, to jeszcze w dodatku same ładne i żadnej brzydkiej. Teraz rozumiesz?

Afer możesz doszukiwać się tylko w państwowych firmach i tu przyznam ci rację, ale wara od polityki kadrowej w prywatnych firmach, bo to podpada pod faszyzm.
          • nchyb Re: Prawo dotyczy wszystkich firm 10.08.11, 19:46
            nawet jak ich ukarzą za niezgodne z poprawnością polityczną ogłoszenie, to i tak prywatni mogą zatrudnić kogo chca. W tym celu wcale nie trzeba nibydyskryminujących ogłoszeń. Można nie zastrzegać płci i te kilkaset ogłoszeń od nieodpowiedniej płci od razu wyrzucić do kosza, a rozważać tylko tych od drugiej płci...
            • rabart Re: Prawo dotyczy wszystkich firm 10.08.11, 19:47
              Nadal będzie to łamanie prawa.
              • nchyb Re: Prawo dotyczy wszystkich firm 10.08.11, 20:06
                ziew...

prywatny właściciel ma pełne prawo wyboru osoby, której będzie płacił. Chore prawo, które możńa na szczęście łątwo obejść...
                • rabart Re: Prawo dotyczy wszystkich firm 10.08.11, 20:09
                  prywatny właściciel ma pełne prawo wyboru osoby, której będzie płacił.
                  Otoż nie ma. Chyba że twierdzisz iż zatrudnianie 7letniego dziecka w kopalni jest ok :)
                  • nchyb Re: Prawo dotyczy wszystkich firm 10.08.11, 20:12
                    podwójny ziew, na siłę chcesz być oryginalny? czym innym jest wybór cech, którymi ma się charakteryzować kandydat do pracy opłacanej za pieniądze właściciela firmy, a czym innym praca dzieci...
                    • rabart Re: Prawo dotyczy wszystkich firm 10.08.11, 20:14
                      A co to za cechy które spełnia Jehowa a których nie spełnia ateista ważne dla pracy? Przypominam że dyskryminacja religijna przy rekrutacji jest zakazana przez prawo.
                      • nchyb Re: Prawo dotyczy wszystkich firm 10.08.11, 20:31
                        he, he, jedni świętują szabas, inni nie i mają chociażby większą elastyczność w wyborze dnia pracy dzięki temu...
                        ale na siłę coś chcesz udowodnić.

Gdyby w ogłoszeniu na przykład napisali wprost, nie zatrudniamy Rabartów, nie musiałbyś tracić sił na wysyłanie kilkudziesięciu CV do takich firm i wysłałbyś je tam, gdzie takiego zapisu nie ma. A tak, by nie łamać przepisów zabraniających dyskryminowania m.in. rabartopodobnych, firmy tego nie piszą, ale i tak z góry odrzucają takich kandydatów, których nie chcą. A ty tylko tracisz czas i znaczki...
                        • rabart Re: Prawo dotyczy wszystkich firm 10.08.11, 20:38
                          Co nie zmienia faktu, że rekrutacja tylko i wyłącznie kobiet, świadków Jehowy, mężczyzn(jeśli nie ma odpowiedniego silnego uzasadnienia) jest łamaniem prawa.
                          • nchyb Re: Prawo dotyczy wszystkich firm 10.08.11, 20:42
                            a tak, dzięki przestrzeganiu bzdurnego prawa - zapewniamy zarobli poczcie polskiej.
                            wzruszyłam się, dzięki takim jak ty, listonosze dostaną jednak wypłatę, a ty dalej będizesz bez pracy...
                            • rabart Re: Prawo dotyczy wszystkich firm 10.08.11, 20:45
                              Nie uważam by walksa z rasizmem czy seksizmem i dyskryminacja mężczyzn w pracy była "bzdurna".
                              • Gość: michal Re: Prawo dotyczy wszystkich firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 20:58
                                A ja uważam, że ktokolwiek ingerujący w to, kogo zatrudniam w mojej firmie, jeżeli nie łamię prawa (zatrudniając samych mężczyzn jako mechaników nie łamię prawa - tak jak prawie wszystkie warsztaty w Polsce), powinien zostać ukarany.

Zrozum, że mogę napisać w ogłoszeniu, że zatrudnię kogokolwiek, a jak nie chcę kobiety w pracy, to mogę jej po prostu nie zatrudnić i nawet nie muszę jej wyjaśniać dlaczego. Nie muszę czytać nawet jej CV widząc, że w nazwie jest żeńskie imię, co dopiero mowa o zaproszeniu na rozmowę. Przecież to, że pomyślę sobie, że chce tylko mężczyzn do pracy, to jeszcze nie łamanie prawa. Kto mi udowodni, dlaczego zatrudniłem samych mężczyzn w firmie? Nawet jeżeli była jakaś kobieta, która miała lepsze kwalifikacje, to przecież ja nie mam obowiązku zatrudniać dobrze wykwalifikowanych. Zastanów się, co za bzdury wygadujesz.

Przypuszczam natomiast, skąd twoja przytępa frustracja - jesteś prawdopodobnie tak słabo wykwalifikowany, że masz szanse jedynie na posady, które zajmują kobiety i boli cię, że pracodawca po prostu chce kobietę zatrudnić i tyle.
                              • nchyb Re: Prawo dotyczy wszystkich firm 10.08.11, 20:58
                                czy jesteś przeciwny tylko dyskryminacji mężczyzn? walka z dyskryminacją kobiet jest mniej bzdurna?
                          • Gość: michal Re: Prawo dotyczy wszystkich firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 20:51
                            Nieprawda. Jeżeli mam 3 stanowiska do obsadzenia i zatrudnię na nich tylko kobiety, to nie łamię prawa.
                            • rabart Re: Prawo dotyczy wszystkich firm 10.08.11, 20:59
                              Jeśli potencjalni pracodawcy udowodnią że dyskryminowałeś mężczyzn będziesz za to skazany.
                              Były takie wyroki w Polsce.
                              Niestety ciągle za mało by zmieniła się mentalność i przestano dyskryminować mężczyzn.
                              • Gość: michal Re: Prawo dotyczy wszystkich firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 21:15
                                W prywatnych firmach praktycznie niemożliwe do udowodnienia, bo pracodawca może powiedzieć zawsze, że przeprowadził losowanie spośród kandydatów, a to nie jest karalne.
                                • rabart Re: Prawo dotyczy wszystkich firm 10.08.11, 21:23
                                  Nawet jak trudne do wykrycia-pozostaje przestępstwem i niecnym procederem.
                                  • Gość: michal Re: Prawo dotyczy wszystkich firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 21:32
                                    To jedynie oznacza, że mamy w kraju chore prawo, które ingeruje ludziom w zarządzanie firmą. Jest to zwykłe złodziejstwo i faszyzm. Martwy przepis, którego mało kto przestrzega, tak jak ograniczenie prędkości w mieście do 50 km/h.
                                    • rabart Re: Prawo dotyczy wszystkich firm 10.08.11, 21:34
                                      W każdym kraju są przepisy regulujące kierowanie firmami.
                                      Inaczej byłoby niewolnictwo, molestowanie seksualne, przemoc itd.
                            • nchyb Re: Prawo dotyczy wszystkich firm 10.08.11, 21:01
                              Michał, masz rację, zatrudniając na te stanowiska kobiety, prawa nijak nie złamiesz. Nie wolno Ci natomiast w ogłoszeniu napisać, ze to stanowiska wyłacznie dla kobiet. To właśnie jest chore. Aplikacje facetów możesz wrzucić do ogniska na działce lub spuścić w toalecie, ale nie mozesz im ułatwiać życia, musisz dać im szansę wysłać CV, ale masz prawo nawet ich nie otwierać i wybierać tylko te od kobiet.
                              A potem jęk, że kilkadziesiąt CV wysłanych i zero odpowiedzi. Niech ci kandydaci podziękują tym, co to niby antydyskryminacyjne prawo wprowadzają, a w rzeczywistości tylko im życie utrudniają...
                              • rabart Re: Prawo dotyczy wszystkich firm 10.08.11, 21:04
                                Zakaz dyskryminowania ludzi=chore.
                                Ładne masz poglądy.
                                Jakie inne procedery zakazane przez prawo masz ochote robić? Gwałt? Kradzież?
                                • nchyb Re: Prawo dotyczy wszystkich firm 10.08.11, 21:10
                                  zakaz wpisywania prawdy w ogłoszeniu nie równa się zakazowi dyskryminacji. Najprostszych rzeczy nie rozumiesz i dziwisz się, ze ciebie do pracy nie chcą. To nie dyskryminacja, a zdrowy rozsądek zatrudniających...
                                • Gość: michal Re: Prawo dotyczy wszystkich firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 21:39
                                  Na razie to ty masz pogląd niekorzystnego rozporządzania czyimś mieniem. A to niewiele różni się od złodziejstwa. Jeżeli mam OBAWY, że kobieta nie będzie się nadawała do pracy, i nie mam na to konkretnych dowodów, ale jedynie własne przekonanie, to czy uważasz, że państwo powinno mnie ZMUSIĆ do zaryzykowania własnym kapitałem? Lecz się.

Jeżeli ktoś uważa, że wtrącanie się w to kogo sobie prywaciarz zatrudni jest normalne, to jest albo debilem, albo złodziejem. Tak czy inaczej - socjalistą/faszystą.

Martwy przepis, który dokłada roboty poszukującym pracy i zapycha serwery (nadmiar CV, które trzeba odrzucić, zamiast w ogłoszeniu napisać, że nie życzę sobie faceta/kobiety w pracy.

MEGA CHORY KRAJ wtrącający się do gospodarki.
              • Gość: michal Re: Prawo dotyczy wszystkich firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 20:12
                Niby dlaczego? Jeżeli ma do wyboru CV kobiet i mężczyzn, to wybierając jedno z nich nie łamie prawa. Prawo nie narzuca parytetu w firmach. Pracodawca może sobie zatrudnić same kobiety albo samych mężczyzn w firmie i nadal nie łamie prawa. Pracodawca zatrudniając osoby w wieku od 18 do 25 lat nie łamie prawa. Pracodawca zatrudniając samych hetero- lub homoseksualistów nie łamie prawa. Pracodawca zatrudniając samych Żydów lub nie zatrudniając żadnego Żyda nie łamie prawa.
                • rabart Re: Prawo dotyczy wszystkich firm 10.08.11, 20:13
                  We wszystkich przypadkach mylisz się-łamie prawo. Ostatnio nawet jedna firma została ukrana za dyskryminowanie mężczyzn podczas rekrutacji.
                  • nchyb Re: Prawo dotyczy wszystkich firm 10.08.11, 21:04
                    Rabart, mylisz proces rekrutacji - poczynając od ogłoszenia, z samym zatrudnieniem. Jak się szef będzie nudził, to zaprosi i 50 kobiet na interwju, ale jak założył zatrudnić na to stanowisko faceta, to mimo braku takiej informacji w ogloszeniu i mimo zapraszania na rozmowy kobiet, i tak zatrudni faceta i prawa nie złamie i zrobi po swojemu, a te 50 pań będzie płakać, ze wypadły świetnie, a i tak nic to nie dało...
                    • rabart Re: Prawo dotyczy wszystkich firm 10.08.11, 21:09
                      Jeśli pracownik udowodni że proces rekrutacji był obliczony na dyskryminację mężczyzn."Pracodawca"-w rzeczywistości seksistowska świnia-zostanie skazana. Był już taki wyrok. Niestety-ciągle ich za mało.
                      • nchyb Re: Prawo dotyczy wszystkich firm 10.08.11, 21:16
                        po głębszej analizie twych wywódów zmieniam zdanie. Masz rację, to strasze, że te seksistowskie świnie tak dyskryminują tych mężczyz. To nieludzie, niebartowe. Podaj do sądu wszystkich tych, którzy nie odpowiedzieli na twoje CV, już proces rekrutacji był podszyty dyskryminacją facegtów. Trzymam kciuki, informuj na bieżąco o postępach tych kilkudziesieciu procesów....
                        • rabart Re: Prawo dotyczy wszystkich firm 10.08.11, 21:22
                          Ależ bardzo dużo jest ogłoszeń gdzie spełniam warunki a nie mogę kandydować bo pisze "asystentka" albo "kobieta do 30 roku życia".
                          • nchyb Re: Prawo dotyczy wszystkich firm 10.08.11, 21:28
                            od razu walcz z takimi pracodawcami. Pozwami w nich!
                          • Gość: michal Re: Prawo dotyczy wszystkich firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 21:47
                            Dlaczego nie możesz? Wyślij CV, a jak nie odpowiedzą, to ich pozwij, błaźnie.

Wyjaśnij mi, jak można udowodnić pracodawcy dyskryminację, jeżeli spośród wszystkich kandydatów miał pełne prawo zatrudnić dowolną osobę.

A czy można dyskryminować ze względu na wygląd? Nie słyszałem o takim zakazie. Przecież zawsze pracodawca może powiedzieć, że mu się kandydat spodobał i tyle. Nie ma obowiązku zatrudniać ludzi w jakikolwiek sposób wykwalifikowanych. Mam prawo zatrudnić najsłabiej wykwalifikowaną osobę spośród wszystkich, średnio lub najbardziej.
                  • Gość: michal Re: Prawo dotyczy wszystkich firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 21:41
                    Buahahaha, co za debil!!!

A był może jakiś wyrok za niezatrudnienie karła w prywatnym klubie koszykarskim?

Masz obrzydliwe poglądy, załóż sobie firmę i zatrudnij kobietę mechanika i faceta hostessę, powodzenia.
                    • rabart Re: Prawo dotyczy wszystkich firm 10.08.11, 21:46
                      Antysoc załóż wreszcie konto :)
                      • Gość: heh Re: Prawo dotyczy wszystkich firm IP: *.aster.pl 11.08.11, 19:22
                        A ty wreszcie zrozum, że jest różnica pomiędzy niezatrudnianiem głuchoniemych do telemarketingu czy kobiet do roli modeli męskich, a dyskryminacją. Nie od dzisiaj wiadomo, że z myśleniem u ciebie ciężko i łatwo wsadzasz wszystkich do jednego worka, ale życie ma sporo innych barw niż czarna i biała.

Jak już przemyślisz sobie wszystko na spokojnie bez ciśnienia, to przestań trolować.
                        • rabart Zieew. 11.08.11, 20:23
                          Ale nie ma w przypadku prac biurowych-gdzie dyskryminacji jest najwięcej.
                          Zresztą sądy już wydawały wyroki dotyczące dyskryminacji płciowej w rekrutacji-to realny problem.
                          • Gość: precz z nędzarzami Re: Zieew. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.11, 20:28
                            Problemem jest twoje nieróbstwo.
      • Gość: michal Re: Wymagania pracodawcy a rzeczywistość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 22:04
        A zapytam z obawy przed polskim prawem - czy jak wezmę sobie za żonę kobietę, to czy nie zostanę oskarżony o dyskryminację? I czy jeżeli znajdzie się lepsza kandydatka, ale w wieku 60 lat, ale wybiorę tą w wieku 25 lat, to czy nie zostanę oskarżony o dyskryminację?
        • nchyb Re: Wymagania pracodawcy a rzeczywistość 11.08.11, 09:48
          możesz żenić się z kim chcesz, ale informacji o preferencjach nie możesz zamieścić w ogłoszeniu matrymonialnym... ;-)
          • Gość: Parujacy Re: Wymagania pracodawcy a rzeczywistość IP: *.xdsl.centertel.pl 11.08.11, 16:36
            to forum jest genialne, dawno tak się nie uśmiałem..;-))) Założyciel wątku zapewne coś bierze, kolego co to za zioło!!!! ?
      • snajper55 Nie karmić trolla! /nt 11.08.11, 16:39

• nchyb Re: Nie karmić trolla! /nt 11.08.11, 19:33
          Snajper, please, nie bierz tego wątku na poważnie. Jeden na 100 musi być na wesoło dla odprężenia...
      • prawdziwypm Re: Wymagania pracodawcy a rzeczywistość 13.09.11, 00:03
        nie narzekajmy, zacznijmy walczyć o swoje prawa, o godność, równe traktowanie, przyłącz się już dziś , www.niemazmiluj.pl
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka